• No results found

ÖVERSIKT PÅVERKANSMOMENT AV INDIVIDENS MOTIVATION

MPS EKVATIONEN

ÖVERSIKT PÅVERKANSMOMENT AV INDIVIDENS MOTIVATION

B L A C K B O X

Kandidatuppsats 2005 | Magnus Bergström

6 SLUTSATSER

detta avslutande kapitel så redovisas de samlade tankarna kring undersökningen. Som en avslutning på detta lämnas en kortare forskningsfråga för framtiden att följa upp. Forskningsfrågan är den vidare undersökning som kan tänkas bli aktuell som en fortsättning av denna uppsats.

Med starka ledaregenskaper kan motivationen hos medarbetarna förändras radikalt. Dessa ledaregenskaper skapar både en psykisk - och fysisk arbetsmiljö. Samtidigt är det ytterst viktigt att det i ett samarbete som franchising finns ett genuint intresse för båda sidors

problem både i nuet och i den dagliga verksamheten men också i framtiden. Humankapitalet i både egenföretagarens och franchisegivarens företag är en mycket värdefull resurs som behöver motiveras för att fungera i en allt tuffare butiksmiljö. Kunderna blir alltmer krävande på gott och ont samtidigt som öppettiderna kan sätta sina spår i hur pass mycket motivation som till slut finns kvar hos den anställde. Ledaregenskaperna i butiken ställs på sin spets – dels att få ett gott samarbete med avtalsparten (franchisegivaren) och dels för att klara de dagliga utmaningarna det innebär att driva en så pass tempofylld verksamhet som 7-Eleven är. Dagens convenience stores såsom 7-Eleven blir alltmer tillgängliga för konsumenten alla tider på dygnet och de flesta har redan idag 24timmars öppet. (Inom vissa tidsperioder så passerar det ett mycket stort antal kunder genom butikerna, enligt egen erfarenhet så pass många som upp till 200 kunder per timme och anställd) Anställda på 7-Eleven (liksom på övriga arbeten) reagerar på positiva inslag i det dagliga arbetet såsom bra relationer med kunder och kollegor och naturligtvis sin närmaste chef. För att kunna förmedla ut det egna företagets och samtidigt 7-Elevens vision till de anställda inom kedjan så är kommunikation mycket väsentlig för att alla ska få en likalydande bild av verksamheten och samarbetet ska fungera optimalt. Alldeles uppenbart så uppfattar de anställda idag att det kan göras mer ifrån franchisegivaren för att kommunikationen emellan anställda och egenföretagare ska bli bättre.

Den information som kommer ifrån franchisegivaren Reitan Servicehandel ska i nästa steg förmedlas ut till egenföretagarens anställda. Är inte denna tydlig nog och om inte

franchisetagaren uppfattar denna kommunikation som värdeskapande så finns risken att detta försämrar ekonomin i båda samarbetspartnernas företag. De egna företagarna vill känna sig som egna företagare och inte anställda. Själva egenvärdet i att det är ett aktiebolag saknas nog utan det är snarare en viss respekt för och åtskillnad mot Reitan Servicehandel som menas. De anställda vid butikerna har en alldeles för dyster bild utav den ”centrala” styrningen uppifrån (Reitan Servicehandel) och detta skapar möjligen negativa effekter såsom att de anställda inte anser sig vara en betydande resurs i sitt nuvarande arbete i samhället i stort. Denna

statushöjande möjlighet för franchisegivaren borde kunna liknas vid en varumärkesägares allra största utmaning. Alltså, detaljisten tillika franchisetagaren, som säljer ett varumärke marknadsför sig lokalt medan tillverkaren eller varumärkesägaren tillika Reitan

Servicehandel, gör detta genom andra kanaler direkt till slutkonsumenten (och givetvis även till detaljisten). De anställdas uppfattar tydligen att det till största delen bara stämmer delvis eller inte alls, att de har en positiv helhetsbild av 7-Eleven så bör varningsklockorna ringa. Utan att ha positivt inställda medarbetare (via franchisetagaren) till varumärket så menar jag att motivationen blir betydligt mer kortvarig och därmed också en högre personalomsättning än nödvändigt.

Kandidatuppsats 2005 | Magnus Bergström

36

I sitt sökande efter nya franchisetagare så annonserar (bilaga 1) Reitan Servicehandel efter; ”Goda ledare som förstår vikten av att leda och motivera personal”

Vidare så vill man också att dessa egenföretagare ska ”tycka om kundmötet och veta hur man ger service”. Men vart ifrån ska dessa egenföretagare få sin näring till motivation som alldeles uppenbart är torde vara viktigt även för franchisegivaren? Svaret är som vissa gör att finna det i kunder och medarbetare ett annat är att söka det genom möjligheten för franchisetagaren att själv gå vidare inom 7-Eleven.

Motivation med enbart yttre belöningar i form av pengar ger enligt alla teorier och även enligt de egna företagarna själva i kedjan, inte alls lika mycket som möjligheten till inre stimulans. Motivation är en färskvara och måste ständigt fyllas på ifrån ledarskapet ut till medarbetarna. Det finns ett flertal rationella sätt att ta fram och bibehålla arbetsmotivation i butiken. Det främsta som en ledare bör ha i åtanke är att alla individer är olika och det handlar i mångt och mycket om att hitta och arbeta med det som ger mest för respektive individ för att uppnå en hög produktivitet och en hälsosam arbetsmiljö på sikt. Inom 7-Eleven så råder det ett dubbelt

ledarskap, med det menar jag att både Reitan Servicehandel och den egna företagaren

tillsammans ger signaler och påverkar de anställda i butiken. Allt beroende på om ledarskapet i butiken är av starkare eller svagare karaktär så finns det utrymme för franchisegivaren Reitan Servicehandel att påverka utgången av motivationsnivån för de anställda i butiken. En kommande forskningsfråga framöver som jag ser det är att söka ta fram ett sätt att

konstruera ett nätverk emellan franchisegivare – franchisetagare – utbildningsföretag för den senare – samt leverantörer. Hur kan information och kompetens röra sig fritt inom sfären ovan, för att ytterligare stärka kompetensen och befästa den marknadsposition som 7-Eleven idag har?

Kandidatuppsats 2005 | Magnus Bergström

REKOMMENDATIONER

Ledaren (den egna företagaren) får inte tillräckligt utrymme att agera ledare i butik. Här bör både anställda och franchisegivaren Reitan Servicehandel hjälpa till att förstå situationen bättre. Poängen ligger i att agera som ledare och inte enbart chef. Tänk särskilt på att det är ett

dubbelt ledarskap mellan båda avtalsparterna, som påverkar de anställda och därmed

produktiviteten direkt eller indirekt i butiken.

Vidareutbildning för franchisetagare hos tredje part. Vad krävs av en franchisetagare i form utav ledaregenskaper? Arbeta med att utveckla den strategiska kommunikationen i hela organisationen – det är ett samarbete och alltså en win-win situation som skall uppstå. Alltför ensidig fokuseringen på det monetära ifrån franchisegivaren – välj en bättre och tydligare form av motivera anställda och de egna företagarna. Festerna är delvis populära, varför inte outsourca detta för att optimera införsäljningen av kampanjer etc?

Upprätta en gedigen dokumentation över hur personalomsättningen ser ut i butiken och inrätta samtidigt ett centralt ”human resource management” forum som både egenföretagare och Reitan Servicehandel kan nyttja.

Franchisetagarna bör inte bara delegera uppgifter i butik utan också följa upp arbetet för att på så sätt skapa en förståelse för de anställdas vilja att enas kring den gemensamma visionen. Franchisegivaren Reitan Servicehandel bör omedelbart söka svar på hur de kan söka öka sin helhetsbild och sitt renommé hos medarbetarna i butikerna. Det handlar om ett

varumärkesbyggande även hos de anställda.

Möjliggör att arbetsrotera mellan butiker för anställda så att de som vill avancera eller helt enkelt byta miljö kan utvecklas och ge mera till företaget.(en)

Se över den tekniska utrustningen i butiken som de anställda arbetar med så att detta inte hindrar motivationen. För en närmare dialog med anställda och franchisetagaren så att den fysiska arbetsmiljön inte skapar en sämre hälsostatus bland de anställda.

Se upp med att skapa uttröttad personal i butiken! Gör arbetsschema som även tål att någon blir frånvarande ett par arbetspass. Skapa en gemensam vikariepool för att täcka upp sjukfrånvaron.

Sist men desto viktigare, tänk på att Björn Krasses (tidigare VD för kedjan i Norden) ord; ”Vi är i en make people happy bransch” även gäller såväl franchisegivare, egenföretagare och såklart även de anställda i butikerna!

Kandidatuppsats 2005 | Magnus Bergström

38

Related documents