• No results found

ÖVRIGA STADSDELSFÖRVALTNINGAR –SAMMANFATTNING AV ENKÄTUNDERSÖKNINGEN

5. RESULTAT

5.5 ÖVRIGA STADSDELSFÖRVALTNINGAR –SAMMANFATTNING AV ENKÄTUNDERSÖKNINGEN

Vår enkätundersökning visar att lagändringen i juli 2005 vad gäller det kommunala upp-följningsansvaret har haft betydelse i arbetet med uppupp-följningsansvaret i flertalet av de studerade stadsdelarna. En av informanterna uppger att det ledde till att man upprättade ett mer organiserat och aktivt arbete med att fånga upp unga utanför gymnasiet. En an-nan informant menar att kartläggningen via uppföljningsansvaret har gett en bättre överblick kring hur det ser ut för ungdomarna i stadsdelen, vilket i sin tur gett stöd åt att planering och strategier för arbetet med dessa unga. En annan uppfattning är att lagänd-ringen haft till följd att Göteborgs Stad tagit ett samlat kommunalt grepp genom att upp-följningsansvaret ligger på Utbildningsförvaltningen som i sin tur utvecklat ett samarbe-te med stadsdelarna. Detta resulsamarbe-terade i sin tur till att man avdelat en personal att ansva-ra för uppdansva-raget.

”Lagändringen ledde till en ökad medvetenhet om målgruppen och deras behov”

– Tjänsteman En av informanterna förklarar att socialtjänsten även innan lagändringen stöttade ung-domar i stadsdelen, men bara om de var aktuella inom socialtjänsten. En annan infor-mant uttrycker att man i stadsdelen numera måste följa upp de unga och vid behov er-bjuda insatser från socialtjänsten. Några av informanterna beskriver att uppföljningsan-svaret inte haft någon större betydelse då målgruppen utgörs av ett ytterst fåtal ungdo-mar i stadsdelen. En annan mening är att arbetet fungerar någorlunda tillfredsställande och att det i denna stadsdel finns många ungdomar som klarar sig bra då de har ett soci-alt nätverk och föräldrar som kan hjälpa dem till försörjning och arbete. Samtidigt för-klarar informanten i denna stadsdel att de inte är nöjda med sitt arbete med de unga som inte har samma förutsättningar.

De flesta stadsdelar uppger att arbetet med det kommunala uppföljningsansvaret funge-rar bra. Man anser sig göra ett bra arbete med kartläggningen och som samtalspartners

för ungdomar utanför gymnasiet. Ett par informanter önskar dock bättre samordning och förtydligande av innehåll samt målgruppskriterier av projekt och verksamheter. Vidare påpekar några informanter att det finns ett behov av mer resurser för att kunna genomföra ett bra arbete inom ramen för uppföljningsansvaret. I studien framgår även att det är svårt att tillhandahålla alla resurser på egen hand i den egna stadsdelen. En informant uttrycker att uppdraget för närvarande hänger på denne ensam samt att det har tagit tid för stadsdelen innan det blev klart vad som gäller.

En uppfattning är att ansvarfördelningen i förhållande till Utbildningsförvaltningen och överlämnandet av uppdraget från denna till stadsdelarna är tydlig. Vidare att befogenhe-ter samt praktiskt genomförande är tydligt, men det påpekas att ansvaret inte alltid är så lätt att lösa på lokal nivå:

”Ansvarsfördelningen kan vara tydlig, men samma ansvar kan också vara för stort för den enskilda stadsdelen, som att lösa stora strukturella problem (som arbetslöshet och utanförskap) på lokal nivå.”

– Tjänsteman En informant tycker att ansvarsfördelningen till en viss del är otydlig, men anser att de regelbundna kontaktpersonmötena är bra. Vidare upplever man att uppdraget svårt då det inte finns mycket att erbjuda de unga som inte vill studera utan arbeta. En stadsdels-förvaltning förklarar att man är en liten stadsdels-förvaltning, och att detta gör att ansvar och be-fogenheter fungerar bra då man har nära till beslutsvägar samt har en nära kontakt inom förvaltningen, likväl som med andra samarbetspartners såsom Utbildningsförvaltningen. I tabell 1 på nästa sida ges en översikt över organisering, rutiner och åtgärder inom det kommunala uppföljningsansvaret i alla stadsdelar i vår undersökning.

Tabell 1: Organisering, rutiner och åtgärder i stadsdelarna

SDF

Organisering Rutiner för

kartläggning*

Åtgärder som erbjuds

A

IFO – ”extern” arbets-marknadsverksamhet Jobbsökaraktiviteter, stöd av coach, hjälp hitta praktik m.m.

1. Telefonsamtal 2. Brev, även till förälder för minder-åriga

Stöd- och vägledningssamtal, Skyddsnätet, Praktik, Jobbsökaraktiviteter

B

IFO – ”extern” ungdoms-verksamhet

Stödsamtal, stöd i skolarbe-te, hjälp hitta praktikplats m.m.

1. Brev, även till föräldrar för minder-åriga

2. Telefonsamtal till alla

3. Hembesök

Stödsamtal, Skyddsnätet, kan utformas utifrån den unges behov

C IFO – ungdomsteam inom

resursteam

Stödjande/behandlande verksamhet

Brev Samarbetsprojekt socialtjänst och

Arbets-förmedlingen, Stödsamtal, Ungdomspro-jekt som riktar sig till ”unga utanför”, Skyddsnätet D IFO – ungdomsenhet Familjebehandling, stöd till ungdomar 1. Telefonsamtal 2. Brev, två påmin-nelsebrev

Skyddsnätet, Praktik, Stödsamtal, Ung-domsprojekt som riktar sig till ”unga utan-för”

E

Områdesorganisation för skola och ungdomsarbete Övergripande ansvar för förskola, grundskola och ungdomsarbete

1. Brev 2. Hembesök

Skyddsnätet, i viss mån stödsamtal, för övrigt på planeringsstadiet

F IFO – ”extern” ungdoms-verksamhet

1. Brev, även till målsman för min-deråriga

2. Telefonsamtal, även till målsman

Information, vägledning. Övriga åtgärder inom ungdomsprojekt, bl.a. praktik, som kräver biståndsbeslut

G IFO – ”extern” ungdoms-verksamhet

Brev till myndiga ungdomar, till måls-man för minderåriga, ett påminnelsebrev

Individuellt stöd, Gruppverksamhet inom ungdomsprojekt eller arbetsmarknadsin-satser via olika verksamheter i stadsdelen

H Uppgift saknas Brev Behov finns ej i stadsdelen

I IFO Uppgift saknas Skyddsnätet i kombination med praktik,

tillgång till jobbcoach J

IFO 1. Brev

2. Telefonsamtal eller hembesök

Individuella samtal för stöd och vägled-ning, i övrigt inga konkreta åtgärder

K IFO – ungdomsgruppen Telefonsamtal eller

brev

Information, Skyddsnätet med ev. praktik, Ungdoms/arbetsmarknadsverksamhet

L IFO – barn- och

ungdoms-gruppen

1. Brev

2. Telefonsamtal 3. Ytterligare ett brev

Hittills inte funnits behov

M IFO 1. Brev

2. Telefonsamtal 3. Hembesök

Stödsamtal, arbetsmarknadsinsatser, ut-bildning

N IFO – barn- och

ungdoms-gruppen

Uppgift saknas Olika former av socialt stöd och Skydds-nätet

* Upprepad kontakt avser endast de man inte fått kontakt med genom föregående metod om inget annat anges.

Källa: intervjuer (SDF A-E) och enkät (SDF F-N) utförda 070402-070413.