• No results found

20 Upptagande till handel på Reglerad Marknad

[Tillämpligt/Ej tillämpligt]

(i) Reglerad Marknad: [Ansökan om inregistrering kommer att inges till NASDAQ OMX Stockholm AB/ Ej

tillämpligt]

(ii) Uppskattning av sammanlagda kostnader i samband med upptagandet till handel:

[•]

(iii) Totalt antal värdepapper som tas upp till handel: som ska tas upp till handel redan finns upptagna till handel:

[Specificera/Ej tillämpligt]

(vi) Företag som gjort fast åtagande om att agera mellanhänder vid sekundär handel under

giltighetstiden för Prospektet:

[Specificera/Ej tillämpligt]

21 Annan begränsning av samtycke till användning av Prospektet

[•]

22 Rättigheter och/eller begränsningar som sammanhänger med

värdepapperen:

MTN är en skuldförbindelse utan säkerhet med rätt till betalning jämsides (pari passu) med Bolagets övriga existerande eller framtida oprioriterade icke säkerställda och icke efterställda betalningsförpliktelser i den mån inte annat är föreskrivet i lag.

Obligationerna ger rätt till återbetalning av lånebelopp och ränta.

Obligationerna ger rätt att rösta vid Fordringshavarmöte.

23 Representation av Fordringshavare: Om annan än Fordringshavare önskar utöva Fordringshavares rättigheter under

Lånevillkoren eller rösta på

Fordringshavarmöte, ska sådan person kunna uppvisa fullmakt eller annan behörighetshandling utfärdad av

Fordringshavaren eller en kedja av sådana fullmakter och/eller behörighetshandlingar från Fordringshavaren.

En Fordringshavare kan befullmäktiga en eller flera personer att representera Fordringshavaren avseende vissa eller samtliga MTN som innehas av

Fordringshavaren.

24 Preskription: Rätten till betalning av Kapitalbeloppet preskriberas tio (10) år efter

Återbetalningsdagen. Rätten till

räntebetalning preskriberas tre (3) år efter respektive Ränteförfallodag. De medel som avsatts för betalning men preskriberats tillkommer Bolaget.

25 Motiv för erbjudandet och användning av de medel som erbjudandet förväntas tillföra:

[Specificera detaljer]

26 Rådgivare omnämnda i Slutliga Villkor: [Ej tillämpligt/Specificera]

27 Intressen relaterade till emissionen: [Ej tillämpligt/Specificera]

(Intressen och eventuella intressekonflikter hos personer som är engagerade i

emissionen och som har betydelse för ett enskilt Lån skall beskrivas)

28 Kreditvärdighetsbetyg för Lån: [Ej tillämpligt/Specificera]

29 Beslut till grund för emissionsbeslutet: [Specificera detaljer]

30 Information från tredje man: [Information i dessa Slutliga Villkor som kommer från tredje man har återgivits exakt och, såvitt Bolaget känner till och kan försäkra genom jämförelse med annan information som offentliggjorts av berörd tredje man, har inga uppgifter utelämnats på ett sätt som skulle kunna göra den återgivna informationen felaktig eller missvisande/Ej tillämpligt]

31 Störande händelser på marknaden eller vid avveckling som påverkar det underliggande instrumentet:

[Ej tillämpligt/Specificera]

32 Utgivande Institut: [Emissionsinstituten/Specificera]

33 Administrerande Institut: [Emissionsinstituten/Specificera]

34 Kontoförande institut: Euroclear Sweden AB Box 191

101 23 Stockholm

35 ISIN: SE[ ]

ANSVAR

Bolaget bekräftar härmed att ovanstående kompletterande lånevillkor är gällande för Lånet tillsammans med Allmänna Villkor och förbinder sig att i enlighet därmed erlägga Kapitalbelopp och (i förekommande fall) ränta.

Stockholm den [•]

HUSQVARNA AB (publ)

VERKSAMHETSBESKRIVNING

Husqvarna är världens största tillverkare av utomhusprodukter som robotgräsklippare, motorsågar, trimmers, gräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen är också ledande i Europa inom bevattningsprodukter för konsumenter och är en av de ledande på världsmarknaden inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. Försäljning sker såväl till konsumenter som till professionella användare. Ovan bedömning baseras på omsättning och antal sålda enheter inom respektive produktområde. Uppskattningar av marknadsandelar för såväl Husqvarna som konkurrenter baseras på Bolagets egna samlade bedömning, se vidare avsnittet ”Marknadsöversikt – Information om marknadsandelar”.

Organisation

Koncernens organisation omfattar fem affärsenheter och fyra koncernstaber. Affärsenheterna är:

Tillverkning och Logistik, Produktutveckling, Försäljning i Europa och Asien/Stillahavsområdet, Försäljning i Amerika samt Produkter för byggnadsindustrin (Construction). Från och med 1 januari 2013 delades den operativa enheten Försäljning Europa och Asien/Stillahavsområdet i två enheter: EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) och Asien/Stillahavsområdet. Förändringen innebär dock i nuläget inte några förändringar i den externa finansiella rapporteringen.

Styrelsen för Husqvarna har utnämnt Kai Wärn till VD och koncernchef för Husqvarna från och med 1 juli 2013. Hans Linnarson, som utnämndes till VD och koncernchef 2011, står till koncernens förfogande fram sin pension i början av 2014. Kai Wärn är född 1959 och han har examen från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Han har tidigare varit VD och koncernchef för Seco Tools AB och chef för affärsenheten ABB Robotics Products inom ABB-koncernen. Senast var han Operations Partner på riskbolaget IK Investment Partners.

Rapporteringsstruktur

Den externa rapporteringen omfattar:

• Skogs-, park- och trädgårdsprodukter, Europa och Asien/Stillahavsområdet.

• Skogs-, park- och trädgårdsprodukter, Amerika

• Produkter för byggnads- och stenindustrin (Construction).

Förändring i redovisningsstandard

Husqvarna tillämpar från 1 januari 2013 förändrad standard för IAS 19 ”Ersättning till anställda”.

Räkenskaperna för 2012 har omräknats till sådan förändring. I samband med att standarden har implementerats har Koncernen även omklassificerat nettopensionsskulden till räntebärande finansiell skuld och inkluderat denna i beräkningen av nettoskulden. Förändringen av IAS 19

”ersättningar till anställda" innebär att den så kallade korridormetoden försvinner och samtliga aktuariella vinster och förluster redovisas i Övrigt totalresultat direkt när de uppkommer. Tidigare kostnader för tjänstgöring kommer att redovisas omedelbart i Koncernens resultaträkning.

Räntekostnader och förväntad avkastning på förvaltningstillgångar kommer från och med förändringen att redovisas som en finansiell intäkt/kostnad netto. Balansräkningen påverkas genom att samtliga tidigare oredovisade aktuariella vinster och förluster nu ökar Koncernens netto pensionsskuld med motsvarande belopp över Koncernens eget kapital efter justering för uppskjuten skatt.

Produktkategorier

Skogs-, park - och trädgårdsprodukterna omfattar fem produktkategorier – Hjulburna produkter, Elektriska produkter, Handhållna produkter, Bevattningsprodukter och Handverktyg samt Tillbehör. Produkterna för byggnads- och stenindustrin omfattar två produktkategorier – maskiner och diamantverktyg för byggnadsindustrin samt diamantverktyg för stenindustrin.

Långsiktiga finansiella mål

Koncernens vision är att människor skall kunna njuta av välskötta trädgårdar, parker och skogar, byggnader och vägar. Koncernens långsiktiga finansiella mål är listade nedan. Det tidigare tillväxtmålet togs bort från och med 14 februari 2013.

Långsiktiga finansiella mål Rörelsemarginal

- En rörelsemarginal som överstiger 10 procent över en konjunkturcykel.

Den genomsnittliga rörelsemarginalen uppgick till 6,8 procent 2008-2012, och 8,6 procent 2003-2012 exklusive jämförelsestörande poster.

Kapitalstruktur

- Kapitalstrukturen skall uppfylla kraven för en långsiktig kreditvärdighet (3-5 år) motsvarande lägst BBB. Detta bedöms innebära att den säsongsjusterade nettoskulden, dvs. årets genomsnittliga nettoskuld, i relation till EBITDA inte långsiktigt skall överstiga 2,5.

Per den 31 december 2012 var säsongsjusterad nettoskuld/EBITDA 2,8.

Utdelning

- Utdelningen skall normalt överstiga 40 procent av årets resultat.

Utdelningsandelen 2012 motsvarade 84 procent av årets resultat.

Säsongsvariationer

Efterfrågan på Koncernens produkter är väderberoende. Efterfrågan på gräsklippare och traktorer tenderar att minska i torrt väder medan efterfrågan på bevattningsutrustning ökar.

Säsongsvariationen i Husqvarnas försäljning och resultat är markant med en betydligt högre försäljning under första halvåret. Detta gäller särskilt för konsumentprodukter men även för produkter för professionella användare såsom större gräsklippare och annan utrustning för park-och trädgårdsskötsel. Bevattningsutrustning har en större andel av försäljningen park-och rörelseresultatet under första halvåret än övriga konsumentprodukter. Motorsågar har en något högre försäljning under andra halvåret. Utrustningen för byggnads- och stenindustrin (Construction) uppvisar normalt en jämnare fördelning över året.

Strategi

Koncernens strategi bygger på koncernens strategiska grundpelare; starka varumärken, ett globalt distributionsnät, ett brett produktutbud och en flexibel leveranskedja.

Starka varumärken Globala varumärken

Koncernen har en portfölj av starka varumärken för olika försäljningskanaler och kundsegment.

Husqvarna, Gardena, McCulloch och Diamond Boart är Koncernens globala varumärken.

Husqvarna varumärket svarar för cirka 50 procent av Koncernens totala omsättning. Husqvarna är ett globalt varumärke för professionella användare och konsumenter med krav på hög prestanda. Varumärket står för tekniskt ledarskap, professionell prestanda, hög kvalitet och användarvänlighet. Husqvarna produkter säljs företrädesvis genom fackhandeln.

Gardena är ett ledande detaljhandelsvarumärke i Europa för bevattningsprodukter och trädgårdsverktyg för konsumenter. Utbudet innefattar även batteridrivna produkter för konsumenter. Varumärket svarar för cirka 10 procent av Koncernens omsättning.

McCulloch är ett premiumvarumärke för detaljhandeln under vilket lanseringen av ett nytt produktsortiment började 2012. Varumärket innefattar skogs- och trädgårdsprodukter för krävande detaljhandelskonsumenter.

Diamant Boart är ett globalt varumärke för stenindustrin. Produkterbjudandet omfattar ett komplett utbud av diamantverktyg för behandling av natursten.

Övriga varumärken

Koncernen har även ett flertal varumärken med starka positioner på regionala eller lokala marknader och inom specifika produktkategorier. Husqvarnas taktiska varumärken är: Jonsered, Poulan Pro och Weedeater. Husqvarnas regionala varumärken är: Klippo, Flymo och Zenoah.

Husqvarnas taktiska varumärken har starka positioner på regionala och lokala marknader och

inom specifika produktkategorier. Koncernens regionala varumärken har starka positioner på sina lokala marknader, men det finns inte någon strategi att expandera dem till nya marknader.

Globalt distributionsnät

Koncernens skogs-, park- och trädgårdsprodukter säljs huvudsakligen genom två distributions-kanaler, detaljhandeln och fackhandeln. Detaljhandeln är främst inriktad på konsumentprodukter i mellan- och lågprissegmenten samt reservdelar och tillbehör. Fackhandeln, som omfattar mindre, lokala, fristående återförsäljare, säljer ett mer kvalificerat produkt-, reservdels- och tillbehörssortiment än detaljhandeln. Fackhandelns huvudsakliga målgrupper är professionella användare och konsumenter med höga krav på prestanda. De flesta fackhandlare erbjuder normalt även service. Onlineförsäljning av produkter direkt till slutkund kommer att bli en viktig, ny försäljningskanal.

Produkterna för byggnadsindustrin säljs huvudsakligen till uthyrningsföretag och specialiserade återförsäljare samt direkt till entreprenörer.

Koncernen säljer till drygt 25 000 fackhandlare och till de flesta stora detaljhandelskedjorna.

Försäljningen till fackhandeln svarade 2012 för 50 procent av koncernens omsättning, försäljning till detaljhandeln för 45 procent och försäljning till andra kanaler (uthyrningsföretag, entreprenörer inom såg-, borr-, och rivning samt stenbrottsoperatörer) för de återstående 5 procenten av koncernens omsättning. Husqvarnakoncernens omfattande distributionsnät har byggts upp under lång tid.

Brett produktutbud

Husqvarna har ett brett och konkurrenskraftigt produktutbud. Målsättningen är att vara ledande inom huvudområdena handhållna produkter (såsom motorsågar och kapmaskiner), riders, gräsklippare, robotgräsklippare, utvalda tillbehör, bevattningsutrustning och kommersiella park-och trädgårdsprodukter. För att vara en stark partner till kunderna skall Koncernen erbjuda ett komplett sortiment, vilket innebär att ha konkurrenskraftiga produkter även inom kategorier där målsättningen inte är att vara ledande.

Flexibel leveranskedja

Koncernens verksamhet präglas av stora säsongsvariationer eftersom försäljningssäsongen för produkter för park och trädgård är relativt kort med högsäsong under vår och försommar.

Väderförhållanden kan ytterligare förstärka variationerna. Behovet av flexibilitet och korta ledtider betyder att den största delen av produktionen sker nära kund på huvudmarknaderna i Nordamerika och Europa.

För att öka effektiviteten och flexibiliteten i produktionen, genomfördes ett flertal förändringar i produktionsstrukturen under 2010-2011. Den nordamerikanska tillverkningen koncentrerades till tre större anläggningar, en för handhållna produkter, en för åkbara produkter och en för gå-bakom produkter. Den största förändringen i Europa var investeringen i en ny fabrik i Polen, dit nu gradvis den nuvarande svenska produktionen av gå-bakom gräsklippare och åkbara gräsklippare förflyttas.

Europa & Asien/Stillahavsområdet

Affärsområdet Europa & Asien/Stillahavsområdet omfattar försäljning av skogs-, park- och trädgårdsprodukter till detalj- och fackhandlare i Europa och Asien/Stillahavsområdet.

Affärsområdets tillverkning, produktutveckling och logistik utförs av de globala affärsenheterna Tillverkning & Logistik och Produktutveckling. 50 procent av Koncernens nettoförsäljning är hänförligt till affärsområdet Europa & Asien/Stillahavsområdet.

Följande produktsortiment ingår i affärsområdet:

• Hjulburna produkter: riders (med klippaggregatet placerat fram), trädgårdstraktorer, zero turn-klippare (spakstyrda åkgrästurn-klippare utan vändradie), gå-bakom grästurn-klippare, jordfräsar och snöslungor.

• Elektriska produkter: robotgräsklippare, hjulburna gräsklippare, elektriska och batteridrivna motorsågar, trimmers, häcksaxar och lövblåsare.

• Handhållna produkter: bensindrivna motorsågar, trimmers, röjsågar, lövblåsare och häcksaxar.

• Bevattningsprodukter och handverktyg: slangar, kopplingar, vattenspridare, sekatörer, bevattningssystem etc.

• Tillbehör: Tillbehör och reservdelar.

Slutanvändarna för ovanstående produkter är villa- och markägare, professionella park- och trädgårdsmästare och professionella användare inom skogsbruk. Produkterna distribueras främst genom större detaljhandelskedjor som B&Q, Leroy Merlin, OBI och Bauhaus samt fackhandlare.

Den huvudsakliga försäljningen inom affärsområdet sker under de globala premiumvarumärkena Husqvarna, Gardena och McCulloch samt de taktiska och regionala varumärkena Jonsered, Flymo, Klippo och Zenoah.

Tillverkningen av produkterna sker i Europa, USA, Brasilien, Kina och Japan.

Marknaden för skogs-, park- och trädgårdsprodukter i Europa och Asien/Stillahavsområdet uppskattas till cirka 55 miljarder kronor. Europa står för cirka 85 procent av marknaden och de största lokala marknaderna är Tyskland, Frankrike, Ryssland, Japan och Storbritannien.

Försäljningen till fackhandeln uppskattas utgöra cirka 65 procent av totalmarknadens värde och resterande 35 procent utgörs av försäljning till detaljhandeln. Se även avsnittet

”Marknadsöversikt”.

Husqvarna har en stark ställning i Europa med en marknadsandel om cirka 30 procent. Andelen är särskilt hög för produkter med hög prestanda vilka framför allt säljs till fackhandeln.

Slutanvändare för dessa produkter är professionella användare eller konsumenter med högt ställda krav på prestanda. Husqvarna har ledande positioner inom professionella motorsågar och röjsågar på stora skogsmarknader som Ryssland, Baltikum och Norden. Inom gräsklippare, robotgräsklippare och åkbara gräsklippare har Husqvarna en ledande position på flera europeiska marknader. Varumärket Gardenas bevattningsprodukter har en stark ställning i framför allt Tyskland, Österrike och Schweiz.

Finansiell utveckling 2012

- Nettoomsättningen för Europa & Asien/Stillahavsområdet minskade med – 6%. Justerat för valutakursförändringar var nedgången också – 6%.

- Efterfrågan var svag på grund av en kombination av ogynnsamma väderförhållanden och makroekonomisk osäkerhet. Lagernivåerna i handeln hanterades med försiktighet och koncernens försäljning minskade i såväl Europa som i Asien/Stillahavsområdet.

Försäljningsminskningen uppskattas vara i linje med nedgången i den totala marknaden.

När det gäller produktkategorier hade robotgräsklippare den bästa utvecklingen, medan bevattning och handhållna produkter, såsom motorsågar, hade den svagaste

utvecklingen.

- Rörelseresultatet för helåret uppgick till 1 709 Mkr (2 277) och rörelsemarginalen uppgick till 11,1% (13,9). Exklusive jämförelsestörande poster uppgick rörelseresultatet till 1 896 Mkr (2 277).

- Rörelseresultatet för fjärde kvartalet har belastats med jämförelsestörande poster på – 187 Mkr, avseende kostnader för personalneddragningar.

- Förändringar av valutakurser påverkade rörelseresultatet positivt med 67 Mkr, netto jämfört med föregående år.

- Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster och förändringarna av valutakurser minskade för helåret. Detta främst till följd av lägre försäljningsvolym och negativ mix, främst på grund av lägre försäljning av bevattningsprodukter och motorsågar.

- Rörelseresultatet för 2011 inkluderar kostnader relaterade till produktionsstörningar i Nordamerika på –50 Mkr och en positiv effekt av nedläggningen av en pensionsplan på 53 Mkr.

För vidare beskrivning av hur inkomsterna fördelas mellan olika delar av verksamheten, se not 3 i Husqvarnas årsredovisning för 2012.

Nyckeltal

Nyckeltal 2012 2011

Nettoomsättning, Mkr 15 351 16 365

Andel av Koncernens omsättning, % 50 54

Rörelseresultat

exkl. jämförelsestörande poster, Mkr 1 896 2 277

Rörelsemarginal

exkl. jämförelsestörande poster, % 12,4 13,9

Nettotillgångar, Mkr 11 684 12 382

Investeringar, Mkr 441 600

Genomsnittligt antal anställda 7 148 7 037

Amerika

Affärsområdet Amerika omfattar försäljning av skogs-, park- och trädgårdsprodukter till detalj- och fackhandlare i Nord- och Latinamerika. Produktion, produktutveckling och logistik utförs av de globala affärsenheterna Tillverkning & Logistik och Produktutveckling. 40 procent av Koncernens nettoförsäljning är hänförligt till affärsområdet Amerika.

Följande produktsortiment igår i affärsområdet:

• Hjulburna produkter: trädgårdstraktorer, zero turn-klippare (spakstyrda åkgräsklippare utan vändradie), gå-bakom gräsklippare, jordfräsar och snöslungor

• Elektriska Produkter: elektriska och batteridrivna motorsågar, trimmers, häcksaxar och lövblåsare

• Handhållna produkter: bensindrivna motorsågar, trimmers, röjsågar, lövblåsare och häcksaxar

• Bevattningsprodukter och handverktyg (Kanada)

• Tillbehör: tillbehör och reservdelar

Slutanvändarna för ovanstående produkter är villa- och markägare, professionella park- och trädgårdsmästare och professionella användare inom skogsbruk. Produkterna distribueras främst genom större detaljhandelskedjor som Sears, Lowe’s, Walmart och Home Depot samt fackhandlare.

Den huvudsakliga försäljningen inom affärsområdet sker under de globala premiumvarumärkena Husqvarna, Gardena (Kanada) och McCulloch samt de taktiska och regionala varumärkena PoulanPro, WeedEater, Dixon, Bluebird, Jonsered och Redmax. Husqvarna tillverkar också för Sears varumärke Craftsman.

Tillverkningen av produkterna sker i Sverige, USA, Brasilien och Kina.

Marknaden för skogs-, park- och trädgårdsprodukter i Amerika uppskattas till cirka 75 miljarder kronor. USA står för cirka 85 procent av marknaden, Kanada 10 procent och Latinamerika 5 procent. Brasilien är den största marknaden i Latinamerika. Inom Nord- och Latinamerika uppskattas försäljningen till fackhandeln utgöra cirka 35 procent av totalmarknadens värde.

Resterande 65 procent utgörs av försäljning till detaljhandeln. De fyra största detaljhandelskedjorna står för cirka 70 procent av den totala försäljningen till detaljhandeln i USA.

Se även avsnittet ”Marknadsöversikt”.

Husqvarna har starka marknadspositioner för bland annat motorsågar, trädgårdstraktorer, gräsklippare och trimmers. Den samlade marknadsandelen uppgår till cirka 20 procent.

Försäljning av konsumentprodukter till detaljhandeln har historiskt varit Husqvarnas styrka i Nordamerika och marknadsandelarna är därför större inom denna marknad.

Finansiell utveckling 2012

- Nettoomsättningen för Amerika ökade med 12%. Justerat för valutakursförändringar var ökningen 7%.

- Efterfrågan i Nordamerika ökade jämfört med föregående år. Trädgårdssäsongen började med en tidig vår, vilket påverkade efterfrågan på park- och trädgårdsprodukter positivt.

Den positiva utvecklingen under första halvåret motverkades delvis av en kraftig nedgång under tredje kvartalet till följd av extrem torka i stora delar av USA.

- Koncernens marknadsandelar för skogs- och trädgårdsprodukter i Nordamerika bedöms ha ökat för trädgårdstraktorer för konsumenter och kommersiella åkgräsklippare.

- Försäljningen ökade i USA och Kanada, medan försäljningen i Latinamerika minskade något. När det gäller produktkategorier hade trädgårdstraktorer för konsumenter och åkgräsklippare för kommersiellt bruk den bästa utvecklingen. Antalet fackhandlare som säljer Husqvarnakoncernens produkter ökade. Dessutom ökade hela fackhandelns försäljning.

- Rörelseresultatet för 2012 uppgick till –169 Mkr (– 654) och motsvarande rörelsemarginal var –1,3% (–5,8). Rörelseresultatet har belastats med jämförelsestörande poster om –36 Mkr, avseende ett personalneddragningsprogram.

- Även om rörelseförlusten för Amerika minskade under året, fortsätter arbetet med åtgärder för att ytterligare förbättra resultatet. Förändringar av valutakurser påverkade rörelseresultatet negativt med –11 Mkr, netto jämfört med föregående år.

- Rörelseresultatet för 2011 påverkades negativt med – 431 Mkr, varav –348 Mkr avsåg kostnader direkt relaterade till produktionsstörningar och andra engångsposter med en sammanlagd negativ nettoeffekt på –83 Mkr.

För vidare beskrivning av hur inkomsterna fördelas mellan olika delar av verksamheten, se not 3 i Husqvarnas årsredovisning för 2012.

Nyckeltal

Nyckeltal 2012 2011

Nettoomsättning, Mkr 12 531 11 193

Andel av Koncernens omsättning, % 40 37

Rörelseresultat

exkl. jämförelsestörande poster, Mkr -133 – 654

Rörelsemarginal exkl. jämförelsestörande poster, % -1,1 -5,8

Nettotillgångar, Mkr 4 880 5 675

Investeringar, Mkr 221 287

Genomsnittligt antal anställda 6 307 6 664

Construction

Affärsområdet Construction omfattar produktion, utveckling, logistik, marknadsföring och försäljning av maskiner och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. 10 procent av Koncernens nettoförsäljning är hänförligt till affärsområdet Construction.

Följande produktsortiment ingår i affärsområdet:

• Motorkapar

• Golv-, kakel- och tegelsågar, vägg- och vajersågar

• Borrmotorer med stativ

• Slipmaskiner för golv

• Rivningsrobotar

• Alla slags diamantverktyg för byggnadsindustrin

• Diamantverktyg för stenindustrin

Slutanvändarna för ovanstående produkter är byggnadsindustrin och stenindustrin. Produkterna distribueras främst genom direktförsäljning till aktörer inom stenindustrin, uthyrningsföretag som hyr ut verktygen till byggentreprenörer och fackhandlare.

Den huvudsakliga försäljningen inom affärsområdet sker under varumärkena Husqvarna och Diamant Boart.

Tillverkningen av produkterna sker i Europa, USA och Kina.

Den globala marknaden för Husqvarnas produktsortiment för byggnads- och stenindustrin uppskattas till cirka 20 miljarder kronor. Inom de produktområden där Husqvarna är verksamt är marknaden fragmenterad med många mindre lokala konkurrenter och få globala leverantörer. Se även avsnittet ”Marknadsöversikt”.

Husqvarnas sammanlagda globala marknadsandel inom relevanta produktkategorier uppgår till cirka 15 procent, med ledande positioner i många produktkategorier. Positionerna är starkast för motorkapar samt golv-, vägg- och vajersågar. Branschens största produktkategorier är motorkapar, borrsystem och golvsågar. Husqvarnas produkter används främst vid renovering och byggnation av kommersiella fastigheter, vid infrastrukturprojekt samt inom stenindustrin.

Produkterna används uteslutande av professionella användare med höga krav på prestanda, tillförlitlighet och hög servicenivå.

Finansiell utveckling 2012

- Nettoomsättningen för Construction ökade med 5%. Justerat för valutakursförändringar

- Nettoomsättningen för Construction ökade med 5%. Justerat för valutakursförändringar