• No results found

5. EMPIRI

5.5 Årsredovisningen i marknadsföringssyfte

Företag A

Företag A använder inte årsredovisningen som ett marknadsföringsverktyg utan rapporten existerar endast av legala skäl. Respondenten framhäver det faktum att rapportens syfte inte är att generera nya relationer eller affärer med omgivande intressenter. Däremot används hållbarhetsrapporterna som koncernen upprättar utöver årsredovisningen i marknadsföringssyfte för att informera närliggande omgivning och kunder om det ansvarstagande som företaget tar för miljön och sociala aspekter i verksamheten. Respondenten framhåller även vikten av hållbarhetsredovisningen som en del i att skapa nya kundrelationer. Även om årsredovisningen innehåller inslag av miljö aspekter så som utsläppsrättigheter är det främst hållbarhetsrapporten som efterfrågas av intressenterna:

“Det finns ju vissa miljö… miljö… ja jag ska inte säga delar, men meningar i en årsredovisning också, utifrån det här med utsläppsrätt och som vi handlar och säljer med som är en hållbarhetsfråga i sak, man har en tydligt finansiell påverkan på vårt resultat också.”

59

Företag B

Respondenten framhäver det faktum att de inte använder årsredovisningen som verktyg för att marknadsföra företaget och de fyller därefter inte rapporten med någon ytterligare information eller grafik. Istället bidrar rapporten med finansiell information för olika intressenter. Intervjupersonen menar att en anledning till varför de valt att inte använda årsredovisningen som ett marknadsföringsinstrument är eftersom deras intressenter endast efterfrågar information om deras resultat och finansiella ställning. Av den anledningen upplever företaget inget behov av att använda årsredovisningen som ett marknadsföringsinstrument.

Anledningen till varför företaget anser att de inte behöver marknadsföra sig till någon bank är för att de anser att de redan har en bra relation till dessa vilket leder till att de redan är insatta i företagets situation. Respondenten uttryckte att:

“Så vi känner att vi har en ganska nära och god kontakt med vår bank som gör att vi har inget behov av att marknadsföra oss till dom, dom känner oss ganska väl.”

Företag C

Företag C använder inte sin årsredovisning som ett marknadsföringsverktyg utan rapporten utformas och används för att tillfredsställa de lagstadgade krav som finns.

Koncernens årsredovisning går först och Företag C utformar sin årsredovisning först efter att koncernen släppt sin, för att på så sätt inte inkludera information som inte koncernen gått ut med. Eftersom moderbolaget är börsnoterat anser respondenten att det finns en rädsla hos ägarna att information läcker ut och att moderbolaget då inte följer börsreglerna. En miljörapport upprättas för att ges till länsstyrelsen men detta är inget dokument som Företag C skyltar med.

Företag D

Respondenten i Företag D uttrycker att de inte använder sin årsredovisning i marknadsföringssyfte utan menar att detta är något som moderbolaget gör med sin årsredovisning. Respondenten uttrycker att det kan finnas möjligheter att sälja in produkter via årsredovisningar men att de själva använder annat informations- och reklammaterial för det:

“Visst kan man se årsredovisningen som en möjlighet att sälja in sina produkter men oftast är det en ganska begränsad skara som läser en årsredovisning och oftast är det sådana som redan är intresserade av bolaget. Det finns ju kanske inte lika mycket material som det finns i annat informationsmaterial och reklammaterial vad gäller själva produkterna utan det är mer om firman i stort. Men visst det kan finnas ett värde i det, det kan det helt klart göra.”

Företag E

Företag E använder inte sin årsredovisning i marknadsföringssyfte men menar att de kan använda årsredovisningen vid möte med leverantörer, externa investerare och banker för att visa att de är ett tryggt bolag att samarbeta med och investera i.

60

Företag F

Respondenten framhåller att om de varit ett fristående bolag hade de förmodligen lagt ner mer tid och pengar på utformningen av sin årsredovisning eftersom rapporten då skulle användas mer frekvent i dessa sammanhang. Företag F behöver inte låna pengar från banker och kreditinstitut eller locka aktieägare och det gör att deras årsredovisning inte används i marknadsföringssyfte:

“Om vi hade varit helt fristående aktiebolag så skulle vi lagt ner betydligt mer arbete på årsredovisningen, och inte på siffermaterialet men allt det där runt omkring. För det här är ju något som man måste ta fram och som är väsentligt och viktigt och specifikt om det är så att man behöver gå till kreditinstitut och banker för att kunna låna pengar och verka trovärdig, så är ju årsredovisningen viktig att kunna visa upp.”

Företag G

Företag G använder inte sin årsredovisning som ett marknadsföringsverktyg utan rapporten används för att visa på ett stabilt bolag som har ordning och reda. Företaget backas upp av en stark moder som vill locka kunder och investerare varefter moderns årsredovisning blir viktigare i marknadsföringssyfte:

“Det är kommunikation till aktieägare, som vilket annat börsbolags årsredovisning som helst. Allting kokar ihop i hur bra det går för [moderbolagets namn], visar dom bra siffror då har ju vi underifrån byggt upp en bra bas till våra investerare eller ägare att tro på oss i framtiden. Så allting som syns via dom gagnar oss kan man säga. Men om vi bara pratar om vår egen så då är det inte nått marknadsföringssyfte. Men det är klar att i alla förhandlingar är [moderbolagets namn] med, det är dom vi visar upp. Det är ju inte oss själva. Det är dom som backar i många frågor, är med och godkänner, stöttar. Dom är stora och stabila.”

Företag H

I frågan för hur respondenten ser på årsredovisningen som ett marknadsföringsverktyg svarade respondenten att de inte behöver någon marknadsföring på det planet till skillnad från modern som använder sin årsredovisning i marknadsföringssyfte.

61