• No results found

3. Redovisning av nyttohemtagning för olika tjänster

3.13 Allmän information

Kvar att göra för att uppnå målbilden:

- Kunna registrera samtliga uppgifter som finns behov av att registrera vid dödsfall - Kunna komplettera inregistrerade uppgifter på stationär dator

- Mer stödinformation inlagd i prototyp

3.13 Allmän information

Uppskattade/beräknade effekter:

- Ökad lagföring

- Personalens förmåga och vilja att vidta vissa åtgärder kan öka

- Förkorta ledtider genom att polismännen direkt har tillgång till information

- Minska belastningen på vissa befattningshavare genom att de slipper bli kontaktade och lägga ner arbetstid på återkommande rutinfrågor

- Få tillgång till olika typer av information som kan ha betydelse för personers liv och hälsa

- Höja rättssäkerheten vid olika typer av ingripanden - Öka servicegraden vid olika typer av frågor

- Öka möjligheten att ge ett bra brottsofferstöd

Förklaring och specificering av uppskattade/beräknade effekter:

Ökad lagföring:

De inledande åtgärderna kan många gånger ha en avgörande betydelse för den fortsatta rättsprocessen. Genom ett mobilt IT-stöd kan polismännen få information om faktorer som är viktiga att beakta vid olika typer av brott. Polispersonalen skall kunna slå upp saker både innan, under och efter ett ingripande. Det möjliggör att bl.a. kvaliteten på de långt gående förstahandsåtgärderna kan öka.

Personalens förmåga och vilja att vidta vissa åtgärder kan öka:

När personal är på väg till ett visst typ av ärende finns möjlighet att förbereda och repetera vissa saker som är viktiga att tänka på. När det uppstår oklarheter och frågor kan

informationsökning ske när det är aktuellt. Personalen kan då öka kunskapen. I dagsläget händer det ofta att personalen när de är i yttre tjänst tänker ”å det där måste vi kolla upp när vi kommer in”, men dessa föresatser rinner vanligen ut i sanden. Det är svårt att ha tid och komma ihåg dem när det finns tid och tillfälle att ta reda på dessa frågor.

Holgersson (2005) pekar på att arbetsprestationen varierar i hög grad mellan olika poliser. En viktig orsak till detta är att kunskapsnivån mellan olika poliser skiljer sig åt i hög grad.

Personalen känner sig ofta osäkra på hur de skall agera eller vilka regler som gäller. Genom ett mobilt IT-stöd skulle personalens kunskap kunna bli större, vilket skulle kunna bidra till att vissa typer av ingripanden blev fler.

Förkorta ledtider genom att polismännen direkt har tillgång till information:

Det kan många gånger vara krångligt och ta lång tid att få tillgång till information när polispersonalen undrar över något. Genom ett mobilt IT-stöd skulle tillgängligheten på olika typer av information kunna öka och ledtiderna skulle därigenom kunna minska.

Minska belastningen på vissa befattningshavare genom att de slipper bli kontaktade och lägger ner arbetstid på återkommande rutinfrågor:

I dagsläget måste yttre personal ofta ringa andra befattningshavare för att få reda på viss information, bl.a. operatörer på LKC och stationsbefäl. Genom ett mobilt IT-stöd skulle belastningen kunna minska för befattningshavare som i dagsläget lägger ner relativt mycket arbetstid på återkommande rutinfrågor. Vid bland annat intervjuer med stationsbefäl har det framkommit att de ser en stor vinst i att minimera frågor av rutinkaraktär.

Få tillgång till olika typer av information som kan ha betydelse för personers liv och hälsa:

När det gäller saker polispersonalen förväntas kunna, t.ex. hjärt- och lungräddning finns genom ett mobilt IT-stöd möjlighet att göra en dubbelcheck, vilket kan kännas tryggt. Hur beter man sig när ett barn som är ett år inte kan andas när konstgjord andning inte kan utföras som på en vuxen person? Vad är viktigt att tänka på när någon sitter fastklämd?

Information om sjukdomar, förgiftningstillstånd, allergireaktioner, psykiska sjukdomstillstånd med tillhörande råd om lämpligt agerande kan avgöra utgången av ett ärende. Information om vilka åtgärder som polismännen bör vidta vid gasläckor och andra utsläpp kan rädda liv. Ett mobilt IT-stöd kan utgöra ett bra stöd i dessa sammanhang.

Höja rättssäkerheten vid olika typer av ingripanden:

Risken för felaktiga ingripanden minskar genom att regler och olika lagrum med

kommentarer finns tillgängliga. Vad går t.ex. gränsen för ett ringa narkotikabrott och ett narkotikabrott av normalgraden?

Öka servicegraden vid olika typer av frågor:

Det finns en mängd information ”mellan himmel och jord”, som efterfrågas av personer som tar kontakt med polispersonal. I ett mobilt IT-stöd kan en mängd information lagras, och personalen skulle ha möjlighet att svara på många frågor, utan att det skulle kräva någon större arbetsinsats. Det borde vara enkelt att söka efter information med hjälp av mobilt IT-stöd. Information som ständigt kan hållas aktuell.

Öka möjligheten att ge ett bra brottsofferstöd:

Det finns många möjligheter att ge information till ett brottsoffer som tar kontakt med polismännen. Det kan finnas skäl att ge information om bl.a. möjligheten till medling, rätten till målsägandebiträde, brottsoffermyndigheten, besöksförbud, skyddade identitetsuppgifter och adress samt annan information av intresse, t.ex. telefonnummer och öppettider. Det är svårt att ha all denna information i huvudet. Ett IT-stöd skulle kunna underlätta polismännens arbete och möjliggöra ett bättre stöd till målsäganden.

Vad är implementerat i prototypen:

- Viss information är inlagd

Kvar att göra för att uppnå målbilden:

- Lägga in ytterligare information

3.14 Specialanpassat stöd för tekniker

Related documents