• No results found

Máte dostatek volného času?

Dostatečné množství volného času má podle dotazníku 34 respondentů z tohoto dotazníku. Nedostatek volného času má oproti tomu 53 respondentů. V případě zbylých osmi respondentů záleží na tom, jak se jim jejich harmonogram podaří rozvrhnout.

36 %

56 % 8 %

Máte dostatek volného času?

ANO NE JINÉ/záleží jak si čas rozvrhnu

Obr. 8. Graf znázorňující dostatek volného času

Kolik máte průměrně hodin volného času od pondělí do pátku?

To, že větší část respondentů odpověděla, že se necítí mít dostatek volného času, potvrzuje i následující zjištění. Celkem 44 respondentů odpovědělo, že mají 6–10 hodin volného času od pondělí do pátku. Což znamená, že průměrně mají pouze 1,2–2 hodiny volného času denně od pondělí do pátku. Dalších 17 respondentů uvádí, že mají pouze 2–

5 hodin volného času od pondělí do pátku, což by znamenalo jen 0,4–1 hodinu denně. A další dva studenti dokonce uvádějí, že se necítí mít žádný volný čas ve dnech pondělí až pátek.

Tyto počty jsou skutečně alarmující a soudí o vysoké přetíženosti studentů, není se tedy čemu divit, že 96,8 % takto vytížených respondentů uvedlo, že se nejčastěji ve svém volném čase věnuje odpočinku. Tato korelace mezi nedostatkem volného času a silnější potřebou odpočinku dává jasný smysl.

Již menší počet respondentů, celkem 24, uvádí, že mají volného času 11–16 hodin od pondělí do pátku a 6 respondentů uvádí, že mají 16–21 hodin denně od pondělí do pátku. Což

znamená 2,2–3,2 hodiny a 3,2–4,2 hodiny denně od pondělí do pátku. Dva respondenti dokonce uvádějí, že mají volného času ještě více, než je v nabídce uvedeno.

Tato čísla již vypadají pro možnosti v trávení volného času daleko lépe. Skýtají ale otázku, zda dostatek volného času nenabízí také častější uchylování se k negativním jevům, jako je kouření cigaret, pití alkoholu a užívání jiných návykových látek. Tato skutečnost se ale nepotvrdila. Přesně polovina respondentů, kteří se neuchylují k žádné z těchto látek, patří do skupiny respondentů s nedostatkem volného času a druhá polovina do skupiny s dostatkem volného času.

2 % 18 %

46 % 25 %

6 %2 %

Kolik máte průměrně hodin volného času od pondělí do pátku?

ŽÁDNÝ 2-5 6-10

11-16 16-21 VÍCE NEŽ JE UVEDENO

Obr. 9. Graf znázorňující volný čas od pondělí do pátku

Kolik máte průměrně hodin volného času v sobotu a v neděli?

Jak je z výsledků v dotazníku zřejmé, s volným časem v sobotu a v neděli jsou na tom respondenti o něco lépe než ve všední dny. Již jen 38 respondentů, oproti 63 ve všední dny, odpovědělo, že mají volného času jen 2 – 5 hodin, 6 – 10 hodin, nebo dokonce žádný volný čas.

Zbylých 57 respondentů, oproti 32 ve všední dny, uvádí, že mají volného času 11–

16 hodin, 16 – 21 hodin, nebo dokonce více hodin za sobotu a neděli, než je v nabídce uvedeno.

1 %6 % 33 % 40 %

17 % 3 %

Kolik máte průměrně hodin volného času v sobotu a v neděli?

ŽÁDNÝ 2-5 6-10 11-16 16-21

Obr. 10. Graf znázorňující volný čas v sobotu a v neděli

Kolik hodin za týden ve svém volném čase strávíte u počítače?

Výsledek otázky, kolik hodin za týden ve svém volném čase strávíte u počítače, byl překvapující. Většina respondentů, celkem 56 respondentů, uvedla, že stráví u počítače pouze 0–4 hodiny týdně. Nabízí se proto otázka, zda netráví další volný čas na přístrojích suplujících počítač, jako je například tablet nebo telefon.

Dalších 26 respondentů uvádí, že na počítači tráví týdně 5 – 9 hodin a 10 – 14 hodin týdně tráví na počítači 11 respondentů. Pouze dva respondenti uvedli, že tráví na počítači více než 14 hodin týdně.

27 % 59 %

12 %2 %

Kolik hodin za týden ve svém volném čase strávíte u počítače?

0-4 5-9 10-14 VÍCE NEŽ JE UVEDENO

Obr. 11. Graf znázorňující počet hodin trávených u počítače

Kolik hodin týdně trávíte sledováním televize nebo filmů na počítači?

I čas strávený u televize nebo na počítači sledováním filmů byl překvapením. Sice jsme již z předchozích otázek věděli, že respondenti preferují trávení volného času sledováním televize pouze v 15 případech, ale i tak jsme se mohli domnívat, že zbytek respondentů tento čas tráví sledováním filmů na počítači. Opak byl ale pravdou. Celkem 51 respondentů uvádí, že sledování filmů jim zabere pouze 0 – 4 hodiny týdně. Což vychází pouze na 0 – 0,57 minut denně. Dalších 36 respondentů uvádí, že sledováním filmů stráví 5–

9 hodin týdně, což vychází na 0,7 – 1,2 hodiny týdně. Přičemž podle Macka (1999, s. 139) v roce 1999 žáci trávili sledováním televize nebo videa v průměru dvě hodiny denně s tím, že byla nalezena korelace mezi délkou školní docházky a počtem hodin strávených u televize.

Závislost byla jasná, čím více času žáci strávili ve škole, tím méně sledovali televizi, popřípadě video. Je proto možné, že tato korelace ovlivňuje i výsledek našeho šetření. Se stoupající délkou školní výuky, která je trendem dnešní doby, klesá u žáků i čas trávený u televize nebo na počítači sledováním filmů.

U pouhých 7 respondentů se výsledek téměř shoduje s výsledkem z roku 1999, ve kterém žáci trávili u televize průměrně 2 hodiny denně. Těchto 7 respondentů uvedlo, že se věnují sledování televize nebo filmů na počítači zhruba 10–14 hodin týdně, tedy 1,4–2 hodiny denně.

38 % 54 %

7 %1 %

Kolik hodin týdně trávíte sledováním televize nebo filmů na počítači?

0-4 5-9 10-14 VÍCE NEŽ JE UVEDENO

Obr. 12. Graf znázorňující počet hodin u televize, nebo sledování filmů

Kolik hodin týdně se ve svém volném čase věnujete pohybovým aktivitám?

Z předchozích otázek již víme, že třetí nejčastěji provozovanou aktivitou respondentů vyplňujících tento dotazník se stala pohybová aktivita. Další otázkou zjistíme, kolik času týdně této aktivitě respondenti skutečně věnují.

Podle Macka (1999, s. 139) žáci trávili v roce 1999 pohybovou aktivitou průměrně tři čtvrtě hodiny denně. Z výsledků použitého dotazníku vychází, že se čas strávený pohybovou aktivitou od tohoto data příliš nezměnil. Pouhých 12 respondentů uvedlo, že se pohybové aktivitě nevěnují vůbec, nebo pouze 0–2 hodiny týdně. Největší počet respondentů, celkem 45, uvedl, že se pohybovým aktivitám věnuje 3–5 hodin týdně, což znamená 0,4–0,7 hodin

vyvážili. Celkem 19 respondentů se pohybovým aktivitám věnuje 6–8 hodin týdně, což je 0,8 –1,14 hodiny denně, tedy více než bylo průměrem v roce 1999. A posledních 19 respondentů se pohybovým aktivitám věnuje dokonce více než 8 hodin týdně, tedy více než 1,14 hodiny denně.

Skutečnost, že se od roku 1999 nesnížil u žáků čas strávený pohybovými aktivitami, bychom mohli považovat za úspěch a pozitivní zjištění.

13 %

47 % 20 %

20 %

Kolik hodin týdně ve svém volném čase věnujete po-hybovým aktivitám?

0-2 3-5 6-8 VÍCE NEŽ JE UVEDENO

Obr. 13. Graf znázorňující pohybové aktivity

Related documents