• No results found

Personalmässigt har det varit ett tufft år, då för-bundet i april förlorade en medarbetare i en tragisk olycka under en räddningsinsats. Två medarbetare har varit långtidssjukskrivna och två medarbetare har valt att gå i pension under hösten vilket har medfört underbemanning utifrån bemanningsplan.

Under året har förbundet tagit fram en modern lönepolicy för individuell lönesättning samt arbetat fram en arbetsmiljöpolicy för att på ett systematiskt sätt arbeta med arbetsmiljöfrågor. Förbundet har också tagit förenklad sotningstaxa, en så kallad enhetstaxa, så att det nu fungerar på samma sätt i alla medlemskommunerna. Under året har ett nytt höjdfordon levererats till stationen i Uddevalla.

Tillsammans med respektive medlemskommun har flera diskussioner förts under året när det gäller brandstationer som inte uppfyller kraven på en till-fredställande arbetsmiljö. Direktionen har tagit be-slut om att beställa ändamålsenliga brandstationer i Uddevalla, Ljungskile och Lysekil för att säkerställa arbetsmiljön och den insatsoperativa förmågan.

Räddningstjänsten har mött över 3 300 personer vid cirka 250 olika utbildnings- och informations-tillfällen, vilket motsvarar mer än 4 procent av be-folkningsunderlaget i de tre medlemskommunerna.

En minskning av antalet larm i förbundet kan

no-Åren som kommer

Mer ambitiösa mål om materialåtervinning och insamling av matavfall väntas framöver.

I december 2016 presenterade EU-kommis- sionen sitt paketförslag för en cirkulär ekonomi.

I förslaget föreslås skärpning av tidigare mål med syftet att förstärka avfallspolitiken, använda avfall som resurs, förbättra miljön och öka sysselsättningen.

Återvunna material

Ersättningsnivåer för återvunna material bedöms även under 2017 vara osäkra. Prisbilden påverkas av råvarumarknaden för bland annat stål och olja. Redan under 2016 förändrades marknaden för returträflis. Milda vintrar och stora trälager har inneburit att tidigare ersättningar vänts till en kostnad.

Förbränning

Import av utländskt avfall, från främst Stor- britannien och Norge, till svenska förbrän- ningsanläggningar fortsätter och resulterar i att mottagningsavgiften för hushålls- och verksamhetsavfall ökar. Prognosen pekar på fortsatt ökade kostnader.

Utredning om förbränningsskatt I juni 2016 tillsattes en utredning om hur

avfalls-förbränning och avfallsimport påverkas av befintliga ekonomiska styrmedel samt branschspeci-fika förhållanden. Bland annat kommer behovet av att införa skatt på förbränning av avfall att utredas och presenteras den 1 juni 2017. Utredningen ska även kopplas till EU:s system för handel med utsläppsrätter.

teras; 1293 larm under 2016 och 1436 larm föregående år. Den största andelen av minskningen beror på änd-ring i avtalet för så kallade IVPA-larm (IVPA står för I Väntan På Ambulans), där förbundet nu endast åker på hjärtstoppslarm. Förbundet har lyckligtvis klarat sig bra från långvariga händelser.

Olycksundersökningar har utförts efter alla olyckor som föranlett en räddningsinsats i syfte att utveckla verksamheten.

Ekonomisk analys

Förbundets resultat uppgick till 4,4 mnkr. Förbundet har haft 1,4 mnkr högre intäkter än budgeterat. Det är framförallt intäkter för ersättning för förstörd utrust-ning, utryckningar vid obefogade automatiska brand-larm, IVPA-brand-larm, ersättning för säkerhetssamordnare och från försäkringskassan som genererat avvikelsen.

Kostnaderna har varit 3,0 mnkr lägre än budgeterat.

De största avvikelserna ligger på personalkostnads- sidan men negativa avvikelser finns också för avskriv-ningar, administration samt fastighets- och fordons-kostnader.

Mål och måluppfyllelse

Förbundets utformade mål i verksamhetsplanen samt upprättade kontrollpunkter i internkontrollplanen för 2016 har följts. Måluppfyllnaden är god och når de upprättade målnivåerna utom när det gäller målet för anspänningstiderna samt de två målen för räddnings-tjänstens besiktningsfordon.

Mål: Anspänningstiderna ska följas.

Resultat: Under året har navigationsutrustningen bytts ut vilket medförde problem med kvittering gentemot SOS.

Fenomenet är alltså av teknisk natur och statiskt fel.

Mål: Räddningstjänstens fordon ska godkännas vid årlig besiktning.

Resultat: Ett fordon godkändes inte vid första besöket

på bilprovningen på grund av ojämn bromsverkan.

Fordonet godkändes vid efterbesiktningen.

Mål: Alla upptäckta brister på räddningstjänstens fordon ska åtgärdas inom tre veckor.

Resultat: De brister som inte har åtgärdats inom tre veckor har varit av sådan karaktär att de inte har kunnat påverkas. Inga av de fel som har haft en längre åtgärdstid har påverkat verksamheten.

Åren som kommer

De snabba förändringar som sker i vår omvärld kommer i närtid att innebära högre krav på verksam-heten när det gäller att etablera förutsättningar för att arbeta under svåra förhållanden. Kommunernas planeringskrav för en förbättrad civil beredskap kan få konsekvenser vid höjd beredskap då personal från räddningstjänsten får övergå till beredskapsmyndighet.

Förbundet har därför begärt hos rekryteringsmyndig-heten att få krigsplacera egen personal.

Med nuvarande personalomsättning kommer rekrytering av ny personal fortsätta att vara ett omfat-tande arbete. De förhoppningar som förbundet har på medlemskommunerna är möjligheten att anställa kom-munal personal som deltidsbrandmän.

Arbetet med att etablera samverkan måste priori-teras även i framtiden för att motsvara de krav och förväntningar som finns på verksamheten. Det innebär framförallt utveckling, samordning och samarbete regionalt och inom Fyrbodal.

FOTO: RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Resultaträkning*

Belopp i mnkr 2016 2015 2014

Intäkter 79,3 82,0 29,6

Kostnader -72,6 -71,3 -27,8

Avskrivningar -2,3 -2,6 -0,7

Rörelseresultat 4,4 8,0 1,1

Finansiella poster 0,0 -0,1 0,0

Årets resultat 4,4 8,0 1,0

Låneskuld, mnkr 5,0 5,8 6,5

Investeringar, mnkr 5,6 17,0 1,6

Soliditet, procent 41,4 34,5 21,8

* Beloppen avser förbundet totalt. 2014 ägdes det av Lysekil och Munkedal, 60% resp 40%. Från och med 2015 har Uddevalla gått med i förbundet.

Ägarandelarna är för Uddevalla 64,15 procent, Lysekil 21,72 procent samt Munkedal 14,13 procent

sid 67 – 74

FOTO: LYSEKILS KOMMUN

Ekonomi

Årets resultat före fondförändring visar ett överskott på 1,8 mnkr. I resultatet ingår avskrivningar med 3,5 mnkr.

Vid årets slut uppgår underhållsfonden till 0,8 mnkr.

Åren som kommer

Lysekils kommun har beslutat att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende vid Fiskebäck utanför Lysekils tät-ort. Projektering av förfrågningsunderlag pågår, liksom lantmäteriförrättning för att bilda den nya fastigheten.

Enligt den reviderade kalkylen kommer det nya hem-met att inrymma 80 platser. Fiskebäck kommer även inrymma kontor, dagverksamhet, omklädningsrum, storkök och restaurang.

Byggstarten för det nya äldreboendet i Fiskebäck med 80 platser planeras till hösten 2017. Planerat fär-digställande våren 2019.

Lysekils kommuns socialnämnd har tagit beslut om äldreboendet Fiskebäck i december 2016 och övriga politiska beslut tas under våren 2017.

Gällande det befintliga Lysekilshemmet är inriktning-en att förGällande det befintliga Lysekilshemmet är inriktning-eningGällande det befintliga Lysekilshemmet är inriktning-en kommer att avyttra dGällande det befintliga Lysekilshemmet är inriktning-enna fastighet i samband med flytten till Fiskebäck.