• No results found

47

l i n d a b | h å l l b a r h e t

Engagerad personal och entreprenörstänkande har alltid varit av central betydelse för Lindab. För att säkerställa en framtida utveckling satsar därför Lindab på bred kompetensutveckling och implementering av bolagets företagskultur.

Under de senaste åren har Lindab arbetat med verktyget Lindab Li-festyle, som är ett program för att med enkelhet och tydliga bud-skap föra ut och implementera företagskulturen och Lindabs syn på ledarskap. Exempelvis tydliggörs

be-tydelsen och innebörden av entreprenör-skap. Det måste också finnas öppenhet för att anpassa entreprenörskulturen till lokala förhållanden eftersom kundstrukturen och kundvärden kan variera.

Under 2009, då Lindab firade sitt 50-års jubileum, besökte VD David Brodetsky 16 affärsenheter vilka omfattar cirka 70 pro-cent av Lindabs anställda, för att sprida

kunskap om företagets historia, kärnvärden och strategier. En bok om företagets historia, ”50 år av förenklat byggande”, har givits ut på nio språk och delats ut till anställda.

Ledarskapsutveckling

Förutom Lindab Lifestyle genomförs kontinuerliga utbildningar för ledarna inom organisationen. En stor del av utvecklingen inom en organisation sker genom dagliga kontakter mellan olika enheter och den problemlösning som ständigt pågår i processen.

Ledare utvecklas genom att få ta sig an nya uppgifter i nya miljöer.

Tack vare företagets snabba utveckling på nya marknader har många ledare tillgodogjort sig erfarenheter som är mycket viktiga för företa-gets expansion. Genom verktyget Manager Profile identifieras olika medarbetares ledar- och resultategenskaper vilket ligger till grund för utbildning och rekrytering av framtida ledare inom koncernen.

Offensivt hälsoarbete

Genom ett offensivt hälsoarbete stödjer Lindab de olika affärsen-heternas arbete med olika aktiviteter som kan öka frisknärvaron i koncernen. Friskvårdsarbetet är samtidigt integrerat med olika in-satser för en effektiv rehabilitering och god arbetsmiljö. Detta ska bidra till god hälsa hos medarbetarna, en hållbar verksamhet och ökad konkurrenskraft. Dessutom skapas en attraktiv arbetsplats där friska medarbetare bygger friska företag. Genom ett långsiktigt arbete med tydliga rutiner strävar Lindab efter att sjukskrivna medarbetare snabbt ska kunna komma tillbaka i arbete. Lindab arbe-tar även för att minimera ohälsa och arbets-skador. Varje affärsenhet har ansvar för att lagar och regelverk följs och att all personal genomgår utbildning för de arbetsuppgifter som ska genomföras. Alla medarbetare ska också informeras om och utbildas i de lagar och krav som gäller för arbetsplatsen.

Diskriminering

Lindab uppmuntrar mångfald och behandlar anställda utan att dis-kriminera avseende kön, ras, religion, ålder, funktionshinder, sexu-ell läggning, nationalitet, politiska åsikter, fackföreningstillhörighet, socialt eller etiskt ursprung. Inga fall av diskriminering har rappor-terats under 2009.

Mänskliga rättigheter

Alla aktiviteter inom koncernen måste respektera mänskliga rättig-heter. Alla anställda har rätt att bilda, delta eller avstå från att delta i fackföreningar eller andra organisationer som ägnar sig åt kol-lektiva förhandlingar. Lindab gör egna riskbedömningar av sina geografiska marknader avseende faktorer såsom förtryck, barn-arbete och tvångsbarn-arbete. Risken för dylika överträdelser bedöms som låg inom Lindabkoncernen och under året har inga överträ-delser registrerats.

Medarbetare

l i n d a b | h å l l b a r h e t

49

l i n d a b | h å l l b a r h e t

Lindab är ofta det ledande industriföretaget på de orter där kon-cernens huvudenheter ligger. Goda och nära relationer med lo-kala myndigheter och organisationer, samt lolo-kala satsningar som stöttar och bidrar till en god lokal samhällsutveckling är betydelsefullt för Lindab.

Lindab bedriver verksamhet i 31 länder. På flera av dessa orter är Lindab ett av de ledande företagen, framför allt på de platser i Sveri-ge, Danmark, Tjeckien och Luxemburg där koncernens största pro-duktionsenheter finns. Det är självklart för Lindab att ta det samhälls-ansvar som kan förväntas av ett stort företag och ambitionen är att bidra till lokal utveckling.

Sprida Lindabs värderingar

Lindabkoncernen uppmuntrar leverantörer och andra affärspartners att stärka sitt arbete kring frågor rörande Social Responsibilty. Alla större leverantörer måste ta del av Lindabs etiska kod och förbin-der sig därigenom att uppfylla tillhörande krav. Lokala leverantörer väljs när det är möjligt.

På de flesta platser där koncernen finns sker även ett samarbete med olika organisationer och myndigheter i syfte att stärka affärskli-matet och den lokala samhällsutvecklingen. Genom att samarbeta med och verka i dessa försöker Lindab bidra till en generellt positiv utveckling och att långsiktigt stärka regionens attraktions- och kon-kurrenskraft, något som gynnar både samhället och Lindab.

En viktig faktor till Lindabs engagemang är att huvuddelen av rekryte-ringen av nya medarbetare, såväl chefer som övriga anställda, i stor utsträckning, sker i de samhällen där koncernens enheter är lokalise-rade och där Lindab i många fall är en stor och viktig arbetsgivare.

Samhällsengagemang

Lindab är genom sina bolag involverade i en rad aktiviteter för att stödja det lokala samhället och dess medborgare. Under 2009 har Lindabkoncernen bidragit med ca 5 MSEK i form av sponsring och

donationer. Stöd till skolor, universitet och andra utbildningsinstitu-tioner och deras studenter är vanligt förekommande inom Lindab.

Bland annat deltar medarbetare från Lindab som gästföreläsare på olika universitetskonferenser och sponsrar forskning som rör ut-vecklingen inom byggnadssystem och ventilation. Lindab deltar också i program som ger studenter arbetslivserfarenhet, genom att erbjuda dem praktiktjänster och hjälp med examensarbeten. Ett sådant exempel är stödjandet av Opportunity Inc.’s ungdomspro-gram i Portsmouth, USA.

Många av Lindabs bolag stödjer också senior- och ungdomsverksam-het inom sportklubbar. Genom organisationen Hello Sweden stöttar Lindabkoncernen bland annat lovande svenska idrottare på deras väg till toppen. I andra fall tar engagemanget inom sport formen av sponsorskap då Lindab försöker nå en bredare publik för att på så sätt stärka varumärket. Ett sådant exempel är Lindab Arena, vilket ger Lindab en naturlig exponering genom elitserieishockeyklubben Rögles insatser. Ett annat exempel är det årliga stödet till ATP ten-nisturneringen Swedish Open i Båstad. Liknande former av spons-ring förekommer på andra platser, dock i mindre skala.

Lindabkoncernen har sedan länge stöttat Cancerfonden som är den ledande finansiären av svensk cancerforskning. Många Lin-dab-bolag har även valt att ge lokalt stöd till olika välgörenhets-organisationer. Stödet sker bland annat genom donationer till in-ternationella och lokala organisationer såsom Chance 4 Child-ren i deras arbete med barn som på olika sätt har det svårt och Jedlička’s Institutets stiftelse som hjälper handikappade att in-tegreras i samhället. Även idrottsverksamhet sponsras lokalt för både ungdomar och vuxna.

Statliga stöd

Erhållna bidrag uppgick under 2009 till ca 26 MSEK. Huvuddelen, 85 procent, var nationellt stöd avseende förkortad arbetstid, vilket i huvudsak avser Luxemburg. Resterande del utgjordes framför allt av utbildnings- samt fraktstöd.