• No results found

Övergripande mål och strategier för 2016 1 Senior Alert Fall

Totalt i Herrljunga kommun

11. Övergripande mål och strategier för 2016 1 Senior Alert Fall

Senior Alert används i alla verksamheter för att riskbedöma för fall. Varje fall registreras i kommunens avvikelsesystem som en händelse och Senior Alerts åtgärdsprogram används. Ur ett samhällsperspektiv är det kostnadseffektivt att förebygga fallolyckor. Alla – chefer, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeut och omvårdnadspersonal - ska vara involverade i det förebyggande arbetet i mot fallolyckor.

Under 2016 är övergripande mål att öka kvalitén i insatta förebyggande åtgärder mot fallolyckor. Följa effekten av insatt åtgärder på ett mer effektivt sätt på teammöten för att minska antalet fallolyckor. Åtgärder mot fallrisk ska vara ordentligt dokumenterade i omvårdnadsplaner för att lätt kunna följas upp av omvårdnadspersonal och legitimerad personal.

11.2 Senior Alert Nutrition

Omvårdnadsansvarig sjuksköterska ansvarar för att riskbedömning enligt Senior Alert blir genomförd samt att BMI värdet mäts vid inflyttning på SÄBO eller inskrivning i hemsjukvård och regelbundet. För patienter i risk ska åtgärdsprogram upprättas. Alla risker med nutrition ska dokumenteras i omvårdnadsjournal. I dokumentationen ska det tydligt framgå i omvårdnadsplaner vilka åtgärder som är insatta för att den ofrivilliga nattfastan inte är längre än 11 timmar samt att det i omvårdplanen ska framgå hur eventuella kvälls/nattmål ska serveras för att minska nattfastan.

Under 2016 är övergripande mål att öka kvalitén i insatta förebyggande åtgärder mot undernäring samt för lång nattfasta och att följa upp resultat av insatt åtgärder på ett mer effektivt sätt i omvårdnadsplaner i VIVA samt på teammöten.

Ärende 5

33

11.3 Senior Alert Trycksår

Under 2016 är övergripande mål att öka kvalitén i insatta förebyggande åtgärder mot trycksår samt att följa upp resultat av insatt åtgärder på teammöten.

11.4 Senior Alert Munhälsa

Vid inflyttning till särskilt boende eller inskrivning i hemsjukvården eget boende ska en munhälsobedömning enligt ROAG genomföras. Därefter utförs ROAG inom Senior Alert var 6 månad.

Under 2016 är övergripande mål att öka kvalitén i insatta förebyggande åtgärder mot mindre bra munhälsa. Det ska dokumenteras i omvårdnadsplaner i VIVA samt följas upp på teammöten.

11.5 Senior Alert Blåsdysfunktion

Riskbedömning blåsdysfunktion ska göras vid varje riskbedömning, åtgärder tas fram och omvårdnadsplan ska dokumenteras av sjuksköterska i VIVA.

11.6 Nationell PPM Senior Alert

På uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) genomförs PPM inom ramen för Senior Alerts områden. Deltagande under år 2016 är planerad.

11.7 Vård omsorg om personer med demenssjukdom

Verksamheten ska fortsätta utbilda omvårdnadspersonal i två dagars utbildning till BPSD registrator så att det på samtliga enheter finns BPSD utbildad personal. Personal som arbetar med patienter med demenssjukdom ska genomgå hela webbutbildningen (Demens ABC plus) som är framtagen av Svenskt demenscentrum baserad på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.

Under 2016 är övergripande mål att öka kvalitén i insatta åtgärder enligt BPSD samt följa upp effekten av insatta åtgärder på teammöten. Sjuksköterska ska dokumenter tydliga omvårdnadsplaner i VIVA för kontinuerlig och systematisk uppföljning.

11.8 Palliativ vård vid livets slut

För att höja kvaliteten för kommunens palliativa patienter behöver vi förbättra våra resultat i första hand vad gäller förebyggande åtgärder för god munhälsa, att smärtskattning enligt validerade bedömningsinstrument används, att omvårdnadsansvarig sjuksköterska initierar behovet av bryt-punktsamtal av läkare, att ordination av injektionsläkemedel mot smärta, ångest, illamående och rosslighet finns vid behov samt att eftersamtal initieras av omvårdnadsansvarig sjuksköterska.

Under 2016 är övergripande mål att öka kvalitén av insatta åtgärder enligt vård vid livets slut samt följa upp resultat av insatt åtgärder. Stöd för detta finns också i Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede. Kunskapsstödet innehåller vägledning, rekommendationer och indikatorer i ett gemensamt dokument och ska stödja vårdgivarna att utveckla den palliativa vården, underlätta uppföljningar och kvalitetssäkringar samt tillgodose en likvärdig vård för patienterna. Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård.

En plan för genomförande av upphandlad webbaserad utbildning i Allmän Palliativ vård ska tas fram och implementeras på alla enheter.

Ärende 5

34

11.9 Hygien

Under våren och hösten delta i Nationella PPM studie, mätning av följsamheten till Basala hygienrutiner och klädregler. Under 2016 är målet är att öka följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler så att all personal arbetar efter Basala hygienrutiner och klädregler.

Självskattning basala hygienrutiner ska göras på alla enheter två gånger per termin.

Hygienombud på enheterna sköter självskattning och sammanställer till MAS och enhetschefer.

Klädregler enligt nya författningen

11.10 Avvikelsehantering

MAS och TÖS träffar enhetschefer kvartalsvis för att gå igenom inkomna avvikelser i syfte att uppmärksamma brister i verksamheten samt att vidta de åtgärder för att säkra kvalitén. MAS och TÖS rapporterar till berörd verksamhetschef. Målet är att tillsammans göra analys av avvikelser för att se mönster, uppmärksamma brister i verksamheten och vidta möjliga åtgärder för att säkra kvalitén i verksamheten.

Öka följsamheten till avvikelserutinen och med systematik säkra kvaliteten och därmed verksamhetsförbättra.

11.11 Läkemedelsgenomgångar

Utveckla/fördjupa samarbetet med Närhälsan Herrljunga Vårdcentral med läkemedelsgenomgångar för patienter i kommunal hälso- och sjukvård i syfte att möta upp de kravs som ställs gällande läkemedel och äldre. LärUt-verktyget ska implementeras och symtomskattningar inför de årliga läkemedelsgenomgångarna ska komma igång i verksamheten.

11.12 Dokumentation

Övergripande mål för dokumentation under året är att all personal ska känna sig trygga och säkra med att dokumentera i det nya verksamhetssystemet olika lagutrymmen samt att kommunikation i verksamhetssystemet är känd och används av all personal. Vidare är målet under året att kodning av dokumentation enligt International Klassificering Funktion (ICF) och Klassificering av Vård Åtgärder (KVÅ) är säkrad av personal.

Största fokus kommer att läggas på att omvårdnadsplaner ska finnas för alla förebyggande planer utifrån gjorda riskbedömningar i kvalitetsverktyget Senior Alert samt omvårdnadsplaner utifrån BPSD bedömningar. Dessa omvårdnadsplaner ska följas upp och det ska dokumenteras under uppföljning av legitimerad personal men även av omvårdnadspersonal.

Ett mål under 2016 handlar om digital kalenderfunktion för legitimerad personal. Digital kalender stärker effektivitet och säkrar verksamheten.

11.12 Delegering

Revidering av delegerings/utbildningsmaterial för ny personal, vikarier och sommarvikarier.

Rutinen för Delegering ny personal ska revideras, bland annat ska länkar till webb utbildningar läggas till och flödet inför delegering ska klargöras.

Webbutbildningarna: Läkemedel, Diabetes, Basala Hygienrutiner samt Demens och Demens ABC plus ska ingå som länkar.

Ärende 5

35

11.13 Egenkontroll

Egenkontroll avser en regelbunden, systematisk uppföljning av verksamhetens arbete. MAS och TÖS Egenkontroll av de olika verksamheterna ska komma igång och följa uppgjort schema som sträcker sig över en treårsperiod.

Ärende 5

36

Related documents