• No results found

Årets viktigaste händelser

In document Protokoll BIN 2014-05-27 §§ 38-52 (Page 30-41)

För att höja kunskapsresultaten i Vara kommuns skolor deltar kommunen i projekt som heter PRIO (Planering, Resultat, Initiativ, Organisation) som drivs av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) till-sammans med Stockholms stad. PRIO har som övergripande mål att varaktigt höja kunskapsresultaten i den svenska skolan. Fokus ligger på att utveckla skolans interna processer och arbetssätt för att skapa en mer lärande organisation. Det handlar framförallt om två saker:

 Att stärka det kollegiala samarbetet, framförallt mellan lärare

 Att utveckla arbetssätt så att skolledningen styr skolans resurser dit de gör störst nytta.

I Vara har två pedagoger utsetts som förändringsledare och utbildning pågår under vt-14. Pedagogerna tillträder sina 50 % tjänster i augusti 2014 och anställs inledningsvis under ett läsår.

För att fortsätta det positiva arbetet med att ändra "bilden" av kommunens skolor planeras för en upp-följare till "Vara lyfter skolan". Den 27 oktober kommer det värdefulla arbete med barn och unga som görs i Vara kommun att uppmärksammas. Detta ska bli ett tillfälle där barn- och utbildningsverksamhet-en kan träffas och utbyta idéer. Uppföljarutbildningsverksamhet-en kallas “Vara öppnar skolan” där skolan öppnar fysiskt mutbildningsverksamhet-en öppnar också upp för det pedagogiska samtalet och det kollegiala lärandet. I planerandet av denna dag har kommunens sex förstelärare en viktig roll.

14 personer (varav en förskolechef, en rektor och ett ledarstöd) har börjat på högskolekursen Värde-grund och likabehandling i teori och praktik 7,5 högskolepoäng. Kursen utmanar förskolor och skolor att sätta skolans värdegrund i fokus utifrån ett normkritiskt förhållningssätt. Den ger verktyg att genom-föra ett processorienterat och systematiskt förändringsarbete i den egna verksamheten. En likabehand-lingsplan arbetas fram utifrån en kartläggning av riskfaktorer.

En ny IT-strategi är antagen och kommer att implementeras under 2015. Kort kan man säga att inom tre år kommer Vara kommuns elever att ha ett eget IT-verktyg. Även på förskolan kommer antalet verktyg att öka.

Under första delen av 2014 anställdes en ny utvecklingsledare till bildningsförvaltningen. Den nya ut-vecklingsledaren tillträder 16 juni.

Förvaltningen beslutade att Naturskolan Hillet kommer att läggas ner vid halvårsskiftet. En del av den kostnaden för Hillet kommer att föras över till busspengar så att barn och elever kan komma ut i natu-ren. Den centrala kompetensutvecklingen för cheferna fortsätter att hålla fokus på inkludering men även insatser kring resultatförståelse och resultatanalys har gjorts. Processer om framtiden och fortsatt kvali-tetsarbete har också stått på dagordningen.

I februari tog bildningsnämnden beslut om nedläggning av Jungs förskola fr.o.m. 140701. Barnen flyttas enligt föräldrars önskemål till Kvänums förskola eller Jungs friskola.

Beslut togs i april om utbyggnad av Vedums förskola, beräknas vara klart till årsskiftet 14/15. I Vara tätort kommer moduler att placeras vid Västra skolan och en utökning av lokaler krävs också vid

Tors-Vid förskolan i Kvänum har en om- och tillbyggnad pågått och slutbesiktning är planerad till den 7 april.

Även köket har byggts om kan nu servera fyra förskoleavdelningar med alla måltider.

Sanering pågår av förskolan i Tråvad. Arbetet beräknas vara klart under april.

Samtliga förskolor, utom Arentorps, kommer att fylla sina platser under våren. Kön inför hösten är lång och placeringsarbetet har påbörjats.

En försöksverksamhet med El Sistema, som är en modell för kör- och orkesterskola med musiken som verktyg för social och mänsklig utveckling, inleddes i förskolan i Kvänum – Nästegårdskolan under vå-ren tillsammans med Kulturskolan. Verksamheten leds av två pedagoger tillsamman med förskolelärare vid enheten.

En satsning har gjorts mot förskolan "tidiga insatser". Två tjänster, en specialpedagog och en speciallära-rer knyts till varje förskoleområde. I dessa sociala team är samtliga tjänster tillsatta och arbetet har påbör-jats med en mycket positiv start under våren.

P.g.a. ombyggnad av köket i Västra skolan/Frejgårdens förskola så sker tillagning av lunch på Lagmans-gymnasiet och transporteras till Västra skolan och Frejgårdens förskola.

Kostenheten håller på med en livsmedelsupphandling vilken beräknas vara klar i maj.

Grundskolan från förskoleklassen till årskurs 9 har varit delaktig i skolprojektet hela skolan sjunger un-der läsåret 2013/2014. Simon Ljungman har besökt alla skolor och komponerat sammanlagt 17 låtar tillsammans med Vara kommuns elever. Projektet avslutas med en konsertvecka 6-9:e maj då elever, föräldrar och allmänhet bjuds in till sju konserter på kvällstid.

En ny modell för tilläggsbelopp har arbetats fram under våren. Modellen är mer flexibel och innehåller en rörlig del och en fast behovsstyrd del. Syftet med förändringen är att skapa ett flexiblare och mer lik-värdigt system. Centrala pengar kommer att satsas på extra speciallärartjänster. En extra satsning kom-mer att ske på Nästegårdsskolan och Alléskolan där en respektive två speciallärare komkom-mer att rekryte-ras.

Vad gäller det systematiska kvalitetarbetet så har några enheter gått över från gamla Bruk till ”nya Bruk”

som är utformade efter de gällande styrdokumenten. En grupp är tillsatt för att se över och eventuellt förenkla och digitalisera rutinerna kring likabehandlingsplanen och därmed likabehandlingsarbetet vilket också är en central del i det systematiska kvalitetsarbetet.

Ett 40-tal lärare kommer att gå skolverkets fortbildningssatsning matematiklyftet. Sammanlagt fem

rek-av information till allmänheten.

Tjänsten som konsumentsekreterare är tillsatt.

Biblioteket i Levene flyttar in i de nybyggda lokalerna vid skolan. Nyöppning sker i början av maj. Nya öppettider i Kvänum har genomförts sedan nyåret och anpassas i omfattning till dem i Vedum. Den interna mediaplanen gås igenom och revideras. Avsikten är att hålla bokbeståndet aktuellt och effektivt i förhållande till efterfrågan. Utlåningen av e-media ökar, fast ganska långsamt.

De nya reglerna för stöd till föreningslivet införs. Det krävs omfattande arbete att lägga upp nya rutiner och samtidigt handlägga resterna av det gamla systemets retroaktiva utbetalningar. Svårigheterna kom-mer successivt att klinga av under året men inte vara helt synkroniserade förrän under nästa budgetår.

De nya avtalen som grund för stöd säkras med kommunjuristen och varje förening med avtal kallas till ett möte där avtalets innehåll gås igenom – kommunens ekonomiska stöd och föreningens motprestat-ion.

Jordgubbens Dag reformeras på central nivå i kommunen och ansvaret för arrangemanget läggs ut på Vara Konserthus.

Kulturhandläggartjänsten är omgjord till en kultursamordnartjänst, vilket ger större självständighet i ar-betsorganisationen för allmänkultur- och fritidsfrågor.

Bokning av lokaler som Kultur Vara administrerar går numera via biblioteken som har lagt upp en enkel kalender på nätet för att visa vilka tider som finns tillgängliga. Till bokningsförfarandet kopplas nyckelut-lämningen genom bibliotekens utlåningsfunktion, som förenklar handläggningen och bevakar vem som har nycklar och när de ska vara tillbakalämnade.

Vandringsleden Lödöse-Skara kommer att invigas i juni som en del av 2014 års Natur- och kulturvand-ringar. Sträckningen genom Vara kommun är gjord av föreningslivet (framför allt hembygdsföreningar) i Leaderprojektet Del av vandringsleden Lödöse-Skara, lett från Essunga kommun där Skara kommun också ingått.

Bildningsförvaltningen arbetar med en ny organisation inför hösten.

Måluppfyllelse

Då inga mätningar är gjorda i tertial 1, utan kommer att ske i tertial 2 och bokslutet och vi dessutom står utan utvecklingsledare så har vi inte gjort några djupare analyser i tertial 1.

Driftbudget

Belopp i tkr Redov 130430 Redov.140430 Bokslut

2013

Balanserat över-/underskott 21 045 14 216

INVESTERINGAR

Utgifter -549 -748 -2 355 -8 169 -4 328

Inkomster 0 0 0 0 0

Nettoinvesteringar -549 -748 -2 355 -8 169 -4 328

Bildningsnämndens årsprognos visar på ett överskott på 1 171 tkr. Till skillnad mot tidigare år så ingår ett ackumulerat överskott redan i budgetanslaget. I år är det på 8 000 tkr. I årsprognosen är inte hänsyn tagen till avstämningen mot den centrala resursfördelningen som gjordes per 31 mars. Avstämningen visar att det är en ökning av antalet barn i skolan, vilket gör att bildningsnämndens budgetanslag ska öka med 2 300 tkr.

För tertial 1 ligger utfallet på 32 %. Riktpunkten är 33 %.

Årsprognosen för enheten nämnd och administration visar ett överskott på 1 100 tkr vilket bl.a. beror på att maxtaxabidraget från skolverket ökat och att tjänsten som utvecklingsledare kommer vara vakant tre månader.

Årsprognosen för Elevhälsan visar på ett överskott på 483 tkr vilket beror på att det socioekonomiska projektet i förskolan startar först i maj och inte januari som planerat. Friskolornas andel av projektet börjar också utbetalas i maj.

Årsprognosen för Nästegårdsskolan visar ett underskott på -357 tkr vilket beror på att planerade perso-nalneddragningar inte skett i tid.

Belopp i tkr Anslag*) 2014 Helårsprognos Avvikelse prognos Beräknad ombud-get

Bildningsnämnden 8 169 4 328 3 841 3 841

Summa utgifter 8 169 4 328 3 841 3 841

Summa inkomster 0 0 0 0

Summa nettoinvesteringar 8 169 4 328 3 841 3 841

*) Anslag= Enligt budget inkl. ombudgetering från 2013

Många enheter har fått större tilldelning av investeringsmedel i år då kvarvarande investeringsmedel växt.

En större investering görs för att rusta upp matsalen på Nästegårdsskolan

NÄMND/STYRELSE FÖRV.CHEF RIKTPUNKT

Vedum Intäkter -123 -369 -369 246

Netto 2 900 0 0 0 2 900 0% u 0 1 862 1 862

Justering central resursfördelningsmodell 2300

1. Utredningen startar omedelbart av rektor

2. Mail till bildningschefen med anmälan

3. Bildningschefen gör bedömning av utredningsnivå, diarieför.

4. Bildningschefen rapporterar ärendet till nämnden, ev. ändrad bedöm-ning

5. Utredning på skolnivå återrapporteras inte till huvudman

6. Utredning på huvudmannanivå struktureras i det enskilda fallet – ev samarbete och återrapportering.

Om utredningen (oavsett nivå):

I en del fall kan det räcka med att skolan för samtal med elever för att klara ut en situation. Så fort det rör sig om inte helt bagatellartade eller återkommande händelser har skolan emellertid en långtgående utredningsskyldighet. Utred-ningen bör därvid allsidigt belysa vad som inträffat och omfatta både den eller de som kan ha eller har utövat kränkningen och den som blivit utsatt. Utred-ningen bör vidare söka utröna och analysera orsakerna till den uppkomna situ-ationen eftersom den ska ligga till grund för de åtgärder som vidtas.

Förening/Verksamhet Avtal budget 2014 Villkor/Kommentar möte Helås Bokstation- Ryda

hembygds-förening

26 000 Villkor: Driva Helås bibliotek/bokstation med öppettider minst två timmar i veckan, fördelat på två veckodagar. Dock med stängt under juli månad. Arbeta för att fortsätta med verksamhet som öppet hus, utställningsverksamhet samt vara en mötesplats i bygden. Av ovanstå-ende summa ska 7 966 kr användas till medieinköp. Resterande summa går till hyreskostnad.

2014-03-20

Kommentar: 26´=16 hyra 10 medieanslag. Summan på avtalet kom-mer i år att uppgå till 23 966 kr, pga 2034 kr redan betalats ut till pre-numerationskostnader.

Konstrika idéer 5 000 Villkor: Under 2014 arrangera Vara konstrunda. Under 2015 arran-gera minst en separatutställning samt ambition att arranarran-gera t ex konstresor eller andra aktiviteter för medlemmar. Verka för att fram-hålla konstnärer och konsthantverkare i Vara kommun.

2014-03-17

Kommentar: Detta avtal skrivs för en tvåårsperiod.

Levenebygdens RK HK 6 000 Villkor: Bedriva ridskoleverksamhet för personer med

funktionsned-sättning i minst samma omfattning som under år 2013. Upprätthålla 2014-04-16

samt fullvärdesförsäkra hela anläggningen. Utveckla träningsgropen.

Föreningen planerar att permanenta elbelyst pulkabacke.

SISU 230 000 Villkor: • Sträva efter att utbilda och utveckla individ och organisat-ion/förening i samma omfattning och med minst samma kvalitet som 2013.

• Aktivt stödja idrottsrörelsens och skolornas engagemang i Idrottslyf-tet.

• Genomföra särskilda utbildningsinsatser i samverkan med Kultur Vara, t ex under 2014 fortsätta att aktivt stödja idrottsrörelsens enga-gemang i Säker & Trygg Förening och stödja de processer som leder till certifiering, men i samverkan med studieförbunden också arbeta för att övrigt föreningsliv ska certifieras/aktiveras på samma vis.

• Anordna utbildning i hjärt-lungräddning en gång per år eller när behov finns bland föreningsmedlemmar från föreningar i certifie-ringsprocessen inom Säker och Trygg förening. Kultur Vara betalar, utöver ovan nämnda bidrag, maximalt 5 platser per förening som befinner sig i certifieringsprocessen vid det aktuella tillfället och som inte utnyttjat erbjudandet tidigare. Övriga betalar självkostnadspris.

• Delta i möten som Kultur Vara kallar till.

• I samverkan med studieförbunden verka för kvalitativt god utbild-ning i föreutbild-ningskunskap och utbildutbild-ning för styrelseuppdrag och lik-nande.

2014-04-09

Skaraborgs Föreningsarkiv 24 600 Villkor: Följa de åtagande som framgår av Skaraborgs Föreningsar-kivs verksamhetsplan för 2014. Stödet täcker hyreskostnad, och verk-samhetsbidrag enligt fördelningsnyckel för 2014, samt medlemsavgift för 2014.

Ej möte

separat lista.

Vara HK IF/Vara SK 4 000 Villkor: bedriva innebandy och fotbollsverksamhet för personer med funktionsnedsättning i minst samma omfattning som föregående år.

Målsättningen är att på sikt utöka verksamheten med bordtennis.

2014-04-28

Kommentar: Vara HK IF har under våren 2014 avvecklats som för-ening och istället blivit en sektion i Vara SK.

Vara Naturskyddsförening 5 000 Villkor: Skötsel av Ranahult naturreservat enligt skötselplan. Arbeta

för att fortsätta bedriva aktiviteter som Miljövänliga veckan mm. 2014-04-08 Kommentar: Det finns ett gammal avtal mellan Miljö och

hälso-skyddsnämnden och bl a Vara Naturskyddsförening ang skötsel av Ranahult.

Vara Riksteaterförening 22 000 Villkor: Att i samarbete med Vara konserthus arrangera minst 6 före-ställningar per år. Anordna aktiviteter likt teaterresor.

Arbeta för att främja barn, ungdomars och unga vuxnas teaterintresse.

2014-03-10

Varabygdens Konstförening 6 000 Villkor: Arrangera minst 6 st utställningar per år med efterföljande 2014-03-17

In document Protokoll BIN 2014-05-27 §§ 38-52 (Page 30-41)

Related documents