• No results found

Förslag till investeringsbudget 2010

1. Övriga bygginvesteringar

Avser ny- till- och ombyggnadsprojekt samt övriga verksamhetsanpassningar.

Åtgärderna samordnas med TF:s åtgärder för periodiskt underhåll (PU) och ventilationsåtgärder. Under redovisas även behov av förprojektering och förstudie av förvaltningens olika skolenheter.

Solklintsskolan, Slite (Tidigare Lännaskolan)

Etapp 5 omfattar gamla lågstadiebyggnaden med tillhörande gård som enligt planerna skall anpassas för förskoleverksamhet. Hela ombyggnaden sker inom befintliga väggar genom åtgärder för verksamhetsanpassning, periodiskt

underhåll och ventilationsåtgärder. 5:e etappen ger möjlighet till en samlad och verksamhetsmässigt effektiv förskoleverksamhet integrerad med skolans

verksamhet med samordnade resurser för pedagogisk verksamhet och

samordnad ledning. Samtidigt kan nuvarande till stora delar mycket hårt slitna lokalerna för förskolorna Bofinken och Elvadalen lämnas.

Under sommaren 2009 har lokalerna anpassats till viss del och förskolorna har flyttat in hösten 2009. Kostnaderna har belastat övriga bygginvesteringar och TF:s åtgärder för PU/vent.

Ytterliggare anpassningar behöver göras som förbättrar ljudmiljön i lokalerna samt ett nytt serveringskök i befintliga utrymmen.

Förprojektering ej nödvändig.

Förslag till besparing

Förslag:

2010

Förprojektering 0 kkr

Förskolan Björkdungen, Lärbro

Förskolan Björkdungen intill Lärbro skola har behov av en utbyggnad med en avdelning för att klara efterfrågan av plats. Förskolan består av två avdelningar i lokaler intill skolan. Därutöver har förskoleklassens tidigare lokaler i skolan tagits i anspråk för ytterligare en avdelning. Utökningen genomfördes under 2005.

Under 2006 har en provisorisk förskoleavdelning öppnats i en

samlingssalsbyggnad intill skolan. I den delen av verksamheten placeras de äldre förskolebarnen. Lokalerna inte är anpassade och lämpliga för ändamålet.

Byggnadslovet kommer inte att kunna förlängas. Situationen är besvärlig och behöver åtgärdas snarast möjligt.

En utbyggnad av förskolan med en avdelning behöver genomföras snarast samtidigt som vissa arbetsmiljöförbättrande åtgärder kommer att behövas i befintlig förskola.

I avvaktan på en utbyggnad av förskolan med en avdelning skulle en av kommunen inhyrd (hyreskostnaden är finansierad) förskolepaviljong tillfälligt placeras i Lärbro för att ersätta nuvarande provisoriska lokaler samt för att klara den efterfrågan av plats som finns i området. Åtgärden beräknas kosta ca 500 kkr (flytta av paviljong).

Paviljongen är placerad sommaren 2009, kostnaden inom budget för övriga bygginvest/anpassningar och TF:s PU.

Nytt fördelningsförslag

Förslag:

2010

Förprojektering 100 kkr

Förskolan Klangstenen, Fole

Utbyggnad av förskolan med en avdelning har påbörjats under 2009 och är klar 2010. Investering i möbler och utrustning sker under 2010.

Medel som var avsatta under 2009 har investerats i förskoleavdelningarna i Vibble, m.fl.

Under 2008 genomför TF en förstudie för att kartlägga behovet av verksamhetsanpassning, PU och OVK åtgärder vid Väskinde skola.

Skolan i Väskinde är en F - år 6 skola som är lokal och verksamhetsmässigt integrerad med Förskolan Lunden. Under 2009 kan en ev. utökning av lokalerna med en provisorisk undervisningspaviljong vid skolan komma att genomföras samtidigt som vissa anpassningsåtgärder planeras att genomföras i befintlig förskola.

Stora delar av skolan är hårt sliten och har behov av PU och åtgärder för ventilation samt verksamhetsanpassningsåtgärder bland annat för att möta behovet av utökade ytor i förskolan och i grundskolan. I första hand handlar det om rena undervisningsutrymmen för grundskolan samt om den mycket hårt slitna gymnastiksalen.

I Väskinde och angränsande socknar förväntas det ske en fortsatt utbyggnad av bostäder som i sin tur påverkar behovet av åtgärder i skolan.

För att komma fram till vilka åtgärder som behöver genomföras föreslås att det under 2010 genomförs en förprojektering som från och med 2011-12 resulterar i en investering i verksamhetsanpassning PO och ventilationsåtgärder i skolan.

Se bifogad förstudie, bilaga 4

Nytt fördelningsförslag 2010

Förprojektering 100 kkr

Förskolan Sandlådan, Sanda

Förskolan Sandlådan består av tre avdelningar och ligger intill Sanda skola.

Efterfrågan av plats till förskolan är stort då upptagningsområdet är expansivt.

Det har inneburit att föräldrar som begärt placering av sina barn vid förskolan och inte kunnat få plats i stället erbjudits placering i angränsande förskolor i Hogrän respektive Klintehamn.

BUN har beslutat att investera 2011 för en tillbyggnad av förskolan. En förprojektering måste då göras under 2010.

Nytt fördelningsförslag

Förslag:

2010

Förprojektering 100 kkr

Högbyskolans anpassning år 7-9 samt av lokaler för ledning och administration

För att samla skollinjens ledning och administration i Högbyskolan föreslås att lokaler intill Högbyskolans nuvarande expedition anpassas för ändamålet. Det är möjligt genom en rockad av undervisningslokaler inom ram för den

elevminskning som gäller för planperioden. Hyreskostnadsökningen på grund av investeringen i utökade lednings och administrationslokaler understiger

hyreskostnaden för motsvarande lokalyta i Kommunhuset med ca 130 kkr per år.

Under 2008 genomför TF på beställning av BUF en förstudie för anpassning av lokalerna för år 7-9 för att senare föreslå investering i verksamhetsanpassning med ev. samordning i åtgärder för PU och ventilationsåtgärder. I uppdraget ingår kompletterande lokaler för ledning och administration samt en ev. flytt av hemkunskapens lokaler till den del av skolan som för närvarande omfattar år 7-9. Med åtgärden är det möjligt att lämna andra intilliggande inhyrda lokaler för bland annat förskoleklass och fritidshem som i stället kan flytta in i skolans lokaler som under 2008 och 1009 anpassats för de yngre eleverna.

Med ledning av vad som framkommit i den genomförda förstudien föreslås att en förprojektering genomförs under 2010 med förslag till åtgärder i budget för 2011 och 2012.

Se bifogad förstudie, bilaga 5.

Förslag:

2010

Förprojektering 200 kkr

Förskoleavdelning vid Garda skola

I upptagningsområdet för Garda skola finns enskilda förskolor i Ljugarn och i Lau samt 4-5 dagbarnvårdare i området runt Garda skola.

För att möta föräldrarnas önskemål av plats i kommunal förskola har förvaltningen undersökt möjligheten att i Garda skola lokal- och verksamhetsmässigt integrera en förskoleavdelning eller bygga en

förskoleavdelning intill skolan. Vad som är lämpligt är beroende på hur många elever som kommer att välja att gå i Garda skola bland annat med hänvisning till antalet angränsande kommunala skolor och friskolor.

Mot bakgrund av det är det lämpligt att från och med 2010 genomföra en förprojektering för att komma fram till lämpligaste åtgärd för att anordna en förskoleavdelning vid Garda skola.

Förslag:

2010

Förprojektering 100 kkr

Fårösundskolan

TF planerar för PU i Fårösundskolan. I samband med eventuella åtgärder för PU och ventilation/OVK bör en förstudie genomföras för att komma fram till lämpliga åtgärder för verksamhetsanpassning av undervisningslokalerna och rektorsexpeditionen utifrån skolans framtida organisation och omfattning.

Vi avvaktar beslut om skolans framtid.

Förslag på besparing

Förslag:

2010

Förstudie 0 kkr

Övriga bygginvesteringar/verksamhetsanpassningar (små och medelstora anpassningar av skollokaler)

Under rubriken övriga bygginvesteringar/verksamhetsanpassningar har genom åren en mängd små och medelstora åtgärder genomförts. Åtgärderna handlar oftast om att på kort sikt kunna göra nödvändiga verksamhets- och

lokalanpassningar. Åtgärderna avser bland annat nedtagning alt. uppsättning av väggar och dörrar, anordnande av toaletter, belysning ute och inne, uppsättning av staket, reparationer av olika slag som duschrum, fönster och dörrar etc.

Det kan även handla om utbyggnad av lastkaj, utbyte av golv, av utrustning i gymnastiksalar mm, ombyggnad av undervisningssalar för annan användning, olika anpassningar av lokaler för särskolans behov och för att underlätta integrationen av skolformer, utbyte och uppsättning av inredning mm.

Förslag till besparing

Förslag:

2010

Investering 1 500 kkr

Driftkonsekvens helår 75kkr

Skolgårdar – Förskolans utelek miljö

Utemiljön har stor betydelse i det pedagogiska arbetet med barn och elever.

Skolgårdarna framför allt i Visbyområdet och vid andra större skolenheter på landsbygden har stort behov av åtgärder. Gårdar och utrustning har besiktigats och bedömts vara torftiga och olämpliga enligt de bestämmelser och normer som gäller för lekutrustning.

Flera skol- och förskolegårdar är hårt nedslitna och behöver ny utrustning.

Skolgårdarna behöver även anpassas för att på ett bättre sätt kunna vara en tillgång i det pedagogiska arbetet. Behoven gäller även förskolornas utelek miljö. En inventering av skol- och förskolegårdar pågår i samarbete med TF för att fortsättningsvis kunna genomföra nödvändiga förbättringsåtgärder.

I arbetet kommer även förvaltningens arbetsmiljöplan för 2010 att ligga till grund för vilka åtgärder som skall prioriteras.

Förslag:

2010

Investering 1 500 kkr

Driftkonsekvens helår 75 kkr

Kemi /NO salar

Sedan lång tid tillbaka har skolorna påtalat allvarliga brister i säkerheten i Kemi/NO salar. Arbetsmiljöverket aviserar kontroll av Kemi/NO-salar runt om i kommunens skolor. De förelägganden som Arbetsmiljöverket kommer att göra behöver åtgärdas. Sedan länge är situationen är så besvärlig på flera skolor att undervisningen inte kan genomföras på det sätt som behövs. Salarna är i flera fall utdömda och Arbetsmiljöverket håller ett särskilt öga på att salarna inte får användas fullt ut för sitt ändamål utan kostsamma ombyggnader.

Med hänvisning till behovet av satsningar på NO ämnen är det viktigt att snarast förbättra situationen. Under 2006 har två Kemi/NO-salar att renoveras i

Sävehuset.

Inga medel har funnits avsatta för förbättringar under sedan 2007.

Under 2010 behövs det medel för att renovera fyra Kemi/NO-salar i grundskolan och gymnasieskolan.

Förslag till besparing

Förslag:

2010

Investering (fyra kemi/NO-salar) 0 kkr

Driftkonsekvens helår 0 kkr

2 Återanskaffning/reinvestering Möbler och utrustning

Samtliga skolformer för- grund- sär- och gymnasieskolan/kom-vux har stora behov av att byta ut och ersätta trasiga, föråldrade och hårt nedslitna möbler och utrustning. Under många år har det saknats pengar för nödvändig förnyelse.

Den verksamhetsförändring som skolorganisationen genomgår där bland annat förskoleklass och fritidshem flyttat in i grundskolan har blottlagt det stora behov som finns.

Skolhälsovården har under flera år påtalat stora brister när det gäller möbler och utrustning för undervisningen i såväl grundskolan som gymnasieskolan.

Lärarrum och lärararbetsplatser behöver förbättras.

Förslag till besparing Förslag:

2010

Investering 1.500 kkr

3 IT-strategi Förslag till besparing

Förslag:

2010

Alla projekt inom IT 2.595 kkr

4 Säkerhets-/handikapp anpassningsåtgärder

Fortlöpande behöver det genomföras omedelbara och kostsamma åtgärder för att förbättra arbetsmiljön i verksamheten. Behovet av åtgärder redovisas bland annat i upprättad arbetsmiljöplan.

Utöver redovisade brister i arbetsmiljöplanen genomför Arbetsmiljöverket, Miljö och hälsa samt Räddningstjänsten återkommande inspektioner med krav på omedelbara åtgärder.

Åtgärderna behöver genomföras för att motverka olyckor och skador, allergi utbrott och förbättra säkerheten för barn, elever och personal.

Behoven gäller omedelbara/akuta säkerhetsåtgärder i gymnastiksalar, kemi och NO-salar, larm, apparatskydd, anordnande av hissar, trappliftar, travers/lyft, RWC, inbrottslarm, ramper, höj och sänkbara skötbord, trösklar, bräddning av dörrar, elementskydd, klämskydd, utbyte av svarta tavlor, akuta

ventilationsförbättringar, utbyte av belysning/armaturer utbyte av farlig lek utrustning, inspringningskydd mm.

För att på bästa sätt åtgärda de behov som finns sker samverkan med särskolan, resursavdelningen samt med Teknisk Förvaltning vad gäller

anpassningsåtgärder, PU och OVK, städ mm.

Förslag till besparing Förslag:

2010

Investering 1 000 kkr

Driftkonsekvens helår 75 kkr

6. Undervisningsutrustning – investering i kostsamma läromedel

Related documents