• No results found

Telefonintervju 2000-12-14

Ängel 3’s utbildning består av både ekonomi och teknik. Han har arbetat inom mekanisk industri där han skötte företaget och hans arbetsuppgifter innebar att göra allt från att vara kamrer till försäljare. Efter detta blev han värvad till ett transportföretag där han arbetade med försäljning innan han övergick till att arbeta med teknikutredningar för stora anläggningar. Genom detta hamnade han på företagets huvudkontor och vid sidan av att arbeta med stora anläggningar byggde han upp andra funktioner inom företaget. Senare blev han rekryterad av ett tidningsföretag där han fick posten som marknadsdirektör och där arbetade han ett antal år tills han blev värvad av ett mediabolag och fick posten som VD. Detta mediaföretag såldes tre gånger och sista gången gick Ängel 3 in med eget kapital och lyckades få detta att växa enormt mycket.

Förutom verksamheten som Affärsängel sitter han även i ett antal styrelser. Han har endast verksamhet som Affärsängel och har inga kopplingar till något Venture Capital bolag. I Luleå är han delägare i tre bolag, ett transportföretag, ett företag som gör affärssystem och ett Internetföretag.

4.3.1 Intervjuresultat

De pengar Ängel 3 tjänat på sin satsning i mediabolaget fortsatte han att satsa i små onoterade bolag. Han började investera i onoterade bolag för att han varit VD och suttit i ledningen för olika bolag under många år och därmed vet vad ett företag egentligen behöver. Dessutom vet han att företag som har starka ledare och samtidigt brinner för sin idé och där möjlighet finns att locka till sig andra med olika erfarenheter i styrelser

runt omkring bolaget ger en potential för företaget att växa relativt mycket. Han är inte intresserad av förvaltande bolag utan det är bolag med tillväxtpotential som han går in i.

Ängel 3 går in i olika faser i företagens utveckling, inte bara i såddfasen. Han tycker att det känns tryggast att göra en investering när företaget har kommit igång med sin verksamhet, eller som han uttrycker det ”när de börjat skicka fakturor och fått betalt för dem”. Trots detta har han ett portföljbolag som inte ännu kommit igång med sin verksamhet men som han investerat i för att han bedömer det vara ett lovande bolag.

Ängel 3 sprider inte bara sina investeringar i Sverige utan över hela Europa Han har bestämt sig för att ha sex portföljbolag åt gången, varken mer eller mindre, eftersom det är så många han bedömer att han hinner med att vara personligt engagerad i. Just nu har han dock bara fem men siktar på att investera i ytterligare ett. Han väljer sina objekt med omsorg och han har därför bara hunnit göra dessa fem investeringar sedan han drog igång verksamheten som Affärsängel i september 1999. Han poängterar att det är många erbjudanden han måste avböja. Det är viktigt att ha en gemensam bild av företagets framtida utveckling vid investering i den typen av bolag så att inte det blir någon överraskning och för att inte processen blir för lång innan verksamheten kommer igång.

Trots att Ängel 3 är aktiv i alla sina portföljbolag tar han ingen formell roll i företagets ledning utan fungerar mer som en ”gratis konsult”. Han har också ett omfattande nätverk och kan därför bistå med kontakter som portföljföretaget kan göra affärer med.

Han kan hjälpa till att plocka ihop unga människor tillsammans med äldre rutinerade som har behov av deras tjänster. Han säger att det är viktigt för honom att skapa marknader eller att vara vägen till marknaden för många nya idéer. Han är med i processen tills han känner att bolaget har fått sin form och kan växa, efter det blir han mer passiv.

Han har inget uttalat avkastningskrav men det ska finnas en potential för företaget att bli dominant i Sverige med lite tur. Allra helst ska det också finnas möjlighet för etablering i andra länder. Eftersom Ängel 3 deltar aktivt i bolagens uppstart är han med och påverkar hur bra det går, och det viktigaste är att det går åt rätt håll. Han har så mycket pengar att han egentligen inte har något behov av ytterligare vinstmedel utan det är lusten att bygga som tar över.

Han tycker att det är viktigt att se realistiskt på värdeökningen i bolaget. Det är viktigt att komma ihåg att man måste bygga en verksamhet innan man kan få en värdeökning och denna måste ligga i dagen och inte som en potential. Han vill helst äga mellan 20-30 procent av det egna kapitalet men vill tillsammans med en annan part komma över minst 50 procent av bolagets kapital. Detta för att få väldigt snabba beslut och att undvika att det blir segdraget och att man fastnar i omröstningar. Det är viktigt med snabba beslut under en utvecklingsfas för om bolaget inte utvecklas tillräckligt snabbt är det risk att marknaden redan är död när man är färdig med produkten. Framförallt är det viktigt att vara snabb med att hitta distributionskanaler innan någon annan hinner före och ”tar platsen längst fram på hyllan”.

Identifikation

Det första portföljföretaget, transportföretaget, kom han i kontakt med via en gammal bekant som är VD för ett Venture Capital bolag. Han hade även fått information om företaget via lokalpressen. Det andra företaget, som gör affärssystem, fick han kännedom om på en släktmiddag. När han frågade om de visste någonstans det gick att placera pengar rekommenderade en gäst företaget. Han tog efter detta kontakt med entreprenören och kontakten ledde till affär. I detta bolag finns även andra investerare.

Ängel 3 har även ett bolag i Mellaneuropa som tillverkar vattenreningsutrustning. Han kom in i det bolaget tillsammans med privatpersoner ur Sveriges investeringselit som han kände sedan tidigare. Det var dessa personer som initierade den kontakten och det var således nätverket som ledde till att han kom i kontakt med detta bolag. Ytterligare ett portföljbolag kom han i kontakt med via ett av sina styrelseuppdrag där han fick representera det bolaget i styrelsen för ett av deras portföljbolag. I portföljbolagets styrelse fanns en man som sedermera hoppade av från portföljbolaget och Ängel 3 startade tillsammans med honom och en utländsk man som fanns i ”avhopparens”

kontaktnät, en grossist i Sydeuropa.

Nätverk

Ängel 3 säger att det i alla investeringsfall är nätverken som dominerar identifikationen.

Han söker själv inte aktivt utan får erbjudanden av sådana som han känner och litar på.

På samma sätt har han med sig investerare i sina portföljbolag som han tipsat om investeringen för att han själv litar på bolaget. I bolaget som tillverkar affärssystem, och transportföretaget har hade han med sig ett antal investerare för att ge bolaget en så bra bas som möjligt och för att ge det ett så stort kontaktnät som möjligt.

Den allra första kontakten med entreprenören sker genom att entreprenören tar kontakt på telefon och sedan träffas de över fika eller lunch. Informella nätverk är viktigare än formella som exempelvis Connect. Han tycker att Connect fyller en bra funktion men det viktigaste är ändå personliga kontakter där det finns ett förtroende. Det är angeläget att veta vem som har rekommenderat en entreprenör eftersom det är avgörande att känna att de är hederliga. För Ängel 3 är frågor om etik och moral väldigt angelägna, likväl som att förtroende och att det ska finnas en förmåga är viktigt.

Ängel 3 är inte medlem i något organiserat nätverk för Affärsänglar men har ett stort personligt nätverk med goda vänner där många är väldigt förmögna. Han har inte gått med i något nätverk han fått erbjudande om, som till exempel att bli listad på diverse sajter. Ängel 3 anser nämligen att den som är proffsig håller inte på att skicka ut affärsplaner till en hel drös investerare utan denne ringer upp ett fåtal intressanta investerare och diskuterar möjligheten att skicka in en affärsplan. Han tycker inte att det är någon ”direktreklamsövning” för honom.

Förtroende

Ängel 3 går inte in i ett bolag för att han har visioner tillsammans med bara två unga entusiaster utan han försöker bygga så att det finns en komplett kompetens i styrelser och ledning för bolaget. Förtroendet för affärsidén är dock 100 procentigt viktigt. Om han inte tror på affärsidén blir det ingen affär. I flera fall har dock affärsidén anpassats

till marknaden när entreprenörerna förstått att man inte bara ska förhandla i rummet utan att man ska ut till en marknad också, det beror på hur orealistisk affärsidén är. I vissa fall är det helt klart eftersom det redan finns många som gör samma sak. Han kan dock tänka sig att satsa på en lite svagare affärsidé om han tror på personen och det samtidigt finns en möjlighet att bli bäst på det man gör. Det är lättare att tro på en entreprenör som brinner för en sak, istället för på en entreprenör som vill satsa på många saker samtidigt. Det finns inget absolut svar på vad som får honom att investera utan det är en kombination av många olika saker.

Förtroendet för entreprenören är viktigare än förtroendet för den som rekommenderat honom eftersom det är med entreprenören han ska arbeta i framtiden. Om han inte känner förtroende blir det ingen fortsättning och om han känner förtroende tar han någon referens också eftersom det inte får finnas några ”lik i lasten”. Han kollar upp entreprenörens bakgrund, en process som är relativt tidskrävande.

5 ANALYS

I kapitlet analyseras det empiriska materialet samt jämförs med den teoretiska referensramen. Kapitlet utgår ifrån den analysmodell som utarbetats i teorikapitlets sista del.

5.1 Sammanfattande tolkningsram

Analysmodellen som utarbetades i kapitel tre ligger här till grund för analysarbetet. Hur Affärsänglar identifierar sina investeringsobjekt, det vill säga vilka sökvägar som är viktiga och vad som leder fram till ett investeringsbeslut analyseras nedan i kapitlet.

Figur 3 Vår sammanfattande tolkningsram.

5.2 Affärsänglar

Enligt Isaksson (1997) är Venture Capital bolag företag som specialiserat sig på att gå in som aktiva partners i unga lovande företag. Mason och Harrison (1994) beskriver Affärsänglar på ett liknande sätt, nämligen att de är privatpersoner som investerar i nystartade och unga företag. Dessa två har gemensamt att de är engagerade i företagets

Affärsänglar

Investerings- beslut Nätverk

Förtroende

Affärsplan Aktivt

Identifikations

-

processen

Infor-mella

For-mell

drift och att de vill skapa värde i tillväxtföretag. Affärsänglar är oftast aktivare med intresse för den operativa verksamheten medan Venture Capital bolagen oftast nöjer sig med en styrelseroll. (Isaksson, 1997: Aernoudt, 1999) Ängel 1 har varit olika aktiv i sina portföljbolag. I de fall han varit aktiv har han gjort allt från att sitta i styrelsen till att deltaga i den operativa verksamheten med kundkontakter, personalanställning och strategiutformning. Ängel 2 har bara haft rollen som styrelseordförande i sina portföljbolag, medan Ängel 3 inte tar någon formell roll i sina portföljbolag utan mer fungerar som en ”gratis konsult”.

Affärsänglar går oftast in tidigare i företagets utvecklingsstadium än Venture Capital bolagen. Enligt Kaarlgard (1998) är Affärsänglarna en bättre finansieringskälla i såddfasen eftersom de har erfarenhet som entreprenörer och dessutom har de inte samma press att möta avkastningskrav som de flesta Venture Capital bolagen har. Detta på grund av att Affärsänglar inte har några aktieägare att svara inför. Ängel 1 styrker detta genom att berätta att Affärsänglar går in i tidigare skeden i portföljbolagets utveckling än Venture Capital bolagen. Han menar att det här beror på att Affärsänglar ofta vill vara med i början då kapitalinsatsen är lägre och de får möjlighet att vara med och bygga upp företaget. Även Ängel 2 nämner intresset att bygga något som skäl till att göra investeringar i onoterade bolag och får medhåll av Ängel 3. Den sistnämnda gör även investeringar i företag som kommit något längre i sin utveckling men är inte intresserad av förvaltande bolag.

På grund av de skatteregler som gäller för Affärsänglar i Sverige idag diskrimineras de som kapitalkälla åt företag (Braunerhjelm, 1999). Med anledning av detta övergår många av dem med tiden till att bedriva sin verksamhet i form av Venture Capital bolag. Det är därför troligt att Affärsänglar och Venture Capital bolag har identifikationsprocesser som liknar varandra. Ängel 1 menar att det inte skiljer sig i fråga om vilka sökvägar Affärsänglar använder för att identifierar sina investeringsobjekt jämfört med hur Venture Capital bolagen går tillväga. Han menar vidare att de genomgår liknande processer även om den är något snabbare och mer informell för Affärsängeln. Ängel 2 tycker även han att det inte skiljer sig hur han kommer i kontakt med investeringsobjekt i sin roll som Affärsängel i jämförelse med hur det går till inom det Venture Capital bolag han numera driver. Ängel 3 har inte varit aktiv i något Venture Capital bolag och kunde därför inte göra denna jämförelse.

Related documents