• No results found

Affärsområdeschef Ventilation Tillträdde 1 mars 2010

Fem största:

Storbritannien, Sverige, Danmark, Tyskland, USA.

20 länder.

CEE/CIS CEE/CIS

5%/

5%/–49%

43%/–15% –15%

Norden

Västeuropa

44%/

44%/–18% –18% –18 8% %

55%

55% 63% 63% 58% 58%

Omsättning Omsättning EBIT

Comfort inneklimat-produkter i shopping-center i Helsingfors

Leverans från Lindab Partnershipkund till nya golfanläggningen PGA National Sweden utanför Malmö

l i n d a b | a ff ä r s o m r å d e v e n t i l a t i o n

Affärsområde Ventilation

Affärsområde Ventilation, som består av divisionerna Air Duct Systems och Comfort, erbjuder ett komplett produktsortiment och en hög servicegrad för ventilationsinstallatörer över hela Europa. Av försäljningen går cirka 90 procent till yrkesbyggan-de och 10 procent till bostadsbygganyrkesbyggan-de. Unyrkesbyggan-der 2009 var mark-naden för yrkesbyggnader svag, framför allt inom nybyggna-tion. Aktiviteten inom renoveringssegmentet var stabilare, bland annat som en följd av statliga subventioner för minskad energi-användning i byggnader.

Genomförda kostnadsbesparingsprogram, som främst omfattat ef-fektiviseringar, har minskat de fasta kostnaderna och bidragit posi-tivt till resultatet. Produktions- och marknadsföringsstrukturen har behållits för att tillvarata framtida tillväxtmöjligheter.

Ökad konsolidering gynnar Lindab

Hos affärsområdets största kundgrupp, ventilationsinstallatörerna, sker en viss konsolidering. Den ökade standardiseringen av bygg-normer i Europa underlättar för främst de större aktörerna att växa på nya geografiska marknader. Denna trend gynnar Lindab efter-som kunderna föredrar att teckna avtal med leverantörer efter-som har standardiserade processer och internationella distributionsnätverk.

Genom ett attraktivt produkterbjudande och en effektiv logistik med hög leveranssäkerhet, bland annat genom 109 filialer, har Lindab idag en stark position på den europeiska marknaden. Under 2009 har flera avtal tecknats med internationella ventilationsinstallatörer. I Lindabs erbjudande till dessa kunder ingår bland annat Lindab Part-nership och verktygssortimentet Smart Tools.

Fortsatt framgång för Lindab Partnership

Lindabs erbjudande till installatörerna om partnerskap, Lindab Part-nership, fortsätter att förstärka kundrelationerna. Den egenutveck-lade programvaran CADvent, servicetjänsterna inom Partnership

inklusive Lindabs breda produktsortiment förenklar hela processen för installatören, vilket innebär både tids- och kostnadsbesparing-ar. Antalet Partners uppgick vid årsskiftet till 15 stycken efter att sex nya Partners tillkommit 2009.

Fortsatta förenklingar för kunderna

Division Air Duct Systems är idag marknadsledande inom sitt område i både Norden och Västeuropa och erbjuder innovativa systemlös-ningar inom ventilation som förenklar för kunderna. Under året har flera så kallade Smart Tools lanserats. Smart Tools är ett produkt-paket som hjälper installatörer att arbeta effektivare genom att un-derlätta hantering, kapning och montering av kanaler.

En ny version av beräknings- och designprogrammet CADvent, som omfattar produkter från både division Air Duct Systems och Com-fort, lanserades hösten 2009 med fler produkter och förbättrat an-vändargränssnitt.

Fördel Lindab Safe Click

Lanseringen av produktserien Lindab Safe Click har fortsatt under året och följts upp med kompletteringar av produktsortimentet.

Lindab Safe Click är nu introducerat på merparten av Lindabs mark-nader, och nya hjälpmedel för att förenkla byggandet presenteras kontinuerligt.

Under det senaste året har även oberoende tester av kanalsyste-met genomförts. Slutsatsen i rapporterna från tyska TÜV (Tech-nischer Uberwachungs Verein) och finska Arbetshälsoinstitutet (FIOH) visar att paketlösningen Lindab Safe Click, SR Cutter och Smart Tools är överlägset skruv-, nit- och tapemontage av venti-lationskanaler. Systemet ger bättre arbetsergonomi vid både kap-ning, montage och övriga moment, liksom snabbare, enklare och tätare installationer.

420 kylbafflar Architect Moon ger kyla, värme och frisk luft till ny heminredningsgalleria i Stockholm

l i n d a b | a ff ä r s o m r å d e v e n t i l a t i o n

Lindabs cirkulära kanalsystem Lindab Safe Click

Ökade krav på energieffektivitet innebär potential På lång sikt förväntas Lindabs försäljning att öka till följd av de ökan-de miljökrav och ökan-den miljölagstiftning som är relaterad till energief-fektivitet. Bland annat byggs många byggnader i Europa fortfarande med rektangulära ventilationskanaler, vilket jämfört med cirkulära ka-nalsystem ger större energispill och sämre driftsekonomi. Cirkulära kanalsystem blir därför en allt viktigare faktor i takt med att EU:s nya energinormer för byggnader införs. I Norden är höga krav på ener-gieffektivitet redan praxis och cirkulära system dominerar.

Hög innovationstakt inom Comfort

Division Comforts systemkunnande, produkter och IT-lösningar gör det enklare för konstruktörer och installatörer att skapa ett behagligt, hälsosamt och produktivt inneklimat. Attraktiv formgivning av synliga don och detaljer är också ett viktigt inslag i produktprogrammet.

De under 2008 lanserade nya produkterna, kylbaffeln Plexus och ljuddämparen Aerodim, har fortsatt att generera ökad försäljning.

Bland annat erhölls en order på 2 500 kylbafflar till ett projekt i Aus-tralien med mycket stränga miljö- och energikrav. Under 2009 har det intensiva produktutvecklingsarbetet fortsatt, vilket kommer att resultera i flera produktlanseringar under 2010. Under vintern 2009 färdigställdes den andra generationen av kylbaffeln Plexus som bi-drar till att sänka ventilationsenergiförbrukningen.

Comforts fokus på funktion, energieffektivitet och design är en vik-tig konkurrensfördel då man befinner sig tidigt i byggprocessen och ofta samarbetar med projektörer för att utveckla rätt produk-ter och lösningar.

Fokus 2010

Lindab Ventilation kommer att fokusera på säljinitiativ baserat på af-färsområdets unika kundlösningar. Bland annat ska den europeiska

filialstrukturen utnyttjas i ännu större omfattning för att fler interna-tionella avtal ska kunna tecknas. Produkter och system ska fortsät-ta att utvecklas med utgångspunkt i att förenkla för kunden genom fokus på energi, miljö och inneklimat. Kostnadskontrollen kommer fortsatt att vara i fokus och åtgärder kommer att vidtas om markna-derna visar en fortsatt negativ trend.

33

l i n d a b | re p o r t a g e

Stål – en stark