• No results found

Återbetalningen bygger på fördelningen av bidraget, men bör även vara kopplat till prestation. Ett tydligt internt prognosarbete i staden kan undvika eventuellt krav på återbetalning och kan ge underlag för en eventuell omfördelning av bidraget.

7.1 Roller och ansvar

Stadsövergripande perspektiv (KS): Ansvarar för att outnyttjade medel återbetalas till berörd myndighet, ställer ut krav till de nämnder som återkravet avser.

Samordnande nämnds perspektiv: Ansvarar för att det finns lokalt framtagna regler för återbetalning som beslutats av berörda nämnder genom likalydande beslut.

Nämndperspektiv (berörda nämnder): Ansvarar för att kontinuerligt bevaka och tidigt flagga för eventuell risk för återbetalning.

Ansvarar för att det finns lokalt framtagna regler för återbetalning om nämnden inte lever upp till bidragets krav.

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till justerat reglemente för

kulturnämnden samt Göteborgs Stads anvisning för hantering av statsbidrag som rör fler än en nämnd

§ 133, 0417/19 Beslut

I kulturnämnden

1. Kulturnämnden avstyrker förslag till justering av kulturnämndens reglemente, där

kulturnämnden ges ansvar att vara samordnande och administrerande nämnd för statsbidrag inom kulturområdet som rör fler än en nämnd.

2. Kulturnämnden tillstyrker Göteborgs Stads anvisning för hantering av statsbidrag som rör fler än en nämnd, under förutsättning att synpunkterna i föreliggande tjänsteutlåtande beaktas.

3. Kulturnämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som eget yttrande.

4. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

Handlingar

Kulturförvaltningens tjänsteutlåtande 2019-06-04.

Remiss från kommunstyrelsen angående förslag till stadengemensamma principer avseende statsbidragshantering.

Yttrande från (S) 2019-06-18. Bilaga 3 till protokollet.

Protokollsanteckning

Under överläggningarna i ärendet informerar Lars-Olof Karlsson (MP) att samtliga ledamöter och ersättare för (V), (MP) och (Fi) ansluter sig till yttrandet från (S).

Protokollsutdrag skickas till

Kommunstyrelsen.

Dag för justering

2019-06-18

Vid protokollet Sekreterare

Stina Borrman

Ordförande Justerande

Ann Catrine Fogelgren Grith Fjeldmose

Kultur

Utdrag ur Protokoll

Kulturnämnden

Sammanträdesdatum: 2019-06-18

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till justerat reglemente för kulturnämnden samt Göteborgs Stads anvisning för hantering av statsbidrag som rör fler än en nämnd

Förslag till beslut

I kulturnämnden

1. Kulturnämnden avstyrker förslag till justering av kulturnämndens reglemente, där

kulturnämnden ges ansvar att vara samordnande och administrerande nämnd för statsbidrag inom kulturområdet som rör fler än en nämnd.

2. Kulturnämnden tillstyrker Göteborgs Stads anvisning för hantering av statsbidrag som rör fler än en nämnd, under förutsättning att synpunkterna i föreliggande tjänsteutlåtande beaktas.

3. Kulturnämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som eget yttrande.

4. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har översänt remiss gällande stadengemensamma principer avseende

statsbidragshantering till kulturnämnden för yttrande, som ska vara stadsledningskontoret tillhanda senast den 20 juni 2019. Kulturnämnden har två delar att ta ställning till i remissen, dels justerat reglemente för kulturnämnden där nämnden ges ansvar att vara samordnande och administrerande nämnd för statsbidrag inom kulturområdet som rör fler än en nämnd, och dels en anvisning som beskriver stadsövergripande principer för hantering av statsbidrag.

Eftersom översynen av stadsdelsnämnderna pågår, så är det i nuläget svårt att bedöma omfattningen på vilka statsbidrag som kulturnämnden kan komma att samordna. Då kulturförvaltningen inte har uppdraget att samordna statsbidrag som rör andra nämnder idag och befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation, finns inom nuvarande personalstyrka inte möjlighet att hantera den organisation som uppdraget kräver.

Förvaltningen föreslår att kulturnämnden avstyrker förslag till justering av kulturnämndens reglemente, där kulturnämnden ges ansvar att vara samordnande och administrerande nämnd för statsbidrag inom kulturområdet, i avvaktan på att översynen av stadsdelsnämnderna blir klar och omfattningen blir mer känd.

Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden tillstyrker anvisningen under förutsättningar att förvaltningens förtydliganden rörande process och beslutsnivåer beaktas i revidering och tydliggörande av anvisningen.

Ekonomiska konsekvenser

Med det ekonomiska läge kulturnämnden befinner sig i, har förvaltningen redan idag inte de

administrativa resurser som krävs för att tillmötesgå behoven i ordinarie verksamheter. Sedan den 1 april har förvaltningen dessutom nästan fördubblats från 400 till 600 medarbetare, i samband med överföringen av stadsdelsbiblioteken. Kulturförvaltningen har inte inom nuvarande personalstyrka möjlighet att omhänderta den organisation som krävs för att vara samordnande nämnd, om kulturnämnden skulle få ansvaret.

Kultur

Av stadsledningskontorets tjänsteutlåtande framgår att de kostnader som hanteringen väntas medföra för de nämnder som ges ansvar för att samordna och administrera bidrag som rör fler än en nämnd, förutsätts finansieras av aktuella statsbidrag. Om kulturförvaltningen får att hantera

statsbidrag som rör andra nämnder, behöver förvaltningen bygga upp en organisation för det redan innan för att hantera den omfattande process som föreslås. Att bygga upp en organisation för att hantera samordning och administrering av statsbidrag är också problematiskt utifrån att statsbidrag beviljas temporärt och kan förändras från år till år. Detta kan resultera i arbetsmiljö- och ekonomiska konsekvenser om förvaltningen då hamnar i omställning och övertalighet.

Barnperspektivet, mångfaldsperspektivet, jämställdhetsperspektivet och miljöperspektivet

I värderingen av statsbidrag kommer olika perspektiv att vägas in beroende på vilka målgrupper det gäller. Kulturförvaltningen kommer att göra värderingen av statsbidrag utifrån ett hela-staden-perspektiv och utifrån jämlik stad. Barnhela-staden-perspektivet kommer att beaktas i förhållande till Göteborgs Stads kulturprogram, kommande Göteborgs Stads plan för barn och ungkultur 2019-2023 samt FN:s barnkonvention som blir svensk lag.

Omvärldsperspektivet

Av stadsledningskontorets tjänsteutlåtande framgår att riksrevisionen1 under 2017 granskade

ändamålsenlighet avseende systemet med riktade statsbidrag till skolans huvudmän. I riksrevisionens rapport konstateras bland annat att den stora mängden statsbidrag orsakar splittring och försvårar, ibland omöjliggör, både fokusering och långsiktig planering hos huvudmännen. Riksrevisionens slutsats var att systemet inte fungerar ändamålsenligt, och i vissa fall till och med riskerar att påverka skolutvecklingen åt fel håll och rekommenderar bland annat en översyn av bidragens konstruktion och en sammanläggning av vissa bidrag eller överföring av riktade bidrag till generella. Just nu pågår en översyn på nationell nivå för hur en mer strategisk och ändamålsenlig användning av de riktade bidragen kan uppnås.

I maj 2017 lades stadsområdesförvaltningarna och Sociala resursnämnden ned i Malmö stad. Malmö återgick därmed till en ren facknämndsindelning utan geografisk indelning av den politiska ledningen.

I samband med organisationsförändringen flyttades statsbidragshanteringen från stadskontoret till berörda förvaltningar på liknande sätt som föreslås i föreliggande remiss.

Arbetsmiljökonsekvenser

Kulturförvaltningens redan ansträngda arbetsmiljö klarar inte av ytterligare uppdrag som är ofinansierade och som behöver hanteras inom befintliga resurser. Eftersom statliga medel är tillfälliga, baserade på politiska beslut som beslutas i samband med den statliga

budgetpropositionen, kan dessa komma att förändras från år till år. Detta kan bli problematiskt utifrån Göteborgs Stads arbetsgivaransvar i att garantera anställningstrygghet. För de fall då statligt bidrag inom kulturområdet beviljas temporärt för att sedan tas bort, kan förvaltningen hamna i omställning och övertalighet.

Bilaga

Remiss från kommunstyrelsen gällande stadengemensamma principer avseende statsbidragshantering.

Expedieras till

Kommunstyrelsen.

1 Riktade statsbidrag till skolan – nationella prioriteringar men lokala behov (RiR 2017:30)

Ärendet

Kommunstyrelsen har översänt remiss gällande stadengemensamma principer avseende statsbidragshantering till kulturnämnden för yttrande. Yttrandet ska vara stadsledningskontoret tillhanda senast den 20 juni 2019.

Beskrivning av ärendet

I aktuellt reglemente för kommunstyrelsen ingår att för kommunens räkning ansöka om och rekvirera statsbidrag samt besluta om bidragens fördelning på respektive nämnder. Med anledning av de nya nämnderna inom utbildningsområdet har stadsledningskontoret aktualiserat frågan om hantering av statsbidrag som rör fler än en nämnd.

Grundskolenämnden, kulturnämnden och social resursnämnd föreslås i föreliggande remiss att för kommunens räkning samordna och administrera de statsbidrag som berör fler än en nämnd.

Kulturnämnden har två delar att ta ställning till i remissen, dels justerat reglemente för

kulturnämnden där nämnden ges ansvar att vara samordnande och administrerande nämnd för statsbidrag inom kulturområdet som rör fler än en nämnd, och dels en anvisning som beskriver stadsövergripande principer för hantering av statsbidrag.

Av anvisningen framgår ett antal grundläggande principer2 gällande statsbidragshantering för staden som anges nedan:

• En nämnd kan ges ansvar att ansöka, rekvirera och besluta om fördelning av riktade statsbidrag till egen nämnd.

• En nämnd kan ges ansvar för samordning och administration i de fall bidraget rör fler än en nämnd.

• Fördelning av statsbidrag som berör fler än en nämnd ska beslutas av kommunstyrelsen eller utsedd delegat.

• I samband med årsrapporteringen sammanställer respektive nämnd vilka statsbidrag som staden erhållit.

Av anvisningen framgår även att hantering av statsbidrag inte är en statisk process med tydlig början och slut, men att processen består av flera aktiviteter som grovt kan delas in i nedanstående sju delar3.

Förvaltningens beredning av ärendet

Grundskolenämnden och social resursnämnd föreslås i ärendet också bli samordnande och administrerande nämnder för statsbidrag som rör andra nämnder inom sina respektive

verksamhetsområden. När detta yttrande skrivs så har dessa två nämnder ännu inte behandlat sina respektive yttranden. Kulturförvaltningen har dock i beredningen av ärendet varit i kontakt med ansvariga handläggare på respektive förvaltning.

För statsbidragen inom utbildningsområdet krävs samordning då Skolverket endast tar emot en ansökan per huvudman. Denna samordning och administration skedde tidigare på

stadsledningskontoret och när grundskolenämnden och förskolenämnden bildades så följde resursen med till grundskoleförvaltningen. Inom grundskoleförvaltningen finns därför redan kompetens att

2 Göteborgs Stads anvisning för hantering av statsbidrag som rör fler än en nämnd, bilaga 1.

3 Enligt ovan.

hantera samordning och administrering av statsbidrag. Grundskoleförvaltningen påpekar även, liksom kulturförvaltningen, att riktade statsbidrag inte kan användas för att täcka

samordningskostnaderna.

För social resursnämnds del rör denna anvisning återsökning av statsbidrag för stadens flyktingmottagande. Det arbetet utförs redan idag av enheten Flyktingadministration inom

verksamhetsområde Integration. Social resursförvaltning ser positivt på anvisningen då det blir ett förtydligande av roller och ansvar i redan befintligt uppdrag.

Förvaltningens synpunkter och förslag

Kulturförvaltningen kommer inledningsvis ge synpunkter på förslag till justering av kulturnämndens reglemente, där nämnden ges ansvar för statsbidrag som rör kulturområdet. Därefter kommer generella synpunkter på anvisningen att redovisas.

Synpunkter på justerat reglemente

Kulturförvaltningen söker idag inte statsbidrag som rör andra nämnder. De statsbidrag som söks inom bibliotek och läsfrämjande insatser, berör numera inte andra nämnder eftersom

biblioteksverksamheten sedan den 1 april 2019 har samlats hos kulturnämnden. Kulturnämnden genomför lovsatsningar inom sina verksamheter men samordnar och administrerar inte de statliga medlen för detta. Det är oklart, om detta bidrag fortsatt kvarstår nästa år, vilken nämnd som i så fall kommer att samordna bidraget. Eftersom stadsledningskontorets utredning om stadsdelsnämnderna ännu inte är färdig, vet kulturförvaltningen i nuläget inte om andra verksamheter och även andra statsbidrag kommer att föras över till kulturnämnden.

Samtidigt har kulturförvaltningen inom nuvarande personalstyrka inte möjlighet att omhänderta den organisation som krävs för att vara samordnande och administrerande nämnd, om kulturnämnden skulle få ansvaret. Om kulturförvaltningen får att hantera statsbidrag som rör andra nämnder, behöver förvaltningen bygga upp en organisation för att hantera det. Eftersom det i nuläget inte går att bedöma omfattningen på uppdraget, föreslår förvaltningen att kulturnämnden avstyrker förslaget att kulturnämnden ges ansvar för att samordna och administrera statsbidrag inom kulturområdet.

När omfattningen på statsbidragen är mer kända och synkroniserad med den översyn som sker av stadsdelsnämnderna, ser kulturförvaltningen positivt på att frågan lyfts igen avseende samordning och administrering av statsbidrag inom kulturområdet. Frågan behöver då lyftas i relation till att kulturnämnden inte kan använda riktade statsbidrag för att täcka samordningskostnaderna som föreslås i remissen, utan att extra medel behöver tillsättas innan för att bygga upp en organisation som kan hantera uppdraget.

Synpunkter på anvisningen

Anvisningen är allmänt håller för staden som helhet och pekar inte ut någon särskild nämnd.

Kulturförvaltningen lämnar därför synpunkter på anvisningen oavsett tidigare ställningstagande kring justerat reglemente.

Av anvisningen framgår att hantering av statsbidrag inte är en statisk process som startar i början av januari och avslutas i december. Samtidigt ligger fokus i anvisningen på att processen startar med budgetberedning och omvärldsbevakning för vilka statsbidrag som aviserats i aktuell

budgetproposition. Bidrag som inkommer under löpande budgetår nämns, men problematiseras inte, i anvisningen. Det är många olika steg som ska genomföras efter det att stadsledningskontoret bedömt att ett visst statsbidrag ska sökas, allt från värdering i alla enskilda berörda nämnder, skapande av forum/arbetsgrupper, till samordning, projektledning, administration och till sist uppföljning av bidraget. Kulturförvaltningen ställer sig tveksam till att statsbidragen kommer gå att söka inom angiven tidsram, då det är flera omfattande steg som ska genomföras.

Det är otydligt vilka beslut som måste hanteras på politisk nivå och vilka som kan delegeras. Av anvisningen framgår till exempel att fördelning av statsbidrag som berör fler än en nämnd ska beslutas av kommunstyrelsen eller utsedd delegat. Kulturförvaltningen önskar att

stadsledningskontoret tydliggör detta så att nämndernas delegationsordningar kan revideras på ett likartat sätt.

Det framgår inte på vilket sätt som samordnande nämnd får uppdraget att söka ett bidrag som stadsledningskontoret bedömer är strategiskt bra för staden att ansöka om. För att förvaltningen ska kunna hinna samordna och administrera bidraget i tid, vore det bra om anvisningen tydliggjorde om nämnden kommer att få ett politiskt uppdrag att söka ett statsbidrag eller om det kommer att hanteras på delegation av tjänsteperson.

Kulturförvaltningens bedömning av anvisningen för statsbidrag är att den samordnande nämnden inte hanterar statsbidraget ekonomiskt utan att detta hanteras av stadsledningskontoret fortsatt.

Detta innebär också att den samordnande nämnden inte har den ekonomiska risken vid fråga om till exempel återbetalning, vilket kulturförvaltningen tycker är bra.

Av anvisningen framgår att samtliga berörda nämnder sammanställer vilka externa bidrag som sökts och hur mycket bidrag som erhållits samt redovisar detta enligt särskild anvisning i stadens

årsrapportering. Det framgår också att ekonomiavdelningen på stadsledningskontoret avser arbeta vidare med och planera för hur externa bidrag fortsättningsvis ska följas upp inom ramen för stadens årsrapportering. Det framgår dock inte tydligt i anvisningen vilket ansvar för uppföljningen som samordnande nämnd har. Det kan vara så att samordnande nämnd följer upp bidragen och lämnar underlag/rapport till stadsledningskontoret samt rapporterar till bidragsgivande instans, men detta behöver i så fall tydliggöras i anvisningen.

Kulturförvaltningen föreslår att ovanstående synpunkter beaktas i revidering och tydliggörande av anvisningen.

GÖTEBORGS STADS KULTURFÖRVALTNING

Beslut

Tillstyrker

Beslut

Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning tillstyrker remissförslaget under förutsättning att:

1. Det överförs medel från stadsledningskontoret som tidigare haft uppdraget och ram för samordningsuppdraget till grundskoleförvaltningen.

2. Stadsledningskontorets förslag om: ”att vid avsteg från riktade statsbidrag som är av komplex karaktär där föreslagen anvisning inte är tillräcklig, föreslår stadsledningskontoret att

samordnande nämnd i samråd med kommunstyrelsen tar fram arbetsformer och rutiner”

ändras till att ”samtliga involverade nämnder har möjlighet att delta och att ett gemensamt ställningstagande tas fram. Detta för att undvika att grundskoleförvaltningen är partisk i ärendet. Finns oenighet mellan förvaltningarna föreslås kommunstyrelsen vara beslutande.”

3. Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildnings synpunkt beaktas som innebär att de riktade statsbidrag som utbildningsförvaltningen och förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning själv söker, så föreslås grundskoleförvaltningen endast ha en mer

avrapporterande roll.

Handling

Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat 2019-05-24.

Ordförande Justerare

Anders Svensson (M) Mats Pilhem (V)

Rätt utdraget betygar i tjänsten:

Hans Luthman Nämndsekreterare 2019-06-05

Remissvar från nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning kring förslag om stadenövergripande anvisning avseende

statsbidragshantering

Förslag till beslut

Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tillstyrker remissförslaget under förutsättning att

1. det överförs medel från stadsledningskontoret som tidigare haft uppdraget och ram för samordningsuppdraget till grundskoleförvaltningen.

2. stadsledningskontorets förslag om: ”att vid avsteg från riktade statsbidrag som är av komplex karaktär där föreslagen anvisning inte är tillräcklig, föreslår stadsledningskontoret att

samordnande nämnd i samråd med kommunstyrelsen tar fram arbetsformer och rutiner”

ändras till att ”samtliga involverade nämnder har möjlighet att delta och att ett gemensamt ställningstagande tas fram. Detta för att undvika att grundskoleförvaltningen är partisk i ärendet. Finns oenighet mellan förvaltningarna föreslås kommunstyrelsen vara beslutande.”

3. förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildnings synpunkt beaktas som innebär att de riktade statsbidrag som utbildningsförvaltningen och förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning själva söker, så föreslås grundskoleförvaltningen endast ha en mer avrapporterande roll.

Sammanfattning

Stadsledningskontoret beslutade den 10 april 2019 att remittera ”förslag om stadenövergripande anvisning avseende statsbidragshantering för synpunkter. Svar ska lämnas senast den 20 juni.”

Samordning är tidskrävande. Att administrera ansökningar och få samsyn med många inblandade kräver kommunikation, rutiner och uppföljning. Vi uppfattar att stadsledningskontoret även avser använda samordnaren för att få information och rapporter.

De riktade statsbidragen avser finansiera ett specifikt ändamål eller uppdrag. Riktade statsbidrag är ett sätt att ge statligt ekonomiskt stöd till specifika insatser. Vem som kan söka bidrag och villkoren för vad pengarna ska användas till beskrivs oftast i en förordning, beslutad av regeringen.

Samordningsuppdraget kan således inte finansieras med statsbidrag, som föreslås.

Förvaltningen för Arbetsmarknad och vuxenutbildning föreslår därför att Stadsledningskontoret överför medel för det uppdrag som de tidigare haft, till grundskoleförvaltningen som nu tar över samordningsuppdraget.

Flera riktade statsbidrag söks enbart av utbildningsförvaltningen och förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Tidigare har dessa sökts med utbildningsförvaltningens samordning och i dialog med stadsledningskontoret. Förvaltningen för Arbetsmarknad och vuxenutbildning önskar fortsätta med rutinen att för de riktade statsbidrag som söks av fler nämnder, men inte av grundskoleförvaltningen, samordnas på egen hand. I dessa fall riskeras administrationen öka vid införande av samordning via grundskoleförvaltningen för dessa riktade statsbidrag.

För att uppfylla samordningsuppdraget som antas ha sin grund i stärkt samarbete och förebyggande av risker krävs att fokus ligger på delaktighet och transparens inom hanteringen av de riktade statsbidragen. Vid avsteg från riktade statsbidrag som är av komplex karaktär där föreslagen anvisning inte är tillräcklig, föreslår stadsledningskontoret att samordnande nämnd i samråd med kommunstyrelsen tar fram arbetsformer och rutiner. Förvaltningen för Arbetsmarknad och

vuxenutbildning föreslår istället att samtliga involverade nämnder har möjlighet att delta och att ett gemensamt ställningstagande tas fram. Detta för att undvika att grundskoleförvaltningen är partisk i ärendet. Finns oenighet mellan förvaltningarna föreslås kommunstyrelsen vara beslutande.

Ekonomiska konsekvenser

De riktade statsbidragen avser finansiera ett specifikt ändamål eller uppdrag. Exempel på riktade statsbidrag är karriärtjänster, personalförstärkningar inom elevhälsan och skolgång för papperslösa barn m.m. Riktade statsbidrag är ett sätt att ge statligt ekonomiskt stöd till specifika insatser i skolan.

Vem som kan söka bidrag och villkoren för vad pengarna ska användas till beskrivs oftast i en förordning, beslutad av regeringen.

Det finns ingen möjlighet att finansiera samordningsuppdraget av riktade statsbidrag på det sätt som beskrivs i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Medlen är riktade och ska användas på det sätt som förordningarna som reglerar respektive statsbidrag. Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning föreslår därför att det överförs medel från stadsledningskontoret som tidigare haft uppdraget och ram för samordningsuppdraget till grundskoleförvaltningen.

Placeringen av samordningsuppdraget på grundskoleförvaltningen skapar goda förutsättningar att statsbidragshantering sker kostnadseffektivt, både för samordnande nämnd samt övriga berörda nämnder. Då grundskoleförvaltningen har flest antal riktade statsbidrag av utbildningsnämnderna, förutsätts förvaltningen vara väl uppdaterad kring de riktade statsbidragens utformning och utveckling.

Förslaget att en nämnd delegeras samordningsuppdraget för statsbidrag som rör fler än en nämnd antas bidra till ökad effektivitet i form av lägre administrativ kostnad för respektive nämnd samt möjliggör en mer kvalitetssäkrad statsbidragshantering, vilket antas leda till högre kvalité på ansökningarna och i slutändan mer beviljade medel.

För att nå en kvalitetssäker och kostnadseffektiv hantering av samordningen av de riktade

statsbidrag som utbildningsförvaltningen och förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning själva söker, föreslås grundskoleförvaltningen endast ha en mer avrapporterande roll där

utbildningsförvaltningen samordnar dess hantering och rapporterar till grundskoleförvaltningen.

Barnperspektivet

Förvaltningen för Arbetsmarknad och vuxenutbildning har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta.

Mångfaldsperspektivet

Förvaltningen för Arbetsmarknad och vuxenutbildning har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta.

Related documents