• No results found

Resultat av granskningen

Östhammars Kommun

3. Resultat av granskningen

3.1 Struktur och innehåll i delårsrapporten

3.2 Bedömning av fullmäktiges mål med betydelse av god ekonomisk hushållning

3.2.1 Finansiella mål 3.2.2 Verksamhetsmål 3.3 Balanskravet

3.4 Resultaträkning 3.5 Balansräkning

3.6 Sammanställd redovisning 3.7 Redovisningsprinciper 3.8 Övriga iakttagelser

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 4

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

Kommunens revisorer ska enligt Kommunallagen 12 kap bedöma om resultatet i delårsrapporten är förenligt med de mål som fullmäktige beslutat. Revisorernas uttalande avges i revisorernas bedömning av delårsrapporten.

Vårt uppdrag är att granska delårsrapporten för att ge revisorerna tillräckligt underlag för sin bedömning.

1.1

Räkenskaperna

och delårsrapporten

De väsentligaste slutsatserna från granskningen kan sammanfattas enligt följande:

 Kommunens resultat för delåret uppgår till 57,7 mnkr, vilket är 42,3 mnkr högre än samma period förra året. Det beror främst på ökade statsbidrag med 38 mnkr mot budget och att verksamhetens nettokostnad visar på ett överskott om 14,2 mnkr mot budget. Främst är det Barn- och utbildningsnämnden som visar det största överskottet mot budget på 19,1 mnkr.

 Kommunens prognos för helåret uppgår till 30,6 mnkr, vilket är 9,2 mnkr högre än budget. Det förbättrade resultatet mot budget beror främst på att de prognostiserade generella statsbidragen och utjämning uppgår till 36,6 mnkr mer än budget.

 Kommunens prognostiserade balanskravsresultat beräknas uppgå till 29,7 mnkr för 2020.

 Det saknas redovisning av ansvarsförbindelse i delårsbokslutet. Ansvarsförbindelse ska redovisas enligt LKBR 6 kap 2 §. Upplysning om avsteget lämnas i redovisningsprinciperna.

 I tidigare års granskningsrapporter var vår bedömning utifrån väsentlighetsprincipen att det saknas ett flertal redovisningsprinciper för att bedöma om kommunen efterlever RKRs rekommendationer. Exempelvis saknas redovisningsprinciper för intäkter, leasing och materiella anläggningstillgångar. I årsredovisningen för 2019 framgick inte vilken intäktsredovisning som kommunen använde, den gamla rekommendationen eller den nya rekommendationen. Under 2019 fick kommunerna välja vilken rekommendation de bokförde utifrån. Med tanke på tidigare rapportering anser vi att det inte framgår vilka principer som kommunen använder och kan inte hänvisa till tidigare års årsredovisning.

Vi har inte identifierat några väsentliga felaktigheter i delårsbokslutet, och i granskningen har det inte framkommit några omständigheter som ger oss anledning att anse att delårsbokslutet inte, i allt väsentligt, är upprättat i enlighet med lagen om kommunal bokföring och redovisning.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 5

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

ekonomiska förvaltningen.

Vi noterar att kommunstyrelsen inte gjort någon sammantagen bedömning av huruvida god ekonomisk hushållning kommer att uppnås.

Vad gäller god ekonomisk hushållning så hänvisar RKR till förarbeten till kommunallagen där det betonas vikten av att mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning utvärderas för hela kommunala koncernen, d v s kommunen och dess kommunala koncernföretag gemensamt.

Vi bedömer att målen för god ekonomisk hushållning inte omfattar eller har utvärderats för kommunkoncernen som helhet.

Finansiella mål

Vår sammanfattande bedömning är att resultatet enligt delårsrapporten är delvis förenligt med de av fullmäktige fastställda finansiella målen. Gällande prognosen för år 2020 har vi inte funnit några indikationer på att kommunstyrelsens bedömning skulle vara väsentligen felaktig.

Verksamhetsmål

Vår sammanfattande bedömning är att resultatet enligt delårsrapporten inte är förenligt med de av fullmäktige fastställda verksamhetsmålen. Gällande prognosen för år 2020 har vi inte funnit några indikationer på att kommunstyrelsens bedömning skulle vara väsentligen felaktig.

Västerås 2020-10-16

Cecilia Kvist Anders Petersson

Auktoriserad revisor Certifierad kommunal yrkesrevisor

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 7

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

Kommunens revisorer ska enligt 12 kap i kommunallagen bedöma om resultatet i delårsrapporten är förenligt med de mål som fullmäktige beslutat (2 §). Revisorernas uttalanden avges i revisorernas bedömning av delårsrapporten.

2.1 Syfte och revisionsfråga

Granskningen syftar till att översiktligt bedöma om:

Kommunens delårsrapport har upprättats i enlighet med kommunallagen, kommunal bokförings- och redovisningslag och god redo-visningssed i kommuner och regioner

Resultatet i delårsrapporten är förenligt med de mål som fullmäktige beslutat, som är av betydelse för god ekonomisk hushållning Resultatet av vår granskning utgör underlag för revisorernas utformning av utlåtandet till Kommunfullmäktige.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 8

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

Vår granskning har skett i den omfattning som följer av God revisionssed i kommunal verksamhet, främst såsom denna definieras av SKR5och Skyrev6. Det innebär att vi planerat och genomfört den översiktliga granskningen för att med begränsad säkerhet försäkra oss att delårsrapporten inte innehåller väsentliga felaktigheter.

En översiktlig granskning är begränsad i omfattning och riktar i huvudsakligen in sig på intervjuer och analyser. De granskningsåtgärder som vidtas gör det inte möjligt att sammantaget skaffa en sådan säkerhet kring alla viktiga omständigheter som skulle kunna ha blivit identifierade om en fullständig revision utförts.

Vår granskning av redovisningen utgår från en bedömning av väsentlighet och risk.

Granskningen har inte som syfte att identifiera brottsliga handlingar, t ex förskingring.

I delårsrapporten har vi översiktligt granskat resultat- och balansräkning samt tillhörande noter. Övriga delar har enbart granskats med utgångspunkt från att informationen är förenlig med informationen i de finansiella delarna.

Denna rapport sammanfattar främst i avvikelseform våra väsentligaste iakttagelser från granskningen.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 9

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

God redovisningssed, definierad av Rådet för Kommunal Redovisning, RKR, och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

Interna regelverk och instruktioner

Fullmäktigebeslut

Vi har bedömt om resultatet i delårsrapporten är förenligt med de av kommunfullmäktige beslutade målen för ekonomi och verksamhet som är av betydelse för god ekonomisk hushållning.

2.4 Ansvarig nämnd

Granskningen avser kommunstyrelsens delårsrapport som enligt 11 kap 16 § Kommunallagen ska behandlas av kommunfullmäktige.

Rapporten är faktakontrollerad av ekonomiavdelningen.

2.5 Metod

Granskningen har genomförts genom:

Dokumentstudie av relevanta dokument

Intervjuer med berörda tjänstemän

Analys av nyckeltal för verksamhet och ekonomi

Översiktlig analys av resultaträkningen och balansräkningen

granskningen

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 11

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

preciserar i RKR R17 vad förvaltningsberättelsen ska innehålla minimum för att motsvara kraven på en förenklad förvaltningsberättelse. RKR R17 tillägger att en samlad - men översiktlig – beskrivning av kommunens drifts- och investeringsverksamhet ska ingå.

Enligt RKR R17 ska vidare uppgift i förvaltningsberättelsen bland annat lämnas om:

Händelser av väsentlig betydelse som inträffat under delårsperioden eller efter dess slut, men innan delårsrapporten upprättas.

Upplysningar om kommunens förväntade utveckling avseende ekonomi och verksamhet utifrån målen om god ekonomisk hushållning.

En redovisning av hur helårsprognosen förhåller sig till den budget som fastställts för den löpande verksamheten.

En bedömning av balanskravsresultatet utifrån helårsprognosen.

Vi noterar att kommunens inte uppfyller kraven vilka preciseras i RKR R17 fullt ut, det finns förbättringsmöjligheter och vi rekommenderar att kommunen ser över RKR R 17. Svårt att få uppfattning om allt är med som ska vara med.

Nu står det att allt utom Kommunens verksamhet är förvaltningsberättelse och enligt LRBR och RKR R17 ska exempelvis driftredovisningen inte ingå i förvaltningsberättelsen utan vara egen rapport.

3.2 Bedömning av fullmäktiges mål med betydelse av god ekonomisk hushållning

Enligt kommunallagens bestämmelser ska fullmäktige i budgeten ange finansiella mål och verksamhetsmål som har betydelse för god ekonomisk hushållning. Revisorerna ska bedöma om resultatet i delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige beslutade målen.

Vi noterar att kommunstyrelsen inte gjort någon sammantagen bedömning av huruvida god ekonomisk hushållning kommer att uppnås.

Vad gäller god ekonomisk hushållning så hänvisar RKR till förarbeten till kommunallagen där det betonas vikten av att mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning utvärderas för hela kommunala koncernen, d v s kommunen och dess kommunala koncernföretag gemensamt.

Vi bedömer att målen för god ekonomisk hushållning inte omfattar eller har utvärderas för kommunkoncernen som helhet.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 12

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

1. Östhammars resultat ska på lång sikt uppgå till minst 2% av skatteintäkter och generella statsbidrag För 2020 är beslutet att resultatet ska uppgå till 1,9% av skatteintäkter och generella statsbidrag.

2. Verksamhetens nettokostnad får inte öka snabbare än ökningen av skatteintäkter och generella statsbidrag.

3. Samtliga nämnder följer budget. Om en nämnd prognostiserar ett underskott/överskott på 1% eller mer från budget ska kommunstyrelsen underrättas.

Kommunens bedömning är att mål 1 och 2 kommer att uppnås under 2020 då årets prognoser visar på ett resultat på 2,3% av skatteintäkter och generella bidrag vilket uppfyller mål 1.

Mål 2 uppfylls genom att verksamhetens nettokostnader ökat med 1,9% under perioden, medan skatteintäkter och generella statsbidrag ökat med 7,1%. Även exkluderat de extra generella statsbidrag som erhållits kommer målet att uppnås då ökningen utan dessa uppgår till 2,3%.

Mål 3 kommer inte att uppnås då både Bygg- och miljönämnden samt Socialnämnden lämnar prognoser som för helåret visar underskott större än 1% av nämndernas beslutade budgetar.

Vår sammanfattande bedömning är att resultatet enligt delårsrapporten är delvis förenligt med de av fullmäktige fastställda finansiella målen. Gällande prognosen för år 2020 har vi inte funnit några indikationer på att kommunstyrelsens bedömning skulle vara väsentligen felaktig.

© 2020 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 13

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Document Classification: KPMG Confidential

Kommunfullmäktige har utifrån visionen beslutat om fyra strategiska inriktningsområden vilka mäts genom tre styrtal vardera.