• No results found

4 LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND

4.3 E NSKILDA STYRKORT

4.3.4 Aggregat av vårdcentralernas innevarande styrkort

Hur de olika vårdcentralerna valt att presentera sina styrkort skiljer sig mycket åt. Somliga vårdcentraler presenterar endast sitt styrkort i form av text med tillhörande perspektiv, strategier, framgångsfaktorer och nyckelindikatorer, medan andra presenterar sina styrkort i ”styrkortsform” där det enkelt går att överblicka de olika perspektiven, strategierna,

framgångsfaktorer och nyckelindikatorerna/måtten. Det aggregerade styrkortet i sin helhet återfinns i bilaga C.

Vårdcentralernas visioner

För att inte röja identiteten på de vårdcentraler vi intervjuat har vi valt att inte presentera visionerna från deras styrkort (något som inte heller sker i bilaga C). Dock finns det vissa drag i visionerna som är genomgående i samtliga styrkort. Alla styrkorten beskriver genom olika formuleringar att de skall tillhandahålla god kvalitet till låg kostnad alternativt inom ramen för given budget samt att kundernas känsla av trygghet skall ligga i fokus. Några av dem, men inte alla nämner även personalens välmående i sin vision.

Då vår kunskap om landstingets verksamhet är begränsad blir det svårt att säga något om relevansen i de mått som används i styrkorten. Framförallt har vi svårt att yttra oss om de drivande måttens relevans då detta kräver djupgående kunskap om egenskaper och orsakssamband i landstingens unika miljö. Vi nöjer oss därför för enkelhetsskull att konstatera att ett genomgående drag hos så gott som samtliga perspektiv är att nyckeltalen som presenteras delges i form av relativa mått som redovisas i procentuella termer.

Kundperspektivet

Några av vårdcentralerna har i detta perspektiv valt att specificera vilka deras kundperspektiv riktar sig emot medan andra inte gjort en sådan definiering. Antalet strategier för detta perspektiv varierar kraftigt mellan styrkorten. Vissa vårdcentraler har valt att endast använda en strategi medan andra valt att använda upp till fyra stycken. Hos majoriteten av styrkorten kan vi dock se att strategin är identisk eller stämmer mycket väl överens med den definition som närsjukvården i västra Östergötland använder sig av.

Framgångsfaktorerna skiljer sig även dem mellan styrkorten, dock kan vi se att flera av dem använder kvalitet och tillgänglighet som framgångsfaktorer. Även här kan vi se att flera av styrkorten använder samma framgångsfaktorer som nämns i närsjukvården i västra Östergötlands styrkort. Dock har alla styrkort någon framgångsfaktor som inte nämns i närsjukvården i västra Östergötlands styrkort och som därför är ”unik”. Värt att nämna i detta sammanhang är även att inget styrkort har alla de framgångsfaktorer som nämns i närsjukvården i västra Östergötlands styrkort och att framgångsfaktorerna är snarlika mellan

de olika vårdcentralerna. Antalet framgångsfaktorer som används varierar mellan vårdcentralerna i intervallet två till sex stycken.

Processperspektivet

Även här kan vi se att flertalet av vårdcentralerna valt att använda närsjukvården i västra Östergötlands definition av vilken typ av processer som perspektivet beaktar. Flera av styrkorten har ökad samverkan i någon form, samt att ha effektiva processer som strategier i detta perspektiv. Även att omhändertagandet av patienter skall ske på rätt nivå är en strategi som delas av flertalet. Att tillvara ta feedback eller att skapa lärande i organisationen är även det en genomgående strategi i detta perspektiv bland vårdcentralerna. Antalet strategier varierar mellan vårdcentralerna i intervallet två till fyra stycken och flertalet av de valda strategierna skiljer sig från närsjukvården i västra Östergötlands formuleringar.

Genomgående kan vi se att vårdprogram, samverkan med vårdgrannar, samt klara direktiv och/eller rutiner är framgångsfaktorer som präglar så gott som samtliga styrkort. Dock avviker majoriteten av framgångsfaktorerna i styrkorten från varandra. Antalet framgångsfaktorer varierar mellan vårdcentralerna i intervallet två till fyra stycken.

Utveckling/förnyelseperspektivet

Systematiskt arbete med kundorienterad verksamhet samt fokus på folkhälsan är strategiinriktningar som är återkommande i flera av styrkorten. Även utveckling av forskningsarbete nämns i flertalet av styrkorten. Dessa strategiinriktningar följer de strategier som är uppsatta i närsjukvården i västra Östergötlands styrkort. Antalet strategier varierar mellan vårdcentralerna i intervallet två till fyra stycken, låt vara att de vårdcentraler som valt ett färre antal strategier i hög utsträckning valt att istället göra dessa mer omfattande.

De kritiska framgångsfaktorer som används inom detta perspektiv är i huvudsak inriktade på att skapa positiva utvecklings- och förändringsklimat samt prioritera utvecklingsarbete. Samtliga framgångsfaktorer som går att återfinna i vårdcentralernas styrkort kan urskiljas i närsjukvården i västra Östergötlands styrkort. Genomgående finns en koppling mellan strategierna och framgångsfaktorer inom perspektivet, dock bör påpekas att strategier och framgångsfaktorer är så snarlika att de i mångt om mycket kan tolkas som upprepningar av strategierna. Antalet framgångsfaktorer varierar mellan vårdcentralernas i intervallet tre till fyra stycken.

Medarbetarperspektivet

Delaktighet bland medarbetarna, samt att skapa en attraktiv arbetsplats, är genomgående strategier i flertalet av styrkorten. Några vårdcentraler väljer även att ta upp ledarskapets kvalitet som strategi. Antalet strategier varierar mellan vårdcentralerna i intervallet en till fem stycken. De valda strategierna bland vårdcentralerna anknyter till dem som används i närsjukvården i västra Östergötlands styrkort, dock inkluderas inte samtliga strategier som närsjukvården i västra Östergötland nämner i alla styrkorten.

Bland de kritiska framgångsfaktorerna som används genomsyras merparten av styrkorten av att de berör medarbetarnas utveckling och möjlighet till att påverka sin arbetssituation. Värt att nämna är även att några av vårdcentralerna använder framgångsfaktorer som andra vårdcentraler formulerat som strategier. Exempel på detta är bland annat att flera vårdcentraler tar upp tydlighet och lyhördhet bland cheferna som framgångsfaktorer, medan andra vårdcentraler valt att lägga detta som strategier (det är alltså inte samma vårdcentraler som har ledarskapet som strategi och framgångsfaktor).

Ekonomiperspektivet

Att skapa balans i ekonomin i förhållande till det åtagande som vårdcentralerna är ålagda är en genomgående trend bland de utformade strategierna, även en inriktning mot ekonomisk långsiktighet är karaktäristiskt hos flertalet av dem. Antalet strategier varierar mellan vårdcentralerna i intervallet två till tre stycken. Alla vårdcentralerna har med andra ord med de strategier som nämns i närsjukvården i västra Östergötlands styrkort inom detta perspektiv.

De kritiska framgångsfaktorerna har som genomgående trend att flertalet berör tydlighet i avtal, regelbundna uppföljningar samt att medarbetarna är medvetna om kostnader och/eller budgeten. Dessa trender följer de framgångsfaktorer som nämns i närsjukvården i västra Östergötlands styrkort. Några vårdcentraler väljer även att använda mer konkreta framgångsfaktorer i form av sänkta kostnader inom specifika områden. De vårdcentraler som valt att gör så har generellt sett fler framgångsfaktorer i sina styrkort än de som valt att avstå från denna typ av konkretiseringar.