• No results found

Övriga informationsinsatser under projekttiden

In document Sundsvalls Inre Hamn (Page 35-42)

Projektet har genom Mitthems försorg redan från starten utrustats med en webbkamera åtkomlig via webbplatsen www.mitthem.se som gjort det möjligt för intresserade personer bland allmänheten, liksom för enskilda projektmedarbetare som arbetat på distans, att följa byggets olika skeden.

Projektet har tilldragit sig ett stort intresse inte bara från branschfolk utan även från massmedier. Mitthems personal har uppträtt i intervjuer och visningar för lokala medier och riksmedier.

Projektet har varit samarrangör tillsammans med SABO för en sam- mankomst i juni 2005, vid vilken träbyggnadsfrågor och speciellt massiv- träsystemet genomlystes för ett 90-tal personer med stor andel av företrä- dare för företag och organisationer som stod i begrepp att besluta om val av stomsystem i förestående byggen.

Projektet har också varit representerat vid regeringens träbyggnadsda- gar i Stockholm den 6 december 2005.

Slutligen har ett seminarium för erfarenhetsåtervinning genomförts i januari 2006. Vid detta tillfälle kunde bland annat viktiga slutsatser dras om hur stadsplaneringsprocessen påverkar möjligheterna att bygga så att trästomkonstruktioner används på ett optimalt sätt.

Dokumentation

Som framgått av tidigare avsnitt kommer den dokumentation som projek- tet lämnar efter sig att finnas tillgänglig på webbplatsen

www.solidwood.nu.

På webbplatsen finns också den uppdaterade versionen av Massivträ- handboken. Med tillstånd från Industrikonsortiet Massivträ, som produ- cerade och publicerade den första utgåvan av handboken, har utveck- lingsprojektet fått disponera webbplatsen för den uppdaterade utgåvan och för övrigt material framtaget i utvecklingsprojektet. Styrgruppen vill framföra sitt tack för detta tillmötesgående.

På webbplatsen återfinns också en fotodokumentation från byggnatio- nen. Fotograf Svanthe Harström har på Mitthems uppdrag följt bygget med kameran.

En databank med erfarenheter från bygget redovisas också på www.solidwood.nu.

35 Information och marknadsföring

Härutöver har styrgruppen funnit det angeläget att också presentera pappersburen information om flervåningshusen i Inre Hamnen och om användningsmöjligheter för massivträsystem i andra applikationer såsom hallbyggnader av olika slag. Trycksaken ”Massivträ. Flervåningshus i Inre Hamnen, Sundsvall” och foldern ”Bygg en hall i trä!” har post- distribuerats i 6 000 personadresserade exemplar till viktiga beslutsfat- tare. Trycksakerna finns i pdf-format tillgängliga på www.solidwood.nu.

37 Avslutning

Avslutning

Med denna rapport avslutar styrgruppen för Utvecklings- och informat- ionsprojekt för trähusbyggande i Sundsvalls Inre Hamn sitt arbete och tackar finansiärerna för att de möjliggjort projektet. Under projektets gång har många kontakter knutits som kan förväntas sprida resultaten vid sidan av den dokumentation som finns redovisad i denna rapport. Styrgruppen ser det som att vi överlämnar en stafettpinne till de företag och personer som överväger nya projekt i massivträutförande.

I projektet har ett stort antal personer deltagit. Några har varit djupare engagerade i framtagandet av underlag för Utvecklings- och informations- projektet:

Anders Björnfot, Luleå tekniska universitet Sunna Cigén, NCC

Anders Elander, NCC

Andreas Falk, Luleå tekniska universitet Ingeli Gagner, Framtidsporten

Anders Gustafsson, SP Trätek

Hans-Erik Johansson; HEJ Bostadsutveckling Rolf Jonsson, Rolf Jonson CPM

Marrit Jonsson, Totalprojekt Norr

Örjan Kallin, Martinsons Byggsystem AB Jan-Erik Karlsson, NCC

Alf Karlsson, Affe AB

Bengt Larsson, Högskolan i Halmstad Eric Liljeström, Mitthem

Greger Lindgren, Martinsons Byggsystem AB Per Lundqvist, Martinsons Byggsystem AB Lars-Åke Mikaelsson, Mittuniversitetet Arne Modig, NSS

Anna Pousette, SP Trätek

Lars Stehn, Luleå tekniska universitet Jenny Sundkvist, Mitthem

Börje Westerdahl, Chalmers Folke Widmark, NCC

Härtill kommer ett antal ”projektets vänner” som på olika sätt har stött med råd och dåd. Alla förtjänar stort tack för sina insatser!

I styrgruppen för projektet har följande personer deltagit: Jan Byfors, NCC

Jan-Erik Karlsson, NCC Stefan Lindblom, NCC

Lars Martinson, Martinsons Trä Örjan Nyberg, Totalprojekt Norr Hans Selling, Mitthem, ordförande Tommy Sundin, SCA

I bilaga 1 finns en samlad förteckning över underlagsmaterial som refereras i rapporten. Underlagsmaterialet finns nedladdningsbara på www.solidwood.nu.

39 Bilaga 1

Bilaga 1

Referenslitteratur

1. Utvecklings- och informationsprojekt för trähusbyggande i Sundsvalls Inre Hamn. Slutrapport.

2. Rolf Jonsson: Inre Hamnen i Sundsvall. Ekonomiska jämförelser av olika system; Rolf Jonsson CPM AB.

3. Anders Gustafsson, Anna Pousette: Kvalitetssäkring av trähusbyggande; SP Rapport 2005:36.

4. Anders Gustafsson, Anna Pousette: Stabilisering och infästning av trähus, Inre Hamnen Sundsvall; SP Rapport 2005:38.

5. Anders Gustafsson: Ledningsdragning i prefabricerade trähus; SP Rapport 2005:37

6. Hans-Eric Johansson: Inre Hamnen Sundsvall; En analys av upphandling, ansvarsfördelning, kontroll och kvalitetssäkring; föreningen Sveriges Skogsindustrier.

7. Bengt Larsson, Börje Westerdahl: Väderskydd; Praktikfall trähus i Sundsvall.

8. Alf Karlsson i samråd med Per Karneke: Underhållsplan för Inre Hamnen i Sundsvall; Rapport 1.

9. Alf Karlsson: Målning av trä allmänt; Rapport 2.

10. Camilla Sagerström: Boendeupplevelsen i Sundsvalls Inre Hamn; Scandinfo Marketing Research.

11. Sunna Cigén: Inre Hamnen Sundsvall, kommunikation i byggprocessen; SBUF

12. Anders Björnfot: Inre Hamnen Sundsvall, utvärdering av industrialiserat byggande; SBUF

13. Lars-Åke Mikaelsson: Produktionsplanering, arbetsorganisation och ledarskap; forskningsrapport Mittuniversitetet

Boverket

Korta fakta om Boverkets Byggkostnadsforum

En av de hetaste frågorna inom bygg- och bostadssektorn har under det senaste året varit de uppskruvade priserna på tomtmark, bygg- entreprenader och byggmaterial, främst i tillväxtregionerna. För att bland annat ta fram, analysera och förmedla kunskap och erfaren- heter till berörda inom byggsektorn om faktorer som är av betydelse för att främja utvecklingen, öka effektiviteten och sänka kostnaderna inom i första hand bostadsbyggnadssektorn och därmed på sikt åstadkomma sänkta boendekostnader, har regeringen givit Boverket i uppdrag att inrätta ett Byggkostnadsforum.

Boverkets Byggkostnadsforum ska verka för en ökad effektivitet och lägre kostnader i byggande och boende genom att fungera som kunskaps- och idébank för byggherrar, kommuner, myndigheter och byggentreprenörer. Syftet är bland annat att förmedla kunskap om byggprojekt eller byggprocesser som leder till att man kan bygga billigt, utan att försämra kvalitén eller utrustningsstandarden. Boverkets Byggkostnadsforum får bl.a. använda 20 miljoner kronor årligen för att stödja lämpliga pilotprojekt som på ett nytt sätt söker få ner boendekostnaderna vid nybyggnad av hyresbostäder samtidigt som projekten främjar ekologisk hållbarhet. Pengarna kan också användas för att i efterhand utvärdera, dokumentera och publicera kunskap om projekt som redan genomförts med motsvarande syfte och inriktning så att dessa kan fungera som goda exempel.

Information om Byggkostnadsforums arbete samt redovisning av goda exempel och information om de pilotprojekt som startats hittills kan hämtas på Byggkostnadsforums hemsida

www.byggkostnadsforum.se eller från Boverkets hemsida www.boverket.se.

In document Sundsvalls Inre Hamn (Page 35-42)

Related documents