• No results found

Affärsområdets nettoomsättning uppgick till MSEK 295,5 (294,5)

In document STUDSVIK ÅRSREDOVISNING 2003 (Page 27-31)

Rörelseresultatet uppgick till MSEK 40,0 (5,4). Valutakurseffekter,

exklusive effekter av vidtagna säkringsåtgärder, påverkade

netto-omsättningen och rörelseresultatet med MSEK –38,6 respektive

MSEK –2,7 jämfört med föregående år.

26

AVFALLSHANTERING

I USA finns dessutom stora mängder avfall från kärnvapenproduktion och annan kärnteknisk utveckling som kommer att bearbetas och slut-förvaras. Bland annat ansvarar DOE (US Depart-ment of Energy) och DOD (US DepartDepart-ment of Defense) i USA för stora mängder sådant så kallat federalt avfall. Den totala kostnaden för att behandla och slutförvara detta avfall anges i storleksordningen 150–300 miljarder dollar.

Liknande avfall finns bland annat i Storbritan-nien, Frankrike, Ryssland, Kina och Indien.

Affärsområdets position på marknaden Behandling av torrt lågaktivt avfall

Lågaktivt brännbart avfall behandlas i Studsviks förbränningsanläggning utanför Nyköping.

Syftet med förbränningen är att reducera avfallets volym samt att skapa en kemiskt stabil slutprodukt i form av aska. Inför slutförvar kan volymen reduceras ytterligare med hjälp av högtryckskompaktering.

Genom hög förbränningseffektivitet upp-nås en volymreduktion på över 95 procent.

Kunderna är europeiska kraftverk, statliga myndigheter och organisationer som bildats för att ta hand om avfallet.

Behandling av metalliskt lågaktivt avfall I Studsviks smältanläggning behandlas radio-aktivt, kontaminerat metallskrot från kärn-tekniska anläggningar i Sverige och Europa.

En stor del av radioaktiviteten avlägsnas i förbehandlingsprocesser och ytterligare en del koncentreras till slaggen i samband med att metallen smälts. Behandlingen syftar till att friklassa och återanvända metallen.

Den del som inte kan friklassas direkt efter behandling kan lagras för avklingning under högst 20 år innan det friklassas och åter-används. Skrotposter som inte kan friklassas inom en 20-årsperiod återsänds till kunden.

Behandling av låg- och medelaktivt vått avfall Radioaktivt avfall, i form av jonbytarmassor, behandlas i Studsviks anläggning i Erwin, Tennessee, USA. Metoden som används, THORSM (Thermal Organic Reduction), är ut vecklad och patenterad av Studsvik. Genom den termiska processen omvandlas det orga-niska materialet i jonbytarmassorna till koldioxid och vatten, vilket gör att avfallsvolymen redu-ceras avsevärt. Speciella oorganiska tillsatser gör att radioaktiviteten binds till en synnerligen stabil restprodukt.

THORSM -processen lämpar sig även mycket väl för andra typer av radioaktivt avfall. Av det skälet har Studsvik tillsammans med Washington Group International Inc. (WGI) startat ett bolag för att behandla federalt avfall från kärnteknisk forskning, utveckling och annan verksamhet i USA. Syftet med behandlingen är detsamma som för jonbytarmassor, det vill säga volym-reduktion och att åstadkomma en kemiskt stabil slutprodukt inför slutförvar.

Slutförvar av lågaktivt avfall i USA sker huvudsakligen i Barnwell, South Carolina samt vid Envirocare i Utah. Deponikapaciteten i South Carolina minskar emellertid succes-sivt genom delstatlig lagstiftning. Detta ökar Studsviks möjligheter att utgöra ett attraktivt behandlingsalternativ eftersom kostnaden för slutförvar bland annat är volymbaserad.

Visst radioaktivt avfall i USA förvaras på slutförvaringsanläggningar där kärnkraftverken betalar för den volym avfallet tar i anspråk.

Studsviks djuphamn klarar att ta emot större transporter.

AVFALLSHANTERING

Konsulttjänster

Affärsområdet har en konsultgrupp som bland annat gör utredningar inför behandling och omhändertagande av radioaktivt avfall. Konsult-gruppen gör också miljöutredningar och miljö-konsekvensanalyser och beskrivningar för såväl kärntekniska installationer som konventionell industri. I produktgruppen konsulttjänster ingår också ett större outsourcinguppdrag åt AB SVAFO som innebär driftansvar för avfalls-hanteringsanläggningar på Studsviksområdet.

Framtidsutsikter

Studsvik befinner sig på en marknad som växer starkt. Reinvesteringar i kärnkraftverk för att förlänga livstiden medför att mängden metal-liskt avfall ökar. Ett stort antal kärntekniska anläggningar kommer därutöver att avveck-las under kommande år, vilket medför stora mängder avfall.

Studsvik är väl positionerat på marknaden för federalt avfall i USA genom samarbetet med Washington Group International. Studsvik bedömer att det också finns goda förutsätt-ningar att på sikt etablera THORSM -processen på andra geografiska marknader.

Nyckeltal

Belopp, MSEK 2003 2002 2001 Nettoomsättning 295,5 294,5 206,5 Andel av koncernens omsättning, % 26 28 22 Rörelseresultat före goodwillavskrivning 40,0 5,4 –59,6 Rörelseresultat 40,0 5,4 –59,6 Investeringar 3,2 4,7 12,8 Medelantal anställda 81 54 51

I ett bergrum i Studsvik förvaras radioaktivt avfall i avvaktan på trans-port till slutförvar.

Göt i lager för avklingning i upp till 20 år.

Slutprodukten vid smältning består av det radioaktiva avfallet i form av slagg och stoft som återsänds till kun-den för slutförvar samt av metall som i de flesta fall kan åter användas.

Studsvik medverkade vid avvecklingen av R1-reaktorn i Stockholm.

AVVECKLING OCH RIVNING

Verksamheten inom affärsområdet fortsatte att växa både organiskt och genom förvärv.

Den 1 april förvärvades den tyska företags-gruppen IFM, Industrieanlagen Fritz & Marx.

Förvärvet tillför ytterligare värdefull kompetens till affärsområdet. IFM som har lång erfarenhet från decommissioning, främst från forsknings-anläggningen i Karlsruhe, bildar basen i affärs-området. Efter förvärvet har verksamheterna i SINA och IFM samordnats under SINAs ledning.

Affärsområdet verkar huvudsakligen i Tyskland och är därmed valutaexponerat mot euro. Euro-kursen har varit stabil och valutakurs effekterna i nettoomsättning och rörelseresultat är marginella.

Investeringar

Affärsområdets investeringar uppgick under 2003 till MSEK 56,0 (2,4).

Marknad och produkter

För kärnkraftsägare finns två vägar att gå när beslut fattats om att stänga en reaktor – omedelbar rivning eller en lång avställningstid på upp till 50 år eller mer för avklingning innan rivning påbörjas. Faktorer som påverkar valet är tillgång till slutförvaringsanläggningar, politiska hänsyn, behov av marken där anläggningen står, bedömningen av risker med att arbeta i anläggningen innan strålningen hunnit klinga av etc.

På senare tid har trenden pekat mot att beslut tas om omedelbar avveckling och rivning. Bland annat har det franska Electricité de France skiftat från sin tidigare policy att

skjuta upp den slutliga rivningen till att avveckla anläggningarna tidigare. Tyskland har beslutat att montera ner och riva kärnkraftverket i Greifswald omedelbart och kommer att tillämpa samma strategi för andra tyska kärnkraftverk.

Italien går i samma riktning och Japan har av utrymmesskäl beslutat att riva kärnkraftverk 5–10 år efter det att driften upphört. Också i USA har ett antal kärnkraftverk rivits – eller kommer att rivas – kort efter att de stängts.

Det internationella atomenergiorganet IAEA uppskattar att denna trend är så stark att antalet reaktorer som skall rivas kommer att uppgå till cirka 160 under åren 2010–2015.

Marknaden för avveckling av kärntekniska anläggningar är därmed ett av kärnkraftsmark-nadens snabbast växande områden. Framför-allt är det Tyskland och inom kort Italien som utgör de mest intressanta områdena i Europa, men även länder som England, Japan och Litauen är av intresse för Studsvik.

Europa

I Tyskland förväntas arbetet med att dekonta-minera och riva anläggningar komma igång på allvar inom kort. Exempel på anläggningar som skall rivas är kärnkraftverken Mülheim-Kärlich, Stade som är inne på sin sista driftsäsong och Obrigheim, där avvecklingen sannolikt kom-mer att starta inom några år. Som det ser ut idag kommer de flesta kärnkraftverk i Tyskland att avvecklas på ett sådant sätt att marken där de står får så kallad ”green field”-status, dvs inga spår från tidigare verksamhet får lämnas.

BOLAG INOM AFFÄRSOMRÅDET

SINA Industrieservice GmbH & Co. KG VD: Kjell Westerberg

Affärsområde Avveckling och rivning har 20 års erfarenhet inom området rivning och nedläggning av nukleära anläggningar, så kallad decommissio-ning. I varje projekt erbjuder affärs-området skräddarsydda lösningar som inkluderar förberedande studier, projektplanering, projektledning, genomförande, avfallshantering, dekontaminering och strålskydd.

Väl positionerat

In document STUDSVIK ÅRSREDOVISNING 2003 (Page 27-31)