• No results found

PÅ EN ÖVERGRIPANDE NIVÅ HAR STÖDET SOM MITT FÖRBUND FÅTT FRÅN RIKSIDROTTSFÖRBUNDET …

RF:s styrning mot programmets mål

PÅ EN ÖVERGRIPANDE NIVÅ HAR STÖDET SOM MITT FÖRBUND FÅTT FRÅN RIKSIDROTTSFÖRBUNDET …

Ett sätt att svara på frågan är att se hur medlen i programmet har fördelats. När programmets ärenden för föreningsstödet har kategoriserat sina utgiftsposter utifrån vilka utvecklingsresor de kan sorteras under framgår att utgiftsposterna i huvudsak knyts till två utvecklingsresor, ”ny syn på träning och tävling” samt ”ett stärkt ledarskap”.

Sammanlagt har 7459 föreningar fått stöd från Idrottslyftet. En stor majoritet av föreningarna har fått ett relativt litet stöd – 86 procent av föreningsstödet är lägre än 100 000 kr per förening. 47 procent av föreningarna har fått ett stöd på 25 000 kr eller mindre. Samtidigt finns det föreningar som fått ett stort stöd – de 100 föreningar som har fått mest medel har fått 11,6 procent av medlen.

Figur 11: Fördelning av programmedel per förening i Idrottslyftet 2016-2019

Innebär detta att målen knutna till ”ny syn på träning och tävling” och ett ”stärkt ledarskap” kan nås via programmets insatser och att de 100 föreningar som fått mest medel är de som har störst potential att realisera strategin? För att svara på den frågan behöver målen i strategin analyseras.

Strategi 2025 samlar idrottens önskade utveckling i ett visionärt dokument. Den pekar ut idrottens samlade utmaningar och det man ser som de gemensamma lösningarna på dem. Problembilden kan sammanfattas på följande sätt: Alltför många medlemmar slutar efter elva års ålder vilket beror på att föreningsverksamheten inte är attraktiv för alla. Vissa specifika grupper har sämre förutsättningar för att delta i föreningslivet. Den övergripande lösningen strategin pekar ut för att hantera utmaningarna är därför att attraktiviteten i föreningsverksamheten behöver öka. En ökad attraktivitet kommer att leda till att fler (både ungdomar och vuxna) vill idrotta i förening och att fler hittar tillbaka till idrotten vid en högre ålder.

Som ett led i arbetet att konkretisera strategin har idrotten specificerat fem utvecklingsresor:

• En ny syn på träning och tävling

• Den moderna föreningen

• Inkluderande idrott för alla

• Jämställdhet för en framgångsrik idrott

• Ett stärkt ledarskap

Resorna kan sägas utgöra samlande teman för faktorer som påverkar föreningsverksamhetens attraktivitet. Varje resa är formulerad med utgångspunkt i vad idrotten ser som resans mål. Den första resan ”En ny syn på träning och tävling”, beskrivs exempelvis på följande sätt:

”2025 har vi en idrottsrörelse där alla får plats att idrotta utifrån sina villkor oavsett ambition, ålder, kön, prestationsnivå eller andra förutsättningar. Träning och tävling utformas så att utövaren mår bra, har roligt och utvecklas under hela livet.”

Övriga resor beskrivs på samma sätt med en visionär beskrivning av vad som ska prägla idrotten år 2025. Digitalisering, samverkan, kommunikation, utbildning och bildning har identifierats som extra viktiga förutsättningar för strategiarbetet, men varken strategin eller den strategiska planen beskriver hur idrotten ska ta sig dit, vilka prioriteringar det innebär, eller med vilka insatser och åtaganden. För varje resa presenteras också aktiviteter i den strategiska planen och vilken aktör som ansvarar för dem men de är generellt hållna och det är inte klart hur aktiviteterna ska föra idrotten närmare strategins mål.

Det finns två principiellt viktiga aspekter där strategin är tvetydig eller oklar. Den första är när förändringen ska ske. Ska idrotten vara mogen att ta emot de nya medlemmar som ett livslångt idrottande skulle innebära redan 2025, eller ska förutsättningarna för en möjlig framtida rekrytering vara på plats till dess? Skrivningarna i strategin och i beskrivningarna av utvecklingsresorna anger att förändring ska ske till år 2025, men företrädare för idrotten på olika nivåer menar att det inte är realistiskt. Istället ska arbetet handla om att lägga en grund för en utveckling som ska ske för framtida åldersgrupper. Dessa två olika tolkningar är alltså levande inom rörelsen, men innebär helt olika utmaningar för svensk idrott, och kräver helt olika insatser mot helt olika målgrupper.

Den andra grundläggande aspekten där strategin är oklar är kring vilka som avses med ordet ”alla”?

Avser strategin att medlemskapen ska bli fler eller handlar det om att antalet unika deltagare inom idrotten ska öka? Är idrottens utmaning att antalet medlemskap minskar eller är problemet att det unika antalet medlemmar sjunker? Strategidokumentet är tvetydigt. Det står att ”kurvan ska planas ut” med hänvisning till antalet medlemskap, men samtidigt utgår mycket av innehållet i texten från att fler enskilda individer ska delta i föreningslivet. Så här beskrivs problemet i strategin:

”Idrotten ska hålla oss i rörelse hela livet men de senaste åren har vi sett att barn och ungdomar slutar allt tidigare och att de flesta inte hittar tillbaka till idrotten.

Samtidigt upplever många vuxna att trösklarna in i föreningslivet är höga.” 2

Beroende på om man ser utmaningen som att antalet medlemskap eller antalet medlemmar minskar varierar vilka insatser som krävs för lösa situationen.

Figur 12: Antal medlemskap och unika medlemmar i idrotten (Källa RF)

Diagrammet visar på utvecklingen för antalet deltagare och antalet medlemmar per årskull. Av diagrammet framgår att den dramatiska minskningen av medlemskap mellan 11-åringar och 35-åringar i absoluta tal till stor del handlar om att idrotten förlorar medlemskap. Man kan anta att en del av utvecklingen handlar om att individer som deltar i föreningsidrotten i elvaårsåldern går från att vara medlem i flera föreningar till att vara medlem i färre. Kurvan över medlemskapen utveckling är en central del i hur idrottens utmaning beskrivs i strategin, men för ett livslångt idrottande krävs inte att man är medlem i flera idrotter eller föreningar.3

Ovanstående obesvarade frågor öppnar för fyra möjliga scenarier. De fyra scenarierna är alla tänkbara utifrån för hur strategin är formulerad, men ger helt olika implikationer för det kommande strategiarbetet:

2 http://www.strategi2025.se/

3 http://www.strategi2025.se/

• Ett där utvecklingen mot livslångt idrottande för medborgare i samhället ska ske till år 2025.

• Ett där utvecklingen mot fler medlemskap ska ske till år 2025.

• Ett där utvecklingen om livslångt idrottande för medborgare i samhället ska ske de kommande decennierna men där grunden läggs till 2025.

• Ett där utvecklingen om fler medlemskap ska ske de kommande decennierna men där grunden läggs till 2025.

Det första och andra scenariot skulle innebära en mycket stor omställning av svensk idrott och befintlig verksamhet som den bedrivs idag och kräver fokus på nya målgrupper i högre åldrar.

Det skulle kräva mycket stora insatser för att möjliggöra en stor mängd nya medlemmar eller medlemskap till år 2025. Givet att ca ¾ av befolkningsökningen till 2025 beräknas att ske i de tre storstadslänen skulle också en stor andel av rekryteringen behöva ske där. Samtidigt kommer de nya medlemmarna att konkurrera om ledarresurser och anläggningar med befintliga medlemmar, varav särskilt det senare är en utmaning i storstadslänen redan idag.

De andra två scenarierna innebär inte samma utmaning på kort sikt för idrotten i termer av att rymma nya medlemmar eller medlemskap, men det skulle innebära att idrotten skulle behöva omformas för barn och unga så att den maximerar möjligheterna för de barn och unga som deltar i dag också fortsätter att idrotta hela livet och, i fallet med det sista scenariot, att de kan fortsätta att idrotta i många idrotter.

Samtliga fyra scenarier är möjliga utifrån hur strategin är formulerad samtidigt som de pekar i olika riktningar och kräver olika insatser. RF har bistått SF i att länka deras insatser till utvecklingsresorna men har inte erbjudit en uttolkning av sin egen strategi. Att RF:s insatser för att styra programmet också i praktiken bidragit till att strategin realiserats är mindre troligt av det enkla skälet att målens innebörd inte är tydlig. Det är av samma skäl inte heller möjligt att slå fast att de 100 föreningar som har tagit emot mest medel också är de som har störst potential att realisera strategin.

Det vi däremot vet är att utvecklingen för målgruppen – deltagarna inom barn och ungdomsidrotten är densamma. Trenden med minskande antal deltagartillfällen för pojkar och flickor fortsätter och kurvan för deltagande per åldersgrupp har inte förändrats.4

Related documents