• No results found

Litet om program, villkorssatser, flödeskontroll och funktioner

Uppgift 10 Lös följande ekvationssystem:

6.9 Numrerade listor

Om man vill göra en punktlista som ser ut så här:

• Första saken…

• Andra saken…

eller en numrerad lista som ser ut så här:

1. Första saken…

2. Andra saken…

så finns det två knappar i verktygsfältet som du kan använda, för att göra en punktlista och för att göra en numrerad lista. När du valt vilken typ av lista du vill göra är det bara att börja skriva in texten för första punkten. När du trycker på ”Enter” så kommer du till nästa punkt I listan, så om en punkt består av en text med flera meningar ska du inte trycka ”Enter” efter första meningen utan bara fortsätta att skriva. Listan avslutas om du trycker på ”Enter” två gånger i följd (det vill säga du lämnar en punkt tom).

11 Det här är exempel på en fotnot.

12 Det vill säga den här texten.

• Ibland

Vill man kunna lägga in en radbrytning i en lista utan att skapa en ny punkt. Detta gör man genom att hålla ned skift-tangenten när man trycker på "Enter"

Om du vill kunna välja mellan alla typer av listor som Word har att erbjuda öppnar du menyn

”Format” och väljer alternativet ”Punkter och numrering”. Här kan du välja mellan flera olika utseenden för din punktlista eller numrerade lista och du kan också välja att göra en lista med flera nivåer. För finliraren kan också nämnas att du själv kan byta ut de objekt som används ”punkter” i punktlistan till nästan vilken bild som helst. Men om detta är speciellt användbart vet jag inte.

6.10 Tabeller

Att göra tabeller är en viktig del av att skriva en bra rapport. I Word kan man göra ganska snygga tabeller och det finns en hel del finlir man kan göra med tabeller som kan vara bra att kunna. När du gör en tabell är oftast den bästa taktiken först fylla i dina data i tabellen och sedan bekymra sig om tabellens utseende.

För att skapa en tabell gör du så här:

• Först måste du tala om för Word att du vill göra en tabell. Det enklaste sättet om du bara vill göra en liten tabell är att klicka på och sedan dra med musen så att rätt antal rader och kolumner markeras. Det mer generella sättet att infoga en tabell är att öppna menyn ”Tabell”

och välja alternativet ”Infoga” och sedan klicka på ”Tabell”. Du får då upp ett nytt fönster där du kan fylla i hur många rader och kolumner du vill att din tabell ska ha.

• Du får nu upp ett tomt rutnät där du kan börja fylla i dina uppgifter. Klicka med musen i den ruta du vill börja skriva in dina uppgifter och skriv in det som ska stå där. Du kan sedan flytta dig runt i tabellen genom att trycka på ”Tab”-tangenten för att komma till nästa ruta i tabellen, alternativt kan du klicka med musen i den ruta du vill till.

• Genom att antingen klicka på alternativt öppna menyn ”Tabell” och välja alternativet

”Rita tabell” får du upp ett litet fönster som heter ”Tabeller och kantlinjer” med alla funktioner för att göra småjusteringar till din tabell. En sak du kan göra är att markera en cell och sedan trycka på för att dela upp cellen i flera mindre celler. En annan sak är att markera fler än en cell och trycka på för att sammanfoga cellerna till en cell. Du kan också markera alla celler i en kolumn eller rad och sedan öppna menyn ”Tabell” och välja alternativet ”Ta bort”

och sedan ”Rader” eller ”Kolumner” för att ta bort de cellerna. På samma sätt kan du markera en rad eller kolumn där du vill infoga nya celler och sedan öppna menyn ”Tabell” och välja

”Infoga” och sedan ”Rader till höger” (respektive till vänster) eller ”Kolumner till höger”

(respektive till vänster). När tabellen ser ut som du vill ha den och du har fyllt i allt du vill ska stå i tabellen går du till nästa punkt.

• När du skrivit in allt du vill ska stå i tabellen så markerar du hela tabellen, öppnar menyn

”Tabell” och väljer alternativet ”Tabellformat” alternativt trycker på i fönstret ”Tabeller och kantlinjer”. Du får då upp ett nytt fönster där du kan välja mellan de olika stilar som finns för tabeller och väljer den som du vill ha och klickar på ”OK”-knappen.

• I ”Tabeller och kantlinjer” kan du också välja att fylla i några linjer i din tabell så att de blir tjockare genom att trycka in och sedan ställa in vilken tjocklek du vill att strecken ska ha i fönstret med en siffra, varefter du kan rita i din tabell med musen. Du kan också trycka in

och sedan sudda ut en linje som du inte är nöjd med.

• Slutligen skriver du en tabelltext och justerar tabellen (i meningen lägger den där du vill ha den på sidan). Oftast vill man ha centrerade tabeller. Det är i alla fall lättast att få tabelltexten under tabellen på ett snyggt sätt för centrerade tabeller. För att centrera en tabell markerar du hela tabellen och trycker på knappen för centrering.

Precis som när du skriver vanlig text kan du bestämma hur texten i din tabell ska se ut, det vill säga vilket typsnitt, vilken storlek och så vidare.

6.10.1 Tabelltext

Alla tabeller ska ha en tabelltext där tabellen numreras och det står en kort beskrivning av vad tabellen innehåller.

I stycket för ”Textbehandling” fanns till exempel en tabell med följande tabelltext:

Tabell 1. Kopiera, Klippa ut och Klistra in text.

Tabelltexten skrivs med ett lite mindre typsnitt än den vanliga texten, vanligtvis två punkter mindre.

Den inleds med tabellens namn, i det här fallet Tabell 1 som ska vara i fet stil. När du refererar till din tabell i texten sedan är det till det här namnet du refererar. Efter tabellnamnet kan du skriva in en kort beskrivning av vad tabellen innehåller. Det är klart snyggast om tabelltexten står centrerad under tabellen.

6.11 Figurer

Det kommer ofta hända att du vill inkludera bilder i dina dokument, framför allt plottar du gjort i Matlab. Det finns två sätt att få in bilder i ditt Word-dokument, antingen kopierar du bilden i det program bilden finns och klistrar sedan in det i Word, eller så har du bilden sparad som en fil och inkluderar filen i Word. Att kopiera och klistra in bilder går till på samma sätt som att kopiera och klistra in text. Om du vill föra in en bild från Matlab kopierar du den i Matlab, går till ditt Word-dokument och ställer markören där du vill att bilden ska vara och klistrar in den (genom att använda någon av de första tre av de metoder som beskrivits). Om du har bilden sparad som en fil så öppnar du menyn ”Infoga”, väljer alternativet ”Bildobjekt” och ”Från fil”. Sedan får du leta reda på den bildfil du vill infoga på hårddisken, markera den och trycka på ”OK”-knappen.

När din bild väl är inne i Word kan du flytta runt den genom att klicka på bilden, hålla nere musknappen och flytta runt bilden med musen tills det att du släpper musknappen. Att få bilder att hamna på rätt plats kan ibland vara lite svårt.

6.11.1 Ankra bilder

Om du skriver in text ovanför bilden kommer bilden att flyta med texten nedåt, och du kan inte skriva något på sidorna av bilden. Ofta vill man ha bilden kvar på det ställe du har bestämt och sedan vill

man att texten ska flyta runt bilden (om bilden är liten, är bilden stor är det bättre att låta texten fortsätta under bilden). För att få bilden att ligga still och få möjligheten att låta texten flyta runt bilden så måste du ankra bilden. Det gör du så här:

• Markera bilden. Det gör du genom att bara klicka en gång på bilden.

• Öppna menyn ”Format” och välj alternativet ”Bild”.

• Klicka på fliken ”Layout”.

• Klicka på knappen där det står ”Inställningar”.

• Klicka på den figursättning som du vill ha. Om du har valt att texten ska flyta runt bilden så ska du också markera på vilken sida om bilden du vill att Word ska bryta raderna.

• När du är nöjd klicka på ”OK”-knappen.

Nu ligger bilden fast i dokumentet och du kan skriva din text hur du vill utan att bilden flyttar sig.

6.11.2 Figurtext

Precis som med tabeller ska varje figur ha en figurtext. En figurtext följer samma regler som en tabelltext förutom att namnet ska vara Figur 1 såklart. Figurer brukar ofta vara centrerade automatiskt så då ska figurtexten givetvis också vara centrerad.

Related documents