• No results found

Alternativ 3 Struktur

Planerad förskola och skola trafikförsörjs via Svealandsgatan och Dalslandsgatan norrut som återvändsgata för biltrafik. Parkeringsplatser avsedda för hämta/lämna placeras mot Kungsgårdsleden, dels för att skapa ett avstånd mellan parkeringsplatser/hämta/lämna och entré dels för att nyttja delen av planområdet mot vägen som är mindre attraktiv som skolgård till parkering. Strukturen medför att det skapas en mindre barriär mellan skolans tomt och befintligt grönområde norr om Dalslandsgatan. För fotgängare och cyklister bedöms huvudstråken bli gång- och cykelstråket norr om Svealandsgatan samt de mindre bostadsgatorna, se Figur 15. Placeringen parkeringsplatsen kan innebära en risk att man lämnar på andra platser än de avsedda eftersom man kör förbil målpunkten.

Detta kan lösas dels genom utformning, kombinerat med reglering, i området där man inte vill att avlämning sker. Även utformning av ytan på skolområdet så att avstånden upplevs som korta kan påverka folks beteende.

Figur 15. Principskiss trafikförsörjning Alternativ 3A (Källa: openstreetmap.org).

Trafikmängder

Alternativ 3 innebär att all trafik till och från skolan kommer att trafikera Svealandsgatan.

Figur 16. Trafikmängd 2019 Vadt i lila och tillkommande trafik i blått, scenario hög. Alternativ 3.

Saknas mätningar är dessa markerade med XXX (Källa: openstreetmap.org).

Trafikmängden ökar mycket på Svealandsgatan jämfört med dagens trafikmängd, från 350 fordon/vardagsdygn till 1 300 fordon/vardagsdygn. Svealandsgatans utformning bedöms dock klara de ökade trafikmängderna med avseende på kapacitet. Likaså Errarpsvägen där trafikflödet förväntas öka från 1600 fordon/vardagsdygn till 2 100 fordon/vardagsdygn. Under rusningstid kommer köer och väntetider i korsningspunkten Errarpsvägen – Svealandsgatan att öka något jämfört med idag.

Kompletterande åtgärder på befintligt gatunät

Samtliga åtgärder beskrivna i Alternativ 1 gäller även för Alternativ 3.

Utformning av förlängningen av Svealandsgatan. Förlängningen innebär att den befintliga enskilda vägen behöver göras om till kommunal eller gata inne på kvartersmark.

En sådan lösning innebär en större frihet i var och hur parkeringsplats för rörelsehindrade och angöring till färdtjänst kan placeras. Gatans utformning ska bemöta fotgängares behov och utformas på deras villkor. Utformningen ska vara lätt att förstå med en tydlig trafikmiljö för att kunna möta barns behov i trafiken.

Trafiksäkra korsningspunkten Dalslandsgatan och befintligt gång- och cykelstråk norr om Svealandsgatan. Gång- och cykelstråket kommer att behöva korsa

Dalslandsgatan. Korsningspunkten behöver därmed hastighetssäkras. Var passagen över Dalslandsgatan ska placeras samt vilken hastighetssäkring som är aktuell behöver anpassas vi vidare arbete med placering av entréer och Dalslandsgatans linjedragning.

Förhindra genomfartstrafik mot Kungsgårdsleden. För att förhindra att dels trafik till och från skolan dels genomfartstrafik nyttjar Dalslandsgatan anpassas den enskilda anslutningen till befintlig fastighet så att ingen koppling skapas. Detta för att om det finns en fysisk möjlighet att via Kungsgårdsleden trafikera förlängningen av Svealandsgatan kommer denna att nyttjas både som in/utfart och som genomfart. Kopplingen till befintlig fastighet föreslås finnas kvar men justeras så att den inte ansluter till den Dalslandsgatan.

Anslutningen kan utgå men kräver vidare utredning kring bland annat behovet. Om det endast är fastigheten som nyttjar anslutningen kan dessa hänvisas till Dalslandsgatan men är det jordbruksfordon som måste ha möjlighet att korsa vägen behöver den kvarstå.

Bedömning

Svealandsgatan kommer att få en ökad trafikmängd, främst under morgonen. Gatan klarar av kapacitetsmässigt en sådan trafikökning varför inga större åtgärder för biltrafiken behöver utredas. Dock behöver gatan anpassas till barn enligt åtgärderna ovan och samtidigt säkerställa att närliggande gång- och cykelstråk har god funktion, är trygga, trafiksäkra, gena och orienterbara.

Förslaget innebär att Dalslandsgatan måste göras om från enskild väg till antingen kommunal gata eller gata inne på kvartersmark. Fördelen med kvartersgata är att parkering för rörelsehindrade och angöring för färdtjänst då kan ske på gatan och inte inne på skoltomten och därmed ta mark i anspråk. Mot Dalslandsgatans sydvästra sida finns inga fastighetsanslutningar och nordöstra sidan möter åkermark. Detta innebär att det finns utrymme och förutsättningar för att skapa en gata som tål matartrafik till en parkeringsyta eftersom korsande rörelser är få.

Dalslandsgatan kan komma att upplevas som en barriär mot befintligt grönområde, dock är trafikflödet på denna delsträcka som störst på morgonen. Flödet förväntas vara lågt under skoldagen då skolklasser passerar gatan och då blir gatans barriäreffekt mindre.

Dalslandsgatan bör utformas som en gata där trafikmiljön är anpassad efter fotgängares villkor med låga hastigheter, flera och trafiksäkra möjligheter att korsa gatan och god

Dalslandsgatan undvikas. Befintlig gång- och cykelstråk norr om Svealandsgatan kommer att korsa Dalslandsgatan, korsningspunkten behöver hastighetsäkras.

Att hämta/lämnazonen och parkeringsplatserna placeras på ett avstånd från entré (100-200 meter beroende på placering av entréer) skapar en lugnare och bilfri miljö vid entrézonerna. Placeringen bidrar även till att cyklister och fotgängare prioriteras i utformningen.

Risken att trafik till och från skolan samt genomfartstrafik nyttjar Kungsgårdsleden undviks genom att inte möjliggöra en anslutning till Kungsgårdsleden eller den enskilda vägen.

För att undvika att trafik framför skola och minska barriäreffekten mot grönområdet kan matargata till angörings- och parkeringsytan istället dras söder om skoltomt, se Figur 17 nedan, där den streckade linjen visar denna möjliga lösning. Detta innebär att ny gata behöver byggas söder om skolan men har fördelen att korsningspunkten nordväst om skolan blir mindre komplicerad och att skolan kan få bättre koppling mot grönområdet norr om Dalslandsgatans norra del. Med denna lösning kan också kopplingen mot Kungsgårdsleden fungera på samma sätt som idag.

Figur 17. Principskiss trafikförsörjning Alternativ 3B (Källa: openstreetmap.org).

Related documents