• No results found

Överföring till Kvalitetsregister/register

In document Funktionsstudie : Obstetrix - Birth (Page 56-71)

Obstetrix

MFR– överföring sker idag elektroniskt. Alla data arkivsigneras på respektive

förlossningsavdelning i landstinget. Uppgifterna skickas sedan med en knapptryckning till Socialstyrelsen, av en sekreterare på halvårsbasis för båda förlossningsklinikerna i länet.

Nationella Kvalitetsregistret för Mödrahälsovård– (uppgiften kontrolleras.)

Registrering hos Skatteverket– implementering av funktionen för elektronisk överföring pågår nu i LTKalmar, funktionaliteten finns i Obstetrix. Dock är ej alla certifikat är ännu klara för användare som ska signera och skicka data. Förbindelsen i Sjunet till skatteverket är ej ännu helt färdigställd. Pilot kommer köras i Stockholms Läns Landsting i maj 2009 och LTKalmar får funktionen vid nästa uppgradering av version av Obstetrix, uppdateringen planerar man installera under 09.

Moderskapsintyg– blankett finns i Obstetrix i PDF format som skrivs ut och ges till modern som själv skickar in till försäkringskassan.

PNQ– i stor sett klart färdigtestat i pilot. Förutsättningarna finns och idag återstår enbart verksamhetsbeslut om vilken klinik som ska ansvara för och äga överföringarna.

Birth

Vid tiden för utvärderingens genomförande finns inga formulär för automatisk överföring och rapportering till några register klart.

UAS planerar skapa ett formulär för automatisk inrapportering till MFR. Kontakt i frågan är tagen med Socialstyrelsen.

UAS planerar skapa formulär för automatisk överföring till PNQ.

Dessa formulär planerar UAS skapa lokalt, konfigurationen av Birth styr hur formulär för överföring ser ut och mottagaren måste sedan kunna ta emot formuläret och tolka överförd data.

(77) 57

4.13 Utdata

Obstetrix

Uttag av data ur Obstetrix kan lokalt ske på tre sätt, via fasta rapporter i Obstetrix, via fasta rapporter i Obstetrix Ultraljud samt genom mer komplexa uttag i Obstetrix Liggaren. De fasta rapporterna i Obstetrix finns tillgängliga via menyn Visa och alternativet Rapporter i Obstetrix. Data exporteras enligt den rapport som användaren väljer att ta ut och och kan sparas eller skrivas ut. Användaren väljer rapport bland de tillgängliga rapportmallarna och medges sätta begränsningar i uttaget gällande datum, enhet och för rapporten aktuella kategorier. Då funktionen Rapporter ej finns aktiverat i övningsmiljön av Obstetrix visas inga bilder.

För mer omfattande datauttag används ett i Obstetrix ingående separat program kallat Liggaren. Via detta kan man ta ut de flesta data som matats in samt diagnos-, operations- och åtgärdskoder. Användaren kan välja data utifrån period och enhet för varje uttag samt skapa egna uttagsmallar. Data uttagen via Liggaren kan exporteras till Excel

(77) 58

Fig. 48 Obstetrix Liggaren Urval av utdata.

I modulen Obstetrix Ultraljud ges användaren åtkomst till funktionen Rapporter genom vilken utdata kan tas ut. I meny finns de rapporter som för närvarande är möjliga att ta ut.

Användaren kan sätta tidsintervall för att begränsa sin sökning och också söka på specifik person och enhet. Respektive rapport presenteras i webbfönster i tabeller och/eller grafer beroende av karaktären på utdata.

(77) 59

Fig. 50 Obstetrix Ultraljud. Utdatarapport.

Birth

På UAS fungerar det idag att ta ut statistik på alla sökord i Cosmic. Detta kommer även fälla för KK och MVH på UAS när modulen Birth implementerats.

Tabeller i Cosmic Intelligence, utdatamodul, för Birth finns på UAS och är vid tiden för utvärderingen installerade för test och kommer testas under våren 09. Till dessa tabeller hämtas data upp vid rutinmässiga körningar ur databasen genom så kallade pumpar, tillhandahållna av Cambio. Idag har man på UAS inte full funktionalitet på pumparna som hanterar Obstetrikdata.

Utdataenheten på UAS kommer bygga ett webbgränssnitt där användaren själv sätter för vilket tidsintervall utdata ska tas fram och ska sedan klicka på kör. Rapporter som styr uttaget kommer skapas lokalt. Förändringar i en utdatarapport ska beställas hos lokal utdataansvarig. Alternativt kan en avancerad användare själv bygga egna rapporter för uttag av utdata.

(77) 60

4.14 Utskriftsfunktion

Obstetrix

Utskriftsfunktionen var vid tiden för utvärderingen inaktiverad i övningsmiljön varför inga bilder kan visas. Verksamheten har visat och beskrivit hur utskrifter sker.

Utskrift av dokument gör användaren genom att högerklicka på aktuell vårdmappen i i patientöversikten. Användaren väljer vilka dokument som ska skrivas ut.

Översiktdokumenten MHV1-3, FV1-2, Eftervård etc., eller journaltext i form av medicinsk information och/eller omvårdnadsdokumentation. Utskrifter kan även göras via knapp i övre marginalen i patientöversikten.

(77) 61

Birth

Utskriftsfunktionen för Birth särskild data sker under fliken Obstetrik, som är modulspecifik för Birth. Utskrift av partogram kan väljas i mer eller mindre utförlig variant då alla

anteckningar och ev. ändringar kan döljas.

(77) 62

Utskrift av journal görs via knapp som visas i nedre högra hörnet då användaren befinner sig i journalen. Utskrift av journal kan fås som arbetskopia eller journalkopia med olika

behörighetsgrader och från olika vårdenheter.

(77) 63

Fig. 53 Birth. Förhandsgranskning utskrift journal.

Vid tiden för utvärderingens genomförande var inte utskriftsfunktionen av MHV tabeller kopplad varvid den ej har kunnat medtas i utvärderingen.

(77) 64

4.15 Översiktdokument

Obstetrix

I Obstetrix genereras översiktsdokument per automatik då användaren skapar ett nytt dokument och sparar detta. Översikten blir tillgänglig i patientöversikten. Alla ändringar och tillägg av information och data genererar automatisk uppdatering av översiktsdokumenten. Dessa är åtkomliga via vänster marginal i patientens översikt i Obstetrix huvudfönster.

(77) 65

Vid besök sparas värden och uppgifter som sammanfattas i översiktsdokumentet MHV2. Varje besök sparas och sorteras på det aktuella datumet men sammanfattas i översikten.

(77) 66

Då användaren skapar en ny mapp för förlossningen och lägger in information om patienten skapas en översikt i form av en FV1 då användaren sparar.

(77) 67

Journaltexten presenteras i en översikt med möjlighet att titta på varje enskild anteckning sorterat på tidpunkt. Användaren kan välja om denne vill se journaltext och/eller

omvårdnadsdokumentation samt söka på sökord via en Dropdown i den övre menyraden.

(77) 68

I Obstetrix finns möjlighet att skapa och använda en observationslista, Obslista, för var patient där mätvärden skrivs i över tid. Listan skapas i förlossningsmappen och hanteras igenom en redigeringsruta. En översikt skapas då användaren sparar.

(77) 69

Birth

I Birth skapas ett översiktsdokument i och med att användaren väljer Skapa

Översiktsdokument genom att högerklicka på mappen för den pågående graviditeten. Dokument skapas för Förlossning respektive MHV och finns sedan tillgängligt i journalvyn. Översiktsdokumentet visar aktuell inmatad information. Användaren kan filtrera enligt centralt skapad mall eller enligt personliga val.

(77) 70

(77) 71

4.16 Svarstid

Vid tiden för utvärderingen har UAS ej testat Birth i skarpt läge och ingen uppgift på svarstider i Birth finns.

In document Funktionsstudie : Obstetrix - Birth (Page 56-71)

Related documents