• No results found

Över länsgränserna

Under 2006-2007 har länet tillsammans med Västernorrlands och Västerbottens län genomfört ett projekt vars syfte var att öka säkerheten i de befintliga

IT-infrastrukturerna i respektive län. För Jämtlands läns del bestod projektet av att etablera ett fiberstråk på sträckan Ås-Länsgräns mot Dorotea samt byggnation av en kraftfull trafikväxlingsnod i Ragunda kommun.

Projektets totala fiberetablering bestod av tre sträckor:

1. Liden – Bispgården - Sollefteå 2. Sollefteå - Hälla – Åsele

3. Östersund – Hammerdal – Strömsund – Dorotea

Finansieringen av detta projekt bestod av statliga stöd, Strukturfondsstöd (tidigare åtgärd 4.2 och numera åtgärd 1.5) samt kommunal medfinansiering.

7 Behov av Bredband

7.1 Hushållen

Inom den privata sektorn finns tjänster på Internet riktade till hushållen som helt bygger på att användarna har tillgång till bredbandstjänster. Exempel på detta är IP-telefoni, uppdatering av programvaror, TV, filmer och vidgad tillgänglighet till annat

kulturutbud. Utbildning och kompetensutveckling är ett annat exempel där allt mer av arbetet sker nätbaserat över bredbandsnät antingen som hemarbete eller på

arbetsplatsen.

Idag är det en självklarhet att använda IT-tjänster både i arbetet och privat. Det förutsätts därför även allt mer, att det finns tillgång till högkvalitativa så kallade

bredbandstjänster oberoende av var i landet man befinner sig. För att klara av en ökad användning av bredbandstjänster är det av stor vikt att näten har förmåga att klara av en ökad efterfrågan på överföringskapacitet.

7.2 Näringslivet

I en region som Jämtland Härjedalen med förhållandevis långa avstånd är tillgången till en god IT-infrastruktur av stor betydelse för all näringsverksamhet.

För all typ av handel förutses att det finns en väl utbyggd infrastruktur avsedd för betalterminaler, marknadsföring, stödtjänster mot leverantörer och bransch-organisationer.

Fler och fler molntjänster erbjuds idag i syfte att dra fördelar av stordrift. Istället för att drifta egna IT-system med tillhörande hårdvara kan företag utnyttja lämpliga

molntjänster som passar den egna verksamheten. De tjänsterna kräver i sin tur en stabil infrastruktur med hög säkerhet och tillgänglighet.

7.3 Turismen

En medveten satsning på att leverera bredband av hög kvalitet till turismföretagen bör också komma den omgivande orten och annat näringsliv till godo. Turismnäringen kan på detta sätt vara lite av en "dragare" för att höja standarden på orten.

Dels behöver turismföretagen för att bedriva sin egen verksamhet, administration, bokningssystem mm tillgång till en god infrastruktur men de behöver infrastrukturen även för sina gästers skull. Allt fler besökare förväntar sig att de kan koppla upp sin egen bärbara dator eller nå det egna företagets nätverk från den anläggning de befinner sig på. Konkurrensnackdelen för den anläggning och den destination som inte kan erbjuda denna service blir allt tydligare.

Fritidshusägare vistas alltmer i sina fastigheter och de visar stort intresse för fiber när den lokala planeringen pågår. En ökad tillgång till fiber för fritidshusägare är positivt för Bergs kommun eftersom omsättningen i området ökar när ägarna nyttjar sina hus i högre grad.

Distansarbete är i allra högsta grad en realitet som många utnyttjar parallellt med sitt fritidsintresse.

Kommunens turistföretag är ofta belägna på avlägsna och vackra platser dit besökarna vill åka. Det innebär att företagen har långt till infrastruktur och lösningarna är mer kostsamma och komplicerade. Inom turistbranschen sker försäljningen till största delen genom internet och företagen behöver därför bra uppkoppling för att sköta

verksamheten på sina hemsidor.

7.4 Offentlig service

Inom området e-hälsa förutses att det finns en väl utbyggd IT-infrastruktur där behov finns inom områdena

 e-hemtjänst

 digitala trygghetslarm

 e-tjänster för att effektivisera handläggningstider

 Högre tillgänglighet

 Mobil dokumentation

 Telemedicin

En länsgemensam satsning på e-tjänster i länet i syfta att förbättra den kommunala servicen, förutsätter att människor också kan nå tjänsterna.

Inom skolan kommer man fr o m hösten 2015 att övergå till en ny teknisk lösning benämnd Zappa, som bygger på molntjänstlösningar som kommer att ställa stora krav på infrastrukturen.

Sammanfattningsvis kan man definiera en väl utbyggd IT-infrastruktur att den ställer höga krav på kvalité, överföringshastighet, hög säkerhet och hög tillgänglighet.

Bilaga 1: Handlingsplan

Handlingsplanen får ses som ett levande dokument som ska uppdateras allteftersom utbyggnad och andra förändringar sker efter bredbandsstrategins intentioner.

Nedanstående karta visar på nuläget 2016-08-20, kring fiberutbyggnaden i Bergs kommun. Utifrån de förutsättningar som beskrivs i Bredbandsstrategin krävs ett lokalt engagemang som visas genom det faktum att i flera områden i kommunen är

utbyggnaden klar eller under etablering. Fiberföreningar har bildats, otaliga möten har hållits runt om i kommunen. Olika typer av stöd både för bynät, stomnät och

ortsammanbindande nät har beviljats som är en förutsättning för att kunna etablera den här typer av infrastruktur.

I flera av nedanstående fiberområden ansvarar BTEA/Servanet och IP-only för

ansökningar för bynät och ortsammanbindande nät i syfte att effektivisera hanteringen av bidragsansökningarna och för att underlätta för byarna att kunna etablera bynät.

Kommunens roll

Bergs kommun initierar samarbete med/mellan aktörer inom fiberutbyggnad

o BK har kontakt med de aktörer som finns och deltar aktivt i planeringsarbete o BK är behjälplig i att hitta lösningar till svåra områden

Bergs kommun driver på utbyggnad av stomnätet

o BK uppvaktar de myndigheter och organisationer som kan finansiera och bygga stomnät.

o Bergs kommun tar fram underlag som motiverar utbyggnad

Bergs kommun informerar och underlättar för byar att bygga sin egna bynät o BK är uppdaterad på de bidrag som finns

o BK ordnar information om bidrag och andra möjligheter till bynät o

Bergs kommun arbetar med nyttan av fiber o Nytta i allmänhet

o Nytta för hushåll o Nytta för företagare o Nytta för turister

o Nytta för kommunens verksamheter o

Inriktningar

Bergs kommun initierar samarbete med/mellan aktörer inom fiberutbyggnad Bergs kommun driver på utbyggnad av stomnätet

Bergs kommun informerar och underlättar för byar att bygga sina egna bynät Bergs kommun arbetar med nyttan av fiber

Bilaga 2: Finansieringsstöd

Landsbygdsprogrammet

Regeringen satsar 3,25 miljarder för att bygga ut snabbt bredband på landsbygden.

De utgifter du kan få stöd för är indelade i fem kategorier:

• projektering av bredbandsnätet

• anläggningsarbeten

• material

• dokumentation av bredbandsnätet

• administration av projektet jordbruksverket.se

Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (Tillväxtverket)

Europeiska regionala utvecklingsfonden (Regionalfonden) har totalt cirka 600 miljoner kronor som är avsedda att användas för stöd till bredbandsinvesteringar i form av ortsammanbindande nät. Tillväxtverket har information om stöd till bredband inom Regionalfonden.

tillvaxtverket.se

Regionala Bygdemedel

Bygdeavgiftsmedel är bidrag till bygder som direkt eller indirekt berörs av reglerade vattendrag för vattenkraft. Dessa medel kan enligt gällande förordning användas till

”investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service i bygden eller annars är till nytta för denna”. Det innebär att bygdemedel kan användas för investeringar i bredband.

Det är kommunerna som priorieterar bland inkomna ansökningar. Länsstyrelsen följer i de flesta fall kommunernas prioriteringar.

Ansökan från allmänna bygdemedelsfonden görs till Länsstyreslen senast den 31 januari varje år.

lansstyrelsen.se/jamtland

Related documents