• No results found

Závěrečná doporučení pro amatérský klub

Tato kapitola bakalá ské práce je zam ená na vhodná doporučení pro amatérský klub, která by m ly zlepšit činnost a chod klubu. Doporučení vycházejí p edevším z p edchozích kapitol.

Členské p ísp vky. Klub vybírá každý rok od aktivního člena 2 000 Kč, což vychází 16 Kč za jeden trénink či zápas. Klub zajiš uje za 16 Kč hráči dv hodiny t lesného pohybu, upravené a posekané h išt , možnost p evléknutí a osprchování v prostorách budovy, dále kvalitní trénink s kvalifikovanými trenéry a fotbalovými pomůckami jako jsou fotbalový balon, branky či p ekážky. Členské p ísp vky by m ly být vyšší, tím by klub získal pravidelný vyšší p íjem a mohl by finance investovat dle svých pot eb.

Dále by klub m l nabídnout p ilehlou budovu k pronájmu, jedná se o budovu v areálu stadionu. Klub p ichází m síčn o desetitisíce korun. V budov se d íve konaly diskotéky, společenské a kulturní akce, nyní je budova již n kolik let prázdná. Klub by m l slevit ze svých finančních požadavku za pronájem budovy. Snížení částky by mohlo p ilákat eventuální zájemce.

Rozší it vedení klubu. Klub by m l rozší it vedení klubu o nové pozice, nebo rozd lit všechny úkoly mezi stávající členy výboru. P edseda klubu vykonává veškerou práci v klubu, stará se o sportovní stránku, jedná se zástupci m sta a sponzory klubu, zajiš uje dopravu všech mužstev, eší p estupy s trenéry a zástupci klubů, shání posily do A i B mužstva. Klub by m l angažovat sportovního manažera, který by m l na starosti sportovní stránku, jednal o posilách a prodeji hráčů. P edseda klubu by m l čas naplno se v novat administrativním v cem a jednat se sponzory klubu.

Najít hlavního nebo generálního sponzora. V dnešní dob je obtížné sehnat sponzora, ale klub by m l oslovit různé firmy. V okolí Mnichova Hradišt je velké množství menších, ale i velkých firem. Klubu by hlavní či generální sponzor finančn velice pomohl. Logo sponzora může být umíst no v areálu stadionu, na dresech hráčů, tím by se firma dostala do podv domí fanoušků klubu.

59

Snížit výdaje za dopravu. MSK využívá k p eprav na mistrovské zápasy všech v kových kategorií velký autobus, více než půlka autobusu zůstává prázdná. Klub by m l zajistit menší autobus na p epravu mužstva, jedná se o autobus, který má kolem 20 míst.

To znamená velkou úsporu financí na pronájem autobusu. Klub by dále ušet il mnoho pen z, kdyby alespoň A mužstvo p ešlo ze st edočeského do libereckého kraje.

Vzdálenosti na mistrovské utkání by byly daleko menší, a tím by klub ušet il finance.

Po ádání turnajů. Klub by mohl v letní p estávce, která je od poloviny června do poloviny července uspo ádat fotbalový turnaj. Turnaj hraný na malém h išti by p ilákal velké množství fotbalových nadšenců z Mnichova Hradišt a okolí. Areál h išt by tak byl využíván i v dob letní p estávky a klub by m l z turnaje pom rn vysoký zisk.

Tržba pro místní restauraci by byla za celý den turnaje vysoká. Vznikly by možnosti pro zviditeln ní klubu a vstup nových sponzorů do klubu.

60

Závěr

Hlavním cílem bakalá ské práce bylo srovnat dva fotbalové kluby, stanovit analýzu činnosti, ekonomiky a cílů. Další cíle práce byly popsat historii a pravidla fotbalu, dále rozvoj a historii obou klubů, srovnat marketing a organizační strukturu klubů, vytvo it SWOT analýzu a záv rečné doporučení pro amatérský klub. Všechny zadané cíle byly v práci spln ny. Vybral jsem dva kluby, jednalo se o amatérský klub Mnichovohradiš ský SK a profesionální klub FK Mladá Boleslav. Amatérský klub z Mnichova Hradišt hraje nejvyšší krajskou sout ž, což je pátá nejvyšší sout ž v České republice a profesionální klub FK Mladá Boleslav hraje již p es deset let pravideln první ligu.

U obou fotbalových klubů byla popsána historie, rozvoj a analýza činnosti. Dále se bakalá ská práce zabývá marketingovou činností, p edstavením partnerů a ukázkou nabízených reklamních možností u obou klubů. Vytvo ením SWOT analýzy pro profesionální i amatérský fotbalový klub jsem nastínil silné a slabé stránky, ale p edevším jejich p íležitosti a hrozby. Poslední kapitola v praktické části se zaobírá srovnáním obou klubu v ekonomické a organizační stránce. Obsahuje také krátkodobé a dlouhodobé cíle, zázemí, stadion a návšt vnost obou fotbalových klubů.

Záv rem bakalá ské práce bylo vytvo eno doporučení pro amatérský klub z Mnichova Hradišt . Hlavním návrhem bylo navýšení členských p ísp vků. Dále snížit finanční požadavky za pronajmutí p ilehlé budovy, která je v areálu stadionu a pat í klubu.

Budova je již n kolik let nevyužitá a chátrá. Doporučením je p íchod sportovního manažera do klubu, nyní se o všechno stará p edseda klubu. Dalšími návrhy jsou uspo ádaní turnajů v letní pauze, snížení výdajů za dopravu p i venkovních zápasech a nalezení generálního sponzora pro amatérský klub.

P i vytvo ení doporučení pro amatérský klub z Mnichova Hradišt jsem vycházel p edevším ze SWOT analýzy. Navrženo bylo n kolik doporučení, kterými by se vedení a p edseda sportovního klubu mohli v budoucnu inspirovat. Bakalá ská práce by mohla zlepšit ekonomickou i sportovní stránku amatérského klubu.

61

Related documents