• No results found

Riksmätplats och mätning

In document Årsredovisning 2016 (Page 68-70)

Verksamhetsområdet omfattar SSM:s verksamhet som riksmätplats för joniserande strål- ning och övrig mätverksamhet förutom EMF- och fältgammamätningar. Verksamheten omfattar kalibrering av instrument för mätning av dosstorheter och radonaktivitet i luft, metrologiforskning, utveckling av mätmetoder, normaliehållning samt mätuppdrag för alfa-, beta- och gammaspektrometri inklusive helkroppsmätningar.

Riksmätplatsen upprätthåller de nationella normalerna för de dosimetriska storheterna kerma, absorberad dos och dosekvivalent och granskas regelbundet mot standarden SS- EN ISO 17025:2005 av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Swedac.

SSM:s uppdrag

Verksamheten skapar förutsättningar för att mätningar och bestrålningar utförs med hög noggrannhet genom att tillhandahålla

 kvalitetssäkrade kalibreringar, bestrålningar och analyser

 expertstöd inom mätområdet.

Långsiktigt mål

Att mätstorheter för joniserande strålning bestäms med hög noggrannhet.

SSM:s bedömning av strålsäkerheten

Kalibreringar på SSM:s riksmätplats ger Sverige möjlighet att utföra mätningar av jonise- rande strålning med spårbarhet till internationella normaler. Det ger förutsättningar för kvalitetssäkrade och jämförbara mätningar av joniserande strålning både inom Sverige och inom övriga världen. Detta leder till säkrare bestämning av stråldoser vid diagnostik, strålbehandling och strålskyddsarbete, vilket har stor betydelse för att skydda människor från oönskade effekter av strålning.

SSM upprätthåller även ett nationellt kalibreringslaboratorium för radonkoncentration i luft med spårbarhet till internationella normaler. Radonkalibreringarna och -expone- ringarna har förbättrat förutsättningarna för korrekta radonmätningar i bostäder och på arbetsplatser. Mätningar av god kvalitet är en förutsättning för att relevanta sanerings- åtgärder ska kunna vidtas, vilket på sikt kan minska antalet cancerfall orsakade av radon. Till stöd för uppdraget som förvaltningsmyndighet inom strålsäkerhetsområdet finns mätresurser för analys av aktivitetsinnehåll i prover och helkroppsmätningar. Radio- analyslaboratoriet stöttar samtliga SSMs verksamhetsområden med analysresultat till utredningar, inspektioner, verksamhetsbevakningar, miljöövervakning, omgivnings- kontroll och beredskapsändamål. Analysresultaten utgör på det sättet ett väsentligt underlag till myndighetens verksamhet och målsättning om ett strålsäkert samhälle. Radioanlaysverksamheten har även funktionen som ett laboratorium inom den nationella krisberedskapen.

Jämförelsemätning är en metod för att jämföra kvalitet och prestanda vid olika labo- ratorier och mätplatser. Riksmätplatsen för joniserande strålning har under 2016 ge- nomfört fem internationella jämförelsemätningar, där en visade godkänt resultat (inom någon promille från referensvärdet) och de andra ännu ej utvärderats. Detta visar att riksmätplatsens kalibreringar levereras med hög noggrannhet. Jämförelsemätningarna genomfördes inom IAEA:s nätverk för sekundärstandardlaboratorier (SSDL network) och

mellan de nordiska riksmätplatserna samt Frankrikes primärlaboratorium (LNE-LNHB) i European Association of National Metrology Institutes (EURAMET) regi. Radioanalys- laboratoriet har under 2016 deltagit i nio jämförelsemätningar, av vilka åtta visade godkänt resultat. Detta visar att radioanalyslaboratoriet levererar resultat med hög nog- grannhet. Jämförelsemätningarna arrangerades av IAEA, European Commission, Joint Research Centre, Institute for Reference Materials and Measurements (EC-JRC-IRMM), Baltic Marine Environment Protection Commission - Helsinki Commission (Helcom) samt New York State Department of Health. Dessutom arrangerar radioanalyslaboratoriet jämförelsemätningar för den nationella krisberedskapens nätverkslaboratorier.

Genomförd verksamhet

Volymer och kostnader

Tabellen nedan summerar den sammanlagda volymen av externa mätuppdrag inom verksamhetsområdet. Kostnaden avser den direkta arbetskostnaden för genomförande av mätuppdragen och omfattar inte drift och upprätthållande av mätplatserna. Dessutom genomförs årligen omkring 600 provanalyser åt SSM som inte inkluderats i tabellen.

Volymer och kostnader

Volym (antal) Kostnad per år (tkr)

2016 2015 2014 2013 2012 2016 2015 2014 2013 2012 Säkerställa kunskap och

kompetens 19 456 15 240 19 017 12 837 12 461 Kalibreringar (RMP) 172 221 189 232 193 Kalibreringar (Radon) 172 302 302 312 262 Bestrålningar av spårfilm (Radon) 3096 658 1 012 3 659 6 212 Total kostnad 19 456 15 240 19 017 12 837 12 461 Tabell 16. Antal prestationer och kostnader per process, Riksmätplats och mätning. I kostnaden för

Säkerställa kunskap och kompetens ingår nu även kostnaden för Bedriva uppdragsverksamhet.

Den totala kostnaden inom verksamhetsområdet är högre 2016 jämfört med 2015. Detta beror på att vakanta lönemedel inom verksamhetsområdet använts för tillfälliga personal- förstärkningar under 2016. Dessutom har verksamhetsområdet tilldelats extra driftmedel under 2016 för att skicka radioaktivt avfall till slutförvar.

Säkerställa kunskap och kompetens

Interna och externa mätuppdrag

SSM:s riksmätplats kalibrerar instrument från landsting, universitet och högskolor samt näringsliv. Under 2016 utfärdade riksmätplatsen 172 kalibreringsbevis, varav 3 till utländska kunder. Av dessa 172 var 33 procent till sjukvården, 49 procent åt industrin, 12 procent till mindre företag och 6 procent till SSM. 39 kalibreringsbevis var för strålterapi, 112 för strålskydd och 21 för diagnostik. Den förändring i antalet kalibreringar mellan 2015 och 2016 som framgår av Figur 14 kan till stor del förklaras av tillfälligt utebliven kalibrering av SSM:s egna strålskyddsinstrument 2016, samt av att en stor kund valde att tidigarelägga kalibrering av ett flertal instrument till 2015 i stället för 2016.

Figur 14, Antal utfärdade kalibreringsbevis/bestrålningsrapporter vid riksmätplatsen för joniserande strålning Under 2016 genomförde radonlaboratoriet kalibrering eller exponering av 172 instrument, samt exponering av 3096 spårfilmer. 2015 var antalet instrument 302, medan antalet spår- filmer var 658. Den avtagande trenden i antalet mätuppdrag kan bero på minskad medve- tenhet om hälsoriskerna med radon i bostäder. Den ökade kunskap om radon som följde av Boverkets stora informationskampanj 2006 bedöms ha klingat av. Beslutet år 2014 att avveckla radonbidraget har förmodligen ytterligare minskat benägenheten hos småhus- ägare att mäta radon. Det varierande antalet spårfilmer per år beror till stor del på att dessa ingår i ett fåtal mätuppdrag som kan hamna på endera sidan ett årsskifte.

SSM har under 2016 vid cirka 30 tillfällen använt expertstöd från radioanalyslaboratoriet till utredningar, verksamhetsbevakningar samt provtagning och analyser. Dessutom har radioanalyslaboratoriet arrangerat jämförelsemätningar för den nationella krisbered- skapens nätverkslaboratorier. Under året har 349 analyser av aktivitetsinnehåll i prover genomförts som stöd till SSM:s tillsyn, miljöövervakning och övriga verksamhet. Vidare har en jämförelsemätning genomförts åt ett externt ackrediterat laboratorium.

Kvalitetssäkring

SSM har upprättat en årlig rapport avseende riksmätplatsens verksamhet som skickats till IAEA. Myndigheten har också upprättat en årsrapport avseende riksmätplatsens kvalitets- system som skickats till den europeiska organisationen för riksmätplatser (EURAMET). Underhåll av riksmätplatsen har utförts i enlighet med riksmätplatsens och myndighetens kvalitetsledningssystem.

Ett antal åtgärder för att radioanalysverksamheten ska uppfylla SS-EN ISO/IEC 17025:2005 på sikt har genomförts under året. Arbetet med att kvalitetssäkra radonkali- breringsverksamheten enligt standarden SS-EN ISO/IEC 17025:2005 är dock kraftigt försenat på grund av dels regelverksarbete, dels begränsade personalresurser.

En internrevision mot SS-EN ISO/IEC 17025:2005 av riksmätplatsen och radio- analysverksamheten har genomförts enligt revisionsplan.

0 50 100 150 200 250 A nta l k a li bre ring s be v is /rbe s trål ni ng s a pp o rter

In document Årsredovisning 2016 (Page 68-70)