• No results found

About

In document HappyHelper: Get it done! (Page 20-40)

Under About finns kort information f¨or anv¨andaren om vilka som skapat applikationen och varf¨or, samt hur man kommer i kontakt med skaparna (se figur 8c).

11 Utv ¨arderingsresultat

Genom att testa koden p˚a b˚ade virtuella och fysiska h˚ardvaror uppfylls f¨oljande krav (se avsnitt 7).

• Det finns en timer i anv¨andargr¨anssnittet som p˚aminner om att ta raster.

• HappyHelper tillhandah˚aller en kalenderfunktion d¨ar en anv¨andare kan l¨agga till deadlines.

• HappyHelper har funktioner som aktivt kan blockera andra applikationer p˚a en-heten.

• Vid till¨agg av en deadline r¨aknar HappyHelper ut hur mycket tid som b¨or l¨aggas p˚a uppgiften utifr˚an svenska h¨ogskolepo¨ang eller angiven tid.

11 Utv¨arderingsresultat

(a) Studeringssession p˚aslagen (b) F¨ardig med studier (c) Inst¨allningar timern Figur 7: Studietimern

• All HappyHelpers kod finns p˚a github, vilket betyder att HappyHelper ¨ar skriven med ¨oppen k¨allkod.

• Genom att alla textstr¨angar ¨ar sparade i filer kan man p˚a ett enkelt s¨att ¨overs¨atta HappyHelper till andra spr˚ak.

• Applikationen ¨ar testad p˚a flera enheter, men sk¨armstorlek mellan 1280x720 och 1920x1080 ¨ar de som applikationens gr¨anssnitt ¨ar anpassat f¨or att fungera p˚a.

• HappyHelper ¨ar utvecklad f¨or att fungera p˚a Android versioner API 15 och h¨ogre.

• Applikationens gr¨anssnitt ¨ar f¨orst˚aeligt utan att beh¨ova f¨orklaring f¨or de personer som hittills har testat det en kortare stund.

Eftersom inga utf¨orliga anv¨andartester har utf¨orts p˚a appen g˚ar det i nul¨aget inte att avg¨ora om f¨oljande krav har n˚atts:

• De fall vi i projektgruppen har uppt¨ackt att HappyHelper kraschar har vi ˚atg¨ardat, men vi kan inte garantera att appen aldrig kommer krascha.

• Eftersom anv¨andartester, d¨ar det testats om applikationen klarar av att hanteras p˚a ett felaktigt s¨att, inte utf¨orts g˚ar det inte att avg¨ora om HappyHelper ¨ar tolerant mot handhavande fel.

12 Resultat och diskussion

(a) Rasttimern p˚aslagen (b) F¨orslag av rastaktivitet (c) About Figur 8: Rasttimern och About sidan

HappyHelper ¨ar inte uppladdad p˚a Google Play i skrivande stund och kan d¨arf¨or inte att laddas ner av utomst˚aende fr˚an projektgruppen. Det ¨ar ocks˚a sv˚art att avg¨ora om appli-kationen ¨ar skriven p˚a ett s˚adant s¨att att den ¨ar l¨att att underh˚alla och uppdatera eftersom det hittills inte beh¨ovts g¨oras, men vi har aktivt kommenterat och skrivit koden p˚a ett s˚a enkelt s¨att som m¨ojligt. D¨arf¨or anser vi att HappyHelper ¨ar utvecklad f¨or framtida underh˚all och uppdateringar i ˚atanke.

12 Resultat och diskussion

HappyHelper tillhandah˚aller de viktigaste funktionerna som beskrivits tidigare. En ka-lenderfunktion som ska hj¨alpa en student att planera sina studier i god tid och en timer som b˚ade blockerar distraherande applikationer och p˚aminner om raster.

Tyv¨arr finns det i skrivande stund ingen fungerande funktion som visar hur mycket tid som beh¨over l¨aggas ner p˚a en uppgift per dag f¨or att slutf¨ora den inf¨or deadlinen. Hap-pyHelper r¨aknar dock ut riktlinjer f¨or m¨angden tid som b¨or l¨aggas p˚a en uppgift, men visar inte upp detta f¨or anv¨andaren. Orsaken till att HappyHelper inte anger riktlinjerna f¨or anv¨andaren ¨ar p˚a grund av att metoden, CalendarView, f¨or kalendern inte fungerar f¨or v˚art syfte. Mer om det beskrivs under CompactCalendarView (se avsnitt 8.2.2).

14 Framtida arbete

HappyHelper blockerar precis som planerat de applikationer som anv¨andaren angett som distraherande inom ett angivet tidsintervall. Tidsintervallet omfattar den totala tid som angetts f¨or studerandet. Det inneb¨ar att applikationerna beh˚alls blockerade under rasterna. Det p˚a grund av att anv¨andaren inte ska k¨anna sig lockad till att anv¨anda appli-kationerna och sedan inte kan sluta n¨ar rasten ¨ar ¨over. HappyHelper inv¨antar n¨amligen anv¨andaren att starta timern igen efter rastens slut. F¨or n¨arvarande st¨anger HappyHelper heller inte av notifikationer fr˚an de blockerande applikationerna, vilket i sig kan leda till distraktion.

Timerfunktionen p˚aminner anv¨andaren om att ta en rast och ger tips om vad anv¨andaren kan g¨ora f¨or att f¨orb¨attra sin inl¨arning. Det ¨ar precis det som f¨orv¨antades av timern vid projektets slut, med potential f¨or vidareutveckling. F¨or att avg¨ora huruvida HappyHel-per uppfyller syftet (se avsnitt 3.1) och l¨oser problemet med prokrastination ˚aterst˚ar att se. Ingen utv¨ardering av anv¨andare ¨ar utf¨orda och begr¨ansar d¨arf¨or de utv¨arderingsbara resultaten. F¨or att utreda det planerar vi en unders¨okning med ett stort urval av studenter som under en l¨angre tidperiod anv¨ander och utv¨arderar HappyHelper och dess effekt p˚a dem och deras studier. Anv¨andartester ¨ar inte utf¨orda p˚a grund av att applikationen i skrivande stund inte ¨ar helt f¨ardigst¨alld.

13 Slutsatser

P˚a grund av att det inte utf¨orts n˚agon unders¨okning med anv¨andarutv¨ardering finns tyv¨arr inga slutsatser att dra huruvida projektet uppfyllt sitt syfte eller ej. Emellertid

¨ar projektet lyckat i den mening att m˚al och krav till h¨og grad uppfylls. Fr˚agan som

˚aterst˚ar ¨ar s˚aledes om HappyHelper tj¨anar sitt syfte med de funktioner applikationen till-handah˚aller. Eftersom de v¨asentliga delarna av applikationen dock ¨ar skapade finns f¨or n¨arvarande ingen anledning att s¨aga att slutprodukten inte finns tillg¨anglig f¨or anv¨andare inom kort.

14 Framtida arbete

I vidareutvecklingen av HappyHelper ¨ar det av h¨ogsta prioritet att ˚atg¨arda de buggar som kan uppdagas vid de anv¨andartester som ¨ar planerade att utf¨oras. Att utg˚a fr˚an resultaten av anv¨andartester f¨or senare utveckling anses viktigt av projektgruppen, eftersom vi l¨agger stor vikt vid anv¨andarv¨anlighet.

Anv¨andartester ¨ar planerade att utf¨oras genom att tills¨atta av en mindre testgrupp f¨or

ap-14 Framtida arbete

plikationen, det kan d˚a utv¨arderas om appen uppfyller sitt syfte. Testgruppen f˚ar speci-fika uppgifter att utf¨ora och f˚ar sedan reflektera om det var l¨att att utf¨ora dessa uppgifter och om funktionen fungerar p˚a det s¨att de f¨orv¨antar sig. F¨or att ut¨oka och inh¨amta yt-terligare kunskap hur v¨al syftet uppfylls ¨ar det n¨odv¨andigt att testa applikationen under en l¨angre period. En testgrupp som f˚ar utv¨ardera hur deras studievanor, prestation och h¨alsa p˚averkas av att anv¨anda HappyHelper.

F¨orb¨attringar som b¨or utf¨oras snarast, eftersom det ¨ar funktioner som f¨orv¨antas vara utvecklade, ¨ar notifikationsblockering och visa upp rekommenderad tid att l¨agga p˚a en uppgift innan deadline f¨or anv¨andaren.

F¨or att f¨orb¨attra HappyHelper ytterligare b¨or det utvecklas versioner f¨or b˚ade datorer och iOS. P˚a s˚a s¨att kan HappyHelper anv¨andas p˚a det mest effektiva s¨att m¨ojligt f¨or studenter, oavsett om de ¨ager en Android telefon eller iOS.

En utvecklingspunkt som ¨aven skulle f˚a HappyHelper att st˚a ut fr˚an m¨angden ¨ar m¨ojligheten att synkronisera appen mellan flera enheter, d.v.s. det finns m¨ojlighet att ha HappyHel-per b˚ade p˚a dator och mobil/surfplatta och n¨ar anv¨andaren startar en studiesession via en enhet, startar den per automatik p˚a den andra. P˚a s˚a s¨att blir en student inte bli dis-traherad av t.ex. mobilen fast¨an den sitter vid datorn, och inte heller av webbsidor som t.ex. Facebook.

Nedan f¨oljer fler id´eer om hur applikationen kan utvecklas.

• M¨ojlighet till att avbryta p˚ab¨orjad pluggtid (d.v.s att man kan s¨atta p˚a applikatio-nerna igen efter man har stoppat dem).

• Registrera hur mycket tid som lagts ner p˚a arbeten.

• Synkronisera mobilens egna kalender med kalendern HappyHelpers kalender.

Referenser

Referenser

[1] “20 stunning examples of minimal mobile ui design,”

https://econsultancy.com/blog/64170-20-stunning-examples-of-minimal-mobile-ui-design/, [Accessed: 2016-05-15].

[2] “Akademiska po¨ang,”

https://sv.wikipedia.org/wiki/Akademiska po%C3%A4ng, [Accessed: 2016-05-08].

Referenser

[14] “MyStudyLife,”

https://app.mystudylife.com/, [Accessed: 2016-04-24].

[15] “Psykisk oh¨alsa bland unga,”

https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19109/

[19] “Smartphone os market share, 2015 q2,”

http://www.idc.com/prodserv/smartphone-os-market-share.jsp, [Accessed: 2016-05-14].

[20] “Storage options for Android,”

http://developer.android.com/guide/topics/data/data-storage.html, [Accessed:

2016-05-07].

[21] “Tooling and studying: Effective breaks,”

http://web.mit.edu/uaap/learning/study/breaks.html, [Accessed: 2016-05-15].

[22] “Unders¨okningen utf¨ord inom projektet,”

https://docs.google.com/forms/d/1oIrrIZ7CoaOe3f-nWohGbd3v6G6AVVODdbbCsNoPMwE/

viewanalytics?usp=form confirm, [Accessed: 2016-05-02].

[23] L.-P. Beland and R. Murphy, “CEP discussion paper no 1350: Ill communica-tion: Technology, distraction and student performance,” London School of Econo-mics (London), 2015, http://cep.lse.ac.uk/pubs/download/dp1350.pdf, [Accessed:

2016-04-24].

[24] F. Catalano, N. Goff, P. Maylahn, B. Oates, R. Oates, and A. Wujcik, “State of the k-12 market 2015,” MDR, 2015, http://schooldata.com/state-of-the-k-12-market/, [Accessed: 2016-04-24].

A Resultat av unders¨okning

[25] L. Ekstr¨om and I. Wikblom, “Studenternas arbetsmilj¨o vid uppsala universitet,”

Uppsala studentk˚ar, kapitel 3.4.3, 2014,

www.uppsalastudentkar.se/sites/default/files/bifogade/studenternas arbetsmiljo vid uu 12 13.pdf, [Accessed: 2016-04-24].

[26] B. Hedin, “Teaching procrastination - a way of helping students to improve their study habits,” LTHs 7:e Pedagogiska Inspirationskonferens, 2012,

http://kth.diva-portal.org/smash/get/diva2:545203/FULLTEXT01.pdf, [Accessed:

2016-04-24].

[27] E. Jaffle, “The science behind procrastination,” Observer Vol.26, 2013,

www.psychologicalscience.org/index.php/publications/observer/2013/april-13/

why-wait-the-science-behind-procrastination.html, [Accessed: 2016-04-24].

[28] Skolverket, L¨aroplan f¨or grundskolan, f¨orskoleklassen och fritidshemmet. Wol-ters Kluwers, 2015, http://www.skolverket.se/publikationer?id=3651, [Accessed:

2016-04-24].

[29] P. Steel, “The nature of procrastination: a meta-analytic and theoretical review of quintessential self-regulatory failure,” Phychological Bulletin, 2007,

http://studiemetro.au.dk/fileadmin/www.studiemetro.au.dk/Procrastination 2.pdf, [Accessed: 2016-04-24].

A Resultat av unders ¨ okning

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

10­19 16 4.2 %

20­29 333 87.9 %

30­39 17 4.5 %

40+ 13 3.4 %

Grundskola 1 0.3 %

Gymnasium 10 2.6 %

Högskola/Universitet 303 79.9 % Jag studerar inte 65 17.2 %

379 svar

Visa alla svar

Sammanfattning

Hur gammal är du?

Vilken nivå studerar du på?

Film om vad prokrastinering innebär.

Redigera detta formulär

87,9%

17,2%

79,9%

anna.nor94@gmail.com

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

Aldrig: 1 4 1.1 % 2 18 4.7 % 3 83 21.9 % 4 139 36.7 % Alldeles för ofta: 5 135 35.6 %

Inte alls: 1 9 2.4 % 2 35 9.3 % 3 59 15.6 %

4 121 32 %

Absolut: 5 154 40.7 %

Hur ofta upplever du att du prokrastinerar när du egentligen borde plugga/jobba?

Upplever du att prokrastination är ett problem?

När du prokrastinerar, hur gör du oftast det? (om du inte upplever att du prokrastinerar kan du hoppa över denna fråga)

1 2 3 4 5

0 30 60 90 120

1 2 3 4 5

0 35 70 105 140

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

4 84 22.2 % Absolut: 5 41 10.8 %

Inte alls: 1 37 9.8 % 2 71 18.7 % 3 67 17.7 % 4 101 26.6 % Absolut: 5 103 27.2 %

Inte alls: 1 18 4.7 % 2 78 20.6 % 3 112 29.6 % 4 132 34.8 % Mycket: 5 39 10.3 %

Tror du att det skulle hjälpa dig att hålla koncentrationen om distraherande appar stängdes av medan du pluggar/jobbar?

Hur stressad upplever du att du är?

Tycker du att prokrastination bidrar till att du blir stressad?

1 2 3 4 5

0 25 50 75 100

1 2 3 4 5

0 30 60 90 120

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

Inte alls: 1 27 7.1 % 2 31 8.2 %

3 72 19 %

4 125 33.1 % Absolut: 5 123 32.5 %

Ja 118 31.1 % Nej 71 18.7 % Kanske 190 50.1 %

Tror du att du skulle bli mindre stressad om du fick hjälp att planera dina studier/jobb?

Antal dagliga svar

1 2 3 4 5

0 25 50 75 100 125

50,1%

18,7%

31,1%

0 100 200 300 400

2016-05-14 Undersökning om prokrastination - Google Formulär

In document HappyHelper: Get it done! (Page 20-40)

Related documents