• No results found

Ändring av stadsplan för Lövstaviken, Schubergstorp 16 m fl

KS 2016-137

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Godkänna planavtal för ändring av stadsplan för Lövstaviken, Schubergstorp 16 m.fl.

Beslutsunderlag

Beslutsförslag från samhällsbyggnadsavdelningen, 2016-12-06 Planavtal godkänt av Fastighets AB Schubergstorp 17

Sammanfattning av ärendet

Kommunstyrelsen gav 2016-09-06 § 251 samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att utarbeta förslag till ändring av stadsplan för Lövstaviken i syfte att ta bort

utfartsförbud mot Badhusvägen.

Fastighets AB Schubergstorp 17 önskar ändra detaljplanen i syfte att ta bort utfartsförbudet mot Badhusvägen och möjliggöra fastighetsreglering. Badhusvägen är totalt cirka 700 meter lång och sträcker sig från Kvekatorpsvägen i öster till en Sanddynevägen i väster.

Badhusvägen har via Tångvägen utfart till Sanddyndevägen. För större delen av Badhusvägen, på sträckan från Kvekatorpsvägen till Tångvägen, gäller Stadsplan för Lövstaviken, fastställd år 1978. Denna del av Badhusvägen omfattas av utfartsförbud.

Gällande detaljplan är utformad utifrån de äldre förhållandena då Badhusvägen var utfart från Falkenberg. Badhusvägen omnämns i äldre planer som en matargata, det vill säga en huvudgata. I samband med att Sanddynevägen byggdes ersatte den Badhusvägens funktion som huvudgata. Badhusvägen blev istället en lokalgata.

Ekonomi Föreslaget planavtal innebär att exploatören, Fastighets AB Schubergstorp 17 tar

60 % och kommunen tar 40 % av kostnaderna för planarbetet.

Övervägande

Samhällsbyggnadsavdelningen föreslår att planavtal för ändring av stadsplan för Lövstaviken, Schubergstorp 16 m.fl. godkänns.

30 (48)

Detaljplan för Galtås 1:26 - Ansökan om planläggning.

KS 2016-276

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar

1 Bifalla ansökan om planläggning för Galtås 1:26.

Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Avslå ansökan om planläggning för Galtås 1:26.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-12-14 Orienteringskartor

Gällande detaljplaner

Ansökan om planläggning 2016-06-23, rev. 2016-10-04 Remissvar, internremiss

Sammanfattning av ärendet

Bo-Gustav Öhlin har inkommit med ansökan om planläggning för fastigheten Galtås 1:26. Ansökan avser möjlighet att tillskapa två villatomter om cirka 600 m2 vardera med möjlighet att uppföra två bostadshus på ca 110 m2 styck. Marken ägs av Lars Asklund.

Fastigheten Galtås 1:26 är belägen cirka 1 km norr om Glommen, i Hule, intill Junkers väg. Den ansökta åtgärden berör en mindre del av fastigheten Galtås 1:26 och utgör för närvarande naturmark. Åtgärden berör två gällande detaljplaner, varav till största del detaljplan för Galtås 1:25 m.fl., som vann laga kraft år 1981 och som anger allmän plats, natur. En mindre del berör byggnadsplan för delar av områden på gårdarna Digesgård, Galtås och Hule, som vann laga kraft år 1968, inom vilken marken är planlagd för bostadsändamål.

Översiktsplanen anger att ny bebyggelse ska prövas restriktivt, och i första hand lokaliseras till områden med befintlig bebyggelse som är möjlig att kollektiv-trafikförsörja och där avloppsvatten (inklusive dagvatten) kan tas om hand på ett tillfredsställande sätt. Kontakten med havet från vägar och innanför liggande områden, ska särskilt värnas, i synnerhet i de få avsnitt som bjuder på havsutsikt.

Ny bebyggelse får inte ha betydande negativ påverkan på det rörliga friluftslivet.

Strövområden utmed såväl havet som i anslutning till bebyggelseområden ska bevaras.

31 (48) Området är i gällande fördjupad översiktsplan från år 1995, utpekat som område

med särskilt naturvårds- och/eller friluftsintresse. Arbete pågår med att ta fram en ny fördjupad översiktsplan för norra och södra kusten. I utställningshandlingen, daterad 2016-08-31, är läget för den sökta åtgärden markerad som befintlig bebyggelse men gränsar till ett område med särskilt bevarandevärde.

Den ansökta åtgärden är belägen 200 meter från havet. I samband med att en ny detaljplan tas fram för den aktuella fastigheten återinträder strandskyddet från havet. Den ansökta åtgärden kräver därmed ett upphävande av strandskyddet i samband med att en ny detaljplan upprättas.

Fastigheten omfattas av riksintresse enligt 4 kap 2 och 4 §§ miljöbalken, de särskilda hushållningsbestämmelserna för rörligt friluftsliv och högexploaterad kust. Vidare omfattas fastigheten även av förordnande enligt 113 § byggnadslagen vilket innebär att markägaren utan ersättning ska upplåta mark för allmänt

ändamål. Förordnandet upphör att gälla 2018-12-31.

Ekonomi

Ett eventuellt planarbete förutsätts bekostas fullt ut av sökanden. Kostnader som uppkommer för genomförande förutsätts även bekostas av exploatören och regleras via exploateringsavtal.

Övervägande

Fastigheten ligger inom kommunens verksamhetsområde för spill- och

dricksvatten. Kommunalt verksamhetsområde för dagvatten saknas vilket innebär att exploatören själv får beskosta utbyggnad av dagvattenledning. Enligt Vivab föreligger inga svårigheter att ansluta två tomter till spill- och dricksvattenätet under förutsättning att husen byggs utan källare. En dagvattenutredning som anger hur dagvattnet ska hanteras ska tas fram.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen hänvisar till översiktsplanens strategi 4 som anger att bebyggelseutvecklingen i kustnära lägen ska styras så att

bostads-bebyggelse helt undviks i det öppna kustlandskapet och istället styrs till noder och serviceorter där utveckling ska ske genom förtätning eller byggnation bakom befintlig bebyggelse. Även i arbetet med den kommande fördjupande

översiktsplanen för kusten betonas vikten av att bevara de gröna lanskapskilarna i kustbygden. Enligt miljö och hälsoskyddsnämnden utgör områden med

planbestämmelsen ”Natur” eller likvärdig bestämmelse inom befintliga detaljplaner ofta viktiga buffertzoner mot angränsande höga naturvärden eller utgör viktiga stråk för friluftslivet i kustbygden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser därför att prövningen av nybyggnationer inom dessa områden ska vara restriktiv då de omfattas av hänsynsreglerna i miljöbalkens 4 kapitel.

Upphävande av strandskyddet är en förutsättning för att kunna nå en

lagakraftvunnen detaljplan. För att upphäva strandskyddet krävs särskilda skäl,

32 (48) Ytan som ansökan gäller kan inte anses vara väl avskild från området närmast

strandlinjen genom en väg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering, vilket får anses vara det mest tillämpliga skälet för den aktuella ansökan. De två tomternas läge, intill en för kusträckan viktig landkapskil och naturområde, bedöms ha nära kontakt med strandlinjen och på så sätt utgöra en del av den miljö som strandskyddet har till syfte att skydda.

Åtgärden som ansökan avser kan inte heller betraktas utnyttja mark som redan är ianspråktagen på ett sätt så att det saknar betydelse för strandskyddets syfte, för sin funktion måste ligga vid vatten, krävs för utvidgning av pågående verksamhet som inte kan utföras utanför området, behöver tas i anspråk för ett angeläget allmänt intresse eller utgör ett LIS-område.

Vidare anser samhällsbyggnadsavdelningen att naturområden i direkt anslutning till strandlinjen utgör viktiga buffertzoner för naturvärden, friluftsliv samt som yta för omhändertagande av vatten från nederbörd och i form av höga havsnivåer.

Buffertområden av den här typen är viktiga för att kusten ska fortsätta vara attraktiv och fungerande för människor, djur och växter, men hotas ofta av

exploateringsintressen såsom bebyggelse och anläggande av parkering, med mera.

I samband med att gällande detaljplan togs fram för Galtås 1:26 gjordes

avvägningar av hur stor andel som skulle planläggas för ny bebyggelse respektive naturmark. Samhällsbyggnadsavdelningen anser inte att det finns skäl att ändra det ställningstagande och de avvägningar som gjordes i samband med att gällande detaljplan togs fram och anser därmed att naturmarken i området ska kvarstå.

Samhällsbyggnadsavdelningen föreslår att ansökan om planläggning av Galtås 1:26 avslås. I beredningen av detta ärende har synpunkter inhämtats från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen samt från Vivab.

Yrkande

Per Svensson (S), Marcelle Farjallah (S) och Georgia Ferris (KD) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag.

Mari-Louise Wernersson (C), Claës-L Ljung (M) och Filip Bertilsson (M) yrkar bifall till ansökan om planläggning för Galtås 1:26.

Propositionsordning

Ordförande ställer proposition på arbetsutskottets förslag mot Mari-Louise

Wernerssons (C) med fleras yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med Mari-Louise Wernersson (C) med fleras yrkande.

33 (48) Votering

Votering begärs och verkställs.

Ja-röst för Mari-Louise Wernerssons (C) med fleras yrkande.

Nej-röst för arbetsutskottets förslag.

Ledamot JA NEJ Avstår

Per Svensson (S) X

Claës-L Ljung (M) X

Per-Gunnar Andersson (S) X

Ingrid Gustavsson (M) X

Marcelle Farjallah (S) X

Filip Bertilsson (M) X

Anders Jansson (SD) X

Lars Fagerström (L) X

Rebecka Kristensson (S) X

Georgia Ferris (KD) X

Lennart Torstensson (S) X

Stig Agnåker (C) X

Mari-Louise Wernersson (C) X

Med ett utfall om sju ja-röster mot sex nej-röster beslutar kommunstyrelsen i enlighet med Mari-Louise Wernerssons (C) med fleras yrkande.

Reservation

Per Svensson (S), Marcelle Farjallah (S), Rebecka Kristensson (S), Per-Gunnar Andersson (S) och Lennart Torstensson (S) reserverar sig mot beslutet till förmån för arbetsutskottets förslag.

Jäv

Tore Holmefalk (C) anmäler jäv och deltar ej i beslutet.

34 (48)

Detaljplan för Estraden 4 och 5 – planavtal. KS 2016-109

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal för Estraden 4 och 5.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-12-13

Planavtal undertecknat av Peter Karlsson Planavtal undertecknat av Ola Ingemarsson Sammanfattning av ärendet

Kommunstyrelsen gav 2016-09-06, § 252 samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att utarbeta förslag till detaljplan för Estraden 4 och 5.

Fastigheterna är belägna inom stadsdelen Valencia i västra delen av Falkenberg och avgränsas av Valenciavägen i söder, Åsvägen i väster, grönområde i öster samt tomtmark i norr. Gällande detaljplan anger bostadsändamål med en byggrätt på 400 m² bruttoarea, högst 4 lägenheter samt tvättstuga med erforderliga förråd. Planarbetet syftar till att

planlägga de båda fastigheterna för bostadsändamål med möjlighet att bygga två fristående villor.

Ekonomi

Föreslaget planavtal innebär att sökanden delar lika på kostnaderna och tillsammans står för 100 % av kostnaderna för planarbetet.

Övervägande

Samhällsbyggnadsavdelningen föreslår att planavtal för Estraden 4 och 5 godkänns.

35 (48)

§ 19

Detaljplan för Ullared 1:21 m fl – Planavtal. KS 2016-310

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal för Ullared 1:21 m fl.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-12-13 Orienteringskarta

Förslag till planavtal

Sammanfattning av ärendet

Kommunstyrelsen gav 2016-11-08 § 319 samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att inleda ett planarbete för del av fastigheterna Ullared 1:21, 1:142 och 1:149 i syfte att pröva möjligheterna för hotell och kommersiella verksamheter.

Planområdet ligger i centrala Ullared och angränsar i väster mot hotellet, i norr mot väg 153, i öster mot Ullareds busstorg samt en parkering och i söder mot ett motell. Inom området finns idag två stycken byggnader med bl.a. Falkenbergs sparbank, ett apotek (Apoteksgruppen), och två restauranger. Ett av syftena med detaljplanen är att ge möjlighet för de kommersiella verksamheterna att vara kvar på platsen.

Ekonomi

Planavtalet påverkar inte nämndens ekonomi då Gekås Ullared AB föreslås stå för 100 % av plankostnaderna.

Övervägande

Samhällsbyggnadsavdelningen föreslår att planavtal för Ullared 1:21 m fl godkänns.

36 (48)

Centrumåtgärder – rapport om pågående centrumarbete.

KS 2013-384

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Anteckna informationen rörande genomfört och pågående centrumarbete i Falkenberg.

2 Godkänna preliminärt förslag till fördelning av medel för centrumåtgärder för 2017.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-12-07

Rapport kring det samlade centrumarbetet i Falkenberg, 2016-12-07

Lägesrapport kring projekt inom budgetramen Satsningar i centrum, 2016-12-07 Satsningar i centrum 2014-2019 (projekt, ansvar och budget), 2016-12-07 Sammanfattning av ärendet

Utvecklingsledaren för centrum har tillsammans med stadsarkitekten skrivit en rapport kring genomfört och pågående centrumarbete i Falkenberg. Rapporten, daterad

2016-12-07, beskriver det samlade centrumarbete som pågår i Falkenberg, såväl det som bedrivs i kommunal respektive privat regi som det gemensamma arbete som pågår. Vidare har en lägesbeskrivning avseende de beslutade centrumprojekt som genomförs inom budgetramen Satsningar i centrum upprättats. Som bilaga till den rapporten finns en uppställning där de skilda projekten redovisas fördelade på år samt där budget och prognos anges.

Ekonomi

Kommunen har budgeterat två miljoner för centrumåtgärder under åren 2014-2017. Enligt nyligen antagen kommunbudget finns motsvarande medel avsatta för åren 2018-2019.

Medlen fördelas på skilda projekt enligt särskild redovisning. Chefen för samhällsbyggnadsavdelningen står som beställare för samtliga projekt.

Övervägande

Utvecklingsledare har, efter diskussioner i centrumgruppen, utarbetat ett förslag till fördelning av budgeterade medel för centruminvesteringar 2017. Fördelningen på skilda projekt (Satsningar i centrum 2015-2019) redovisar vilka projekt som avses genomföras under 2017. Dokumentet redovisar projekten, vem som är ansvarig projektledare samt vilka medel som avses användas. I dokumentet finns även vissa tankar kring arbetet 2018-2019 redovisade.

37 (48) Budgeten för centruminvesteringar är svåröverskådlig, då den fördelas på många skilda projekt med egna projektledare. De ingående projekten förutsätter bred samverkan och innehåller även utredningsfaser varför tidplaner kan vara svåra att överblicka. Prognos för utfallet i de skilda projekten redovisas i det bifogade dokumentet.

Samhällsbyggnadsavdelningen föreslår att kommunstyrelsen antecknar informationen kring genomfört och pågående centrumarbete. Vidare föreslås kommunstyrelsen

godkänner förslag till fördelning av budgeterade investeringsmedel inom ramen Satsningar i centrum för år 2017.

38 (48)

Ansökan om kulturarvsstöd 2017 från Hallands Arkivförbund.

KS 2016-485

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Anslå bidrag på 31 620 kronor för 2017 till Hallands Arkivförbund.

Beslutsunderlag

Ansökan om kulturarvsstöd, 2016-11-16 Sammanfattning av ärendet

Hallands Arkivförbund har lämnat in en ansökan om det årliga bidraget för folkrörelse och näringslivsarkiv. Kommunens bidrag går till den lokala verksamhet som förbundets

medlemsarkiv bedriver. Arkiven drivs som ideella föreningar och utan vinstsyfte.

För närvarande förvarar Folkrörelsernas arkiv i norra Halland samt Hallands

näringslivarkiv totalt 103,5 hyllmeter ägarlöst arkivmaterial med ursprung i Falkenbergs kommun.

Ekonomi

Falkenbergs kommun har under de senaste åren betalt ut bidrag till förbundet, senast 31 000 kronor för 2016.

Övervägande

Det är kommunstyrelseförvaltningens uppfattning att arbetet med att säkra och tillgängliggöra de enskilda arkiven från folkrörelserna och näringslivet är viktigt.

Arkiven är en resurs för kulturliv, allmänhet och forskning. Förbundets medlemmar förvarar och tillgängliggör arkiv från lokal och regional verksamhet.

Ansvaret för den enskilda arkivsektorn vilar traditionellt på kommunerna i de fall arkivinstitutioner som de i Halland saknas. Av de ekonomisk medel som kommunen fördelar till arkiv, bibliotek och museer avsätts runt en tjugondel till arkivsektorn, inräknat bidrag till enskilda arkiv och kostnader för kommunarkivets verksamhet.

39 (48)

§ 22

Related documents