• No results found

§ 32 Samverkansavtal om energi- och klimatrådgivning

15. Ändringar och tillägg

Såvida en eller flera samverkanskommuner säger upp avtalet enligt p 12 fortsätter avtalet att gälla mellan de samverkanskommuner som inte sagt upp avtalet.

12. Avtalstid

Avtalet gäller från och med 2018-06-01 till och med 2020-12-31. Vid utebliven uppsägning förlängs avtalet med ett (1) år i taget. Uppsägning ska ske skriftligen senast sex månader före avtalstidens utgång. Om någon av parterna får besked om att de inte erhåller bidrag för nästkommande år äger den parten rätt att skriftligen säga upp detta avtal till kommande årsskifte utan iakttagande av uppsägningstiden om sex månader som angetts ovan. Skulle part trots att bidrag upphört välja att samverka vidare kvarstår de ekonomiska fullgöranden och andra åtaganden som framgår av detta avtal.

13. Insyn och kontroll

Samtliga parter äger rätt att utöva erforderlig insyn och kontroll av den energi- och klimatrådgivning som bedrivs inom ramen för detta avtal.

14. Avtalets giltighet

Detta avtal är för sin giltighet beroende av att det godkänns hos samtliga parter genom beslut av behörigt organ.

15. Ändringar och tillägg

Tillägg och ändringar av detta avtal ska ske skriftligen för att vara gällande och undertecknas av behöriga företrädare för respektive part.

16. Tvist

Tvist med anledning av bestämmelse i detta avtal ska i första hand lösas genom samråd och i annat fall avgöras av allmän domstol.

17. originalavtal

Detta avtal har upprättats i fem (5) likalydande original av vilka parterna tagit var sitt.

Jönköpings kommun Habo kommun

Ort: Ort:

Datum: Datum:

_____________________________ _________________________

Sävsjö kommun Vaggeryds kommun

Ort: Ort:

5 (7)

Bilaga 1

Riktlinjer för samarbete i enlighet med Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning

Bakgrund

Det övergripande syftet med energi- och klimatrådgivningen är att verka för att Energimyndighetens prioriterade målgrupper; privatpersoner, små och medelstora företag samt organisationer/föreningar, ska minska sin energianvändning. I upp-draget från Energimyndigheten ingår det även att informera målgrupperna om kopplingen mellan energi- och klimatfrågor. Eftersom ett framgångsrikt miljöar-bete stärks av samarmiljöar-bete mellan kommuner, ser Energimyndigheten positivt på att kommuner utvecklar samarbete i syfte att förstärka de positiva synergieffekter som uppstår när åtgärder genomförs över kommungränserna.

Arbetssätt utifrån nya förordningen

Energimyndighetens krav på energi- och klimatrådgivningen utgör grunden för de aktiviteter som genomförs inom ramen för energi- och klimatrådgivningsuppdra-get.

Myndighetens beslut att förändra stödbeloppen för energi- och klimatrådgivning-en påverkar verksamhetklimatrådgivning-en framöver. Aktiviteterna kommer i större utsträckning att omfatta projekt riktade mot vissa målgrupper. De nya bidragsnivåerna speglar de målgrupper som ska prioriteras framöver. Förändringen får ses som en möjlig-het att se över arbetssätt, för att på bästa sätt hantera de nya förutsättningarna.

Även med förändrade stödnivåer är bedömningen att samtliga samverkanskom-muner kan erbjudas en fullgod energi- och klimatrådgivning genom upplägget nedan.

Övergripande mål för energi- och klimatrådgivningen

1. Ökad kännedom om och intresse för energi-och klimatfrågor hos prioriterade målgrupper.

2. Uppföljning av effekterna av energi- och klimatrådgivningen.

3. Hög tillgänglighet och kompetens.

Individuell rådgivning via telefon, e-post, besök och videolänk

Det tillhandahålls energi- och klimatrådgivning via telefon och e-post åt samtliga kommuner. Eftersom rådgivningen via dessa kanaler är kostnadseffektiv, är strä-van att ytterligare utveckla servicen i dessa kanaler.

Ovanstående kanaler riktar sig till privatpersoner och organisationer/föreningar, små och medelstora företag. Organisationer, små och medelstora företag och före-ningar kan få personlig rådgivning via besök från energi- och klimatrådgivare.

Privatpersoner kan få personlig rådgivning vid besök hos energi- och klimatrådgi-vare.

6 (7)

Kommunöverskridande aktiviteter

Det fokuseras på genomförande av kommunöverskridande aktiviteter. Detta kan vara gemensamma marknadsföringskampanjer, delta på event där det är hög san-nolikhet att flera målgrupper kan nås och erbjuda föreläsningar som riktar sig till flera kommuner samtidigt.

Delta på event med ett högt besökarantal

Strävan är att delta vid de event som har fungerat bra och som sannolikt ger ett högt besökarantal.

Företagsbesök

Energimyndigheten förväntar sig att de nya stödnivåerna avspeglas i verksamhet-en. Antalet besök per kommun är inte statiskt utan kan komma att variera från år till år.

Samarbetsmöjligheter med miljöinspektörer har stor inverkan på antalet företags-besök, då ”energi i tillsyn” är ett effektivt sätt att nå ut till företag. Fokus kommer att ligga på att fortsätta detta samarbete i samtliga kommuner. Även fortsättnings-vis ska företagsbesök göras i enlighet med EU-direktivet om byggnaders energi-prestanda (EPBD2).

Energimyndighetens insatsprojekt

Ett krav som Energimyndigheten ställer är att från och med 2017 ska deltagande ske i ett obligatoriskt insatsprojekt i varje kommun.

Insatsprojekten kommer att variera över åren. För 2018 är prioriterade ämnesom-råden enligt Energimyndigheten ”förnybart” och ”transporter”. Insatserna ska följa den metod som implementerats under 2017 och knyta an till begreppen upp-sökande rådgivning.

Samarbete med Energikontor Norra Småland och Länsstyrelsen

Målsättningen är att det goda samarbetet med Energikontor Norra Småland och Länsstyrelsen kommer att fortsätta.

Kompetensutveckling

Deltar i grund- och vidareutbildning anordnade av Energimyndigheten och Ener-gikontor.

Nätverk

Fortsatt medverkan i nätverk för Energi- och klimatrådgivare anordnade av Ener-gimyndigheten och Energikontoren.

Marknadsföring

På webbsidan energicentrum.se finns för närvarande information och råd. Styr-gruppen tar ställning till framtida till utvecklande och upprätthållande av digital information.

32

7 (7)

Arbeta med kommunövergripande informations- och marknadsföringskampanjer i sociala medier och webbsidor.

Utvärdering av samverkan -verksamhetsrapport

Energirådgivare lämnar årligen verksamhetsrapport till samtliga samverkans-kommuner.

Bemanning

Bemanningen kommer initialt att motsvara två heltidstjänster.

Stödbelopp

De förändrade stödbeloppen för samverkanskommunerna bedöms uppgå till föl-jande.

Nya stödbelopp Jönköpings kommun 1 058 000 kr

Habo kommun 105 000 kr

Sävsjö kommun 102 000 kr Vaggeryds kommun 118 000 kr Mullsjö kommun 67 000 kr

Summa 1 450 000 kr

Ansökan om stödbidrag för samverkanskommuner görs av Jönköpings kommun med stöd av fullmakt. Utbetalningen av stödbidraget görs direkt till Jönköpings kommun.

Eftersom samverkan i stor utsträckning innebär kommunöverskridande aktiviteter och arbetsuppgifter, går inte kostnadsfördelningen att direkt omsätta i antal tim-mar per kommun.

I de nya riktlinjerna tydliggörs det att OH-kostnader inte får täckas av bidraget från Energimyndigheten.

Reviderad 2017-12-12.

Administrativa avdelningen

JÖNKÖPINGS KOMMUN │ Tfn 036-10 50 00 (vxl) │ Postadress (om inget annat anges) 551 89 Jönköping │ www.jonkoping.se

Related documents