• No results found

5 P ERSONALOPTIONSREGELN - A NALYS 18

5.4 Förfoganderättsinskränkningar

5.4.3 Överlåtelseförbud

Vad gäller överlåtelseförbud av optioner och även förbud mot att sätt dem i pant har det tidigare. I Rå 2004 ref. 35 II påvisats att om dessa villkor ändras får optionen en självständig rätt, och därmed ska optionen tas upp för beskattning när den erhåller en självständig rätt. I Rå 2004 ref. 35 I som handlar om teckningsoptioner som en anställd erhållit genom ett optionslån, utreddes HFD även vad ett överlåtelseförbud gör med optioners skatterättsliga värdepappersstatus.

5.5 Sammanfattning 28

Rättsfallet handlar om en arbetstagare till ett svenskt företag, med ett finländskt moderbolag, hade erhållit ett räntefritt optionslån.

Optionslånet innebar att den anställde lånade ut ett belopp till bolaget och fick teckningsoptioner i moderbolaget. Det belopp som den anställde lånade ut skulle återbetalas fem månader före den första teckningsperioden start eller om anställningen upphörde vid ett tidigare datum. Utnyttjandet av optionerna kunde ske under tre perioder vid tre tillfällen, det vill säga tre kvalifikationstider, och optionsinnehavaren fick vid dessa perioder möjligheten att antingen teckna aktier eller att överlåta teckningsrätten. För att få utnyttja optionsrätten förutsattes dessutom att moderbolagets aktiekurs översteg ett förutbestämt jämförelseindex vid respektive utnyttjandeperiods start. Dessutom villkorades det att den optionsinnehavaren kvarstår sin anställning i bolaget tills varje kvalifikationstid uppnåtts. Om anställningen upphörde innan dess att kvalifikationstiden för perioden uppnåtts förföll optionen, utom under vissa särskilda omständigheter.

Den huvudsakliga frågan som då ställdes var om dessa teckningsoptioner utgjorde värdepapper redan när de förvärvades och därmed förmånsbeskattas enligt värdepappersregeln.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar kort i förhandsbeskedet att så som villkoren är utformade för tecknings-optionerna kan inte förvärvet av teckningsoptioner innebär förvärv av aktier. Teckningsoptionerna faller istället in som personaloptioner och dessa ska beskattas när de utnyttjas. Därefter konstaterar HFD att ett utnyttjande kan ske antingen genom att förvärv görs eller att optionsinnehavare kan förfoga över optionerna på annat sätt.

I rättsfallet visar högsta förvaltningsdomstolen på vikten av att optionerna inte ska beskattas före det att optionerna kan omvandlas till realiserbar egendom. Det vill säga att optionerna antingen själva kan realiseras mot vederlag eller att de utnyttjas och därmed kunna beskattas som värdepapper.

5.5 SAMMANFATTNING

I kapitlet har det nu problematiserats och utrett gränsdragningsproblemet som finns för personaloptioner kontra värdepapper.

Vad som framkommit i hittills och framförallt i detta kapitel är att personaloptioner karaktäriseras av att ha en kvalifikationstid. Under kvalifikationstiden kan optionsinnehavaren inte disponera och förfoga fritt över optioner. För att befinna sig i personaloptionsregeln även efter att kvalifikationstiden löpt förutsätts att optionen inte har fått karaktär av ett värdepapper. För förhindra att personaloptionen får den rättsliga statusen av ett värdepapper så kan villkor som begränsar förfoganderätten införas att

5.5 Sammanfattning 29

personaloptionen endast kan utnyttjas och inte pantas, säljas eller på annat vis ge optionsinnehavaren tillgångar som kan realiseras i kontanta medel.

Av kapitlet kan det konstateras vad en personaloption är och vilka typer av villkor som är nödvändiga för att beskattning ska ske enligt personaloptions-regeln.

6

30 KVALIFICERADE PERSONALOPTIONER

Det här kapitlet presentera förslaget om kvalificerad personaloption, vad syftet bakom förslaget är, hur förslaget är utformat, vilka villkor som ställs för att få lov att utnyttja dem samt en kort analys av vad förslaget innebär.

6.1 KVALIFICERADE PERSONALOPTIONER -MOTIV OCH SYFTE BAKOM

FÖRSLAGET

2014 beslutade regeringen genom kommittédirektivet 2014:33 skatteregler för incitamentsprogram att kartlägga, granska, analysera och lämna förslag på förändringar av skatteregler beträffande finansiella incitamentsprogram exempelvis options- och aktieprogram. Utredningen ska underlätta för svenska snabbväxande företags konkurrenskraft, entreprenörskap och jobbskapande investeringar.39 Syftet bakom direktivet var att utifrån nuvarande regelverk ”åstadkomma konkurrenskraftiga regler för att öka möjligheterna att attrahera och behålla nyckelkompetens samt främja tillväxt.”40 Framförallt är reglerna till för att underlätta för små och nystartade företag ska kunna rekrytera nyckelkompetens och utveckla företaget. Trots de ändringarna som utredningen finner nödvändiga skulle utredningen beakta de grundläggande principer bland annat likformighet och neutralitetsprincipen.

Utredaren förklarar att avsteg från neutralitetsprincipen kan göras om det är motiverat av att de samhällsekonomiska effekter som uppstår genom avsteget och att effekterna som uppstår överträffar behovet av en neutral beskattning.41

6.2 BESKATTNINGSKONSEKVENS -INDIVID

I och med att kvalificerade personaloptioner ska vara undantagna från förmånsbeskattning kommer anställda som tar del av kvalificerade optioner inte behöva skatta i inkomstslaget tjänst för dessa.

När optionerna sedermera utnyttjas och optionsinnehavaren förvärvar värdepappret som optionen ger rätt till utlöser inte heller detta någon skattekonsekvens för den enskilde. Däremot kommer likt andra värdepapper även dessa att utlösa beskattningskonsekvenser när värdepappren genererar inkomster till den enskilde. Eventuell premie som den enskilde har gett för optionerna eller vid aktieförvärvet kommer räknas som omkostnadsbelopp vid beräkning av kapitalvinster vid realisation av aktierna som förvärvats. Dock kommer inte det obeskattade förmånsvärdet kunna tillgodoräknas till omkostnadsbeloppet.

39 Kommittédirektiv 2014:33”Skatteregler för incitamentsprogram” s. 13.

40 A.a. s.1.

41 SOU 2016:23 s. 65.

6.3 Beskattningskonsekvens - Företag 31

6.3 BESKATTNINGSKONSEKVENS -FÖRETAG

Förslaget om kvalificerade personaloptioner följer nuvarande systematik kring uttag av sociala avgifter för tjänsteinkomster. Vilket innebär att sociala avgifter ska betalas om skatt tas ut på tjänsteinkomsten; tas däremot ingen skatt ut ska inga sociala avgifter betalas.

I likhet med de sociala avgifter som inte ska betalas på icke skattepliktig tjänsteinkomst kommer företaget som ger ut förmånen inte kunna få dra av förmånen som en avdragsgill kostnad.

6.4 VILLKOR

Kvalificerade personaloptioner föreslås hamna i ett nytt kapitel i inkomstskattelagen: kapitel 11a. Kapitlet är uppbyggt likt många andra i inkomstskattlagen vilket karakteriseras av definitioner i början, följt av rättsföljden och slutligen undantag från regeln. Kapitel 11a kommer i sig fungera som ett undantag till personaloptionsregeln i 10 kap. 11§ 2 st. IL

För att personaloptioner ska kunna vara kvalificerade måste vissa villkor vara uppfyllda. Villkoren tar sikte på företaget som är optionsinnehavarens motpart, företagets verksamhet, villkoren på optionsprogrammet samt optionsinnehavaren själv. Uppfylls alla ställda villkor är personaloptionerna vara kvalificerade.42 Kraven som ställs enligt kapitlet gäller vid ögonblicket då optionsavtalet ingås. För koncerner som vill ge ut kvalificerade personaloptioner gäller att hela koncernen ska uppfylla kriterierna.43

6.4.1 FÖRETAGSKRAV

Till att börja med villkoras dels associationsform på företaget och dess hemvist. Det kommer endast var svenska aktiebolag eller motsvarande utländskt bolag med hemvist i en EES-stat samt bolag med hemvist i en stat som Sverige har ett skatteavtal med, dock bara de skatteavtal som innehåller en artikel om informationsutbyte.44

Kvalificerade personaloptioner kan endast ges ut av företag av mindre storlek. Definitionen om vad som avses med företag av mindre storlek kommer återfinnas i kapitlets fjärde paragraf. Med mindre storlek menas att företaget måste ha färre än 50 anställda, högst 80 miljoner kronor i nettoomsättning eller en balansomslutning kommer få lov att nyttja kvalificerade personaloptioner.

Enligt utredningen fick inte företaget vara äldre än sju år när de starta personaloptionsprogamet. Detta ålderskrav förlängdes till 10 år för lagrådsremissen efter att kritik riktats från remisser att äldre företag skulle vara mindre innovativa än yngre.45 Vid verksamhetsförvärv kommer inte någon

42 Kapitel 11a 8 § Inkomstskattelagen

43 SOU 2016:23 s 277.

44 A.a. s. 253.

45 Lagrådsremiss ”Lättnader i beskattning av personaloptioner i vissa fall” s. 46 – 47.

6.4 Villkor 32

nollställning ske av verksamhetstiden utan den förvärvade verksamheten kommer ta med sig sina verksamhetsår till det nya företaget. Att endast tillåta dessa unga företag har motiverats av flera faktorer enligt utredningen. Först och främst är det den jobbskapande funktion som unga företag bidrar med i större utsträckning än äldre företag. Dessutom är det främst små bolag som har störst svårigheter att betala marknadsmässiga löner. Slutligen är det unga bolag som i störst utsträckning har det svårast att rekrytera och bibehålla personal.46

Vidare gäller att om bolaget ägs av ett statligt organ måste detta ägande underskrida 25 procent. Slutligen får inte företaget kunna handlas på en reglerad marknad eller motsvarande marknad utanför EES.

Det sätts slutligen krav på att bolaget inte får ha ekonomiska svårigheter, det vill säga om det får varken finns en skyldighet för styrelsen att upprätta en kontrollbalansräkning enligt 25 kap 13§ ABL, vara föremål för en företagsrekonstruktion, vara på obestånd, slutligen får företaget inte vara föremål för betalningskrav genom beslut från Europeiska kommissionen på grund av otillåtet statsstöd.47

6.4.2 VERKSAMHETSKRAV

Företagets verksamhet ska under intjänandetiden huvudsakligen bedriva rörelse. För att avgöra om en verksamhet huvudsakligen bedriver rörelse görs en helhetsbedömning. Grunden för helhetsbedömningen ges av definitionen för vad en rörelse är och finns i 2 kap. 24 § IL. I paragrafen stadgas att rörelse är annan näringsverksamhet än innehav av kontanta medel, värdepapper och liknande tillgångar såvida dessa tillgångar inte innehavs som led i rörelse.

Skulle verksamheten vara uppdelad brukar en tumregel vara att 75 procent av företagets näringsverksamhet ska utgöra rörelse. Vid helhetsbedömningen beaktas exempelvis intäktsföredelningen, hur den nedlagda tiden är fördela och hur företaget förbrukar sina resurser beaktas för att avgöra hur stor del av företaget som utgörs av rörelse.48

Alla rörelser kommer dock inte kunna använda sig av kvalificerade personaloptioner. Rörelserna som inte får använda sig av kvalificerade optioner får dock bedrivas i mild grad. Rörelsen får nämligen inte bedrivas så att, vid en helhetsbedömning, den resterande rörelsen i koncernen/ företaget uppnår 75 procent av den totala verksamheten. De rörelser som inte kan ta del av kvalificerade personaloptioner är:

47 Eftersom kvalificerade personaloptioner utgör statsstöd som måste godkännas av Europeiska kommissionen för att få införlivas har införandet av finansiell stabilitet hos företaget får kunna ta del av kvalificerade personaloptioner ansetts berättigat, se vidare SOU 2016:23 s. 274 f.

48 SOU 2016:23 s 274.

6.4 Villkor 33

4. Handel med mark, fastigheter, råvaror eller finansiella instrument 5. Uthyrning för längre tid av lokaler eller bostäder

6. Tillhandahållande av juridisk rådgivning, skatterådgivning eller tjänster som avser redovisning eller revision.

Att avgränsning gjorts av dessa rörelser beror på att reglerna ska ta sikte på innovativa företag vilket enligt utredaren är svårt att definiera. Istället för definierar innovativa rörelser väljer utredaren att avgränsar bort verksamheter som inte i grunden är innovativa. Denna avgränsning har utredaren hämtad till stor del av de brittiska reglerna.49

Att avgränsa bort verksamheter kan vara en fördel gentemot en lagdefinition om innovativa företag då det kan te sig enklare kan lägga till eller ta bort verksamheter från avgränsningen i framtiden.50 Vissa verksamheter har även avgränsats, exempelvis kol och stål, då dessa redan har andra stödformer och därför bör inte ytterligare stöd ges till dessa verksamheter då sammanlagda statsstödet51 är en av faktorerna som avgör om vidare statsstöd ska godkännas av Europeiska kommissionen.52

6.4.3 OPTIONSINNEHAVARE

Optionsinnehavaren måste var anställd i företaget (eller i företag inom koncernen) som ger ut optionerna under intjänandeperioden. Anställningen i bolaget måste i sin tur vara minst 75 procent av en heltidsanställning. Enligt författningskommentaren avgörs vad som utgör en heltidsanställning enligt de villkor som gäller på arbetsplatsen och kategorin av anställning.53 Något krav på lön eller motsvarande finns inte vilket öppnar upp för möjligheten att erhålla hela sin lön som kvalificerade personaloptioner om så önskas.

Enligt utredningen så skulle inte optionsinnehavaren sedan tidigare vara delägare i företaget, inte heller fick någon närstående person till optionsinnehavaren vara delägare i företaget. Denna begränsning är gjordes för att tillse syftet med kvalificerade personaloptioner, att attrahera personal till en lägre lönekostnad för små bolag än vad större företag kan erbjuda.54 Denna begränsning försvann efter remissrundan och i lagrådsremissen öppnades denna reglering upp så att även befintliga arbetande aktieägare kan ta del av kvalificerade personaloptioner. Dock införs en begränsning till att ägandet får endast uppgå, direkt eller indirekt, tillsammans med någon närstående, till högst 5 procent av kapital eller röstantalet av företaget inom en tvåårs tid innan deltagande i optionsprogrammet.55

49 För mer information om de brittiska reglerna se SOU 2016:23 s. 278 f.

50 A.a s. 280 f.

51 Stadstöd innebär att en medlemsstat inom Europeiska Unionen ger statligt stöd till ett företag eller produktion.

Stadstöd kan vara antingen förenligt eller oförenligt med Unionens regler kring den inre gemensamma marknaden.

52 A.a. s 279.

53 A.a. s. 337.

54 A.a. s. 296.

55 Lagrådsremiss ”Lättnader i beskattning av personaloptioner i vissa fall” s. 56.

6.5 Redan Utgivna Optioner 34

För att kunna utnyttja och förvärva andelar i bolaget genom kvalificerade personaloptioner sätts det en gräns på tre år innan utnyttjande sker.

intjänandetid. Det kommer även finnas en bortre gräns om tio år, efter denna period faller möjligheten bort för att ta del av den avskaffade förmåns-beskattningen.56

Att ställa dessa krav på optionsinnehavaren för att ta del av den avskaffade förmånsbeskattningen motiveras av att företagen ska kunna anställa nyckelpersoner och liknande till än lägre lön än om dessa skulle sökt sig till större bolag. På detta sätt motiveras anställda som tar del av kvalificerade personaloptioner att stanna kvar i företaget och skapa tillväxt i företaget.57

6.4.4 OPTIONSPROGRAMMETS UTFORMANDE

Utöver de krav som ställs på optionsinnehavaren och bolaget ställs det även krav på optionsprogrammets sammanlagda värde. Enligt förslaget får de optioner som bolaget ställt ut inte överstiga 100 miljoner kronor i sammanlagt värde. Värderingen görs vid utgivandet av optioner, finns det optioner sedan tidigare utgivits som inte ännu har utnyttjats ska dessa värderas till dagsvärdet. Totala värdet av det tidigare utgivna och de som ska ges ut får inte överstiga 100 miljoner kronor. Att begränsa värdet av utgivna optioner grundar sig i att statsstöd bara får ges om det är begränsat och proportionerligt.

Utöver det totala värdet av optionerna får varje enskild anställd maximalt inneha optioner till ett värde om fem miljoner kronor.58

6.5 REDAN UTGIVNA OPTIONER

Av ikraftträdande- och övergångsbestämmelsen framgår att de nya reglerna om kvalificerade personaloptioner kommer gälla ifrån 1 januari 2018. För optioner som utfärdats före den 1 januari 2018 så kommer dessa inte omfattas av de nya bestämmelserna om kvalificerade personaloptioner och därmed träffas tidigare utfärdade optionerna av de nuvarande skattereglerna oavsett om de uppfyller villkoren när det utnyttjas.

6.6 SAMMANFATTNING

Kvalificerade personaloptioner är utredningens förslag för att företag ska kunna knyta till sig nyckelkompetens och främja tillväxt. De kvalificerade optionerna innebär en skattefri personalförmån för den anställde i ett första led. I ett andra led, kapitalbeskattning på vinster på de förvärvade andelarna, kommer följaktligen beskattning ske. Eftersom de kvalificerade personaloptionerna är förenade med villkor som måste uppfyllas, så som storlek på företaget och åldern på verksamheten, innebär det att i de fall

56 Att införa en bortre gräns har att göra med godkännandet av statsstöd från Europeiska kommissionen då statsstöd ska vara proportionerligt och begränsat. Se vidare SOU 2016:23 s. 294.

57 A.a. s. 284 f.

58 A.a. s 282. f

6.6 Sammanfattning 35

andelarna som förvärvas blir kvalificerade andelar, inom reglerna för fåmansaktiebolag, kan beskattning ske upp emot 57 procent skatt. I dessa fall är den faktiska skatten på förmånen inte noll utan bara uppskjuten till när kapitalvinster görs.

Bolaget som använder sig av kvalificerade personaloptioner slipper företag att betala in sociala avgifter på förmånerna samt preliminärskatt. Dock innebär förslaget även att förmånen inte är en avdragsgill kostnad och därmed kommer bolagets beskattningsbara vinster att öka jämfört med om avdrag skulle varit berättigat. När vinsterna ökar för bolaget så ökar även den bolagsskatt som företaget ska betalas. Därför innebär inte användningen av kvalificerade personaloptioner någon faktisk skattefrihet, utan snarast en skattereduktion ned till bolagsskatten på 22 procent.

7

36

A

NALYS

7.1 STYRNING AV FÖRETAGARES ASSOCIATIONSVAL

Som konstaterat i kapitlet om kvalificerade personaloptioner kommer endast aktiebolag kunna använda sig av dessa. Kravet på att bara aktiebolag kan utnyttja förmånen är precis som de andra villkoren absoluta och måste uppfyllas för att kunna använda sig av kvalificerade personaloptioner. Att bara en associationsform kan utnyttja dessa motiverar företagare att starta aktiebolag istället för att välja andra företagsformer eftersom kvalificerade personaloptioner möjliggör för aktiebolag att sänka sina lönekostnader. Att staten styr företagare att välja bolagsform genom att sänkt skatt på förmåner är motiveras av syftet med bestämmelsen, det vill säga att attrahera och bibehålla nyckelpersonal och främja tillväxt. Visserligen styr inte bestämmelsen över företagarens val av associationsform vid starten av verksamheten, eftersom bolagsformen kan ändras vid senare tillfälle. Men att inte alla associationer är inkluderade är utifrån neutralitetsprincipen omotiverat. Aktiebolag som innebär mindre personliga finansiella risker för företagaren än exempelvis handelsbolag och enskilda firmor ges enligt förslaget ytterligare fördelar genom att under uppstartsfasen av verksamheten kunna hålla nere personalkostnader.

Ser man till likformighetsprincipen så ligger förslaget i linje med principens innebörd för lagstiftaren, det vill säga dela liknande situationer och behandla dem olika. Genom att behandla företag olika styr staten skatteskyldigas val.

Att associationsvalet styrs och behandlas olika beroende på företagsform strider mot en neutral och rättvis beskattning men i linje med likformighetsprincipen.

7.2 EXKLUDERING AV VERKSAMHETER

Kvalificerade personaloptioner ställer upp krav på att vissa typer av verksamheter inte innefatta och kunna utnyttja dem. Att exkludera vissa verksamheter har enligt utredningen motiverats av att de antingen redan erhållit statsstöd59 eller att vissa verksamheter inte är innovativa. Exempelvis så inkluderas IT-konsulter, tjänsteförmedlingstjänster och byggbolag men däremot inte juridisk rådgivning och banktjänster i förslaget. Att innovativa bolag skulle vara förenade med en viss verksamhet är på förhand märklig ståndpunkt som utredningen presenterat. Att denna exkludering av vissa verksamheter görs strider mot neutralitetsprincipen när vissa verksamheter gynnas skattemässigt samtidigt som andra inte gör det. Men även om en viss verksamhet är inkluderad i förslaget kan företag ändå bli exkluderat från att

59 Stål och kolproduktion

7.2 Beskattningsfri Tjänsteförmån 37

kunna använda sig av kvalificerade personaloptioner på grund av företagets storlek eller företagets ålder. Förslagets utformning kan komma att innebära att två likande bolag blir behandlade olika där det ena bolaget gynnas skattemässigt och det andra bolaget får ha en större skattekostnad för löner och förmåner. Denna olikbehandling leder i sådana fall till att marknaden får en snedvriden konkurrenssituation. Att snedvrida konkurrensen på marknaden genom i detta fallet skatteinventioner är uppseendeväckande och märkligt.

Så som förslaget är utformad är villkor som satts generellt sett tydliga vilket ökar förutsebarheten för företag som vill använda sig av kvalificerade personaloptioner istället för vanliga personaloptioner. Dock kvarstår ett markant problem som sedan tidigare skapat många frågetecken och en vid praxis. Nämligen om en personaloption är ett värdepapper eller inte. Samma problem kommer gälla för de kvalificerade personaloptionerna eftersom de är i grunden personaloptioner som om företag uppfyller vissa villkor bli skattebefriade. Trots allt är det i grunden samma skatterättsliga instrument som en personaloption.60 Även fast villkoren är generellt tydligt utformade kommer det förmodligen uppstå viss problematik kring när verksamheter är blandade eller när en verksamhet är på gränsen till exempelvis bank och rådgivande verksamheter.

Eftersom att likformighetsprincipen ställer krav på att lika fall behandlas lika så skapar lagstiftaren höga krav på domstolar och andra aktörer som ska tillämpar bestämmelsen när dessa ska avgöra vad för verksamhet som ett bolag bedriva.

7.2 BESKATTNINGSFRI TJÄNSTEFÖRMÅN

Som förslaget om kvalificerade personaloptioner är utformade ska tjänsteförmånen vara skattefri. Att förmånen blir skattefri innebär inte per automatik att förmånen nödvändigtvis blir en låg kapitalbeskattning i ett andra led. I det andra ledet, kapitalbeskattningen av det förvärvade andelarna vid kapitalvinster, har inte utredningen anpassat förslaget för att öka neutraliteten på kapitalvinster. Erhåller den anställde andelar i ett så kallat fåmans-aktiebolag med kvalificerade andelar så kan beskattningssatsen vara upp till 57 procent. Hade den anställde istället erhållit andelar i ett börsnoterat bolag sjunker den maximala skattesatsen till 30 procent på kapitalvinsterna på de andelarna. Är det slutligen ett onoterat bolag som den anställde förvärvat andelar igenom utnyttjande av kvalificerade personaloptioner sjunker den effektiva skattesatsen ytterligare ned till 25 procent i skatt. Utöver att

Som förslaget om kvalificerade personaloptioner är utformade ska tjänsteförmånen vara skattefri. Att förmånen blir skattefri innebär inte per automatik att förmånen nödvändigtvis blir en låg kapitalbeskattning i ett andra led. I det andra ledet, kapitalbeskattningen av det förvärvade andelarna vid kapitalvinster, har inte utredningen anpassat förslaget för att öka neutraliteten på kapitalvinster. Erhåller den anställde andelar i ett så kallat fåmans-aktiebolag med kvalificerade andelar så kan beskattningssatsen vara upp till 57 procent. Hade den anställde istället erhållit andelar i ett börsnoterat bolag sjunker den maximala skattesatsen till 30 procent på kapitalvinsterna på de andelarna. Är det slutligen ett onoterat bolag som den anställde förvärvat andelar igenom utnyttjande av kvalificerade personaloptioner sjunker den effektiva skattesatsen ytterligare ned till 25 procent i skatt. Utöver att

Related documents