• No results found

Åtgärdsförslag

8. ÅTGÄRDER

8.4. Åtgärdsförslag

8.4.1. Rekommenderade åtgärder

I detta skede har inga detaljstudier av föreslagna åtgärder gjorts, utan förslagen ska ses som

principlösningar med utgångspunkt i en önskad funktion. Vidare studier och eventuell projektering får göras i senare skede då avvägningar även behöver göras mot de avvattningstekniska och de

underhållstekniska förhållandena på platsen.

8.4.2. Rekommenderade övergripande åtgärder för samtliga konfliktsträckor

Mot bakgrund av bedömd riskbild, identifierade åtgärdsalternativ och en målsättning om att uppnå kostnadseffektivitet vid val av åtgärd föreslås följande övergripande åtgärder:

 Säkerställ att sanering utförs så snabbt som möjligt inom för grundvattenförekomstens sårbara områden genom dialog och gemensamt arbete med Räddningstjänst och VA-huvudman t.ex. genom att fram en åtgärds- och kommunikationsplan (beredskapsplan) i händelse av akut olycka

 Om drift vid vattentäkten återupptas, för ordinarie- eller reservvattenförsörjning, föreslås en översyn över om väg 226 fortsatt bör vara rekommenderad primär transportväg för farligt gods. Botkyrka kommun har i fastställd översiktsplan lyft frågan om att prioritera annorlunda. Att minska belastningen av tung trafik på vägsträckan minskar även risken för utsläpp i samband med olyckor med tunga transporter

8.4.3. Utredda åtgärdsförslag per delsträcka

Konfliktsträcka A

Figur 25. Karta över konfliktsträcka A. Röd linje anger läge för högkapacitetsräcke och kantsten, grön linje område för dagvattenbrunnar, blå linje område med fördröjande diken och dagvattenbrunnar. Tänkt område dit dagvatten leds för fördröjning markeras med pil. Till höger infälld bild med jordarter, där grönt är isälvsmaterial, orange är sand och gult är silt respektive lera.

Att riskklassen överskrider låg risk (1) beror huvudsakligen på att sårbarhetsklassen på

konfliktsträckan är 3. Genom att sänka sårbarhetsklassen till 2 skulle riskklassen istället bli 1. För sannolikhetsklassen uppnås inte riskreducering till klass 1 om klassen sänks med en klass. Att

reducera sannolikheten med två klasser bedöms som svårt om trafikbelastningen ska kunna fortsätta, varför fortsatt utredning fokuserar på att reducera sårbarheten.

För att reducera sårbarheten till klass 3 från 2, och därmed riskklassen till 1, krävs åtgärder för att fördröja ett utsläpp längs sträckans sydligaste del. På så sätt säkerställs att sanering hinner utföras innan utsläppet infiltrerar i mark, trots försvårande förhållanden för räddningsinsatser i området. Detta bedöms uppnås genom dagvattensystem som avleder vatten ner till den sänka som täcks av finkornigt siltigt material öster om vägen, i kombination med högkapacitetsräcken och kantsten som förhindrar avåkning samt avrinning utanför vägområdet till sandiga områden i brant terräng.

Eventuellt förorenat dagvatten från vägområdet leds därmed till tätare markområden där sanering kan ske. Åtgärderna som har bedömts krävas är byte av balkräcke till högkapacitetsräcke (120 m) och anläggande av kantsten (120 m) på vägens östra sida, 2 dagvattenbrunnar i vägbanan och 2 i smalt

Fördröjning dagvatten

det västra diket mindre brant (blå linje i figur). Här bedöms fördröjande diken i kombination med dagvattenbrunnar krävas för att undvika att dagvatten infiltrerar istället för att samlas upp och ledas till önskat område. Fördröjningen bedöms uppnås genom att belägga befintliga diken med mindre genomsläppligt material i form av exempelvis siltig morän. Det antas krävas ca 180 m fördröjande diken (i befintligt smalt dike som begränsas av brant bergsluttning) med 3 dagvattenbrunnar och tillhörande ledningar. Samtliga dagvattenledningar leds ner till sänkan öster om vägen, benämnd ”fördröjning dagvatten” i Figur 25. Den totala längden av dagvattenledningar har uppskattats till ca 500 m. Efter genomförande av åtgärder krävs återställning av väg längs sidan mot räcke/kantsten och där dagvattenledningar går i vägbanan (bedömt ca 140 m2). Total kostnad för åtgärderna är ca 1 Mkr. Översyn av området dit dagvatten avbördas bör göras, i kostnaden har inte eventuella åtgärder för anpassning inkluderats.

Det bedöms visuellt finnas utrymme för föreslagna åtgärder i anslutning till befintlig väg.

Den bedömda kostnaden på ca 1,0 Mkr bedöms som en hög kostnad för att genomföra en sänkning av riskklass från 2 till 1, varför acceptabel riskklass bedöms vara riskklass 2. I bedömningen har vägts in att det inte har registrerats någon olycka med personskador på delsträckan som är aktuell för åtgärder under den senaste 10-årsperioden samt att inget vattenuttag idag sker i vattenförekomsten. Om Segersjö vattentäkt åter tas i drift, och vattentäktens huvudman uppdaterar vattenskyddsområdet, kan behovet av åtgärder och kostnadsnyttan omprövas. Då bör vattentäktens huvudman även kunna presentera närmare utredningar rörande de hydrogeologiska förutsättningarna längs aktuell vägsträcka.

Tabell 8. Åtgärdsförslag delsträcka A. Åtgärder rekommenderas inte.

A

Riskklass Föreslagna åtgärder Kostnad Riskklass efter

åtgärd

2 Högkapacitetsräcke och kantsten,

dagvattenbrunnar och dagvattenledningar samt fördröjande material i diken

1,0 Mkr 1

Sammanfattande förslag till specifika åtgärder på konfliktsträcka A:

Konfliktsträcka B

Konfliktsträcka B bedöms vara riskklass 2. En karta över vägsträckan redovisas i Figur 26.  Det föreslås att inga specifika åtgärder vidtas på aktuell vägsträcka. Riskklass 2 bedöms

Figur 26. Karta över konfliktsträcka B. Röda linjer i kartan visar områden där fördröjande diken utretts. Till höger infälld bild med jordarter, där grönt är isälvsmaterial, orange är sand och gult är lera.

För att komma ner till riskklass 1 behöver konsekvensklassen/sårbarheten sänkas till 2, alternativt sannolikheten till 1. En sannolikhetsreducering till 1 bedöms inte utan omfattande inskränkningar vara genomförbar med bibehållen trafikmängd på aktuell väg, varför det rimliga i detta fall endast är att uppnå sårbarhet 2. Det innebär att fördröjande diken behöver anläggas längs den del av sträckan där markmaterial utgörs av isälvsmaterial/sand utan skyddande vegetation/matjord. Längs delar av sträckan kan befintliga diken användas, dock till stora delar fördjupade, och beläggas med fördröjande material i form av exempelvis siltig morän. Där diken saknas anläggs diken med samma täthet. Funktionen av anläggningen är att säkerställa att ett utsläpp längs konfliktsträcka B kan samlas upp och fördröjas för att skapa tidsutrymme för saneringsåtgärder.

De områden där fördröjande diken föreslås anläggas är markerade med röda linjer i Figur 26, d.v.s. fram till korsningen med Puppvägen/Grusåsvägen. Norr om korsningen är utrymmet för diken litet och sårbarheten lägre tack vare mindre genomsläppligt markmaterial och vegetation utanför vägkant. Längden av de fördröjande dikena är ungefär 650 m på vardera sida av väg, d.v.s totalt 1300 m. Kostnaden för fördjupning av befintliga diken, beläggning med fördröjande material samt insådd är ca 2,2 Mkr. I detta har inkluderats 8 brunnar med avstängningsmöjlighet. I samband med en ev.

utbyggt dagvattensystem i området, till vilket vattnet skulle kunna avbördas. Ev. kan kostnader för exempelvis en/flera utjämnande dagvattendamm/-ar tillkomma.

Det bedöms visuellt finnas utrymme för föreslagna åtgärder i anslutning till befintlig väg.

Den bedömda kostnaden på minst 2,2 Mkr bedöms som en hög kostnad för att genomföra en sänkning av riskklass från 2 till 1, varför acceptabel riskklass bedöms vara riskklass 2. Om vattentäkten åter tas i drift, och vattentäktens huvudman uppdaterar vattenskyddsområdet, kan behovet av åtgärder

omprövas. Då bör vattentäktens huvudman även kunna presentera närmare utredningar rörande de hydrogeologiska förutsättningarna längs aktuell vägsträcka.

Tabell 9. Utredda åtgärdsförslag konfliktsträcka B. Åtgärder rekommenderas inte.

B

Riskklass Utredda åtgärder Kostnad Riskklass efter

åtgärd

2

Fördröjande diken (1,3 km) samt avstängningsbrunnar

2,2 Mkr 1

Sammanfattande förslag till specifika åtgärder på konfliktsträcka B:

8.4.4. Riskbedömning efter föreslagna åtgärder

Aktuella konfliktsträckor har bedömts ha riskklass 2, förhöjd risk, med avseende på förorening orsakad av utsläpp vid olycka, och riskklass 1 med avseende på risker för påverkan av dagvatten.

Möjliga åtgärder för att reducera risken från riskklass 2 till 1 har beskrivits. Kostnaderna för

åtgärderna bedöms vara relativt höga, varför enbart övergripande åtgärder i form av att lyfta behovet av en beredskapsplan har föreslagits i nuläget. Om Segersjö vattentäkt åter tas i bruk och

vattenskyddsområdet revideras till en nivå motsvarande dagens normer för vattenskydd kan ett förnyat ställningstagande om åtgärdsbehov göras. Om detta sker rekommenderas även att det utreds om vägen även fortsättningsvis ska vara primär väg för transport av farligt gods.

Detta medför sammantaget att båda konfliktsträckorna även fortsättningsvis kommer att utgöra riskklass 2, vilket bedöms vara en acceptabel risk.

 Det föreslås att inga specifika åtgärder vidtas på aktuell vägsträcka. Riskklass 2 bedöms vara acceptabel.

Related documents