• No results found

Allmän Information, redovisnings- och värderingsprinciper

Förändring av eget kapital – moderbolaget

Not 1 Allmän Information, redovisnings- och värderingsprinciper

Allmän Information

idag består nextlink-koncernen av de helägda dotterbolagen nextlink.to A/s, inviso inc (f.d. nextlink inc.), nextlink iPr AB samt nextlink Patent AB.

Moderbolaget har sitt säte i stockholm.

Bolagets verksamhet omfattar att utveckla, marknadsföra och sälja headsetprodukter. nextlink AB (publ.) är för närvarande noterat på First north.

denna koncernredovisning har godkänts av styrelsen per 14 mars 2008.

nextlink AB Box 49149 10029 stockholm sverige

Uttalande om överensstämmelse med tillämpade regelverk.

koncernredovisningen är upprättad i enlighet med international Finan-cial reporting standards (iFrs) sådana de antagits av eU.

koncernredovisningen är vidare upprättad enligt årsredovisningsla-gen samt redovisningsrådets rekommendation rr 30:06 (komplette-rande redovisningsregler för koncerner). Moderbolagets årsredovisning är upprättad i enlighet med svensk lag och med tillämpning av årsre-dovisningslagen samt redovisningsrådets rekommendation rr 32:06 (redovisning för juridiska personer).

detta innebär att iFrs värderings- och upplysningsregler tillämpas med avvikelser som framgår av avsnittet Moderbolagets redovisnings-regler.

tillämpade principer är oförändrade jämfört med tidigare år. införande av iFrs 7 Finansiella instrument: Upplysningar och följdändring i iAs 1 Utformning av finansiella rapporter har inneburit utökade upplysningar vad gäller hantering av finansiella instrument, vilket framgår av not 2 och 23. de övriga standarder eller ändringar av standarder som införts under 2007 har inte haft någon påverkan vid utformning av Nextlinks finansiella rapporter.

vid upprättandet av koncernredovisningen per 2007-12-31 har några standarder, ändringar och tolkningar publicerats vilka ännu inte trätt ikraft. Förtida tillämpning sker ej. nedan återges de standarder, änd-ringar och tolkningar som preliminärt bedöms vara relevanta att tillämpa för Nextlink och som därav kan komma att påverka framtida finansiella rapporter:

IAS 1 (Ändring) Utformning av finansiella rapporter *)

Ändringarna innebär framförallt förändringar i uppställningsformerna och benämningarna av de finansiella rapporterna. Således kommer koncernens framtida utformning att påverkas vid införandet av denna standard.

iAs 23 (Ändring) lånekostnader *)

den huvudsakliga ändringen är att möjligheten att direkt kostnadsföra vissa låneutgifter har tagits bort. det gäller låneutgifter relaterade till tillgångar som tar avsevärd tid att färdigställa för användning eller försäljning. sådana låneutgifter måste aktiveras. Ändringen träder

avser redovisning av transaktionskostnader, eventuella villkorade köpeskillingar och successiva förvärv. nextlink kommer att tillämpa standarden fr om 1 januari 2010. Ändringen av standarden kommer inte att innebära någon effekt på tidigare gjorda förvärv men kommer att påverka redovisningen av framtida transaktioner.

iFrs 8 rörelsesegment. standarden träder i kraft den 1 januari

2009 och gäller för räkenskapsår som påbörjas fr.o.m detta datum.

standarden behandlar indelningen av företagets verksamhet i olika segment. den nya standarden kräver att segmentinformationen presenteras utifrån ledningens perspektiv, vilket innebär att den presenteras på det sätt som används i den interna rapporteringen.

Denna ändring förväntas inte ha någon effekt på Nextlinks finansiella rapporter. nextlinks preliminära bedömning är att denna ändring inte förväntas ha någon effekt på Nextlinks finansiella rapporter.

*) dessa standarder respektive tolkningsuttalanden är ännu inte an tagna av eU.

Grunder för konsolidering

koncernredovisningen omfattar moderföretaget nextlink AB (publ) och dess dotterföretag. De finansiella rapporterna för Nextlink AB och dot-terföretagen som tas in i koncernredovisningen avser samma period och är upprättade enligt de redovisningsprinciper som gäller i koncernen.

Alla koncerninterna mellanhavanden, intäkter, kostnader, vinster eller förluster som uppkommer i transaktioner mellan företag som omfattas av koncernredovisningen elimineras i sin helhet. ett dotterföretag tas med i koncernredovisningen genom förvärvsmetoden från förvärvstid-punkten, vilket är den dag moderbolaget får ett bestämmande inflytande, och ingår i koncernredovisningen fram till den dag då det bestämmande inflytandet upphör.

Anskaffningsvärdet för ett förvärv utgörs av verkligt värde på tillgångar som lämnats som ersättning och uppkomna eller övertagna skulder per överlåtelsedagen, plus kostnader som är direkt hänförbara till förvärvet. Identifierbara förvärvade tillgångar och övertagna skulder och eventualförpliktelser i ett företagsförvärv värderas inledningsvis till verkliga värden på förvärvsdagen oavsett omfattning på eventuellt mino-ritetsintresse. det överskott som utgörs av skillnaden mellan anskaff-ningsvärdet och det verkliga värdet på koncernens andel av identifier-bara förvärvade nettotillgångar redovisas som goodwill. vid underskott så redovisas detta direkt i resultaträkningen.

Utländska dotterföretag

Poster som ingår i de finansiella rapporterna för de olika enheterna i koncernen är värderade i den valuta som används i den ekonomiska miljö där respektive företag huvudsakligen är verksamt (funktionell valuta). i koncernredovisningen används moderbolagets funktionella valuta som presentationsvaluta, vilken är svenska kronor. resultat och finansiell ställning för alla koncernförtag med annan funktionell valuta än presentationsvalutan omräknas enligt följande: tillgångar och skulder för var och en av balansräkningarna omräknas till balansdagens kurs, intäkter och kostnader för var och en av resultaträkningarna omräknas till genomsnittlig valutakurs. Alla valutakursdifferenser som uppstår redovisas som separat del i eget kapital.

vid omräkningen av det danska dotterbolaget har följande valutakurs använts, för resultaträkningen har kurs dkk/sek 1,24 och för

balansräk-rabatter och kursdifferenser vid försäljning i utländsk valuta. i koncernre-dovisningen elimineras koncernintern försäljning.

vid returnering reduceras varuförsäljningen med det fakturerade beloppet för produkten.

ränteintäkter intäktsredovisas i enlighet med den effektiva av-kastningen. erhållen utdelning intäktsredovisas när rätten att erhålla utdelning har fastställts.

Skatter

För poster som redovisas i resultaträkningen redovisas därmed sam-manhängande skatt i resultaträkningen. För poster som redovisas direkt mot eget kapital redovisas även skatten direkt mot eget kapital. Upp-skjuten skatt beräknas enligt balansräkningsmetoden på alla väsentliga temporära skillnader. En temporär skillnad finns när det bokförda värdet på en tillgång eller skuld skiljer sig från det skattemässiga värdet. en sådan skillnad kan uppkomma t.ex. vid en upp- eller nedskrivning av en tillgång eller tillämpade redovisningsprinciper skiljer sig åt mellan enskilt koncernföretags redovisning och koncernredovisningen, se not 12. Årets skattekostnad är hänförliga till omsättning i korea.

Nedskrivning av icke finansiella tillgångar

de redovisade värdena för koncernens tillgångar prövas vid varje ba-lansdag för att bedöma om det finns indikation på nedskrivningsbehov.

Om någon sådan indikation finns beräknas tillgångens återvinningsvär-de. en nedskrivning redovisas när en tillgångs redovisade värde översti-ger återvinningsvärdet. en nedskrivning belastar resultaträkningen.

Beräkning av återvinningsvärdet

Återvinningsvärdet på tillgångar tillhörande kategorierna lånefordringar och kundfordringar vilka redovisas till upplupet anskaffningsvärde beräknas som nuvärdet av framtida kassaflöden diskonterade med den effektiva ränta som gällde vid då tillgången redovisas för första gången.

tillgångar med kort löptid diskonteras inte.

Återvinningsvärdet på övriga tillgångar är det högsta av verkligt värde med avdrag för försäljningskostnader och nyttjandevärdet. vid beräkning av nyttjandevärdet diskonteras framtida kassaflöden med en diskonte-ringsfaktor som beaktar riskfri ränta och den risk som är förknippad med den specifika tillgången. För en tillgång som inte genererar kassaflöden som väsentligen oberoende av andra tillgångar beräknas ett gemensamt återvinningsvärde för den kassagenererande enhet till vilken tillgången hör.

Uppskattningar och antaganden

Företagsledningen gör uppskattningar och antaganden om framtiden, vilka påverkar redovisade värden. Följden blir att redovisade belopp i dessa fall sällan kommer att motsvara de verkliga beloppen. de uppskattningar och antaganden som innebär en betydande risk för vä-sentliga justeringar i redovisade värden under kommande räkenskapsår är hänförbara till balanserade utvecklingsutgifter.

Så snart indikation finns prövas balanserade utvecklingsutgifter för nedskrivning, i enlighet med beskriven redovisningsprincip. immateriella anläggningstillgångar under uppbyggnad prövas årligen för nedskrivning även då indikation om nedskrivningsbehov saknas. Återvinningsvärdet har fastställts genom beräkning av nyttjandevärdet. För dessa beräk-ningar måste vissa uppskattberäk-ningar göras vilka framgår av not 11.

Återföring av nedskrivningar

nedskrivningar återförs om en senare ökning av återvinningsvärdet ob-jektivt kan hänföras till en händelse som inträffat efter det att nedskriv-ningen gjordes och att det har skett en förändring i de antaganden som låg till grund för beräkningen av återvinningsvärdet.

en nedskrivning återförs endast till den utsträckning tillgångens redo-visade värde efter återföring inte överstiger det redoredo-visade värde som

när bolaget blir part till instrumentets avtalsmässiga villkor. kundford-ringar tas upp i balansräkningen när faktura skickats. skuld tas upp när motparten har presterat och avtalsenlig skyldighet föreligger att betala, även om faktura ännu ej mottagits. leverantörsskulder tas upp när faktura mottagits. En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättigheterna i avtalet realiseras, förfaller eller bolaget förlorar kontrollen över dem. Detsamma gäller för del av en finansiell tillgång. En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläckts. Detsamma gäller del av finansiell skuld.

Förvärv och avyttring av finansiella tillgångar redovisas på affärsdagen, som utgör den dag då bolaget förbinder sig att förvärva eller avyttra tillgången.

Koncernen bedömer per varje balansdag om det finns objektiva bevis för att nedskrivningsbehov föreligger för en finansiell tillgång eller en grupp av finansiella tillgångar, t ex om det ej är troligt att gäldenären kan uppfylla sina åtagande. nedskrivningsprövning av kundfordringar beskrivs nedan.

Nextlinks finansiella tillångar och skulder är klassificerade i följande kategorier: kundfordringar och lånefordringar och finansiella skulder värderade till upplupet anskaffningsvärde.

Lånefordringar och kundfordringar är finansiella tillgångar som inte är derivat. de har fastställda eller fastställbara betalningar och är inte noterade på en aktiv marknad. de ingår i omsättningstillgångar med undantag för poster med förfallodag mer än 12 månader efter balansda-gen, vilka klassificeras som anläggningstillgångar.

Kundfordringar redovisas till det belopp som förväntas inflyta efter avdrag för osäkra fordringar som bedömts individuellt. kundfordrans för-väntade löptid är kort, varför värdet redovisats till nominellt belopp utan diskontering. en reserv för värdeminskning av kundfordringar görs när det finns objektiva bevis för att koncernen inte kommer att kunna erhålla alla belopp som är förfallna enligt fordringarnas ursprungliga villkor.

Väsentliga finansiella svårigheter hos gäldenären, sannolikhet för att gäl-denären kommer att gå i konkurs eller genomgå finansiell rekonstruktion och uteblivna eller försenade betalningar betraktas som indikatorer på att ett nedskrivningsbehov av en kundfordran kan föreligga. reservens storlek utgörs av skillnaden mellan tillgångens redovisade värde och nu-värdet av bedömda framtida kassaflöde. En nedskrivning av kundfordran redovisas i resultaträkningen i rörelseresultat och en nedskrivning av en lånefordran redovisas i posten finansiella kostnader.

Finansiella skulder värderade till upplupet anskaffningsvärde. lån samt övriga finansiella skulder, t ex leverantörsskulder, ingår i denna kategori.

Finansiella skulder värderas inledningsvis till verkligt värde, netto efter transaktionskostnader. Finansiella skulder värderas därefter till upplupet anskaffningsvärde och eventuell skillnad mellan erhållet belopp (netto efter transaktionskostnader) och återbetalningsbeloppet redovisas i resultaträkningen fördelat över låneperioden med tillämpning av effektiv-räntemetoden. långfristiga skulder har en förväntad löptid som är längre än ett år medan kortfristiga skulder har en löptid om högst ett år.

leverantörsskulder och andra rörelseskulder som har en kort förväntad löptid redovisas därför normalt som kortfristiga skulder.

Forskning och utvecklingskostnader

nextlink tillämpar iAs 38 immateriella tillgångar. i enlighet med denna redovisningsrekommendation skall utgifter för utveckling av nya produk-ter, produktionssystem och programvaror redovisas som immateriella tillgångar om följande hög säkerhet inträffar;

(a) det är tekniskt möjligt att färdigställa den immateriella tillgången så att den kan användas,

(b) ledningen har för avsikt att färdigställa den immateriella tillgången och använda eller sälja den,

Utvecklingsutgifter som inte uppfyller dessa villkor redovisas som kostnader när de uppstår. Utvecklingsutgifter som tidigare har redovisats som en kostnad, redovisas inte som en tillgång i en efterföljande period.

Balanserade utgifter för utvecklingsarbete har bedömts ha en begrän-sad nyttjandeperiod och redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för avskrivningar.

Materiella anläggningstillgångar / avskrivningar

Anläggningarna redovisas till anskaffningskostnad med avdrag för planmässig avskrivning baserade på en bedömning av tillgångarnas nyttjandeperiod.

vid avyttring redovisas eventuella vinster/förluster över resultaträk-ningen.

tillgångarnas restvärde och nyttjandeperiod prövas vid varje bokslut och justeras vid behov.

Avskrivningar

Avskrivningar enligt plan har gjorts enligt följande:

immateriella tillgångar 20–50%

inventarier, verktyg och installationer 20%

Varulager

varulagret har värderats med tillämpning av ”först in, först ut”-principen, till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärde på balansdagen.

Fordringar

Fordringar upptas till det belopp varmed de beräknas inflyta.

Likvida medel

likvida medel innehåller endast bankräkningar.

Segmentsrapportering

en rörelsegren är en grupp tillgångar och verksamheter som tillhanda-håller produkter och tjänster som är utsatta för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra rörelsegrenar. Geografiska områden tillhandahåller produkter och tjänster inom en ekonomisk miljö som är utsatt för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra ekonomiska miljöer. Fördelning av tillgångar, skulder och investeringar per segment kan inte göras på ett rimligt och tillförlitligt sätt då verksamheten är helt integrerad avseende teknisk plattform.

Fordringar och skulder i utländsk valuta

i de enskilda bolagen har fordringar, skulder och avsättningar i utländsk valuta omräknats efter balansdagens kurs.

Lånekostnader

lånekostnad belastar resultatet i den period till vilken den hänför sig, oavsett hur de upplånade medlen använts.

Ersättning till anställda

nextlink Patent AB och nextlink iPr AB har inga anställda. Övriga anställda erhåller ersättning i lokal valuta av respektive bolag. några förmånsbestämda pensionsplaner finns inte. Dotterbolagen betalar inga pensionspremier för sina anställda.

aktier eller optioner redovisas, netto efter skatt, i eget kapital som ett avdrag efter emissionslikviden.

Moderbolagets redovisningsprinciper

Moderbolaget upprättar sin årsredovisning enligt årsredovisningslagen och redovisningsrådets rekommendation rr 32:06 redovisning för juridisk person. rr 32:06 innebär att moderbolagets årsredovisning för den juridiska personen skall tillämpa samtliga av eU godkända iFrs och uttalanden så långt detta är möjligt inom ramen för årsredovisningslagen och med hänsyn till sambandet mellan redovisning och beskattning. re-kommendationen anger vilka undantag och tillägg som ska göras jämfört med redovisning enligt iFrs.

redovisningsprinciperna överensstämmer med undantag för:

Uppställningsform för resultat- och balansräkning Moderbolaget följer Årls uppställningsform för resultat- och balansräkningen, vilket bland annat innebär en annan uppställningsform för eget kapital och att avsätt-ningar redovisas som en egen huvudrubrik i balansräkningen.

därutöver redovisar moderbolaget aktieägartillskott och koncern-bidrag i enlighet med uttalandet från redovisningsrådets akutgrupp.

Aktieägartillskott redovisas direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos givaren, i den mån nedskrivning inte erfordras. koncernbidrag redovisas enligt ekonomisk innebörd.

koncernbidrag som lämnas och erhållits i syfte att minimera koncernens totala skatt redovisas direkt mot balanserade vinstmedel efter avdrag för dess aktuella skatteeffekt. koncernbidrag som kan jämställas med ut-delning redovisas som en minskning av eget kapital hos givare och som finansiell intäkt hos mottagaren. Ett koncernbidrag som kan jämställas med aktieägartillskott redovisas på så sätt som anges ovan.

Upplysningar om närstående se not 11.

Mellan nextlink AB och en av bolagets största ägare, lage Jonason med fam. inklusive Lage Jonasson helägda bolag Bankirfirman Lage Jonason AB har under året följande transaktioner gjorts.

nextlink har under året dels erhållit 4 500 kkr i form av förskott vid emission 1/2007 samt dels lån vid emission 2/2007 från lage Jonason AB till en summa av 500 (4 376) kkr. dessa är på balansdagen till fullo återbetalda jämte ränta, (0) 38 kkr. Bolaget har också erhållit 4 (2) fak-turor från lage Jonason AB, för utlägg för ordförande samt en analys till en summa av sammanlagt 1 079 (1 345) kkr.

vid emission 1/2007 erhöll lage Jonason AB en garantiprovision om 67 kkr. styrelsens ordförande Christian Paulsson är anställd hos Bankir-firman Lage Jonason AB.

styrelseledamot Jan Werne har via bolaget Affärsstrategi Werne &

Co AB under året erhållit konsultarvode om 700 kkr.

Övriga närstående utgörs av styrelse och ledning och med dessa har inte förevarit andra transaktioner än de som redovisas i not 11 ersättning till ledande befattningshavare.

Related documents