• No results found

Åtkomst av basinventeringsdata 1 Rättigheter

Kommentarer GIS-material:

6 Åtkomst av basinventeringsdata 1 Rättigheter

Naturvårdsverket har tillstånd, enligt lagen för skydd av landskapsinformation (1993:1742), att lagra basinventeringens data i databaser samt lämna ut informatio- nen till EU och berörda länsstyrelser (LMV Dnr: 505-2006/1532). Tillståndet gäll- er terrestra data och det finns några förbehåll i beslutet, som Naturvårdsverket vid skapandet av databaserna har tagit hänsyn till.

Flera fältinventeringar krävde tillstånd som oftast utfärdas av länsstyrelserna (t ex dispenser för insamlande av exemplar för artbestämning). Det var beställa- ren/utföraren som var ansvarig att ansöka om dessa tillstånd.

För undersökningar i marina miljöer krävs sjömätningstillstånd. Naturvårdsverket har i en skrivelse till Sjöfartsverket givit bakgrund och syfte till basinventeringen och denna skrivelse användes som referens, när tillstånd för sjömätning ansöktes om (NV Dnr: 401-2595-07 Nl). Vissa marina data ska sekretessgranskas, innan dessa kan användas, även här var utföraren ansvarig för att denna granskning sker. För publicering och distribution krävs ytterligare tillstånd. Naturvårdsverket har tillstånd att publicera och distribuera de data som samlades in enligt manualen för inventering av marina habitat (1150, 1160, 1650), ref 56. Detta tillstånd gäller endast de data som samlades in inom ramen för projektet och data distribueras via datavärden (SMHI).

6.2 Manualer

De manualer och andra grundläggande dokument, som användes inom basinventer- ingen, fanns på en ftp-site som användes för projektet. Denna uppdaterades konti- nuerligt och innehöll alltid en sammanställning av tillgänglig dokumentation och gällande versioner av dokumenten. Fastställda manualer fanns även tillgängliga för nedladdning från Naturvårdsverkets hemsida.

Samtliga basinventeringens manualer (gällande version maj 2009) finns tillgängli- ga i ett särskilt paket. Paketet innehåller samtliga manualer och referensdokument samt ett digitalt index till dessa.

Används manualerna eller delar av dessa i annat syfte, så ska referens ges till bas- inventeringen och den aktuella författaren.

6.3 Flygbilder

De flygbilder som ingick i basinventeringsprojektet fanns lagrade i ett arkiv vid Lantmäteriet i Gävle. Arkivet är i drift även under 2009, bilderna och rättigheterna

kan därefter överlåtas från Naturvårdsverket till respektive länsstyrelse. Det är upp till Naturvårdsverket att ta beslut om detta under 2009.

I det centrala arkivet fanns flygbilder (analoga eller digitala) över de skyddade områden som ingick i basinventeringen (dvs. Natura 2000-områden fastställda av EU-kommissionen före 2004-01-01 och övriga skyddade områden som fastställts före 2004-01-01). Eftersom flygbilder har ett fast utsnitt (5*5 km för analoga och skannade bilder, 5*2,5 km för DMC-bilder), så täcker bilderna betydligt större arealer än de utvalda områdena. Därutöver fanns stödpunkter för orientering av bilderna till RT90 2.5 g V samt gamla flygbilder (kopior på bilder från 1940-1960- talet). Flygbilderna var endast tillgängliga i ett format, dvs. digitalt eller analogt. Digitala bilder var tillgängliga i det format som levererades till aktuell flygbilds- tolkare. Arkivet innehåller inga bilder över Östergötlands, Gotlands, Stockholms eller Skånes län.

Flygbilderna kan användas av länsstyrelserna för sin verksamhet även under 2009. Lantmäteriets kontaktperson vid bildarkivet har en lista över de personer som har rätt att beställa flygbilder ur arkivet, men observera att alla kostnader för frakt och eventuell överföring till andra format bekostas av den som vill använda bilderna. Kommentarer, tillgänglighet flygbilder:

• Flera länsstyrelser har efterfrågat digitala infraröda ortofoton, något som inte togs fram inom projektet. De digitala svartvita foton som finns till- gängliga i VIC Natur är tillgängliga via BIDOS. Att ha tillgång till infra- röda ortofoton vore enligt många mycket mer användbart.

• Lantmäteriet kommer att flygbildsfotografera ca 30 procent av landet varje år. Det är olika tidsintervall inom olika delar av landet. För att sä- kerställa en bra tillgång till infraröda bilder, som är fotograferade vid rätt tidpunkt på året för vegetationstolkning (juni-augusti), krävs att stora an- vändare som Naturvårdsverket och Länsstyrelserna ställer detta krav på Lantmäteriet.

6.4 Flygbildstolkning

Flygbildstolkade data är tillängliga för länsstyrelserna via VIC Natur. Dessa finns tillgängliga via menyvalet ”Kartskikt – Bakgrund – Basinventering”. Data kan laddas hem via funktionen ”export data”. Den ursprungliga flygbildstolkningen är inte tillgänglig via BIDOS, eftersom data i BIDOS har uppdaterats av länsstyrel- sen.

Under 2009 kommer VIC Natur att uppgraderas och i samband med det kommer tillgängligheten till basinventeringens data att ses över.

6.5 Bearbetade naturtypskartan

De data som har checkats in i BIDOS är tillgängliga via VIC Natur. Data finns via menyvalet ”Kartskikt – Bakgrund – BIDOS Preliminär” och kan visualiseras eller laddas hem (export data) för annan användning. I applikationen Skötsel DOS är den bearbetade naturtypskartan tillgänglig i teckenförklaringen under rubriken ”Verksamhetsdata – Basinventering preliminär”.

Under 2009 kommer VIC Natur att uppgraderas och i samband med det kommer tillgängligheten till basinventeringens data att ses över.

Ett utdrag av samtliga data över ett län i BIDOS kan beställas från GIS-supporten (gis-support@lm.se). Utdraget innehåller då data enligt den struktur det lagras i BIDOS och täcker hela det aktuella länet, strukturen för data beskrivs i (ref 41). Data kan inte checkas in igen.

6.6 Data från fältinventeringar

Åtkomsten för data från fältinventeringar är olika för olika inventeringstyper, bero- ende på lagring. I avsnitt 9 finns en sammanställning över hur basinventeringsdata lagras temporärt (under inventering) och permanent. Exempel på användning av data i GIS, finns i GIS-manualen (ref 40) och ”Data från Basinventeringen” (ref 41). Vid översynen av VIC Natur kommer Naturvårdsverket att ta ställning till, hur data från fältinventeringar ska göras tillgängliga i VIC Natur. Data från provfisken som lagras hos Fiskeriverket finns redan idag tillgängligt via VIC Natur, via meny- valet ”Kartskikt – Bakgrund – Fältinventering”.

6.7 Data från inventering av arter

Data från inventering av annex arter är åtkomliga via Artportalen,

http://artportalen.se. I de fall inventeringsmetoden har samlat in data som ej kan lagras i Artportalen, så finns data lagrat separat hos ArtDatabanken samt hos respektive länsstyrelse. Information om områden för artinventering finns i VIC Natur via menyvalet ”Kartskikt – Bakgrund – Fältinventering”.

6.8 Extern tillgänglighet till data

Systemen BIDOS och VIC Natur kan användas av dem som är anslutna till Läns- styrelsernas nätverk, LST Net. För inloggning krävs ett användarnamn och lösen- ord som fås genom GIS-supporten (gis-support@lm.se).

Artportalen är tillgänglig via LST Net samt på Internet.

Vid Naturvårdsverket pågår utvecklingen av en geografisk portal, som är Natur- vårdsverkets verktyg, för att göra geografiska data tillgängliga på det sätt som före- skrivs i INSPIRE direktivet. Basinventeringens data kommer att vara tillgängliga via denna geografiska portal.

Related documents