• No results found

2021-06-07 Ärende 112 Äskande av medel för delfinansiering av IOP med Changers Hub

- En utveckling av verksamheten med tydligare fokus på utbildning och kunskapsutveckling inom tech och programmering

2021-06-07 Ärende 112 Äskande av medel för delfinansiering av IOP med Changers Hub

(KS/2021:00282)

Changers Hub startades 2016 och har tidigare haft ett IOP-partnerskap med Botkyrka kommun under treårsperioden 2017–2019, det anger att denna förening inte är i startgroparna nu 2021. Under 2020 ingick Botkyrka kommun återigen ett

partnerskapsavtal via IOP-avtal med Changers Hub och det ska gälla under 2020-2023.

Reglerat i avtalet är att Changers Hub ska årligen få ca 1,8 MSEK av Botkyrkas kommunkoncern, vilket uppgår till 7,2 MSEK totalt för perioden. Det är en enorm summa som skulle kunna göra skillnad inom kommunens välfärd där det råder besparingskrav.

Efter att ha granskat årsredovisningar både för den ideella föreningen Changers Hub och aktiebolaget Changers Group AB är det många frågor som aktualiseras pga.

otydligheten om vad som skiljer verksamheterna: ideella föreningen Changer Hub och vad Changer Group AB. Den ideella föreningen har partnerskap med kommunen men både aktiebolaget och föreningen använder samma hemsida där det inte urskiljs vilken organisation som erbjuder vilken tjänst samt har sina verksamheter på samma adresser/i samma lokaler. De har även näst intill identiska beskrivningar av verksamheterna:

Beskrivning av verksamheten i Årsredovisning för ideella föreningen:

Föreningen är fristående, partipolitiskt och religiöst obunden. Changers Hub är en allmännyttig ideell förening som har som ändamål att verka för att unga vuxna i utsatta områden ska kunna påverkas sin

framtid och nå framgång. Detta genom att bedriva verksamhet för unga vuxna som innefattar utbildningar inom områdena ledarskap, tech, kultur och entreprenörskap, strategiska

frågor kopplade till dessa områden samt bedriva därmed förenlig verksamhet.

Beskrivning av verksamheten i Årsredovisning för aktiebolaget:

Företaget registrerades år 2016 och bedriver sedan dess verksamheter som innefattar utbildningar inom ledarskap- och entreprenörskap primärt för unga vuxna. Changers Group jobbar även med strategiska

frågor som berör målgruppen unga vuxna och områderna ledarskap och entreprenörskap tillsammans med den offentliga, privata och ideella sektorn samt bedriva därmed förenlig verksamhet

Även om IOP-avtalet ger en stor frihet för hur pengarna ska förvaltas utan kravet på att granska varje krona återstår relevanta frågor om vad 7,2 MSEK av Botkyrkabornas skattepengar går till och till vilken organisation: är det en ideell förening som drivs som ett AB? Investerar kommunen pengarna i ett aktiebolag via den ideella föreningen eller donerar vi dessa miljoner till den ideella föreningen?

I Dagens Industri från 2018 kan man läsa att Changers Hub får hyra lokalen på Grev

Är syftet att Changers Hub ska få miljoner av kommunen för att ägna sig åt kommersiella tjänster, som andra företag i området, nämligen uthyrning av

kontorsplats? Hur dedikerad är man i Changers hub när man är delaktig i flera andra bolag? Det kanske går då dessa bolag bedrivs på i samma lokal? Är det lagligt? Är det ens ok att man använder sig av den ideella föreningens varumärke till ett aktiebolag (Changers group AB)? Hur utvecklar det unga i Botkyrka?

Är det så att man använder föreningens förutsättningar skapade via Botkyrkabornas skattepengar dvs kommunens bidrag för att samma person som sitter i andra styrelser ska kunna bedriva eget/egna aktiebolag med färre utgifter som t. ex kostnad av kontorshyra eller ska den ideella föreningen bedriva verksamhet för uthyrning av kontrotsplatser? Hur utvecklar det unga i Botkyrka?

År 2019 hade föreningen minus på sitt balanskonto där man först angav att man inte nått försäljningsmål av sina föreläsningar för att i några stycken längre ner medge att man egentligen gjorde ett aktivt val från ledningens sida om att inte sälja fler föreläsningar.

Hur utvecklar det unga i Botkyrka?

Föreningen skriver i flera olika årsredovisningar att man ska sälja föreläsningar om sin metod social recycling- är det meningen att Botkyrka kommun ska ge flera miljoner åt en organisation som verkar som en byrå som hyr ut föreläsare? Hur utvecklar det unga i Botkyrka?

I tjänsteskrivelsen på sidan tre står följande:

Genom att täcka omkostnaderna för lokalhyra med kommunstyrelsens medel till förfogande skapas förutsättningarna att bedriva sådan verksamhet som efterfrågas samt utvecklar unga i Botkyrka.

Hur har man kommit fram till att Changer Hubs verksamhet kommer kosta 1,8 MSEK per år? Vad baserar man det på? Har unga vuxna i Botkyrka fått tycka till?

Vad är det Changer hubs erbjuder idag som inte Botkyrka kan erbjuda? Flera av tjänsterna existerar redan i vår kommun: Xcenter en känd och certifierad kursutbildare inom programmering, media m.m., en musikstudio existerar redan i Norsborg, AVUX har lång erfarenhet och ett nätverk hos arbetsgivare för att matcha både mot utbildning och arbeten därtill finns även arbetsförmedlingen.

främja sitt arbete med Våldspreventivt center och att öka tryggheten, särskilt i dessa svåra tider.

Vi skulle dock vilja lyfta fram att, eftersom det här är ett så pass viktigt område, så skulle det vara bra om det fanns med kvantifierbara och mätbara mål för framtida uppföljning med tydliga riktlinjer.

Länsstyrelsen rekommenderar i sin rapport att man bör eftersträva att uppfylla nedanstående kriterier:

• Följa upp en kohort individer för att på individnivå kunna se förändringar över tid.

• Använda sig av en kontrollgrupp, det vill säga en så pass liknande population som den som får insatsen som möjligt, men vänta med att ge dem en insats. Detta för att kunna utröna att det är insatsen som bidragit till förändringar i indikatorer och inte något annat.

Sverigedemokraterna hoppas därför att man kommer ta med sig Länsstyrelsens

rekommendationer och att det i framtiden kommer vara en process man lättare kan följa.

För Sverigedemokraterna Botkyrka,

Martin Inglot Anne Rosensvärd

NAMN: Stina Monica Christina Lundgren IDENTIFIKATIONSTYP: Svensk e-legitimation

IDENTIFIKATIONS-ID: _07d634f5371da372cc813a6e9ee1c36d02 DATUM & TID: 2021-06-11 08:48:57 +02:00

NAMN: Jesper Kristian Berndt Dahl

IDENTIFIKATIONSTYP: Svensk e-legitimation

IDENTIFIKATIONS-ID: _09707da040e84aee2d75ed5b7ec38e24fc DATUM & TID: 2021-06-11 09:07:37 +02:00

NAMN: Gabriel Melki

IDENTIFIKATIONSTYP: Svensk e-legitimation

IDENTIFIKATIONS-ID: _082c093aab5d13e7282c9a3fe6e5ac26a1 DATUM & TID: 2021-06-11 10:17:43 +02:00

Certifierad av Comfact Signature Accepterad av alla undertecknare 2021-06-11 18:08:59 +02:00 Ref: 15662SE

www.comfact.se

Validera dokumentet | Användarvillkor

Related documents