• No results found

Socialförvaltningen Herrljunga kommun

3. Hur patientsäkerhetsarbete har bedrivits 1 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

3.3 Åtgärder som genomförts för ökad patientsäkerhet

3.3.6 Fokusområde under 2016

Att samtliga patienter i kommunens hemsjukvård erhåller läkemedelsgenomgångar enligt konceptet ”LÄR UT”.

Omvårdnadspersonal ska få information och kunskap om symtomskattningsverktygen som används inom ”LÄRUT”

 Att nya sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård genomgår utbildning "”LÄR UT" utbildning om äldre och läkemedel.

3.3.8 Dokumentation

Patientdatalagen SFS 2008:355 reglerar en vårdgivares behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården. I lagen finns också bestämmelser om skyldighet att föra patientjournal.

En patientjournal är främst avsedd att vara ett stöd för den eller de personer som ansvarar för vården. Den utgör ett arbetsverktyg eller underlag för bedömning av de åtgärder som kan behöva vidtas av någon som inte har träffat patienten tidigare. Patientjournalen är även en informationskälla för patienten om erhållen vård. Vidare utgör den ett viktigt instrument i kvalitets-, säkerhets-, uppföljning och utvärderingsarbetet inom vården samt ett underlagsmaterial vid tillsyn och kontroll av den vård som patienten erhållit.

Herrljunga kommun är ansluta som konsument till Nationell Patient Översikt (NPÖ). NPÖ, gör det möjligt för legitimerad personal att med patientens samtycke ta del av journalinformation som registrerats hos andra vårdgivare.

Tyngdpunkten under året har varit att utbilda personal och implementera av nytt verksamhetssystem. Vid införandet startades även dokumentation enligt kodning med hjälp av International Klassificering Funktion (ICF) och Klassificering av Vård Åtgärder (KVÅ), vilket är ett krav från Socialstyrelsen.

3.3.7 Fokusområden under 2016

 Att genomföra granskning av legitimerad personal dokumentation av patientjournal inom kommunens hälso- och sjukvård.

Öka antalet skrivna omvårdnadsplaner som tar sin utgångspunkt i det förebyggande arbetssättet efter riskbedömningar i Senior Alert och även efter BPSD bedömningar.

Öka användandet av NPÖ.

3.3.9 Munhälsa

Områdesansvarig sjuksköterska eller bistånds handläggare utfärdar intyg om Särskilt tandvårdsstöd. De patienter som har intyg om särskilt tandvårdsstöd har enligt lag rätt till att få information hur munhålan skall skötas genom en årlig munhälsobedömning. Förutom munhälsobedömning erbjuds personal utbildning i munhälsa. Under 2015 har åtta omvårdnadspersonal erhållit utbildning i munhälsa.

Ärende 5

11 3.3.9 Fokusområde under 2016

Att omvårdnadspersonal inom kommunens samtliga enheter deltar i utbildning munhälsa som erbjuds.

3.3.10 Medicin teknik

Medicintekniska produkter, MPT, används inom äldreomsorgen och LSS. Dessa ska användas på rätt sätt, på rätt indikation och av kunnig personal. Produkterna ska prövas ut individuellt av paramedicinare eller sjuksköterska och det ska dokumenteras i omvårdnadsjournal. Övrig personal skall utbildas och instrueras i hur produkterna används. Det ska finnas bruksanvisningar på svenska vid produkten och kontroll ska ske regelbundet av formellt tekniskt utbildad personal. Det skall finnas skriftliga rutiner för dessa produkter och upphandling bör ske efter fastställda rutiner.

3.3.11 Rehabilitering

Alla som är inskrivna i kommunal hälso- och sjukvård har möjlighet att vid behov få bedömning/träning av arbetsterapeut och/eller fysioterapeut. Hjälpmedel utprovas individuellt av behörig personal och följs upp enligt rutiner och riktlinjer. Kommunen ansvarar för rehabilitering på Särskilt boende, korttidsboende, ordinärt boende, dag rehab och LSS-boende.

Rehabiliteringspersonal samverkar med andra personalkategorier, bland annat genom regelbundna teammöten. Rehabiliteringspersonal medverkar även vid vårdplaneringar.

Fysioterapeut ansvarar för bedömning och träning av funktionsförmåga, utbildning/handledning samt förskrivning av hjälpmedel. Åtgärderna syftar till att bibehålla, förbättra eller återfå fysiska funktioner som behövs i vardagen. Viss träning delegeras till omvårdnadspersonal. Även TENS behandling, värme/kylbehandling och Tippbräda delegeras till omvårdnadspersonal.

Rehabiliteringspersonal tar även stor del av introduktion av sommarvikarier årligen.

Arbetsterapeuten ansvarar för bedömning och träning av aktivitetsförmåga, utbildning/handledning samt förskrivning av hjälpmedel. Det kan handla om att kunna klä sig, förflytta sig och sköta vardagslivets rutiner i hemmet. Åtgärderna syftar till att bibehålla, förbättra eller återfå aktivitetsförmåga.

3.3.11 Fokusområden under 2016

Dokumentationsgranskning, finns omvårdnadsplan för förskrivna hjälpmedel?

Noggrann och tät uppföljning av delegerade uppgifter, relaterat till stort antal avvikelser utebliven träning 2015.

3.3.12 Hygien

Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vårdpersonal överallt där vård och omsorg bedrivs.

Detta oberoende av vårdgivare och vårdform och om det finns känd smitta eller inte. (SOSFS 2007:19)

Syftet med basala hygienrutiner är att förhindra smittöverföring. Kontaktsmitta via händer är den vanligaste smittvägen inom all vård.

Under året har observationer gjorts av hygienombud där personal i patientnära arbete har observerats i sitt arbete avseende följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler.

Observationerna ingår i den återkommande nationella mätning av Basala hygienregler och klädregler under vår och höst som SKL ansvarar för.

Ärende 5

12 Under hösten har självskattning basala hygientrutiner genomförts på boenden och i hemtjänst.

Från den 1 januari 2016 kommer de hygienregler (SOSFS 2015:10 Basal hygien i vård och omsorg) som redan gäller inom sjukvården även att gälla vid arbete inom hemtjänsten, SÄBO och LSS boenden.

3.3.12 Fokusområden under 2016

Delta i nationell mätning av följsamheten till hygien- och klädregler som SKL och landsting ansvarar för under våren och hösten.

Delta i Folkhälsomyndighetens mätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaförbrukning inom särskilt boende.

Följsamhet till: ej användning av ringar, klockor, armband eller nagellack.

Förbättring av detta behövs enligt resultat punktprevalensmätning 2015 där Herrljunga kraftigt försämrat sig sedan 2014.

Självskattning Basalahygienrutiner ska genomföras två gånger per termin på alla enheter. Säbo, hemtjänst, korttiden samt LSS boende

Utbildning från Vårdhygien Borås, nya hygienombud genomförs under våren 2016

Utbildning från Vårdhygien, Borås. Enhetschefer samt verksamhetschef den 17 mars 2016.

Utbildning från Vårdhygien, Borås, för redan utbildade hygienombud samt för sjuksköterskor med extra hygienansvar ska genomföras 2016

Arbeta för att följsamheten till vårdhygieniska rutiner i Herrljunga kommun ökar.

Att kommunens verksamheter följer SOSFS 2015:10 Basal hygien i vård och omsorg.

3.3.13 Delegering av hälso- och sjukvårdsuppgift

Det finns möjlighet för legitimerad personal att delegera arbetsuppgifter till reellt kompetent personal. En delegering skall alltid vara skriftlig, personlig och tidsbegränsad. Delegering får inte förekomma för att lösa personalbristsituationer. Den som är legitimerad och delegerar ska vara såväl formellt som reellt kompetent, vilket innebär t.ex. att man inte delegerar en arbetsuppgift som man inte själv kan praktisera (utföra). Delegering av arbetsuppgift kan exempelvis vara: läkemedelshantering, viss såromläggning, insulingivning, uppgifter enligt skriftliga träningsprogram, viss hantering av hjälpmedel och TENS- behandling.

I Herrljunga delegeras kontinuerligt hälso- och sjukvårdsuppgifter till ej legitimerad personal.

Inför sommarperioden genomfördes i maj tre eftermiddagars utbildning för sommarpersonal.

Innehållande utbildning från sjuksköterska, fysioterapeut. Dessutom information från enhetschefer, TÖS och MAS samt utbildning i dokumentationsverktyget VIVA av systemadministratör.

3.3.13 Fokusområden under 2016

Revidera delegerings/utbildningsmaterial inom delegerande områden.

Uppdatering av delegeringsrutinen

Införa/komplettera intern utbildning med webb utbilningar.

3.3.14 Skydds och begränsningsåtgärder

Svensk grundlag förutsätter att ingen medborgare ska kunna utsättas för Samhälleligt tvång utan lagstöd.

Ärende 5

13 1. Allmänt

Varje medborgare är enligt Regeringsformen grundlagsskyddad mot frihetsberövande och andra frihetsinskränkningar. Med frihetsberövande avses i huvudsak att mot någons vilja beröva hans/hennes rörelsefrihet.

Beslut om skyddsåtgärd/frihetsinskränkande åtgärd skall dokumenteras i omvårdnads-/rehab-/omsorgsplan så att all involverad personal får tillgång till informationen. Dessa planer skall detaljerat beskriva användning, hur oönskade konsekvenser av skyddsåtgärden skall minimeras och när uppföljning skall ske. Av omvårdnadsplan skall också tydligt framgå vilka åtgärder som är vidtagna och att samtycke har inhämtats. Det är av stor vikt att det finns personal med rätt kompetens i tillräcklig omfattning för att minimera användande av tvångsmedel.

Rutinen för tvångs och skyddsåtgärder reviderades under 2015 och enhetschefer informerade och revideringen.

3.3.15 Fokusområde 2016

Ökad medvetenhet och dokumentation enligt rutinen samt kontinuerlig uppföljning.

Related documents