• No results found

Politisk organisation

3.2. God ekonomisk hushållning

Direktionen har fastställt ett måldokument för perioden 2017-2019 innehållande en vision med underliggande plattform och ett antal verksamhetsmål, sorterade utifrån ovanstå-ende perspektiv. Samtliga inriktningsmål beskrivs och utvärderas i årsredovisningen.

I verksamhetsplanen med budget 2017-2019 har förbundet redovisat mål och riktlinjer för verksamheten, vilka även är kopplade till begreppet ”god ekonomisk hushållning”. För-bundet har beslutat om 2 finansiella mål, 1 miljömål samt 13 inriktningsmål och 14 verk-samhetsmål. Uppföljning av dessa redovisas i årsredovisningen på ett tydligt sätt.

182

Granskning av årsredovisning

Mars 2018 7 av 12

Vårdförbundet Sörmland PwC

Miljömål

 Vårdförbundet Sörmland vill bidra till en hållbar utveckling och ekologisk balans genom att begränsa klimatpåverkan och arbeta förebyggande enligt de miljölagar som finns. Målet bedöms som uppfyllt.

Inriktningsmål

Förbundsgemensamma

 Vårdförbundet Sörmland skall fortsätta arbetet med kvalitetslednings-systemet för hela verksamheter. Målet bedöms som uppfyllt.

 Samtliga verksamheter inom Vårdförbundet Sörmland skall tillämpa evidensbase-rad praktik. Målet bedöms som uppfyllt.

 Vårdförbundet Sörmland skall vara en attraktiv arbetsgivare. Man har i år inte ge-nomfört någon medarbetarundersökning. Målet ej mätt.

Vårnäs behandlingshem

 Sörmlänningar med missbruksproblem skall enkelt och snabbt själva kunna söka och få hjälp för sitt beroende. Vårnäs behandlingshem är ett komplement till an-nan vård på hemmaplan för Sörmlands kommuner. Målet anses som uppfyllt.

 Ambitionen är att fortsättningsvis sälja platser externt. Detta ska möjliggöras ge-nom en aktiv bevakning och deltagande i anbudsupphandlingar gällande tolv-stegsbehandling och behandling i halvvägshus, med presumtivs avtalspartners inom rimligt geografiskt avstånd, samt genom offensivare informationsinsat-ser/marknadsföringsinsatser riktade till andra möjliga kunder/uppdragsgivare.

Målet anses som delvis uppfyllt.

 Vårnäs behandlingshem skall inom planperioden uppfylla de krav som ställs på kvalitetsarbete i socialtjänstlagen samt i socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd- SOSFS 2011:9- om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Målet an-ses som uppfyllt.

Upphandling

 Genom samordnad upphandling i Sörmland teckna ramavtal med vårdgivare som håller en god kvalitet till ett rimligt pris. Målet anses som uppfyllt.

Familjerådgivningen

 Utifrån ett folkhälsoperspektiv förebygga och minskat relationsproblem genom att erbjuda hjälp med att bearbeta konflikter i nära familje- och parrelationer och vid separationer, oberoende av de sökandes ekonomiska ställning, etniska tillhörighet eller sexuella läggning. Målet anses som uppfyllt.

183

Granskning av årsredovisning

Mars 2018 8 av 12

Vårdförbundet Sörmland PwC

 I de fall där barn berörs är det särskilt angeläget att beakta deras perspektiv i sam-levnadskonflikten. Av särskild vikt är att uppmärksamma barn i våldsrelaterade relationer och i styvfamiljer. Målet anses som uppfyllt.

Gläntans behandlingshem

 Unga i Sörmland med missbruksproblem skall kunna erbjudas vård på Gläntans behandlingshem som ett alternativ till vård på hemmaplan. Målet anses som upp-fyllt.

 Vården skall bedrivas i nära samarbete med placerande kommuner. Detta skall möjliggöras genom att: en gemensam planering för vården upprättas vid inskriv-ning, vården följs upp kontinuerligt under placeringen och att fortsatt vård på hemmaplan planeras i god till innan vården avslutas. Målet anses som uppfyllt.

 Ambitionen är att sälja platser externt. Genom en aktiv bevakning och deltagande i upphandlingar gällande behandling för ungdomar och unga vuxna med beroende-problematik och offensivare informationsinsatser/marknadsföringsinsatser rik-tade till andra möjliga kunder/uppdragsgivare kan detta möjliggöras. Målet anses som uppfyllt.

 Gläntans behandlingshem skall inom planperioden uppfylla de krav som ställs på kvalitetsarbete i socialtjänstlagen samt i socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd- SOSFS 2011:9- om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Målet an-ses som uppfyllt.

Bedömning

Alla mål förutom 1 har följts upp i samband med årsbokslutet. Av de 13 inriktningsmålen som finns är det 11 som anses som uppfyllda, 1 som delvis uppfyllt samt 1 som man ej har mätt.

3.2.1. Iakttagelser

Finansiella mål

I årsredovisningen görs en avstämning mot förbundets finansiella mål för god ekonomisk hushållning som fastställts i budget 2017:

Finansiella mål Utfall 2017 Måluppfyllelse

Att under 201 7 uppnå ett Det egna kapitalet skall under

planperioden 201 7 -201 9 i genom snitt uppgå till lägst ca 1 1 m nkr

Det egna kapitalet uppgick 1 7 -1 2-3 1 till 1 5 7 7 1 tkr.

Uppfyllt

Av redovisningen framgår att samtliga mål uppfylls. Vi bedömer därmed måluppfyllelsen som mycket god.

184

Granskning av årsredovisning

Mars 2018 9 av 12

Vårdförbundet Sörmland PwC

Mål för verksamheten

I årsredovisningen görs en avstämning mot förbundets verksamhetsmål för god ekono-misk hushållning som fastställts i verksamhetsplan med budget 2017-2019. Av den fram-går att 12 av 14 verksamhetsmål är uppfyllda och 2 är ej mätta.

Vårnäs behandlingshem

 Minst 50 % av patienterna som nås genom uppföljningen skall vara aktiva i själv-hjälpsgrupper ett år efter avslutad behandling. Målet anses som uppfyllt.

 Minst 50 % av patienterna som nås genom uppföljningen skall ha uppnått en sta-digvarande drogfrihet ett år efter avslutad behandling. Målet anses som uppfyllt.

 Att genomföra kvalitetsmätning genom att erbjuda samtliga patienter som genom-för primärbehandlingen möjlighet att besvara en IT-baseras enkät med frågeställ-ningar som mäter hur nöjd patienten är med behandlingens olika delar. Att det samlade resultatet från kvalitetsmätningen skall uppgå till minst 75 % av enkätens maxpoäng. Målet anses som uppfyllt.

 Minska andelen patienter som avbryter behandlingen. Målet anses som uppfyllt.

 Öka kompentensen hos vårdgivande personal. Målet anses som uppfyllt.

Upphandling

 Genom en remittentenkät följa upp placeringar som sker hos vårdgivare med nytecknade ramavtal. Denna enkätundersökning har ej gjorts i år. Målet ej mätt

Familjerådgivningen

 Minst 70 % av klienterna ska uppleva att deras livssituation, gällande relation-en, ska ha förbättrats efter samtalen med familjerådgivare. Målet anses som uppfyllt.

 Minst 80 % av klienterna ska vara nöjda i kontakten med familje- rådgivning-en. Målet anses som uppfyllt.

 Fortsatt samverkan med mödravården samt familje- och barnavårdscentraler.

Målet anses som uppfyllt.

 Få flera med relationsproblem att ta en tidig kontakt. Målet är ej mätt Gläntans behandlingshem

 Öka antalet vårdplatser. Målet anses som uppfyllt.

 Öka informationen och marknadsföringen mot medlemskommunerna. Målet an-ses som uppfyllt.

185

Granskning av årsredovisning

Mars 2018 10 av 12

Vårdförbundet Sörmland PwC

 Öka kompentensen hos vårdgivande personal. Målet anses som uppfyllt.

 Förbättra samverkan med landstinget. Målet anses som uppfyllt.

3.2.2. Revisionell bedömning

Vi bedömer att årets resultat är förenligt med direktionens mål för god ekonomisk hus-hållning i det finansiella perspektivet. De finansiella målen för 2017 är uppfyllda. Vi be-dömer därmed måluppfyllelsen som mycket god.

Vi bedömer, utifrån årsredovisningens återrapportering, att verksamhetens utfall är för-enligt med direktionens övergripande mål för verksamheten. Av de verksamhetsmässiga målen för 2017 är samtliga mål som har mätts uppfyllda. Vi bedömer därmed måluppfyl-lelsen som mycket god.

Styrelsen lämnar ingen sammanfattande bedömning avseende den samlade måluppfyllel-sen avseende verksamhetsmålen för god ekonomisk hushållning.