• No results found

Överklagande av tillsynsmyndighetens beslut och av

In document Ny dataskyddslag, Prop. 2017/18:105 (Page 162-165)

Prop. 2017/18:105

162

värdlandet tillåter det. Tillsynsmyndigheterna har således inte direkt genom dataskyddsförordningen bemyndigats att medge andra medlems-staters myndigheter rätt att utöva sina egna befogenheter inom värdlandets gränser. Det är i stället den nationella rätten i värdlandet som avgör om myndigheten överhuvudtaget kan vidta en sådan åtgärd.

En möjlighet för tillsynsmyndigheten att tillåta utländska myndig-hetsföreträdare att inom svenskt territorium utöva befogenheter enligt utländsk lagstiftning, bör enligt regeringens mening införas endast om det finns ett tydligt och uttalat behov som inte kan uppfyllas på något annat sätt. Något sådant behov har inte framkommit. Det bör därför, som utredningen konstaterar, vara tillräckligt att den utländska myndigheten får delta i insatserna i enlighet med dataskyddsförordningens direkt tillämpliga bestämmelser. Det kan noteras att lagstiftaren har gjort liknande bedömningar i andra ärenden rörande gränsöverskridande tillsyn (se t.ex. prop. 2012/13:4 s. 47 och prop. 2015/16:9 s. 191–192).

17.5 Överklagande av tillsynsmyndighetens beslut och av vissa beslut enligt dataskyddslagen

Regeringens förslag: Beslut i enskilda fall om behandling av personuppgifter som rör lagöverträdelser får överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Detsamma gäller förvaltningsbeslut om behand-ling av personuppgifter för arkivändamål av allmänt intresse.

Tillsynsmyndighetens beslut enligt EU:s dataskyddsförordning och dess beslut om sanktionsavgifter enligt dataskyddslagen får överklagas till allmän förvaltningsdomstol. När ett beslut överklagas, är tillsynsmyndigheten motpart i domstolen.

Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.

Andra beslut enligt dataskyddslagen får inte överklagas.

Utredningens förslag överensstämmer i huvudsak med regeringens. I utredningens förslag anges inte uttryckligen att tillsynsmyndigheten har ställning som motpart i domstolen.

Remissinstanserna tillstyrker utredningens förslag eller har inga synpunkter på det.

Skälen för regeringens förslag

Överklagande av vissa beslut enligt dataskyddslagen

I avsnitt 11 föreslås att den myndighet som regeringen bestämmer ska ges befogenhet att i enskilda fall fatta beslut om att andra än myndigheter får behandla personuppgifter som rör lagöverträdelser. De förvaltnings-beslut som myndigheten meddelar med stöd av den föreslagna bestäm-melsen bör kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Prövnings-tillstånd bör krävas vid överklagande till kammarrätten.

Vidare föreslås i avsnitt 14.1.2 att den myndighet som regeringen bestämmer ska ges befogenhet att i enskilda fall få fastställa rättslig grund för behandling av personuppgifter för arkivändamål av allmänt intresse. På motsvarande sätt föreslås att den myndighet som regeringen

163 Prop. 2017/18:105 bestämmer ska få fatta beslut som tillåter behandling av känsliga

personuppgifter för sådana ändamål. Även sådana förvaltningsbeslut bör kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Prövningstillstånd bör krävas vid överklagande till kammarrätten.

Överklagande av tillsynsmyndighetens beslut

Enligt artikel 78.1 i dataskyddsförordningen ska varje fysisk eller juridisk person ha rätt till ett effektivt rättsmedel mot ett rättsligt bindande beslut rörande dem som meddelats av en tillsynsmyndighet. I skäl 143 anges att denna rätt även avser beslut om att avvisa eller avslå ett klagomål, men däremot inte sådana åtgärder som inte är rättsligt bindande, såsom tillsynsmyndighetens yttranden eller rådgivning. Rätten till rättsmedel ska inte påverka något annat administrativt prövnings-förfarande eller prövningsprövnings-förfarande utanför domstol. Talan mot en tillsynsmyndighet ska enligt artikel 78.3 väckas vid domstolarna i den medlemsstat där tillsynsmyndigheten har sitt säte.

Rätten till ett effektivt rättsmedel mot myndighetsbeslut tillgodoses i svensk rätt normalt genom möjligheten att överklaga beslutet till allmän förvaltningsdomstol, dvs. till en förvaltningsrätt som första instans. När det gäller beslut som fattas enligt en EU-förordning följer rätten att överklaga av allmänna förvaltningsrättsliga principer. När den nya förvaltningslagen träder i kraft kommer rätten att överklaga att framgå av den lagen. Någon särskild överklagandebestämmelse behövs därmed i och för sig inte i dataskyddslagen när det gäller de beslut som tillsyns-myndigheten fattar enligt dataskyddsförordningen. Däremot behövs det, som regeringen anger i avsnitt 17.1.2, särskilda bestämmelser om rätten att överklaga vissa beslut som personuppgiftsansvariga myndigheter fattar enligt dataskyddsförordningen. Dessutom bör det i lagen föras in en bestämmelse om rätten att överklaga de beslut som tillsynsmyndig-heten får meddela enligt dataskyddslagen, dvs. om att ta ut sanktions-avgifter av myndigheter eller vid överträdelser av artikel 10 samt, som framgår av föregående avsnitt, om överklagande av vissa andra beslut enligt lagen (jfr prop. 2017/18:180 s. 254). Mot bakgrund av den förhållandevis komplexa reglering om överklagande som behövs, och med hänsyn till det stora antalet beslutsfattande myndigheter och klago-berättigade parter, anser regeringen att regleringen om överklagande bör vara uttömmande i dataskyddslagen. Således bör även rätten att överklaga tillsynsmyndighetens beslut enligt dataskyddsförordningen uttryckligen anges i dataskyddslagen.

Sammanfattningsvis bör tillsynsmyndighetens beslut enligt data-skyddsförordningen få överklagas till allmän förvaltningsdomstol.

Detsamma gäller tillsynsmyndighetens beslut enligt dataskyddslagen om sanktionsavgifter avseende myndigheter eller vid överträdelser av artikel 10. Andra beslut enligt dataskyddslagen än de i detta och före-gående avsnitt nämnda, dvs. om sanktionsavgifter och om behandling av personuppgifter som rör lagöverträdelser eller om behandling av person-uppgifter för arkivändamål av allmänt intresse, bör inte kunna överklagas. Detta bör tydliggöras genom ett uttryckligt överklagande-förbud i lagen.

Prop. 2017/18:105

164

Enligt 42 § nya förvaltningslagen får ett beslut överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot. Ett beslut får enligt 41 § nya förvaltningslagen överklagas om beslutet kan antas påverka någons situation på ett inte obetydligt sätt. I 40 § samma lag anges att beslut överklagas till allmän förvaltningsdomstol och att prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.

Talerätt tillkommer alltså den som beslutet angår, om beslutet har gått denne emot. Den ordningen överensstämmer enligt regeringens bedöm-ning med kravet på rättsmedel enligt artikel 78.1 i dataskyddsförord-ningen och bör således gälla även för beslut som tillsynsmyndigheten fattar enligt förordningen och dataskyddslagen. I praktiken innebär detta i normalfallet att det är den som beslutet riktas mot, oftast en person-uppgiftsansvarig, ett personuppgiftsbiträde eller ett certifieringsorgan, som har rätt att överklaga. Det kan dock inte uteslutas att ett beslut skulle kunna ha rättsligt bindande följder även för andra än den som beslutet riktas mot. Dessa skulle i så fall också ha rätt att överklaga beslutet, enligt förvaltningslagens generella bestämmelse om talerätt.

Enligt svensk rättspraxis rörande personuppgiftslagen är Datainspek-tionens beslut att inte vidta någon åtgärd med anledning av en anmälan eller att avskriva ett tillsynsärende inte överklagbart (se RÅ 2010 ref. 29). I skäl 143 till dataskyddsförordningen anges dock att tillsyns-myndighetens beslut att avvisa eller avslå ett klagomål ska kunna angripas med ett effektivt rättsmedel. Den som berörs av ett sådant beslut är den enskilde som har lämnat in klagomålet. Vidare anges i artikel 77.2 att tillsynsmyndigheten ska underrätta den enskilde om hur arbetet fortskrider och vad resultatet blir, inbegripet möjligheten till rättslig prövning enligt artikel 78. EU-domstolen har angett att motsvarande bestämmelse i dataskyddsdirektivet (artikel 28.3) innebär att den person som har kommit in med en begäran till tillsynsmyndigheten ska ha tillgång till rättsmedel med vilka han eller hon vid nationella domstolar kan angripa det beslut som gått vederbörande emot (se t.ex. dom Schrems, C-362/14, EU:C:2015:650, punkt 64). Dessa omständigheter talar för att dataskyddsförordningen förutsätter att den enskilde ska ha en generell rätt att överklaga tillsynsmyndighetens beslut att t.ex. inte vidta någon åtgärd med anledning av ett klagomål.

Det finns emellertid också omständigheter som talar emot en sådan tolkning. Enligt artikel 78.1 är det den som beslutet rör som ska ha rätt till ett effektivt rättsmedel. Dessutom ska beslutet vara rättsligt bindande för denne. Ett beslut om att inte vidta några åtgärder med anledning av ett klagomål medför normalt inte några rättsligt bindande följder för den som har lämnat in klagomålet, även om det inte kan uteslutas att det någon gång skulle kunna förekomma, vilket i så fall skulle medföra överklagbarhet och ge talerätt enligt förvaltningslagen. Dessutom skulle en ovillkorlig rätt till domstolsprövning av ett sådant beslut kunna underminera tillsynsmyndighetens oberoende ställning, såsom denna kommer till uttryck i artikel 8.3 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och exempelvis artikel 52.1 i dataskyddsförordningen.

Enligt artikel 57.1 f i dataskyddsförordningen ska tillsynsmyndigheten behandla klagomål och där så är lämpligt undersöka den sakfråga som klagomålet gäller. Tillsynsmyndigheten har därmed inte någon skyldig-het att vidta tillsynsåtgärder eller ens att alltid närmare undersöka

165 Prop. 2017/18:105 sakförhållandena. Tvärtom har tillsynsmyndigheten enligt

dataskydds-förordningen, precis som enligt svensk tillsynstradition, ett tydligt utrymme att själv avgöra vilka tillsynsärenden som ska drivas och på vilket sätt det ska ske. Det framgår inte heller uttryckligen av förord-ningen att tillsynsmyndigheten måste fatta ett formellt beslut i varje klagomåls- eller tillsynsärende.

Sammanfattningsvis anser regeringen, i likhet med utredningen, att det är oklart om dataskyddsförordningen medför att den registrerade har rätt att överklaga tillsynsmyndighetens beslut att inte vidta någon åtgärd med anledning av ett klagomål. Oavsett hur förordningen ska tolkas i detta avseende, krävs det emellertid inte några författningsåtgärder i svensk rätt. Det bör i stället överlämnas till domstolarna att, genom en tolkning av förvaltningslagens generella bestämmelser om överklagande, ta ställning i frågan om svensk rättspraxis alltjämt är relevant eller om dataskyddsförordningen har förändrat rättsläget.

Av dataskyddslagen bör det, som utredningen föreslår, framgå att tillsynsmyndighetens beslut enligt dataskyddsförordningen samt dess beslut om sanktionsavgifter enligt dataskyddslagen får överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Av tydlighetsskäl bör det även framgå av bestämmelsen att tillsynsmyndigheten har ställning som motpart i ett sådant mål hos domstolen (jfr 22 kap. 5 § lagen om offentlig upphand-ling). Vidare bör det anges att prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten. Formerna för överklagande av tillsynsmyndighetens beslut, vilken överklagandefrist som ska gälla, vem som har talerätt m.m., bör inte avvika från förvaltningslagens bestämmelser. Regeringen föreslår därför inga särskilda bestämmelser om detta.

17.6 Ideella organisationer som är verksamma inom

In document Ny dataskyddslag, Prop. 2017/18:105 (Page 162-165)