• No results found

6 FK Mladá Boleslav

6.2 Analýza činnosti

FK Mladá Boleslav hraje nejvyšší sout ž v České republice od roku 2004. Pouze v premiérovém ročníku hrál klub o záchranu v sout ži, poté se klub za adil mezi p ední české kluby a vždy skončil v první polov tabulky. FKMB hraje pravideln o evropské poháry, již n kolikrát klub hrál hlavní část evropských pohárů a dosáhl úsp chů na mezinárodní scén .

45

FK Mladá Boleslav je akciovou společností, která se zabývá provozováním sportovních a t lovýchovných aktivit na profesionální úrovni. Sportovní oblastí je fotbal, který se hraje ve všech v kových kategoriích, od dosp lých, dorostence, žáky až po p ípravky. Součást hlavních aktivit společnosti FKMB je marketingová a reklamní činnost, které jsou důležitou složkou ročního rozpočtu klubu. Základní nabídkou služeb je poskytování reklamních a inzertních prostor důležitým obchodním partnerům klubu, p edevším u domácích televizních p enosů fotbalových utkání. Důležitou činností klubu 19 kmenových zam stnanců klubu ĚHPPě a 16 profesionálních trenérů a členů realizačních týmů ĚOSVČě. Samostatnou část tvo í profesionální smlouvy s hráči, jedná se o 35 poloprofesionálních a profesionálních smluv. V dorostu (7 smluv), v juniorském týmu Ě12 smluvě a A týmu Ě24 smluvě. FKMB dlouhodob podporuje programy pro zam stnance klubu a kvalifikační růst v souvislosti s výukou anglického a n meckého jazyka a získáváním trenérských licencí. Podíl žen na počet zam stnanců je 6,5 %.

A mužstvo vede trenér Karel Jarolím, který byl jmenován v lednu 2014 spolu s asistentem Borisem Kočím. Trenérem branká ů se stal Filip Toncar, kondičním trenérem Martin T asák, kustod Pavel Uhlí a maséry týmu jsou Jan Skoupý a Václav Kubíček.

B mužstvo, čili juniorský tým, který hraje juniorskou ligu, trénuje Milan Pechanec s asistentem a trenérem branká ů Ji ím Malíkem. Masérem týmu je Zden k B lík.

T i dorostenecká družstva hrají nejvyšší možné sout že v ČR. Nejstarší tým U-19 vede trenér Michal Kolčava s asistentem Adrianem Vizingrem, vedoucí týmu je Václav Pospíšil a maserem týmu Václav Št pán. U-17 trénuje Martin Mrvík s bývalým prvoligovým hráčem Janem Flachbartem, masérem Milanem Kordou a vedoucím týmu Michalem Dvo áčkem. Nejmladší dorostenecké mužstvo trénuje Jan Pánik s Ladislavem Sedláčkem.

46

Čty i žákovská mužstva hrají také nejvyšší sout že v ČR. Trenéry U-15 je Petr Huf a Ji í Rynekr. 14 vede Marek Janoušek a Tomáš Musil. 13 trénuje Marek Maňas a U-12 Milan Šíp. P ípravka pro nejmenší fotbalisty klubu je rozd lena do 5 týmu, podle ročníku narození, od U-12 po U-7.

6.3 Marketingová činnost klubu

Propagace klubu

Propagace p edstavuje velice důležitou součást vytvá ení image klubu, jedná se o potencionální zákazníky, komunikaci s fanoušky a návšt vníky. V FK Mladá Boleslav se marketingu a propagací klubu velmi zabývají, což je na prvoligové úrovni pot ebné.

Vedoucí odd lení marketingu a obchodu je Jan Holický, který má na starost n kolik lidí, kte í se starají o propagaci klubu. Pozici tiskového mluvčího klubu zastává pan Ji í Koros.

Plakáty před utkáním

Klub nechá tisknout plakáty p ed každým domácím zápasem, jsou na nich p edevším důležité informace o daném utkání. Na plakátech je datum, místo konání a čas zápasu, logo oficiálního a generálního partnera klubu a jméno soupe e. FKMB tiskne n kolik desítek až stovek plakátů na každý zápas, které jsou rozmíst ny po Mladé Boleslavi, okolních obcích a m stech. Rozmíst ní plakátů má na starosti odd lení marketingu, p ípadn členové fanklubu.

Internetové stránky a sociální sítě

V dnešní moderní dob jsou sociální sít a internetové stránky tém nutností.

Jedná se o spolehlivou a rychlou cestu, jak dopravit aktuality, informace a zajímavosti p ímo fanouškům. Oficiální stránky klubu jsou www.fkmb.cz. Webové stránky jsou denn aktualizovány a zam ují se na všechny mužstva FKMB. Stránky jsou rozd lené do n kolika sekcí, aby fanouškovi neunikly žádné informace. Součástí stránek jsou inzertní bannery, které je možné využít k reklamním kampaním inzerenta. Dále jsou na stránkách uvedeny partne i klubu, fotografie, TV Bolka, fan shop, fotbalová akademie, mládež klubu, stadion či los sout že a soupisky všech mužstev klubu. Návšt vnost internetových stránek bývá v b žný den zhruba 2 200 uživatelů a 59 000 p ečtených stránek, v hrací den množství stoupá, jedná se o 3 ř50 uživatelů a 89 000 p ečtených stránek. Komunikace

47

fotbalového klubu s fanoušky je nezbytná součást každodenního života. FKMB vlastní jedny z nejlépe fungujících stránek v první fotbalové lize. FK Mladá Boleslav nabízí informace, fotky, zajímavosti a rozhovory i prost ednictvím Google+, Twitteru, Facebooku či Instagramu.

Zpravodaj Bolek

Bolek je šestnácti stránkový zpravodaj ve formátu A4. Na p ední stránce je fotografie a jméno fotbalisty A mužstva, na dalších stránkách následují aktuální informace, statistiky, rozhovory, fotografie a sout že. Dále zpravodaj Bolek obsahuje plakát hráče FKMB, p edstavení soupe e, soupisky obou týmu, tabulku ligy a informace o juniorce a mládeži klubu. Na zadní stran zpravodaje jsou zobrazeny partne i klubu. Bolek se prodává na pokladnách p i vstupu na stadion za 20 korun.

Reklama v mediích

Tato propagace je tím nejlepším způsobem, jak se dostat do pov domí ve ejnosti.

FK Mladá Boleslav využívá n kolik druhů medií, jedná se o rádio, noviny či televizi.

Reklamu v rádiu zprost edkovávají p edevším místní rozhlasové stanice Kiss Delta a Signál rádio. Tyto stanice informují posluchače o pozici klubu v ligové tabulce, datu p íštího zápasu, p ináší živé rozhovory s hráči nebo trenéry. V FK Mladá Boleslav funguje také vlastní televizní stanice s názvem TV Bolka. Tento kanál je umíst n na oficiálních stránkách klubu a fanouškům ukazuje zákulisní d ní v klubu, sest ihy z tréninků, zápasů či soust ed ní. Dále FKMB spolupracuje s boleslavským deníkem, ve kterém se objevují informace z odehraných utkání, rozhovory s vedením, trenéry a hráči klubu. Velmi často jsou v deníku upoutávky na nadcházející fotbalové utkání.

Fan-shop

FK Mladá Boleslav provozuje oficiální fan-shop, který je otev ený v pracovní dny a v den zápasu. Fan-shop se nachází v areálu stadionu na jižní tribun . P edm ty se dají koupit také p es oficiální internetové stánky klubu. Fanoušek si může zakoupit různé klubové p edm ty, jako je nap íklad šála, náramek, zapalovač, ponožky, vlaječka, kšiltovka, propiska, klíčenka, půllitr, otvírák, hrnek, pen ženka nebo ručník.

48 Fan-club

FK Mladá Boleslav komunikuje a spolupracuje s fanoušky klubu. ada z nich je v oficiálním fan-clubu, který fandí a stará se o atmosféru p i domácích zápasech a jezdí s týmem i na venkovní zápasy. Fan-club FKMB je celým jménem Fan klub Blue & White 1ř02 o.s. P edseda sdružení fanoušků se jmenuje Ond ej Dvo ák. Roční členský p ísp vek je ve výši 250 Kč a p ináší růžné slevy a výhody. Mezi n pat í nap íklad sleva na mezinárodní pohárová utkání až 20 %, zvýhodn ná cena permanentky do domácího sektoru fanoušků, zvýhodn né cestování na h išt soupe ů klubovými autobusy, sleva na nákup ve fan-shopu ve výši 10 % či schůzky a besedy s vedením a hráči klubu.

6.3.1 SWOT analýza Silné stránky

 fotbal je fenomén – jedná se o nejmasov jší sport na sv t

 tradice klubu – vice jak stoletá historie

 podpora m sta – klub úzce spolupracuje s m stem Mladá Boleslav

 sponzoring – nejv tší partner Škoda Auto a.s. zajiš uje vysoký p íjem financí

 hráčský kádr – kvalita a ší e kádru je na české pom ry nadstandardní

 rozpočet – pat í mezi nejvyšší v první lize

 zázemí – velký počet travnatých h iš , dv um lé trávy, nafukovací hala v areálu stationu

Slabé stránky

 návšt vnost – ačkoliv klub hraje pravideln v pop edí tabulky, návšt vnost je nízká

 stadion – kapacita pouze 5 000 míst

 parkování p i domácích zápasech – chyb jící velké parkovišt poblíž stadionu

 časté zran ní klíčových hráčů

 fan – club – málo početná komunita fanoušků klubu Příležitosti

 pohárová Evropa – vysoký finanční p íjem do klubové kasy

 spolupráce se základními a st edními školami ve m st

49

 po ádání fotbalových kempů pro d ti

 kvalitní mládež – za azení vlastních odchovanců do A týmu, klub nemusí kupovat drahé posily

 prodej hráčů – jedná se o prodej hráčů za vysoké částky p edevším do zahraničních lig

 výstavba tribuny – rozší ení kapacity stadionu a zlepšení atmosféry p i zápasech

 nové h išt s um lým povrchem – možnost pronajímání okolním oddílům Hrozby

 ztráta hlavního partnera - Škoda Auto a.s. je pro FKMB nejv tší sponzor a zajiš uje velkou část ročního rozpočtu

Reklama na dresu - p ední strana dresu „na prsou“ je obsazena generálním partnerem klubu. Na zadní stran dresu je obsazena plocha nad číslem hráče hlavním partnerem klubu, kterým je Ško-energo. Ostatní pozice na dresu nejsou trvale obsazeny, jedná se o marketingové nabídky FK Mladá Boleslav.

Roto – bannery – reklamní plátna dynamických reklamních modulů typu roto systém umíst né podél hrací plochy. Nabídka se b hem zápasu m ní a divák ji vidí na stadionu i b hem televizního p enosu. Sponzor na n může umístit název nebo logo společnosti.

Velkoplošná LED obrazovka – Technologie LED obrazovky nabízí velice efektivní reklamní plochu, která se využívá b hem domácích zápasů. LED obrazovka nabízí vysílání plnohodnotných inzertních a reklamních spotů i zvukové stopy. Viditelnost obrazovky je z každého místa na stadionu a v p ímém p enose bývá v televizních záb rech prům rn dvacet minut.

Reklama ve zpravodaji – je vydáván pro každé domácí utkání A mužstva, na úvodní stran je logo generálního a oficiálního sponzora. Celá zadní strana zpravodaje je určena jen pro partnery klubu.

50

Reklama na internetových stránkách – oficiální stránky www.fkmb.cz jsou denn aktualizovány a p ináší fanouškům veškeré informace o klubu. Součástí stránek jsou vyhrazené inzertní bannery, které je možné využít k reklam . Prům rná návšt vnost stránek je 3 000 uživatelů každý den.

Reklama na vstupenkách – Na p ední stran jsou informace o zápase Ěmísto, datum a časě. Na zadní stran vstupenky zobrazen stadion a jednotlivé sektory, pod tím je možnost zviditeln ní pro sponzory.

Reklama na klubových soupravách – všechny v kové kategorie mají společné

vycházkové a tréninkové soupravy. Nejv tší zájem sponzorů je pochopiteln o A mužstvo.

Reklama může být nap íklad na vycházkových či tréninkových teplákách, tričku, bund atd.

Reklama na autobusu – FK Mladá Boleslav vlastní autobus, který je potišt ný klubovým znakem, stadionem či hráči. Autobus využívá jak A mužstvo, tak i juniorka a týmy

dorostu. Volné plochy pro sponzory jsou na bočních a zadní stran autobusu.

Reklama na služebních vozech hráčů a vedení klubu – automobily dodává hlavní partner klubu Škoda Auto a.s. Vozy jsou určeny pro dojížd ní hráčů na tréninky a vedení klubu je využívá p i jednání či společenských akcích. Sponzo i mohou umístit svá loga na dve e nebo kapotu automobilu.

Reklama na kalendáři – FK Mladá Boleslav již n kolikátý rok vydává klubový kalendá . Motiv kalendá e se každý rok liší. V kalendá i jsou společné týmové fotografie, tak i fotografie jednotlivých hráčů. I zde je možnost pro sponzory klubu.

51 6.3.3 Partneři klubu

Profesionální klub z Mladé Boleslavi má n kolik desítek partnerů. Zde je p ehled n kolika z nich.

Škoda Auto a.s.

 nejv tší výrobce automobilů v České republice

 generální partner klubu

 logo firmy je umíst no na p ední části dresů, roto – bannerech, LED obrazovce, na internetových stránkách, ve zpravodaji, v kalendá i a na vstupenkách

ŠKOENERGO

 výrobce a dodavatel tepla pro mladoboleslavský region

 hlavní partner klubu

 logo firmy je umíst no na zadní části dresů, LED obrazovce, roto – bannerech, na vstupenkách, internetových stránkách, ve zpravodaji

Město Mladá Boleslav

 m sto s klubem spolupracuje a zároveň je podílovým vlastníkem

 hlavní partner klubu

 znak m sta je umíst n na vstupenkách, roto- bannerech, ve zpravodaji, internetových stránkách

Lion sport

 sportovní e-shop značky Adidas a Reebok

 hlavní partner klubu

 logo společnosti je umíst no na internetových stránkách, roto – bannerech, ve zpravodaji

Tipsport

 sportovní sázková kancelá

 reklamní partner

 logo společnosti je umíst no na LED obrazovce, internetových stránkách, zpravodaji

52

 další reklamní partne i: Gambrinus, Gema MB, Sparing, Transcentrum, ezáč stavebniny, VAK, Toitoi, Colas

Auto Enge

 autorizovaný prodejce osobních a užitkových vozů Volkswagen

 barterový partner

 logo společnosti je umíst no na vstupenkách, ve zpravodaji, na internetových stánkách

 další barteroví partne i: Havex auto, Ondrášovka, Ricoh, Dragon Signál rádio

 rádio z Mladé Boleslavi

 mediální partner

 logo společnosti umíst no ve zpravodaji, na internetových stránkách

 další mediální partne i: rádio Impuls, česká televize, rádio Kiss Delta, boleslavský deník, Hattrick

53

Related documents