• No results found

Onninens AB: s distributionscentra i Örebro byggdes år 2000 med en omfattande tillbyggnad under 2007. Distributionscentrat inhyser ca 22 000 artiklar på en lageryta av 13 000 m² inomhus, och 90 000 m² utomhus. Byggnaden är lokaliserad på industriområdet Pilängen utanför centrala Örebro. Pilängen är ett industriområde som inhyser många lagerverksamheter och är en strategiskt bra lokalisering för denna typ av verksamhet. Dels för att två stora Europavägar korsas här (E18 och E20) och dels för att det är centralt beläget i Sverige med närhet till många stora städer som t.ex. Stockholm, Göteborg och Oslo, men även till den stora järnvägsknuten i Hallsberg.

På distributionscentrat tillhandahåller Onninen artiklar från alla affärsområden. Verksamheten på distributionscentrat är uppbyggt kring en välutvecklad plattform för distribution som är ampassad till företagets sortiment. Onninen strävar efter att kunden ska få de varor de beställer transporterade till rätt plats vid rätt tid. Det kan t.ex. transporteras till kundens lager, till någon av Express-butikerna eller direkt till arbetsplatsen. Det avgår 24 lastbilar från distributionscentrat varje arbetsdag och det inkommer nästan lika många.

Några exempel på viktiga leverantörerna är Pipelife, FM Matsson och NIBE, de viktigaste kunderna är specialiserade entreprenörer som Bravida och Comfort och stora byggentreprenörer som Skanska, Peab och NCC. Onninen levererar även till sina egna expresscentra runt om i Sverige samt till olika kundlager.

Jan 2008 Logistics, DC Örebro !"#$%&#' ()#'!*+,!*--.* /$011%&#' 2$3+4#3553*#*+ 67.%586!%589#"!:!-)#$ /$011%&#' ;<!= #*!+;77-)$>: /.?-:.))!"*3*"8@377!1!%58A=-)!)3.* B$!*-1.$)+C.*).$ 6#$=;$35+(<#*--.* !$-+CD77-)$>: E$3')7#?!$#+ ,0&!+(D773*#* F."#$+(!"7#$ /$011%&#'+ 6#$+,.*--.* F>$&!778/G$?8F#)0$#$ F!?3!).$:.*)#$3*"+ (#$<3%#+%#*)$!+ ."3-)35+ F#)0$#$+.%&+$#57!:!)3.*#$+ 637D*"#*8C!$7-5."! ,#**H+I7--.* J7!#-+;$35--.* J&$3-)3!*+K.&73*+ E$3')7#?!$# #**!$)+,.&!*--.* 4#*$35+K#$)37--.* 6$.%#--!:.$?*!$# 9!))3!-+2*?#$--.*+ !"#$1#$-.*!7+%!+LM-)+ !"#$1#$-.*!7+%!+LM-)+ !"#$1#$-.*!7+%!+LN-)+

Fig. 4.1 – Organisationsschema (Onninens Intranät 2008-02-11)

På distributionscentrat i Örebro har Onninen idag 97 anställda varav 75 personer arbetar med lagerhantering och 22 personer som tjänstemän. I Örebro arbetar personalen på Onninen dygnet runt i form av dagtid (8h), natt och två-skift (7, 42h). De arbetar dock inte på helger eller på röda dagar. Lagerchef Stefan Jansson har det yttersta ansvaret för verksamheten, under lagerchefen finns det tre gruppchefer som ansvarar för olika delar av distributionscentrat. För det dagliga arbetet ansvarar driftledare. Förutom dessa finns olika stabsfunktioner samt den operativa personalen.

4.3 LOGISTIKFLÖDET

Detta är en beskrivning och visualisering av logistikflödet på Onninens distributionscentra i Örebro. Flödet är indelat i sju olika huvudprocesser, Lagerstyrning, Login, Transportplanering, Förädling/Produktion, Logut, Transport samt Efterbehandling. I varje huvudprocess ingår en eller flera delprocesser. Logistikflödet omfattar alla aktiviteter från det

att Onninen köper varor av sina leverantörer tills det att kunden får leveransen och slutligen blir fakturerad. Denna indelning är baserad på företagets egna tankar om logistikprocessen.

Fig. 4.2 – Onninens Logistikprocess (egen figur, baserad på figur från Onninens Intranät 2008-02-11)

4.3.1 Lagerstyrning

Lagerstyrningen är den del av huvudprocessen där logistikflödet startar. Lagerstyrningen består av tre delprocesser, den första kallas för Analysera beställningsförslag Denna delprocess innefattar planering och beställningar på inköp från leverantörer med hjälp av en aktuell bristlista och ett datorsystem som planerar behovet. Den andra delprocessen kallas Följa upp beställningar/fakturor och handlar om att kontrollera och övervaka order och inkomna fakturor från leverantörer samt registrera dessa. Sortering/arkivering är den tredje delprocessen och innefattar efterarbete av fakturor och order.

4.3.2 Login

Login behandlar den del av logistikflödet från det att godset tas emot tills det ligger på sin lagerplats. Även denna huvudprocess delas in i tre delprocesser, den första är Godsmottagning, där det inköpta godset lossas och kontrolleras för eventuella skador som kan

ha uppkommit under frakten. Den andra delprocessen är Inplocksberedning där följesedeln på godset kontrolleras mot inköpsorder och eventuella avvikelser rapporteras. Den tredje delprocessen är Inplock där godset transporteras till avsedd lagerplats och registreras att det är inlagt och tillgängligt för kundorder.

4.3.3 Transport/planering

Denna huvudprocess består av en delprocess som kallas för Sortering. Arbetet i denna delprocess går ut på att planera hur en kundorder ska fraktas. Säljaren bestämmer lämpligt transportsätt beroende på hur ordern ser ut i form av antal orderrader, kvantitet, storlek på godset mm. Om plockaren upptäcker att valt leveranssätt är felaktigt kontaktar de säljaren som får omboka leveransen.

4.3.4 Förädling/produktion

Denna huvudprocess handlar om att förbereda orderna innan de plockas. Förädlingen består av två delprocesser där den första kallas för Plockplanering, där prioriteras vilka order som ska plockas först beroende på anvisningar om leverans sen väljs emballage till ordern som planeras efter storlek och vikt. Den andra delprocessen är Montering, där behandlas kundorder innehållande artiklar som ska monteras ihop efter kundens anvisningar innan de kan plockas ut exempel på dessa artiklar kan vara tvättställ och radiatorer. Dessa kundorder planeras innan montering med lämpligt emballage och verktyg som behövs för att genomföra önskemålet från kunden.

4.3.5 Logut

I denna huvudprocess plockas och färdigställs olika order för leverans. Detta arbete består av två delprocesser, Plockning, där ordern fysiskt plockas på befintlig lagerplats efter plocklista och Paketering, där godset registreras och lastsäkras samt avlämnas på avsedd utlastningsyta.

4.3.6 Transport

Denna huvudprocess berör logistikflödet från det att godset lämnar Onninen tills det anländer hos kunden arbetet kan delas in i två delprocesser. Den första är Fraktberedning, där fraktdokument sammanställs och sorteras, den andra är Frakt, där godset fysiskt fraktas på

någon form av lastbärare från Onninen till kund, oftast handlar det om lastbilstransporter med transportföretaget DHL.

4.3.7 Efterbehandling

Efterbehandling är den sista huvudprocessen i Onninens logistikflöde och handlar om när kunden har bekräftat att de har fått det gods de beställt och det efterföljande arbetet med fakturan. Denna huvudprocess innefattar tre delprocesser där den första är Ordererkännande där ordern registreras och kontrolleras så att priser och rabatter stämmer. Den andra delprocessen är Fakturering där en faktura ska skickas iväg till kunden. Den tredje delprocessen är Arkivering och innefattar efterarbetet med fakturan samt arkivering av denna, för möjlighet till framtida kontroller.

4.4 PERSONALPLANERING

För personalplaneringen på distributionscentrat i Örebro ansvarar lagerchefen tillsammans med gruppchefer och driftledare. Personalplaneringen baseras på prognoser av framtida behov, men även på tidigare erfarenheter gällande säsongsvariationer mm. Två gånger per dag samlas de ansvariga för att kontrollera att personalbehovet kommer att uppfyllas, i andra fall får de ringa in extrapersonal som är timanställda av företaget. Personalresurserna planeras så att varje station ska nå sina specifika mål samt ha tid för kringaktiviteter så som inplock och städning. Det görs även månadsvis uppföljning av personalplaneringen som ligger till grund för framtida planering.

Målet med personalplaneringen är att Onninen skall få en så effektiv fördelning av personalresurserna som möjligt och detta är något som företaget försöker bli bättre på. Företaget har tidigare varit mindre bra på att utnyttja personalen effektivt t.ex. när det gäller att skapa en helhetssyn hos personalen. Detta har medfört ett dåligt planeringssystem med både över- och underkapacitet som följd på vissa plockstationer. Detta kan ta sig uttryck i en viss grad av suboptimering där olika plockstationer ser till vad som är bäst för deras specifika station istället för att se till vad som är bäst för företaget som helhet. Detta problem är något som Onninen vill begränsa med hjälp av bättre personalplanering. För att föra personalplaneringen på Onninen ett steg framåt pågår en utbildning av driftledarna där de ska få en bättre helhetssyn av verksamheten. Denna utbildning grundar sig i att driftledarna ska få

en bättre uppfattning av de olika stationerna, för att lättare kunna prioritera arbetet och styra personalresurserna.

4.5 STATIONSBESKRIVNING

Onninens verksamhet på distributionscentrat i Örebro är indelad i 12 plockstationer som baseras på läget i lokalen, frekvens och vilken typ av gods som lagerhålls. Denna layout är skapad för att få ett effektivt flöde genom lokalen. Utöver plockstationerna finns avdelningar för godsmottagning och avgående gods som även de påverkar lagerflödet och därför presenteras i denna stationsbeskrivning. Radiatormonteringen94 (K) ligger i den nybyggda delen av distributionscentrat som har en höjdskillnad på ca 1,5 m till övriga delar av lagret.

De olika stationerna har fastställda mål för hur många orderrader som ska plockas per mantimme. Dessa mål är framtagna under 2007 och är anpassade efter varje specifik station och är baserade på frekvens och materialtyp. Dessa stationsmål ligger till grund för att distributionscentrat ska nå sitt övergripande produktivitetsmål.

4.5.1 Seriella (A)

På denna station plockas små, högfrekventa artiklar. Anledningen till att dessa varor lagerhålls på denna avdelning och inte i MegaMastern95 som vore den normala lagerplatsen med tanke på artiklarnas storlek, är att inköp av dessa artiklar sker i mycket stor kvantitet och kan av den anledningen inte lagerhållas där. Företaget sparar dessutom mycket tid genom att slippa lagerlägga dessa artiklar på flera olika platser. Bemanningen på denna station består av en person som plockar efter kundorder. Efter att en order är färdig signeras den och paketeras i lämpligt emballage som sedan ställs på en rullbana som leder till avgående gods.

4.5.2 Trucktak (A2, E)

På dessa stationer lagerhålls artiklar som är lågfrekventa. A2-stationen består av mindre artiklar främst inom kylområdet och E-stationen består av isolering till rör. Ansvaret för dessa stationer ligger på samma personal som plockar på Seriella (A-stationen) och består av plockning efter kundorder. Det mindre godset packas i kartonger för vidare transport till packen medan isoleringen packas i större emballage.

4.5.3 Villapack (B)

På denna station utformas Onninens skräddarsydda produkt utformad för villor och lägenheter. Här arbetar en person per skift och arbetsuppgiften består av att packa samman olika artiklar efter kundorder. Detta sampack innehåller allt som behövs inom VVS för en bostad och levereras direkt till byggplatsen. På denna station arbetar personalen lite annorlunda jämfört med de andra stationerna. Varje onsdag skrivs order ut för en hel vecka, vilket gör att personalen själva planerar veckans arbete. De stora artiklarna såsom toalettstolar plockas av personalen själva medan mindre gods plockas på andra avdelningar. Allteftersom godset anländer från de andra stationerna påbörjas sampackningen. När de olika artiklarna är packade i lämpligt emballage kvitteras ordern, fraktetiketter skrivs ut och emballaget transporteras till avsedd utlastningsyta.

4.5.4 C-gången (C)

På denna station plockas mellanstora artiklar efter kundorder och arbetet utförs med hjälp av s.k. plocktruckar och skjutstativtruckar. Arbetsuppgifterna består av att personalen hämtar plocklistor och plockar sedan ihop det beställda materialet. Varje order läggs i kartonger som ställs på ett transportband som leder till avgående gods. Om personalen plockar större gods (över 20 kg) eller om godset är skrymmande kvitterar plockpersonalen själv ordern och skriver ut en fraktsedel och ställer godset i respektive utlastningsyta.

4.5.5 F-gången (F)

På denna station plockas större material som inte kan hanteras manuellt, dvs. skrymmande artiklar eller artiklar av betydande vikt. Exempel på gods är badkar, toalettstolar, duschväggar mm. De truckar som används för plockning är skjutstativtruckar. Plockningen sker efter kundorder och packas av samma personal som plockat det. Ordern kvitteras i systemet, paketeras på lämplig pallstorlek, märks upp med frakthandlingar och ställs på respektive utlastningsyta på avgående gods.

4.5.6 Tvättställsmontering (G)

På denna station monteras tvättställ efter kundorder. Onninen har flera olika typer av tvättställ med tillhörande blandare, kopplingar osv., men till största del är det tre olika typer av tvättställ som monteras. Personalen på denna station sköter plockningen av själva tvättstället som finns i direkt anslutning till stationen så att det ska vara lätt att åka och hämta vid behov. Övriga artiklar som skall monteras på tvättstället kommer från olika stationer på lagret. På tvättställsmonteringen arbetar det en person per skift och orderingången är mycket varierande. Efter att monteringen är färdig, enligt kundens önskemål, packar personalen ner dem i lämpligt emballage för att slutligen registrera, fästa fraktsedel och transportera iväg den färdiga ordern till dess avsedda utlastningsyta. Vissa av de färdigmonterade tvättställen går även till stationen Villapack (B-stationen) där det sampackas.

4.5.7 Rörhall (H)

På denna station lagerhålls rör och andra artiklar av samma karaktär. Exempel på artiklar är kopparrör, rostfria rör och andra långa artiklar. Arbetsuppgifterna består av att personalen jobbar som godsmottagare, sköter lagerläggningen av mottaget gods samt plockar mot kundorder. Stationen är bemannad med två personer per skift som arbetar med nämnda arbetsuppgifter där huvuduppgiften är att plocka, emballera och kvittera gods som ska ut till kunderna. Därefter sker transport till respektive lastningsplats.

4.5.8 Ute (I)

Utanför huvudbyggnaden förvarar företaget artiklar som är skrymmande, men som inte är känsliga för fukt och kyla. Exempelvis kan det handla om plaströr, slangar eller brunnstillbehör. Den största delen av artiklarna på denna station ligger exponerat för väder och vind. Men det finns även lagerplatser under tak, dels i en hangar och dels i olika tält på området. Arbetet skiljer sig lite från de flesta andra stationerna då personalen inte bara plockar utan även fungerar som godsmottagare av godset som ska lagerläggas ute. På denna station arbetar oftast tre personer på varje skift och plockar order efter vad kunden har beställt. När alla artiklar på ordern är ihop plockade så emballerar personalen godset och transporterar det till sin lastningsplats.

4.5.9 Radiatormonteringen (K)

På denna station jobbar sex personer enbart dagtid med att plocka och montera radiatorer. I arbetsuppgifterna ingår att lossa inkommande radiatorer, lagerlägga mottagna radiatorer, plocka, montera och lastsäkra det plockade godset. Arbetsgången skiljer sig åt beroende på vilken typ av order som ska plockas. Det övervägande antalet av de inkommande orderna är order där kunderna vill ha radiatorerna färdigmonterade. Detta innebär att lagerpersonalen monterar de grundläggande anslutningar och kopplingar som skall finnas innan radiatorerna slutmonteras ute på byggarbetsplatsen. De övriga orderna består av plock av radiatorer och tillbehör som skickas till kunderna som utför monteringen av anslutningar och kopplingar på egen hand. Arbetet är fördelat så att vissa personer plockar och kör fram radiatorerna till monteringsbordet medan andra personer lagerlägger, tar emot gods eller jobbar vid monteringsbordet. Vid monteringen jobbar vanligtvis två personer med att montera anslutningar och kopplingar på radiatorerna. Radiatorerna läggs för hand upp på ett

monteringsbord där arbetet med monteringen påbörjas. De detaljer som monteras finns i direkt anslutning till monteringsbordet. När en order är färdigställd packas godset oftast på pall, orderns kvitteras och fraktsedel skrivs ut. I radiatormonteringen som ligger i den nybyggda delen av lagret finns en nivåskillnad till den delen av lokalen där utlastningen sker, detta innebär att det färdiga godset ställs på en upphämtningsplats vid en hiss. På denna upphämtningsplats står materialet tills det att någon transporterar det vidare mot avgående gods, vilket sker några gånger per dag.

4.5.10 Transit (LAIT)

Transiter är gods som bara mellanlandar på lagret för vidare transport till kunderna. Tanken är att liggtiden ska vara en dag, men i verkligheten är liggtiden allt mellan en och tjugo dagar. Transitgodset anländer oftast i stora sändningar och det är godsmottagningens arbete att sortera kartongerna så att sändningarna blir kompletta. Detta arbetsmoment kräver mycket arbetsyta därför sorteras dessa pallar ofta på kvällar och nätter. Transitpersonalen väntar på klartecken från orderläggaren när sändningen ska gå iväg och skriver då ut en fraktsedel och transporterar sedan godset till respektive utlastningsplats. Under eftermiddagarna arbetar personalen på denna station med förberedande uppgifter inför morgondagen.

4.5.11 MegaMaster (M)

MegaMaster är ett automatiserat hyllager där Onninens små, högfrekventa artiklar lagerhålls. MegaMastern består av 3 zoner som totalt innefattar 20 olika plockplatser. Samma artikel kan lagerhållas på flera av de olika plockplatserna beroende på inköpskvantitet. På denna station är arbetet helt datoriserat till skillnad från övriga stationer där det plockas efter plocklistor. Här arbetar det oftast två personer per skift. Det praktiska arbetet startar med att personalen väljer ett antal kundorder som skall expedieras, storleken på dessa order varierar beroende på antal orderrader. Ordern läses därefter in i en handburen dator med skanner och efter det styrs arbetet med hjälp av handdatorn som visar på vilken plockplats artikeln ska plockas. Personen plockar, skannar och lägger artikeln i en kartong. När ordern är färdig skickas den vidare på rullbandet till avgående gods. Denna station är den mest effektiva som företaget har och de räknar med att den totala plockkostnaden uppgår till ca 9 kronor per plock. Detta kan jämföras med F-stationen där kostnaden ligger på ca 50 kronor per plock.

4.5.12 Godsmottagningen

Detta är första anhalten för gods som kommer till Onninen. På denna avdelning jobbar tolv personer uppdelade på två skift samt ett nattskift på ca fyra personer. Lastbilarna anländer under hela dagen och chauffören drar själv av godset från lastbilen till en avställningsplats. Godset undersöks och granskas sedan gemensamt av godsmottagaren och chauffören och eventuella transportskador noteras. På det inkommande godset sitter följesedlar från leverantören som jämförs med inköpsordern så att rätt artikel med rätt kvantitet mottagits. Om ordern av någon anledning innehåller fel kvantitet, fel sort eller är skadad tas kontakt med berörd inköpare. I de flesta fall löses problemen omgående, men skulle problemet vara av större omfattning stoppas varan för vidare utredning. Om inget problem föreligger och godsmottagaren godkänt godset, skrivs en följesedel ut där varans lagerplats finns angiven. Personalen flyttar godset till avsedd lagerplats där godset antingen lagerläggs direkt eller ställs på avsedd plats för gods som ska lagerläggas. Det sista steget blir att kvittera i datasystemet att artikeln är lagerförd.

4.5.13 Avgående gods

Stationen avgående gods kan indelas i två delar, pack och rangering. På denna avdelning jobbar oftast två personer per skift, men får hjälp av personal från plockstationerna vid hög arbetsbelastning.

I packen registreras, packas och sorteras kundorder som väger upp till tjugo kilo. Godset kommer till packen via rullband från stationerna (A), (A2), (M) och (C) och består av färdigplockade kundorder, paketerade i kartonger som är färdiga för leverans till kund. Arbetet börjar med att personen i packen skannar av ordernumret som finns i varje kartong följt av en registrering av vem som har plockat och packat ordern. Slutligen skickas kartongen vidare på rullbandet för automatiserad igenslutning av emballaget. Vid slutet av rullbandet sorteras de olika emballagen och läggs i olika burar beroende på vilken plats i Sverige godset ska till.

Rangeringsstationens arbete består av att hämta färdigpackade kundorder från de olika plockstationerna och sortera detta gods till respektive utlastningsplats som baseras på geografisktområde. Personalen på denna station ansvarar för att rätt och godkänt paketerat

gods lastas på rätt bil för vidare transport till kund. På denna arbetsstation märks de ordertoppar som variationen medför och detta resulterar i att det blir mycket att göra under vissa tider. Arbetsbelastningen är som hårdast under eftermiddagarna och eftersom det bara finns en arbetsstation i packen blir det lätt köbildningar på transportbandet.

4.6 STATIONSMÅL

Förutom de övergripande målen som finns uppsatta för Onninen, har även mer detaljerade delmål formulerats för företagets olika processer. Dessa ska tillsammans leda till att de övergripande målen nås. Delmålen finns uppsatta för de olika plockstationerna och bygger på ett produktivitetsmått baserat på antal plockade orderrader. Varje station har ett specifikt mål för hur många orderrader som skall plockas, per person och timme.

Station Plock/timme/pers Plock/dag

A+A2+E 50 Saknas

C 37 Saknas

MegaMaster 57 Saknas

Rörhall 9 262

Radiatormontering Saknas Saknas

F, G 24 440

Villa 6 88

LAIT 22 176

Ute 8 285

5

ANALYS

I detta kapitel kommer det att genomföras en analys där det empiriskt insamlade materialet kommer att ställas mot den teoretiska referensram som används i detta arbete.

Onninens roll som grossist-, logistik- och distributionsföretag medför ett ansvar gentemot företagets kunder att leverera och transportera det gods som kunden beställt vid rätt tid, på rätt plats och i rätt kvantitet. För att lyckas med detta krävs ett väl fungerande logistiskt nätverk som syftar till att skapa konkurrenskraft genom att erbjuda kunden en bättre lösning än vad konkurrenterna gör. Lumsden, K. (2006) citerar Heskett när han definierar begreppet logistik som: ”Logistik definieras som de aktiviteter som har att göra med att erhålla rätt vara eller rätt service i rätt kvantitet, i rätt skick, på rätt plats, vid rätt tidpunkt, hos rätt kund, till rätt kostnad.” Vidare menar Lumsden, K. (2006) att logistik kan ses som flödeskedjor inom företag med olika aktiviteter. Materialflödet är det fysiska flödet som stöttas av resurs- informations- och kapitalflödet som alla bidrar till att dessa försörjningskedjor kan löpa fritt utan haverier.

Första steget i Onninens logistikprocess handlar om lagerstyrning. Några av de aktiviteter som ingår i denna huvudprocess är att analysera beställningsförslag, följa upp beställningar

Related documents