• No results found

adress Villavägsvändan 16 i Övertorneå (Rovainen) – Brandrester på en timmerbyggnad

Beslut

Nuvarande fastighetsägare skall tillskrivas om den aktuella tomten. Svar emotses senast till den 22 september 2014.

Sammanfattning av ärendet

(Namn) har tagit kontakt med nämndens ordförande angående brandrester på en timring som lämnats kvar på Rovainen-området.

Ärendets handläggning

Enligt plan- och bygglagens (2010:900) 8 kap 15 § skall ”en tomt hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.”

Enligt uppdrag från beredningsgruppen 2014-08-12 har fastighetsägaren tillskrivits om ovårdad tomt.

(Namn) har 2014-08-19 svarat att när han köpt fastigheten så tillhörde inte byggnaderna köpet utan dessa hade enligt uppgift köpts av

kommunen. Han har därefter sålt tomterna i Övertorneå åt (Namn) för ca ett år sedan.

Mbn § 70 Dnr 2009.0077 Matarengi 13:39, ovårdad tomt Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden förelägger fastighetsägaren (Namn och adress), att till senast den 22 september 2014 lämna ett skriftligt svar på vad hon tänker göra åt den ovårdade tomten Matarengi 13:39.

Sammanfattning av ärendet

Miljö- och byggnadsnämnden har skrivit till fastighetsägaren två gånger tidigare angående rubricerad fastighet. Försändelserna har inte tagits emot och Posten har returnerat breven.

Miljö- och byggnadschefen har i början av juni i år tagit foton av tomten. En del av området vid korsningen verkar tillhöra kommunens gatumark. Han har pratat med tekniske chefen om att kommunen borde röja på sin sida.

Ärendets handläggning

Enligt plan- och bygglagens (2010:900) 8 kap 15 § skall ”en tomt hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.”

Enligt uppdrag från beredningsgruppen har 2014-08-12 har fastighets-ägaren på nytt tillskrivits om den ovårdade tomten.

Fastighetsägaren har 2014-08-18 ringt att hon hade fått brevet. På grund av sjukdom har hon inte orkat ta emot de tidigare skrivelserna. Hon har informerats om att miljö- och byggnadsnämnden emotser ett skriftligt svar till senast 25 augusti 2014.

Inget svar har kommit till dagens datum.

Mbn § 71 Dnr 2014.0160

Dokumenthanteringsplan inom miljö- och hälsoskyddsområdet och trafiknämndens område - Fastställande

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden fastställer Dokumenthanteringsplan inom miljö- och hälsoskyddsområdet och trafiknämndens område.

Sammanfattning av ärendet

Varje kommun och landsting ansvarar för sina allmänna handlingar.

Det är tillåtet att gallra (förstöra) allmänna handlingar men gallringen måste vara noga genomtänkt för att inte förlora viktig information.

Svenska Kommuner och Landsting har tagit fram gallringsråd för olika verksamheter inom kommuner och landsting. Häftet Gallringsråd nr 8 ger råd om bevarande och gallring av handlingar hos kommunernas miljö- och hälsoskyddsverksamhet. Tanken är att varje myndighet fastställer sina egna gallringsråd i ett dokumenthanteringsplan.

Beredningsgruppen har 2014-08-12 behandlat ärendet. Miljö- och byggnadsnämndens handläggare har upprättat ett förslag till Dokumenthanteringsplan inom miljö- och hälsoskyddsområdet

som baserar på SKL:s gallringsråd nr 8 samt på trafiknämndens område.

Förslaget har skickats till ledamöterna med kallelsen

Från och med den 1 januari 2013 förvaras alla handlingar digitalt.

Mbn § 72 Dnr 2014.0160

Dokumenthanteringsplan inom plan- och byggområdet – Fastställande

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden fastställer Dokumenthanteringsplan inom plan- och byggområdet.

Sammanfattning av ärendet

Varje kommun och landsting ansvarar för sina allmänna handlingar.

Det är tillåtet att gallra (förstöra) allmänna handlingar men gallringen måste vara noga genomtänkt för att inte förlora viktig information.

Svenska Kommuner och Landsting har tagit fram gallringsråd för olika verksamheter inom kommuner och landsting. Häftet Gallringsråd nr 11 ger råd om bevarande och gallring av handlingar rörande kommunens uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet. Tanken är att varje myndighet fastställer sina egna gallringsråd i ett dokumenthanterings-plan.

Beredningsgruppen har 2014-08-12 behandlat ärendet. Miljö- och byggnadsnämndens sekreterare har upprättat ett förslag till

Dokumenthanteringsplan inom plan- och byggområdet som baserar på SKL:s gallringsråd nr 11. Förslaget har skickats till ledamöterna med kallelsen.

Från och med den 1 januari 2013 förvaras alla handlingar digitalt.

Mbn § 73 Dnr 2014.0028

Strategisk handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Övertorneå kommun 2014

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden fastställer följande jämstställdhetsmål:

- Lika behandling av kvinnor och män vid ärendehantering inom miljö-, bygg- och trafikområden.

- Jämställdhetsperspektivet ska finnas med vid upprättande av nya detaljplaner speciellt för bostadsområden.

Sammanfattning av ärendet

Kommunfullmäktige har 2014-02-24, § 7 fastställt rubricerad handlings-plan.

Ett övergripande jämställdhetsmål för Övertorneå kommun, relaterat till Vision 11 000 är: ”Övertorneå kommun ska ha en rättvis fördelning av resurser till kvinnor och män, flickor och pojkar inom samtliga

kommunala verksamheter. Vid beslut om förändringar ska en jämställdhetsanalys vara genomförd.”

Varje nämnd/styrelse skall utarbeta och anta minst ett mätbart

jämställdhetsmål, relaterat till det av fullmäktige antagna övergripande målet. Varje förvaltning skall sedan utarbeta minst ett mätbart

jämställdhetsmål, relaterat till det av nämnden antagna målet.

Beredningsgruppen har 2014-08-12 diskuterat att ett jämställdhetsmål kunde vara att vid nya detaljplaneområden specifikt tänka på att ha en bra belysning vid tunnlar och liknande ställen för att minska risken för överfall och rån.

Sammanträdet

Miljö- och byggnadsnämnden tillika trafiknämnden diskuterade även det viktiga ur jämställdhetsperspektiv vid uppsättande och även borttagande av vägbelysning. Bra belysning även på de obebodda sträckorna skapar trygghet åt alla som färdas på vägarna och gör det lättare att besöka varandra, motionera och så vidare.

Mbn § 74 Delgivningar Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden lägger delgivningarna till handlingarna.

1. Kommunfullmäktige har 2014-05-19, § 28 beslutat att anta en ny översiktsplan för Övertorneå kommun med vissa tillägg.

2. Skogsstyrelsens skrivelse, dat 2014-06-09, angående rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten på fastigheten Turtola 1:156.

3. Länsstyrelsens tillstånd till Metsäurakointi Koivisto OY till transport av farligt avfall.

4. Länsstyrelsens beslut till Netel AB, Falun – Föreläggande till skydd av naturmiljön enligt 12 kap 6 § miljöbalken för uppförande av mobilnätmast och teknikbodar på fastigheterna Koivukylä 25:6 och 26:6.

5. Program för miljökonsekvensbeskrivning för Palovaara-Ahkiovaara vindkraftsprojekt i finska Pello kommun.

6. Revisorernas rapport över styrelsens och nämndernas ansvars-utövande under år 2013.

Related documents