• No results found

Litet om program, villkorssatser, flödeskontroll och funktioner

Uppgift 10 Lös följande ekvationssystem:

6.1 Allmänna kommentarer

Du startar Word genom att först trycka på knappen som det står ”Start” på, och som har Windows-loggan på sig, som sitter i nedre vänstra hörnet. I den meny som sedan kommer upp trycker du på alternativet "program", och till sist ”Microsoft Word” i den meny som då kommer upp. Oftatst ligger det även en ikon märkt "Word2000" på skrivbordet, i så fall är det naturligtvis enklare att bara dubbelklicka på den. Längst upp på Word-fönstret som öppnas finns en blå list. Om du tar musen och trycker med vänsterknappen på listen och håller den nedtryckt så kan du flytta runt fönstret tills det att du släpper knappen. Under listen finns Words menyer som heter ”Arkiv”, ”Redigera”, ”Visa” och så vidare. Om du trycker på ett av dessa ord kommer en meny att öppna sig där du kan välja mellan menyns alternativ. Under raden med menyer finns det som kallas ”verktygsfältet”. I verktygsfältet finns en mängd knappar och vi kommer att nämna de viktigaste som du bör känna till i detta dokument. Om du för musen över en knapp och håller den still där utan att trycka på någon musknapp så kommer en liten gul hjälpruta att visa sig där det står vad knappen gör. Testa detta! Under verktygsfältet sitter något som ser ut som en linjal, denna används för att sätta bredden på marginalerna på det dokument du ska skriva. Under denna ”linjal” finns slutligen själva fönstret där du kan skriva in din text. När du startar Word ser det bara ut som ett tomt papper. På det tomma pappret kan du se ett blinkande vertikalt

streck ”|” som kallas för ”markör”. Markören talar om var den text du skriver in kommer att hamna.

Du kan flytta runt markören med hjälp av piltangenterna, eller genom att klicka med musen på det ställe du vill att markören ska flytta sig till.

6.2 Textbehandling

När du startat Word är det bara att börja skriva in text direkt. Man kan ändra utseendet på den text man skriver på många olika sätt. De vanligaste sakerna man kan vilja ändra på själva texten är vilket typsnitt ( engelska ”font”) man använder, vilken

storlek

texten har, om texten är fet, kursiv, eller understruken och hur texten är justerad (vilket vi visar lite senare).

6.2.1 Att markera text

Flera gånger i de här instruktionerna kommer vi att uppmana dig att ”markera” någon textsnutt. Du markerar text genom att klicka med musen (vänster musknapp, när vi skriver ”klicka med musknappen” avses alltid vänster musknapp om inget annat sägs) framför det första ordet i stycket du vill markera och sedan hålla nere musknappen medan du drar musen till det sista ordet du vill markera och sedan släpper musknappen. Testa att skriva in några ord i Word och att sedan markera dem. Man kan också markera ett helt ord genom att först klicka någonstans i ordet och sedan dubbelklicka med musen. Klickar man tre gånger i snabb följd markeras hela stycket.

6.2.2 Klippa ut, Kopiera och Klistra in text

Det är ofta man vill flytta runt saker man skrivit i ett dokument och då gör man det enklast genom att kopiera eller klippa ut den text man vill flytta och sedan klistra in den på det nya stället där man vill ha

texten. Skillnaden mellan att kopiera och att klippa ut en bit text är att om du kopierar den så finns texten kvar där den står från början medan om du klipper ut den så försvinner den (men du kan alltid klistra in den igen).

För att kopiera en bit text markerar du först texten. Sedan finns det fyra alternativa sätt att gå till väga och du ska använda det sätt du tycker är bekvämast. Det första sättet är att öppna menyn ”Redigera”

genom att klicka på den, och sedan klicka på ”Kopiera”. Ett annat sätt är att klicka på knappen i verktygsfältet. Det tredje sättet är att trycka på Ctrl-C (tryck ner tangenten som heter Ctrl i nedre vänstra hörnet på tangentbordet och håll den nedtryckt samtidigt som du trycker på tangenten för bokstaven C). Det fjärde sättet är hålla ned Ctrl-knappen samtidigt som du trycker ned musknappen och drar iväg till det ställe dit du vill kopiera texten. När du släpper upp musknappen kopieras texten till det ställe där du är. Den här tekniken kallas "Klicka och dra".

Att klippa ut en bit text går till på ett väldigt likartat sätt som att kopiera text. Först måste du markera den textsnutten som du vill klippa ut. Sedan finns det igen fyra sätt att gå till väga. Det första är att öppna menyn ”Redigera” och sedan välja ”Klippa ut”. Det andra är att klicka på knappen i verktygsfältet och det tredje är att trycka på Ctrl-X. Slutligen kan du helt enkelt trycka på "delete"

tangenten.

Efter att du har klippt ut eller kopierat en snutt text är nästa steg att klistra in texten igen där du vill ha den. Detta gör du genom att flytta markören till det ställe där du vill att texten ska ligga, och sedan finns det fyra sätt (blev du förvånad?) att klistra in texten. Det första är att öppna menyn ”Redigera”

och välja ”Klistra in”, det andra är att klicka på i verktygsfältet och det tredje är att trycka på Ctrl-V. Det fjärde sättet är att helt enkelt markera den textsnutt du vill flytta och sedan "klicka och dra"

utan att trycka ned någon tangent.

Detta sammanfattas i tabellen nedan:

Sätt nummer 3 Tryck Ctrl-C Tryck Ctrl-X Tryck Ctrl-V

Sätt nummer 4 Klicka och dra med ctrl

nedtryckt Tryck på "delete" Klicka och dra Tabell 1. Kopiera, Klippa ut och Klistra in text.

6.2.3 Typsnitt

Word har flera typsnitt fördefinierade som du lätt kan välja mellan. I övre högra hörnet finns en ruta där det står ”Times New Roman” som på bilden här intill, och bredvid finns en nedåtpil. Om du klickar på nedåtpilen så öppnas en meny där du kan se Words alla typsnitt och du väljer det du vill ha genom att klicka på det. Om du nu skriver in lite text ser du att den ser ut som det typsnitt du valt.

Om man redan har skrivit in text och man i efterhand vill ändra typsnittet, eller om man bara vill ändra typsnittet på ett ord mitt i ett stycke text (som med engelska här ovan) gör man det lättast genom att

markera den text man vill ändra och sedan välja typsnitt i menyn. Då kommer bara typsnittet på den markerade texten att ändras.

6.2.4 Storlek på texten

Bredvid rutan där du väljer typsnitt finns en ruta där du väljer storlek på texten. När du startar Word så står det säkert antingen 10 eller 12 i den här rutan, och bredvid rutan med siffran finns en nedåtpil. Om du trycker på den så får du upp en meny med de alternativ som finns att välja mellan för storleken på texten. Det här är inget konstigt och du kan säkert prova dig fram själv.

6.2.5 Fet, kursiv och understruken text

Du kan välja att skriva med fet text, kursiv text, eller understruken text, genom att trycka på någon av knapparna . Testa att trycka in en eller flera av dessa knappar och skriv sedan lite text. Om du vill ändra på en redan inskriven text kan du markera texten du vill ändra och sedan trycka på knapparna så ändras utseendet på den markerade texten. Testa även detta.

Fet text är användbar när du skriver rubriker och när du skriver undertexter till tabeller och figurer i dina labrapporter. Kursiv text används när man vill betona något, men man bör använda detta sparsamt. Vidare använder man kursiv text när man skriver ekvationer (Equation Editor använder automatiskt kursiv text) och det är också snyggt att använda det när man pratar om variabler i en text, till exempel: ”Vi mätte längden x till värdet 10, och tiden t till värdet 5, och beräknade hastigheten v till v=x t”. Kursiv text används också ibland när man presenterar termer på andra spåk.

Understruken text används sällan och är dessutom ganska jobbig att läsa.

6.2.6 Att justera texten

Med att justera texten menar man att bestämma längs vilken kant texten ska ligga, alternativt om den ska ligga i mitten (vara centrerad). Några exempel:

Det här är högerjusterad text.

Den ligger till höger.

Den här texten är centrerad.

Är mer användbart än högerjusterad text.

Vanlig text är vänsterjusterad.

D e n h ä r t e x t e n

är "marginaljusterad" vilket som syns på raden ovanför kan se ganska bedrövligt ut om raderna blir korta, men som ibland används i löpande text för att få både rak vänstermarginal och högermarginal.

Använder man marginaljusterad text och vill ha en enstaka kort rad så avslutar man den med return varvid den korta raden blir normalt vänsterjusterad

Man justerar texten genom att trycka på knapparna . Vanligtvis är knappen för vänstercentrerad text intryckt. Naturligt nog kan bara en av knapparna vara intryckt åt gången, så om du trycker på knappen för högerjustering så kommer den att tryckas in och knappen för vänsterjustering kommer att åka ut. Om du vill ändra justeringen på en redan inskriven text kan du som vanligt markera texten och sedan trycka på knappen för den justering som du vill byta till.

Related documents