• No results found

4. Gestaltning av prototyp 1 Produktionshandlingar

4.2.5 ALM Specialsnickeri, Stockholm

Hög kavlité är något som dessa produkter ska utstråla, därför ansåg jag det vara förnuftigast att anlita möbelsnickare som utbildats på Carl Malmstens möbelsnickarprogram att tillverka bords- och bänkskivor. Jag gav uppdraget till ALM Specialsnickeri i Stockholm eftersom jag visste att jag skulle får den kvalité jag önskade. Och resultatet blev exakt så bra som jag hop- pats.

De valde virke med omsorg. Ådringen i askskivorna är radiella, vilket ökar formstabiliteten i träet. Limmningen är gjord efter mina önskemål, därför är träets rörlighet mycket reducerad. Dessutom är mönsterpassning och möten perfekta, så även utseendemässigt är det mycket tillfredsställande.

5. Resultat

Resultatet av mitt examensarbete är ett bord och en sittbänk för utemiljö i materialen gjuten aluminium och massiv ask. Produkterna har en funktion som ska underlätta transport, lager- hållning och vinterförvaring hos kund. Produkterna har en estetik som är exklusiv och stilfull för att passa i Berga Forms nuvarande sortiment.

5.1Resultatanalys

Målsättningen med mitt examensarbete har varit att göra en serie utemöbler som har ett nytt, individuellt uttryck, i huvudsak tänkt för den privata användaren. Till min hjälp hämtade jag inspiration från en 1700-talsarkitekt och allkonstnär- Karl Friedrich Schinkel. Hans arbeten i form av bl a gjutna möbler och byggnadsverk, gav mig inspiration för examensarbetet, och vad resultatet skulle utstråla. Och bordet och bänken har faktiskt fått den atmosfär jag ön- skade. Eftersom en känsla eller sk stämmning är svår att beskriva för andra och även svår för mig själv att behålla konstant, kan man fråga sig om jag under arbetets gång omedvetet har omformulerat denna känsla till något annat. Det anser jag emellertid inte.

Jag tycker att möblerna blev mycket bra och är tillfredställd med att min arbetsmetodik fun- gerade genom hela projektet. Det ger mig ännu en bekräftelse att det är ett bra sätt att angripa nya projekt för att organisera mitt arbete, samt att uppdatera och redogöra arbetets framfart för kunden.

Jag har börjat få insikt i den uråldriga tekniken sandgjutning och även fått en förståelse för hur denna teknik kan tillämpas industriellt på ett effektivt sätt och till en låg kostnad. Min vision om att produkterna skulle involvera en gammal traditionell teknik och material föll väl ut, även om sandgjutning var ett helt nytt område för mig. Även min kunskap om trä har utmanats eftersom det var av hög vikt att konstruktionen av skivan var formstabil för att konstruktionen skulle förbli konstant.

Även om snabbspännarna som drar ihop gavlarna med skivan inte är helt tillfredställande es- tetiskt, är de ypperliga i sammanhanget. Jag har hittat ett beslag som skulle kunna fungera lika väl som detta snabbspänne, som är mer anpassat som möbelbeslag, från ett amerikanskt före- tag, Carr Lane Manufacturing, St Louis1. Jag har beställt provexemplar av detta beslag, men

det har ej hunnit fram. Alltså redovisar jag med detta avslut, endast idén som princip, även om jag vet att det finns beslag som är mer attraktiva. Jag är glad över att skivan och gavlarna är så enkla att skruva ihop resp. ta isär. Då stannar idén om att möblerna ska vara isärtagbara för vinterförvaring inte endast vid en vision om tänkbart scenario.

Vad jag under det senare skedet av prototyptillverkningen rationaliserade bort var metall- bläcken som skulle skruvas fast under skivan. Dessa föreföll vara onödiga, både storleks- och konstruktionsmässigt. Eftersom snabbspännarna fästes i gavlarnas nacke, behövdes egentligen inga “styrtappar” då både snabbspännarna och klossen, som går igenom skivan, styrde rätt. Dessutom skulle de resultera i ökad vikt samt produktionskostnad. I prototypen tog jag helt sonika bort dem utan att ersätta dem med något annat och resultatet blev lika bra.

Eftersom jag kom fram till att hålen där snabbspännarna sitter kan vara större, innebär det inte några problem om hålen i skivan flyttar sig. Detta eftersom snabbspännarna inte är fixerade vid gavlarna.2

 www.carrlane.com

Fortvarande finns det en del utvecklingsarbete av detta projekt kvar att göra. Jag har utvärder- at det till tre moment.

1. Gavlarnas utformning måste förändras för att gjutningen ska bli felfri i produktion av ett större antal. Lösningen på detta är att gavlarna gjuts utan de sk nackarna, och endast med en kärna eller en markering till vart de ska sitta. Efter gjutning av gaveln skruvas en nacke av aluminiumplåt på plats. Detta skulle dra ned på kostnaden av gjutningen, dessutom skulle man få en exakt precision av de detaljer som kräver detta.

2. Bänken sviktar en aning på mitten då man sitter på den. Detta är för att det endast är den yttre ramen som är det bärande i skivan. Genom att utveckla denna skiva kan man få önskad stabilitet, tex genom att fälla in en längsgående sarg. Alternativt kan detta avhjälpas med gum- mitassar eftersom detta problem inte existerar då bänken står på ett underlag som gräs, där benen inte tillåts att glida isär.

3. Bordet har en tendens att vibrera. Detta har ingen betydelse för bordets hållbarhet eller liknande, endast ett irritationsmoment för de som är ytterst allergiska mot darriga möbler. Det är troligtvis i de gjutna gavlarna detta vibrato uppkommer. Aluminiumlegeringen i prototypen är något som kallas Silumin, och ska tydligen vara en seg blandning. Eventuellt kan en annan legering som är sprödare förminska denna rörelse.

Sammanfattningsvis är jag tillfredställd med mitt examensarbete och produkterna som kom ut ur det. Det har varit en intressant tid eftersom jag har utforskat ett helt nytt område, dvs sandgjutning. Dessutom blev resultatet så bra som jag hoppats och det utstrålar den elegans och exklusivitet som är formulerat i konceptet.

Related documents