• No results found

4. Pojištění odpovědnosti

4.5 Pojišťovny, které nabízejí pojištění odpovědnosti

4.5.1 Allianz pojišťovna, a.s

Allianz pojišťovna, a.s. vstoupila na český trh již v roce 1993 a dnes zaujímá 3. místo mezi největšími pojišťovnami v České republice. Byla založena v roce 1890 v Berlíně a nyní patří k největšímu světovému finančnímu koncernu Allianz Group, který působí v 70 zemích na celém světě. Allianz pojišťovna, a.s. se řadí v českých podmínkách mezi velmi kvalitní pojišťovny s rychlým jednáním při likvidaci. V jejím produktovém portfoliu je šikroká nabídka životního i neživotního pojištění, které svými kvalitami patří k velice využívaným a preferovaným pojištěním.

Ve své diplomové práci se zaměřím především na složku neživotního pojištění, kterou tato pojišťovna nabízí, konkrétně na odpovědnostní pojištění, především na pojištění týkající se firem.

Pojištění odpovědnosti podnikatelů

Pojišťovna Allianz, a.s. nabízí pojištění odpovědnosti pro podnikatele formou dvou produktů. První pojištění se nazývá PRO podnikatele, druhé pojištění nese název NEO

67 Nejlepší banka a pojišťovna roku. Poradenství&Finance. Praha, 2015, 3(9): 10. ISSN 1805-9015.

plus, toto pojištění je nazýváno komplexním a je určeno spíše pro malé a střední podnikatele.68 U těchto produktů poskytuje Allianz pojišťovna, a.s. i službu, kterou jiné pojišťovny na českém trhu nenabízejí, a to že v případě pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou na pronajatých nemovitostech pojišťovna nabízí vyšší limity, ne jen sjednaný limit na pojištění odpovědnosti provozní. Minimální pojistná částka je 20 milionů korun, individuálně 100 milionů. Výše spoluúčasti je stanovena na minimálně 1 000 Kč, frekvenci placení si určuje klient sám a může se rozhodnout, zda zvolí čtvrtletní, pololetní či roční lhůtu. 69

Allianz pojišťovna, a.s. samozřejmě nabízí i pojištění profesní odpovědnosti, a to pro:

poskytovatele zdravotních služeb, poskytovatele sociálních služeb, veterinární lékaře, právnické profese (advokáty), ekonomické profese (auditory, daňové poradce a účetní), správce nemovitosti a realitní kanceláře, autorizované osoby činné ve výstavbě a pro IT společnosti.70

Pojišťení D&O

Pojišťovna Allianz, a.s. nabízí ve svém produktovém portfoliu i pojištění odpovědnosti managementu. Toto pojištění hradí škody, které odpovědný management způsobí své společnosti nebo třetí osobě. V základu tohoto pojištění je i náhrada případných soudních výloh a náklady na advokáta. Smlouva je uzavírána se společností (zaměstnavatelem manažera) a vztahuje se tak na danou funkci, nikoliv na jméno. Pojištění D&O je představeno pojišťovnou jako Allianz Protect.

Právním základem pojištění Allianz Protect u pojišťovny Allianz, a.s. jsou vnitřní směrnice společnosti, manažerské smlouvy a tyto oblasti:

68 Odpovědnost [online]. Praha: Allianz [cit. 2016-02-04]. Dostupné z: http://www.allianz.cz/produkty/pro-firmy/majetek-a-odpovednost/majetek-a-odpovednost_odpovednost.html.

69 Pojištění odpovědnosti podnikatelů a průmyslu. Poradenství&Finance. 2014, 2(10): 39-41. ISSN 18059015.

70 Odpovědnost [online]. Praha: Allianz [cit. 2016-02-04]. Dostupné z: http://www.allianz.cz/produkty/pro-firmy/majetek-a-odpovednost/majetek-a-odpovednost_odpovednost.html.

cenné papíry,

pracovní právo,

výrobky,

životní prostředí,

a další.

Pojištění odpovědnosti managementu se vztahuje u pojišťovny Allianz v produktu Allianz protekt na:

odpovědnost pojištěného za finanční škodu,

odškodnění společnosti,

náklady právního zastoupení,

osoby zastupující zájmy pojistníka v dceřiných společnostech

porušení povinnosti v pracovních záležitostech, mimo území USA,

na krizový management (například: náklady na očišťní dobrého jména společnosti) Naopak ve výlukách jsou tyto možné skutečnosti:

úmyslné či vědomé porušení povinností,

údálosti, které mohou být kryty jiným pojištěním, např.: škody na zdraví či na věci,

benefity či odměny, na které má pojištěný zákonný nárok,

pokuty a penále uložené společnosti či přímo managementu,

některá rizika na území USA či Kanady (především jakékoliv znečištění životního prostředí),

chyba, která se stala ještě před sjednáním pojištění,

probíhající soudní řízení,

chyba, která je známá ještě před sjednáním D&O71

V případě, že nastane škoda, je pojistník dle všeobecných podmínek pojišťovny povinen pojišťovně oznámit tuto škodu písemně, na adresu pojišťovny. Oznámení musí obsahovat popis nároku na odškodnění, osoby, kterých se vzniklá škoda týká, a důvody očekávání nároku. Jakýkoliv nárok, který vznikne v průběhu 72 měsíců po uplynutí pojistné doby,

71 D&O_brožura_CZ [online]. Praha: Allianz [cit. 2016-02-04]. Dostupné z: http://www.allianz.cz/file/17696/DO_brozura_CZ_email.pdf.

bude považován za uplatněný v době, kdy tato pojistná událost vznikla. Možnost oznámení a následné uplatnění zaniká, pokud je společnost v insolvenčním řízení nebo pokud byla smlouva ukončena pro neplacení.

Pojištěným je vždy fyzická osoba, která je nebo se stane v průběhu pojištění:

a) statutárním orgánem, členem statutárního orgánu, prokuristou, členem dozorčí rady, ředitelem společnosti (dle speciálních podmínek) nebo nevýkonným členem společnosti,

b) osobou vystupující v roli Shadow director,

c) compliance officer nebo členem výboru pro audit jmenovaným společností, d) zaměstnancem společnosti ve vedoucí nebo kontrolní funkci,

e) manželem/manželkou – zde je náhrada považována výhradně z důvodu společného jmění manželů,

f) dědicem, právním zástupcem nebo zákonným zástupcem pojištěného v případě smrti pojišťeného

g) v případě nároků, které souvisí s obchodováním s cennými papíry, se za pojištěného považuje společnost.72

Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli

Ačkoliv se pojišťovna Allianz, a.s. řadí mezi největší, nejoblíbenější a klientsky nejpřívětivější pojišťovny v České republice, tak tato pojišťovna nenabízí a nejbližší době ani nabízet nebude žádný produkt, který by se vztahoval k pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou z výkonu povolání. Dokonce toto pojištění není ani součástí pojištění obecné odpovědnosti či majetkového pojištění.

72 Allianz Protect. Všeobecné pojistné podmínky pro pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou členy orgánů a dalšími osobami ve vedení právnických osob [online]. Praha: Allianz [cit. 2016-02-04].

Dostupné z: http://www.allianz.cz/file/17698/VPP_Allianz_Protect.pdf.