• No results found

En öppen kommun

Östhammars Kommun

4. En öppen kommun

Det fjärde inriktningsmålet har tre styrtal där man bedömer att samtliga målsättningar inte kommer att uppnås. Målen avser invånarnas upplevda trygghet, inflytande och förtroende för kommunen.

Det finns sammanfattning vid varje inriktningsmål men ingen sammanfattande bedömning för samtliga mål. Summerar vi kommunens bedömningar av styrtalen kommer 4 av 12 att uppnås och 7 styrtal kommer inte uppnås och ett styrtal kommer mätas och kommenteras vid årsbokslutet.

Vår sammanfattande bedömning är att resultatet enligt delårsrapporten inte är förenligt med de av fullmäktige fastställda verksamhetsmålen. Gällande prognosen för år 2020 har vi inte funnit några indikationer på att kommunstyrelsens bedömning skulle vara väsentligen felaktig.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 14

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

negativa resultat som uppkommer ska enligt kommunallagen regleras inom tre år. Om det föreligger synnerliga skäl finns emellertid möjlighet att inte reglera ett negativt resultat. RKR har lämnat information om beräkning och redovisning av balanskravet utifrån tolkning av förarbeten till reglerna om balanskrav i LKBR och kommunallagen.

I kommunallagen stadgas även att kommunerna ska ha en god ekonomisk hushållning, vilket får ses som ett överordnat krav och innebär i de allra flesta fall att det inte räcker med att intäkterna enbart täcker kostnaderna, eftersom det på längre sikt urholkar kommunernas eko-nomi.

Från och med 2013 har kommuner och kommunalförbund möjlighet att använda sig av de nya reglerna om resultatutjämningsreserv, RUR.

Denna reserv kan sedan användas för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel, under förutsättning att årets resultat efter balanskravsjusteringar är negativt. RUR är frivillig att tillämpa, de kommuner och regioner som tänker göra det måste besluta om hur reserven ska hanteras. Detta ska framgå av de riktlinjer för god ekonomisk hushållning som fullmäktige ska besluta om.

Kommunen redovisar en bedömning av balanskravsresultatet i förvaltningsberättelsen. Av delårsrapporten framgår det att kommunens prognostiserade balanskravsresultat uppgår till 29,7 mnkr och för delåret uppgår balanskravet till 56,8 mnkr.

Det finns inget balanskravsresultat att återställa från tidigare år.

RUR uppgår till 22,3 mnkr.

Beräkningen som ligger till grund för kommunens balanskravsresultat innehåller enligt vår bedömning inga väsentliga felaktigheter.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 15

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

Kommunens resultat för delåret uppgår till 57,7 mnkr, vilket är 42,3 mnkr högre än samma period förra året. Det beror främst på att generella statsbidrag och utjämning ökat med 53,7 mnkr mot samma period förra året men även att verksamhetens nettokostnad visar överskott mot budget.

Kommunens årsprognos uppgår till 30,6 mnkr, vilket är lägre än delårsresultatet. Historiskt sett är det en trend att delårsresultatet är högre än vid helår och det beror oftast på att kostnaderna inte kommer linjärt över året. Tidigare år har vår granskning visat på att prognosen för helåret stämmer ganska bra överens med årets slutliga resultat.

Kommunens årsprognos är 9,2 mnkr högre än budgeten som uppgår till 21,4 mnkr. Skillnaden mellan budget och årsprognosen kan främst förklaras med Covid-19. Effekterna på räkenskaperna kan förklaras enligt följande:

Östhammars kommuns I resultaträkningen saknas budget och prognos för 2020, vilket det även gjort tidigare år. Det finns budget och prognos med i förvaltningsberättelsen men där ingår interna poster.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 16

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

Likvida medel har ökat och det beror dels att kommunen har lånat 50 mnkr men även de extra generella statsbidragen som kommunen har fått. Lånet på 50 mnkr speglas även vid långfristiga skulder.

Östhammars kommuns budget för investeringar under 2020 uppgår till 215 200 tkr. Till och med augusti har kommunen investerat 77 700 tkr och för samma period var det budgeterade investeringsutrymmet 205 300 tkr. Avvikelserna hittills under året beror på att byggnation av två nya förskolor ännu inte påbörjats samt att sporthallen i det närmaste inte heller är påbörjad. Det framgår ingen anledning till avvikelserna mot budget.

Årsprognosen visar att kommunen kommer att investera 129 200 tkr vilket visar på att 86 000 tkr inte kommer att användas under året.

(mnkr) 2019-12-31

Balansomslutning 1 554,7 1 402,8 1 498,8

Redovisat eget kapital 804,7 751,2 747,0

Pensionsförpliktelser 468,9 456,8

Eget kapital inkl Pensionsförpliktelse 804,7 282,3 290,2

Redovisad soliditet 51,8% 53,5% 49,8%

Soliditet med hänsyn till ansvarsförbindelse 51,8% 20,1% 19,4%

Omsättningstillgångar 250,4 133,0 229,0

Avsättningar 44,7 44,5 44,7

Långfristiga skulder 484,1 435,4 434,9

Kortfristiga skulder 221,3 213,8 272,2

Balanslikviditet 113,2% 62,2% 84,1%

2020-08-31 2019-08-31

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 17

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

kommunen har ett betydande inflytande. Av författningskommentarerna framgår att ett betydande inflytande förutsätts föreligga när kommunen innehar minst 20 % av rösterna i en annan juridisk person. Det finns dock möjlighet att göra avsteg från principen om företaget har en ringa omsättning eller balansomslutning.

I RKR R17 Delårsrapport är det upp till varje kommun att avgöra om de kommunala bolagen ska omfattas av delårsrapporten. Att de kommunala bolagen ska ingå torde dock vara nödvändigt eftersom det är fullmäktiges mål för hela kommunkoncernen som ska bedömas.

Den sammanställda räkenskaperna är grundade på icke reviderade periodbokslut. Detta kan innebära en risk för fel i den sammanställda redovisningen om riktigheten i rapporterande enheters redovisningar inte säkerställts av styrelser, VD och revisorer.

I sammanställd redovisning ingår förutom kommunen följande enheter:

 Östhammar Vatten AB, 100%

 Hargs Hamn AB, 89%

 Östhammarshem, en stiftelse och ägs inte formellt av kommunen men eftersom kommunen borgar för stiftelsens lån har kommunen ett avgörande inflytande.

 Dannemora Gruvfastighet AB, 100% (ingen verksamhet under året)

 Östhammars Industrifastigheter AB, 100% (under avveckling)

 Östhammars Vård och omsorg AB, 100% (under avveckling)

Bolagen bidrar med 40,3 mnkr vid delåret. Det finns ingen prognos för koncernen.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 18

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

I delårsrapporten ska enligt RKR R17 samma beräkningsmetoder användas som i den senaste årsredovisningen eller, om dessa principer eller metoder har ändrats, en beskrivning av karaktären på och effekten av förändringen. Upplysningar ska även lämnas kring säsongsvariationer, cykliska effekter som har påverkan på verksamheten, karaktären och storleken på jämförelsestörande poster, effekten av ändrade uppskattningar och bedömningar samt förändringar i väsentliga ansvarsförbindelser.

I delårsrapporten anges under avsnittet ”Redovisningsprinciper” att redovisningen skett enligt god kommunal redovisningssed med vilket avses i överensstämmelse med LKBR och RKRs rekommendationer förutom rekommendation RKR R11, Komponentredovisning.

Komponentredovisning har inte gjorts av äldre anläggningar där bedömningen är att uppdelning i komponenter inte är möjlig. I dessa anläggningar har komponenten fått beteckningen ”övrig” och avskrivningstiden som använts sedan tidigare har fått kvarstå.

I tidigare års granskningsrapporter var vår bedömning utifrån väsentlighetsprincipen att det saknas ett flertal redovisningsprinciper för att bedöma om kommunen efterlever RKRs rekommendationer. Exempelvis saknas redovisningsprinciper för intäkter, leasing och materiella anläggningstillgångar. I årsredovisningen för 2019 framgick inte vilken intäktsredovisning som kommunen använde, den gamla rekommendationen eller den nya rekommendationen. Under 2019 fick kommunerna välja vilken rekommendation de bokförde utifrån. Med tanke på tidigare rapportering anser vi att det inte framgår vilka principer som kommunen använder och kan inte hänvisa till tidigare års årsredovisning.

Vi rekommenderade att kommunen tidigt under 2020 skulle ser över vilken påverkan nya rekommendationen RKR R2 Intäkter har på kommunen, från och med 2020 får kommunerna enbart använda den nya rekommendationen. I vår granskning har vi inte kunna få fram information om att det har skett och rekommenderar att det sker innan årsbokslutet.

När det gäller leasingavtal, RKR R5, är grunden att det är finansiell leasing som är mest vanlig och inte operationell. Vi rekommenderar att kommunen gör en genomgång av avtal m m för att säkerställa vilken typ av leasing kommunen har. Ett arbete har påbörjats i slutet av 2019 men detta är ännu inte i mål.

Vi har i några år nu rekommenderat att kommunen ska se över sina redovisningsprinciper men ingen förändring har skett. Utifrån det som finns är det svårt att bedöma om kommunen följer sina redovisningsprinciper och vi rekommenderar starkt att den förändringen sker under 2020. Vi har ställt frågan om de nya principerna har inneburit några förändringar och fått svaret att de inte vet.

Vi rekommenderar även kommunen att årligen dokumentera en egen genomgång mellan aktuella redovisningsprinciper och av kommunen tillämpade principer.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 19

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

avsteget lämnas i redovisningsprinciperna.

Det saknas redovisningsprinciper för drift- och investeringsredovisningen.

Document Classification: KPMG Confidential

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

The KPMG name and logo are registered trademarks or trademarks of KPMG International.

Organisation och övergripande kommentarer ...

Ordförande har ordet...4 Organisation...6 Förvaltningsplan ...

Omvärld och befolkning... 8 Finansiell analys och God ekonomisk hushållning... 18 Skatter- och bidrag... 22 Målarbete ... 23 Hållbarhetsnyckeltal...27 Driftredovisning ...

- Sammanställning driftbudget... 28 - Driftbudget 2020, förändringar... 28 - Driftbudgetens flerårsplan 2021 - 2023, förändringar...30 Investeringsredovisning ...

- Sammanställning investeringsbudget... 31 - Investeringsbudget, planerade större projekt... 31 Resultatbudget... 32 Balansbudget. ... 33 Kassaflödesanalys ... 34 Kommunens verksamhet...

Kommunstyrelsen... 36 Lokala säkerhetsnämnd ... 45 Barn- och utbildningsnämnd ...46 Socialnämnd...59 Bygg- och miljönämnd ...68 Kultur- och fritidsnämnd ...76

Innehållsförteckning