• No results found

Öppet intag 2017 – utfall och budget

Kommun Budgeterade

Anm. Budgeterad kostnad per vårddygn är 1 819 kronor.

Avgift för mernyttjade vårddygn

Vingåker 3 040 kr

Flen 43 040 kr

Under 2017 har andelen externa placeringar minskat till 2,87 jämfört med föregående år (3,91), budget för externa placeringar är 3.

Genomsnittsbeläggningen på primärbehandlingen har ökat sedan föregående år, från 20,69 patienter per vårddygn 2016 till 21,04 patienter per vårddygn 2017.

Budgeten utgår från en genomsnittsbeläggning på 23 patienter/vårddygn, budgetmålet uppnåddes ej.

Patienttillströmningen till den förlängda behandlingen för män och kvinnor har minskat.

Genomsnittsbeläggningen under året har varit 4,85 patienter per vårddygn jämfört med 5,45 föregående år. Budgetmålet för 2017 ligger på 6,0 patienter per vårddygn och uppnåddes ej.

Biståndsplaceringar samt externa placeringar

Externa uppdragsgivare som placerat patienter på Vårnäs under året:

3818 1256 336 1277 613

3268 1225 357 899 882

E S K I L S T U N A K A T R I N E H O L M V I N G Å K E R S T R Ä N G N Ä S F L E N

ÖPPET INTAG 2017 - UTFALL OCH BUDGET

Budget Utfall

136

30

Kommuner 62 %

Ljung-Sjöberg 16 % Kriminalvården 9 % Arbetsgivare 12 %

Genom separata avtal har ett antal avgiftningar gjorts på beställning av privata vårdbolag, behandlingshem samt Gläntan.

Enstaka patienter betalar sin behandling själv.

Upphandling

Sedan 2016-11-01 ansvarar en kanslitjänsteman med ansvarsområde

kvalitetssamordning/upphandling för Vårdförbundet Sörmlands uppdrag att samordna viss upphandling åt medlemskommunernas socialtjänst - individ- och familjeverksamheten.

Övriga kommuner i Sörmland - Nyköping, Oxelösund, Trosa, och Gnesta - deltar också i den samordnade upphandlingen genom avtal.

Upphandlingsverksamheten innehåller även en rådgivande funktion gentemot handläggare i deltagande kommuner, där rådgivning ges per telefon och mejl. Frågorna rör oftast val av vårdgivare eller avtalsfrågor.

Kritik har framkommit mot en vårdgivare som tillhandahåller skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och män. Kritiken var av så allvarlig art att en uppföljning genomfördes där

vårdgivaren gavs möjlighet att skriftligen besvara kritiken. Ett besök i verksamheten genomfördes i samband med detta. Resultatet av uppföljningen och de åtgärder som presenterades bedöms innebära att bristerna nu bör anses avhjälpta. I övrigt har det inte inkommit uppföljningsbara rapporter om avvikelser från avtal. Som en följd av detta har Vårdförbundet förstärkt, och i de delar där det saknats, upprättat ett system för avvikelse- och klagomålshantering. Implementering har inletts bland annat genom att hemsidan har

disponerats om. Syftet är att öka användandet av Vårdförbundets uppföljningsuppdrag från medlemskommunernas sida.

Aktuell information om gällande ramavtal finns på förbundets hemsida. Dessutom

tillhandahåller förbundet USB-minnen till varje kommun med mer utförlig information om ramavtal, förfrågningsunderlag samt de anbud vårdgivarna lämnat.

Nya upphandlingar annonseras i Visma TendSign, som är ett nätbaserat verktyg för

upphandlare och inköpare. Annonsen läggs även ut på Vårdförbundet Sörmlands hemsida.

Aktuella ramavtal:

• 13 ramavtal gällande HVB-verksamhet för målgruppen ungdomar 13 – 20 med missbruksproblem tecknade för tiden 2015-04-01—2018-03-31.

• 11 ramavtal gällande HVB-verksamhet för målgruppen ungdomar med psykisk problematik 13 – 20 år tecknade för tiden 2015-07-01—2018-07-31.

• 7 ramavtal gällande HVB-verksamhet för utredning av förmåga i föräldrarollen för målgruppen familj med barn 0 – 12 år tecknade för tiden 2015-12-07—2019-01-31.

137

31 Upphandlade ramavtal under verksamhetsåret:

• 12 ramavtal gällande konsulentstödda familjehem tecknade för tiden 2017-11-01 – 2020-10-31.

• 13 ramavtal gällande skyddat boende för tiden 2018-01-01 – 2020-12-31.

Ett av avtalen, avseende VALBO AB Kvinnobehandling, kommer inte att redovisas i gällande avtalsförteckning då de inte kan uppvisa verksamhet inom området.

Samrådsgruppen

Arbetet med framtagning av förfrågningsunderlag med tillhörande kravspecifikation inför upphandlingarna sker med hjälp av en konsult och i nära samarbete med en samrådsgrupp. I samrådsgruppen finns representanter, ofta ifo-chefer eller motsvarande, från varje deltagande kommun.

Under verksamhetsåret har två samrådsträffar ägt rum i samband med framtagande av förfrågan och kravspecifikation gällande konsulentstödda familjehem.

Uppföljning av Inriktningsmål

Genom samordnad upphandling i Sörmland teckna ramavtal med vårdgivare som håller en god kvalitet till ett rimligt pris.

Målet uppnått. Under innevarande år har två upphandlingar genomförts.

Inom avtalsområde konsulentstödda familjehem tecknades sammanlagt 12 ramavtal med 10 olika leverantörer i två kategorier – familjehem för barn respektive vuxna.

Inom avtalsområde skyddat boende tecknades sammanlagt 13 ramavtal med 8 olika leverantörer i två kategorier – män och kvinnor respektive kvinnor. Båda upphandlingarna planerades i samråd med länets kommuner där kvalitetskriterier och viktning av pris respektive kvalitets betydelse för tilldelning fastställdes.

För närvarande är 77 avtal aktuella inom ramen för VFS upphandlingsverksamhet fördelade inom följande kategorier:

• Utredning föräldraförmåga (7) avtal löper till och med 2019-01-31

• Vuxna med missbruk (22) avtal löper till och med 2019-10-31

• Konsulentstödda familjehem (12) avtal löper till och med 2020-10-31

• Skyddat boende (13) avtal löper till och med 2020-12-31

• HVB Ungdom 13-21* Missbruk (13) avtal löper till och med 2018-03-31

• HVB Ungdom 13-21* Psykisk ohälsa (11) avtal löper till och med 2018-07-31

Uppföljning av verksamhetsmål

Genom en remittentenkät följa upp placeringar som sker hos vårdgivare med nytecknade ramavtal.

Målet är ej mätt. Den ordinarie uppföljning med tillhörande utvärdering av ramavtalen görs vanligtvis vid minst ett tillfälle per år genom handläggarenkäter. Handläggare som är

ansvariga för placeringar får svara på en elektronisk enkät vid varje enskild placering hos de

138

32 olika vårdgivarna. Under 2017 har ej någon sådan enkätundersökning gjorts. Någon

utvärdering av avtalen på aggregerad nivå har därför inte kunnat genomföras.

Verksamhetsmått

Kostnad per invånare i de medlemskommuner som anslagsfinansierar upphandlingsverksamheten.

Kostnad per invånare i medlemskommuner 2,30 kr.

Kvalitets- och servicemått

Genom samordnad upphandling tillse att medlemskommuner och avtals-kommuner erbjuds ett utbud av vård- och behandlingsplatser, som väl motsvarar kommunernas behov, för placeringar jämlikt Socialtjänstlagen.

Målsättningen uppfylld. Arbetet med framtagning av förfrågningsunderlag med tillhörande kravspecifikation inför upphandlingarna sker i nära samarbete med en samrådsgrupp. I samrådsgruppen finns representanter, ofta ifo-chefer eller motsvarande, från varje deltagande kommun.

Genom den samlade kompetens som finns i samrådsgruppen säkerställa en hög kvalitet, när det gäller behandlingsinnehållet hos de upphandlade vårdgivarna och att upphandlad vård och behandling arbetar efter metoder som är evidensbaserade.

Målsättningen uppfylld. I de samråd som hållits under 2017 – samråd gällande ny upphandling av skyddade boenden samt upphandling av HVB-verksamhet för unga med missbruk – har arbetssättet förfinats. En i förväg fastställd dagordning används där centrala problem identifierade under innevarande avtalsperiod behandlas. Samtliga deltagande kommuner har med utgångspunkt i lokal inventering av behov och redogjorda

erfarenheterna av innevarande avtalsperiod fått komma till tals i planeringen av kommande upphandling. De dokument som upprättats vid samråden har därefter gått ut på

remissrundor innan publicering. Den senaste upphandlingen kommunicerades i tre remissrundor. Vid sidan om och som komplement till samrådsgruppens erfarenheter och identifierade behov ligger aktuell forskning, utvärdering, lagstiftning och direktiv till grund för upphandlings utformning. För att säkerställa att VFS upphandlingar görs enligt LOU anlitas en erfaren konsult med mångårig erfarenhet från offentliga upphandlingar.

Garantera återkoppling från vårdgivarna gällande kvalitetsmätning i kommande ramavtal.

Målsättningen ej uppfylld. Det har varit betydande svårigheter att få till stånd en fungerande e-enkät. De tekniska svårigheterna har inneburit att VFS fått inrikta sig på att ta till vara på synpunkter, klagomål och inrapporterade avvikelser. Denna omständighet har inneburit oväntat positiva erfarenheter. Dels har kontakten med handläggare, verksamhetsledare och avtalsansvariga ute i kommunerna fått ett naturligt sammanhang och dels har det fungerat på motsvarande sätt mot leverantörerna. De synpunkter, klagomål och avvikelser som kommit in har följts upp och kommunicerats mellan kommunerna och leverantörerna tills vi har hittat en lösning på meningsskiljaktigheter eller att rapporterade brister åtgärdats. Samtliga ärenden med tillhörande kommunikation redovisas sedan i ett register.

139

33