• No results found

Åtgärder i SSM:s 4-åriga handlingsplan för att nå miljömålen

In document Årsredovisning 2016 (Page 85-87)

Enligt uppdrag från Miljö- och energidepartementet har SSM upprättat en fyraårig hand- lingsplan för att nå miljömålen. Nedan redovisas vidtagna åtgärder under 2016.

Nr 1. Uppföljning av hantering av icke-kärntekniskt avfall: SSM har under 2016 påbörjat uppföljningen av hanteringen av icke-kärntekniskt radioaktivt avfall i syfte att identifiera och sammanställa eventuella brister. Uppföljningen planeras bli klar under 2017.

Nr 2. Omhändertagande av kasserade rökdetektorer: Under 2016 har SSM ombesörjt behandling och slutligt omhändertagande av lite drygt 34 000 herrelösa kasserade joniserande rökdetektorer.

Nr 3. Enkätundersökning om solvanor: Åtgärden är genomförd. SSM har under året utvecklat en ny enkät för att få en bild av svenskarnas solvanor. Ändringarna utgår bland annat från erfarenheter av tidigare enkätstudier. Enkäten innehåller tekniskt och kognitivt enklare frågor som gör att resultaten blir lättare att tolka och dra slutsatser ifrån. Ett flertal av frågorna från den äldre enkäten har dock behållits för att man ska kunna jämföra dessa bakåt i tiden.

Nr 4. Nationell tillsynsvägledning för UV-skyddade utemiljöer: Åtgärdsarbetet har under 2016 inletts med att försöka bena ut olika myndigheters ansvarsområden. SSM har deltagit i Boverkets samverkansåtgärd ”Barns och ungas miljöer”, som en inledning på det arbete som senare kan mynna ut i en vägledning för UV-skyddade utemiljöer. Nr 5. Mobila radiovågsmätningar: Strålsäkerhetsmyndigheten har under 2016 genomfört ca 27 000 mobila mätningar av radiofrekventa elektromagnetiska fält. Mätningar har genomförts på allmänna vägar i kommunerna Mörbylånga, Borgholm, Stockholm, Kalmar, Karlshamn, Norrköping och Solna. Resultaten ligger i linje med tidigare resultat från delvis andra orter i Sverige. Exponeringen är normalt mindre än en tusendel av rekommenderat maxvärde (referensvärde).

Nr 6. Icke-joniserande strålning inom sjukvården är ett forskningsprojekt vid Umeå universitet. Projektet påbörjades i mars 2016 och planeras vara klart februari 2017. Det syftar till att kartlägga sjukvårdsverksamhet som använder icke-joniserande strålning och är ett första steg för att skapa ett beslutsunderlag för eventuellt föreskriftsarbete inom området. Projektet innefattar huvudsakligen följande delar: Identifikation av teknologi; undersöka olika metoders exponeringsnivåer; undersöka i vilken omfattning olika metoder används; identifiera möjliga hälsorisker med aktuell exponering. En

interimsrapport har lämnats, SSM har lämnat relativt omfattande synpunkter på denna. I övrigt går projektet enligt plan.

Nr 7. DNA-skador vid MRI-undersökning är ett forskningsprojekt vid Umeå universitet. Projektet påbörjades i maj 2016 och planeras vara klart maj 2017. Bakgrunden till projektet är att vissa studier indikerat att det kan föreligga ökad risk för DNA-skada vid MRI. I detta projekt undersöks huruvida de radiofrekventa delarna möjligen kan orsaka DNA-skador. En interimsrapport har lämnats, SSM har lämnat synpunkter på denna. Projektet går enligt plan.

Nr 8. Dosmodeller: Åtgärden innebär att granska de dosmodeller som används för att beräkna halter av radioaktiva ämnen i biota och doser till personer ur allmänheten. Granskningen är försenad på grund av att underlaget ännu inte inkommit till SSM. Ny tidplan är att granskningen påbörjas i början av 2017.

Nr 9. Långsiktig strålskyddsanalys: Arbetet med att ta fram en strålskyddsanalys avseende strålskyddet vid kärntekniska anläggningar har påbörjats. Arbetet har nedprioriterats till förmån för arbetet med föreskrifter och införlivandet av EU:s strålskyddsdirektiv och EU:s kärnsäkerhetsdirektiv. Arbetet kommer att genomföras under år 2017.

Nr 10. Inköp av energieffektiva varor: Åtgärden har inte varit aktuell under 2016, eftersom SSM inte har upphandlat över tröskelvärdet.

Nr 11. Se över inköpsprocessen: Under 2016 har vi ökat vår kompetens om hur miljömål som utvärderingsmodell kan förbättras i kommande upphandlingar, genom att delta i olika utbildningar och nätverk runt dessa frågor. Vi har också ökat miljökraven i ett antal upphandlingar, i syfte att minimera antalet transporter m.m.

Nr 12. Energieffektiv IT: Våra system installeras så långt möjligt i myndighetens virtuella servermiljö. Vi byter årligen ut gammal hårdvara mot ny och energieffektivare. Vi har uppgraderat våra operativsystem på servrar och SQL-databaser. Under 2016 slutfördes installationen av Windows 10 på samtliga klienter.

Nr 13. Resfria möten: En inledande analys av myndighetens utgångsläge och möjligheter för resfria möten påbörjades under 2016. Tekniska förutsättningar för distansmöten har fortsatt att införas/förbättras. Under 2016 övergick vi till Skype för företag och en e- utbildning om verktyget och annan stödjande information har tagits fram för att underlätta för medarbetare att ordna eller delta i distansmöten.

Nr 14. Se över resmönster: Enligt plan ska detta åtgärdsarbete starta 2017.

Nr 15. LED-belysning: Hyresvärden Vasakronan har ersatt armatur och ljuskällor till LED-lampor när de gamla gått sönder. Även de ljuskällor som SSM hanterar har bytts till LED där det är möjligt.

Nr 16. Energieffektiva lösningar vid underhåll och ombyggnad: Åtgärden har inte varit aktuell under året.

Nr 17. Källsortering: Kärl för att källsortera matavfall har installerats i lunchrummen under 2016. Tidplanen för att få igång källsorteringen i praktiken är uppskjuten till T1 2017. Vi har under året köpt en tjänst för återvinning av IT-utrustning från ATEA. Nr 18. Pappersanvändning: Under 2016 inleddes arbetet med ETTAN-projektet som syftar till att förbättra e-förvaltningen. Effekten på pappersanvändningen kommer sannolikt dröja tills befintliga elektroniska system har vidareutvecklats eller nya har skapats och införts. Effekten kan komma tidigare om arbetssätten inom tillsynen och tillståndsprövningen förändras under projektets gång.

Förenklingsarbetet

Ändring av uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter. Regeringsbeslut den 22 december 2014, N2014/5377/ENT. Redovisas till

Tillväxtverket den 1 mars åren 2016–2021.

Beredskapszoner

Uppdrag om översyn av beredskapszonerna runt svenska kärnkraftverk. Regeringsbeslut den 22 oktober 2015, M2015/03597/Ke. Redovisas den 1 april 2017.

Uppdraget pågår

In document Årsredovisning 2016 (Page 85-87)