• No results found

Analýza ergonomie na pracovišti - ZADNÍ SEDAČKY

II. PRAKTICKÁ ČÁST

4) ERGONOMIE PRACOVNÍHO PROCESU

4.8 Analýza ergonomie na pracovišti - ZADNÍ SEDAČKY

Cílem této činnosti je, aby pracovník převzal opěru a sedadlo podle toho jaká je současná kompletace na lince a zastavil je do auta. Sedadlo se ustaví na příslušné místo a připevní se ke karoserii jednoduchým zasunutím do příslušných zdířek. Opěra se musí usadit do otočných čepů, coţ s sebou občas nese vyšší vyuţití síly, kdyţ opěradlo jde špatně usadit do čepu.

Ve výjimečných případech vyuţití síly úderem, aby se sedačka usadila jak má.

4.10 Výpočet fyzické zátěže při manipulaci s břemeny (ČSN EN 1005-2) Výhoda zástavby zadních sedaček určitě spočívá ve váhovém rozdílu a nepřítomnosti elektrického zapojení. Díky tomu bude tato část operace na pracovišti méně riziková neţ u předních sedaček. Běţnou hmotnost, s kterou pracovník manipuluje, je 8 kg. Podmínky pro výpočet Indexu Ri se částečně shodují s předchozím výpočtem předních sedaček aţ na rozdíl výšek manipulačních rovin.

Index rizika (Ri):

– celkový koeficient vychází 0,37 nad hodnotu 1 a je počítán pro osmihodinovou směnu, ale musíme brát v potaz, že pracovníci se na pracovišti pravidelně po 1 hodině mění, a že tím se dostaneme na hodnotu kolem 1,0, která je na hraně možností.

Zadní opěry jsou ve třech variantách celé 100%, půlené 60% nebo 40%. Hmotnost celé zadní opěry se pohybuje kolem 18 kg, coţ je vysoká hmotnost, ale lze brát v úvahu, ţe se tato varianta nevyskytuje pravidelně, jako je to u předních sedaček. A také časově je její transport rychlejší a není omezován pracovníky s předními sedačkami, jako je to u předních sedaček.

45

4.11 Ergonomická legislativa pro ČR – PRACOVNÍ POLOHY

Obr. 22-26: Ergonomie na pracovišti dle legislativy ČR [14]

46

4.12 RULA

Tabulka 17: Tabulka A (Skóre polohy horní končetiny) [7]

Skóre A + Skóre uţívané u svalů + Silové skóre = Skóre C

Tabulka 18: Tabulka B (skóre postavení krku, trupu a nohou) [7]

Skóre B + Skóre uţívané u svalů + Silové skóre = Skóre D

Tabulka 19: Tabulka C (celkové skóre) [7]

CELKOVÉ SKÓRE = skóre C + skóre D – Tabulka C =

4

47

4.13 NIOSH – Zátěž páteře pro oba pracovní procesy

Tato metoda slouţí k výpočtu zátěţe v bederní části páteře. A informace o jejím pouţití byly získány na oddělení ergonomie ve ŠkodaAuto a.s.. Její aplikace je velice jednoduchá, spočívá ve vynesení základních hodnot do grafu.

Obr. 27: NIOSH zátěž bederní části páteře [9]

Zadní sedačky (Fabia a Rapid) Přední sedačky (Fabia a Rapid)

Hodnoty jsou u obou produktů zprůměrovány a slouţí k názornému zobrazení v (Obr.

27), kde je vidět, ţe přední sedačky se vyskytují v nevhodném pásmu pro dlouhodobou zátěţ.

Ze získaných hodnot pro přední sedačky (hmotnosti břemene a vzdálenosti úchopu) vychází vynaloţená síla na hodnotu kolem 4200 N. Tato hodnota je nad hodnotou dlouhodobé zátěţe, a tak je zřetelné, ţe by se tato činnost neměla aplikovat na delší časovou zátěţ.

Hodnoty pro zadní sedačky se pohybují kolem doporučené dlouhodobé zátěţe. Kde pracovníkovi nehrozí zdravotní potíţe.

Eliminace pro vyšlé hodnoty je rotace zaměstnanců na pracovišti během směny. Kde se zátěţ rozloţí na větší počet pracovníků.

4200

48

5) NÁVRHY ZLEPŠENÍ

Tato část bakalářské práce se bude věnovat návrhům zlepšení manipulace s předními sedačkami, u kterých bylo zjištěno, ţe jsou největším problémem na současném

pracovišti. Zadní sedačky nevykazují tak vysoké rizikové hodnoty, tak budou zachovány.

Ergonomické zásady pro manipulátory:

Jsou dvě hlavní kritéria pro tvorbu manipulátorů. Jedním je správná rukojeť, která by měla mít průměr 20 - 40 mm a nesmí být potaţena černou gumou z důvodu alergizace. Za druhé musí manipulátor vyhovovat z hlediska vynaloţené tlačné nebo taţné síly do 90 N.

Manipulátor by měl vyhovovat všem poţadavkům týkajících se ergonomie, tak aby jeho zavedení mělo význam. Aplikací manipulátorů, jsme schopni, eliminovat celý výpočet fyzické zátěţe při manipulaci s břemeny coţ z pohledu ergonomie znamená značné ulehčení fyzické zátěţe.

5.1 Návrh ergonomie pracovního procesu

Tabulka 20: Návrhy zlepšení

1. Zavedení manipulátorů s vyuţitím jednoho dopravníku

2. Zavedení manipulátorů s vyuţitím obou stran ML i s dopravníky + Vytvoření lepšího pracovního prostoru

5.2 Zavedení manipulátorů s využitím jednoho dopravníku

Tato varianta v sobě zahrnuje současný dopravník na jedné straně. A jednalo by se o zavedení doporučených manipulátorů (na levé a pravé straně). Bohuţel není moţno zabránit kříţení se pracovníků, kde si kaţdý bude muset dávat pozor na pohyb v prostoru mezi auty. A dále je tu stále stejný problém jako na současném pracovišti s nerovnocenně rozloţenou pracností mezi pracovníky.

Pracnost:

Pracnost byla vypočítánana výrobním procesu Rapid z důvodu vyšší pracnosti vůči Fabii.

49

Obr. 28: BasicMost pro zástavbu předních pravých sedaček [13]

Z pracnosti pro tuto variantu vyšlo 55,04 s a je vidět, ţe se časově nemůţeme vejít do stanoveného taktu 60s. Protoţe k 55,04s je nutné přičíst čas odebírání zadních sedadel, který má hodnotu 12s. Dostali bychom se tak na hodnotu 67,04s a to je čas, který nevyhovuje současnému taktu na montáţní linky.

Obr. 29: Model pracoviště zástavby sedaček s jedním dopravníkem [9]

50

5.3 Zavedení manipulátorů s využitím obou stran linky i s dopravníky + Vytvoření lepšího pracovního prostoru

Tato varianta by byla řešena dopravníky z obou stran, ke kterým by byly k dispozici dva manipulátory. Bude tak vyřešen problém s kříţením pracovníků na jedné straně pracoviště a délka přepravní trasy na vzdálenější straně. Pracnost se bude na obou stranách rovnat.

Vyvýšení pracoviště s sebou přinese vysoké zlepšení ergonomie. Ulehčíme tak častému předklánění a pootáčení trupu.

Pracnost:

Obr. 30: BasicMost pro zástavbu předních pravých sedaček [13]

Daná pracnost vyšla 44,96s coţ je čas zhruba o 10s lepší neţ v předchozí variantě s jedním dopravníkem. A kdyţ k výslednému času 44,96s přičteme čas odebrání zadních sedaček 12s, který je nutný započítat pro celkovou dobu operace. Výsledný čas vyjde 56,49s.

Tato varianta by vyhovovala, protoţe bychom zůstali v současném taktu.

51 Tabulka 21: Varianty pro zavedení dopravníků

Jedna varianta se současným dopravníkem, který by byl doplněn druhým dopravníkem s moţností překladního místo nad současným pracovištěm z důvodu kratší trasy, ale se zaměstnancem navíc Druhávarianta zavést nový dopravníkový systém

Třetívarianta zachování současného dopravníku na jedné straně a doplnit ho druhým dopravníkem na opačné straně

Obr. 31: Nový dopravníkový systém [9]

Obr. 32: Dopravníkový systém s překladištěm nad pracovištěm [9]

Válečkový dopravník

Současný dopravník

Válečkový dopravník s překladištěm, kde by musel být zaměstnanec navíc

52

5.4 Ergonomie pro obě dvě varianty

Zavedení manipulátorů s vyuţitím jednoho dopravníku

Zavedení manipulátorů s vyuţitím obou stran linky i s dopravníky + Vytvoření lepšího pracovního

prostoru

Obr. 33-37: Ergonomie na pracovišti dle legislativy ČR [14]

53

RULA

Tabulka 22: Tabulka A (Skóre polohy horní končetiny) [7]

Skóre A + Skóre uţívané u svalů + Silové skóre = Skóre C

Tabulka 23: Tabulka B (skóre postavení krku, trupu a nohou) [7]

Skóre B + Skóre uţívané u svalů + Silové skóre = Skóre D

Tabulka 24: Tabulka C (celkové skóre) [7]

CELKOVÉ SKÓRE = skóre C + skóre D – Tabulka C =

4

54

6) SHRNUTÍ A ROZHODNUTÍ

Tato část bakalářské práce se bude zabývat porovnáním jednotlivých variant z předešlé části práce (viz kapitola 5). Cílem bude porovnání jednotlivých návrhů s ohledem na jejich moţnou realizaci a jejich investice.

Hlavním tématem této práce je ergonomie, kvůli které se všechna tato opatření navrhují.

Cílem bylo, abychom se co nejvíce přizpůsobili současnému taktu na pracovišti. Výpočty bylo zjištěno, ţe s manipulátory na obou stranách je současná podmínka na takt pracoviště splněna. U varianty s dopravníkem na jedné straně (5.2) se bohuţel do taktu nevejdeme a moţnost, ţe by firma prodlouţila současný takt o 10s s sebou nese zpomalení výroby a tím pádem ztrátu peněz.

Proto byly navrţeny tři moţné varianty s manipulátory na obou stranách, které by současný problém v pracovním procesu zlepšily. Jejich nároky pro uskutečnění jsou znázorněny v tabulce (Tabulka 25).

Tabulka 25: Ergonomie a investice

1. VARIANTA dopravníku na druhé straně

ML)

PRACOVIŠTĚ NEVYHOVUJE NEVYHOVUJE NEVYHOVUJE

STAVEBNÍ

ERGONOMIE VYHOVUJE VYHOVUJE VYHOVUJE

INVESTICE 245 T € 5565 T € 965 T €

ROZHODNUTÍ:

Ze získaných informací (Tabulka 25) je vhodnou variantou pro realizaci projektu varianta 1. Je zde o zaměstnance více, ale v ostatních kritériích vychází lépe neţ další varianty a je nutné zaměřit se na porovnání ergonomie s investicemi, které této variantě značně nahrávají.

55

7) ZÁVĚR

Bakalářská práce se zabývala podrobnými analýzami pracoviště ,,zástavby sedaček“ ve firmě Škoda Auto a.s. z pohledu optimalizace. Celá práce byla zpracována pod dohledem oddělení: Plánování montáţe.

V praktické části byly provedeny analýzy na dvou produktech (Fabia a Rapid). Nejprve byla zvolena analýza, která se zabývala měřením času zástavby sedaček, z které vyšlo, ţe produkt Rapid je pracnější. Za druhé byl aplikován Spaghetti diagram, který měl za cíl odhalit moţné nedostatky na pracovišti, jako je správná posloupnost operací nebo uspořádání pracoviště. Tato analýza napověděla, ţe pohyb pracovníků na současném pracovišti je v pořádku a prokázala, ţe vzdálenost pro manipulaci se sedačkou by mohla být jednou z věcí pro zlepšení. A za třetí byla vypočtena pracnost, pomocí metody Basic MOST, pro jednotlivé pracovníky, která prokázala, ţe pracnost na opačné straně

dopravníku je vyšší neţ u ostatních dvou pracovníků.

Z provedených analýz, týkajících se pracnosti a ergonomie vyplynulo, ţe by se práce měla vydat směrem do ergonomie pracovního procesu.

Ergonomie byla vyhodnocována dvěma způsoby pomocí metody RULA a podle Legislativy ergonomie ČR, kterou se řídí firma Škoda Auto a.s.. Z provedených analýz se výsledky takřka shodovaly a patřily do skupiny závaţných problémů.

Jako návrhy na zlepšení byly navrhnuty manipulátory, které svým zavedením usnadní práci a ulehčí lidskému aparátu. A pro zlepšení pracovního místa bylo navrhnuto zvýšení pracovního prostoru do doporučené výšky, coţ zamezí častému naklánění se a otáčení trupu.

Nejlepší variantou se jeví realizace dopravníku s překladištěm nad montáţní linkou se zaměstnancem navíc. Jak z hlediska finančního, tak i co do nároků na prostor pro

přestavbu, který nejeví aţ tak velký rozsah jako u ostatních variant.

56

SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY

[1] A Safety Manager´s Guide to Ergonomics at Work , Ergonomics plus URL odkaz: http://ergo-plus.com/workplace-ergonomics/

[2] API – Akademie produktivity a inovací, s.r.o., Procesní diagram URL odkaz:

http://e-api.cz/upload.cs/1/1d598df4-b-2-optimalizace_pracoviste_poloautomaticke_montaze_obrazek2.jpg [3] API – Akademie produktivity a inovací, s.r.o., Průmyslové inženýrství

URL odkaz: http://e-api.cz/page/101/

[4] API – Akademie produktivity a inovací, s.r.o., Spaghetti diagram URL odkaz: http://e-api.cz/upload.cs/0/00281894-b-6-6.jpg [5] CONVERSIO, spol. s r.o., DMAIC

URL odkaz: http://prumyslove-inzenyrstvi.conversio.cz/uzitecne-informace/dmaic [6] Erban Václav. Fyziologie práce a ergonomie. Liberec: Fakulta strojní, Katedra

energetických zařízení, 2003. 160s.

[7] Hlávková J., Valečková A.. Ergonomické checklisty a nové metody práce při hodnocení ergonomických rizik. Praha: Státní zdravotní ústav, Centrum pracovního lékařství, 2007. 81s.

[8] Ing. Ján Burieta, Fraunhofer IPA Slovakia, Metoda 5S (6S)

URL odkaz: http://www.svetproduktivity.cz/clanek/5s-6s-nebo-dokonce-7s.htm/

[9] Interní dokumentace Škoda Auto a.s.

[10] Křišťak Jozef, MOST – Maynard Operation Sequence Technique, 8. 3. 2007 URL odkaz: http://www.ipaslovakia.sk/sk/ipa-slovnik/most-maynard-operation-sequence-technique

[11] Metody ergonomie pro pouţití v praxi, Rady pro manažery

URL odkaz: http://www.podnikator.cz/provoz-firmy/management/rady-pro-manazery/n:16784/Metody-ergonomie-pro-pouziti-v-praxi

[12] Mikulec P. Metody průmyslového inženýrství a výrobní logistiky jako nástroje zvyšování výkonnosti v plastikářské výrobě. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta managementu a ekonomiky (Dizertační práce), 2009. 173s.

[13] Průmyslové inženýrství (KVS materiály pro studenty).[online].

Liberec: Technická univerzita v Liberci, URL odkaz: http://www.kvs.tul.cz/PI [14] Škoda Auto a.s. Mladá Boleslav oddělení ZG - Ochrana zdraví,

Katalog ergonomie (aktualizace 2013). Legislativa ČR, 2013. 57s.

57

SEZNAM OBRÁZKŮ

Obr. 1: Vizuální zobrazení metody DMAIC [13] 13

Obr. 2: Spaghetti diagram [4] 15

Obr. 3: Jedna z moţných procesních úloh [2] 15

Obr. 4: Základní sekvenční model pro obecné přemístění [10] 17

Obr. 5: Hodnocení NIOSH [14] 22

Obr. 6:Jednoduché schéma pracoviště [vlastní tvorba] 26

Obr. 7: BasicMost pro zástavbu předních pravých sedaček [13] 29 Obr. 8: BasicMost pro zástavbu zadních pravých sedaček [13] 29

Obr. 9: Procesní diagram – přední sedačky 30

Obr. 10: Procesní diagram – zadní sedačky 31

Obr. 11: Zapojení elektriky ze spodní strany sedačky (Fabia) [9] 32

Obr. 12: Zapojení elektriky do podlahy (Rapid) [9] 32

Obr. 13: Spaghetti diagram ,,Zástavba sedaček'' levá strana 33 Obr. 14: Spaghetti diagram ,,Zástavba sedaček“ pravá strana 34 Obr. 15: Produkt Rapid a krycí kobereček [vlastní tvorba] 36

Obr. 16: Montáţ sedaček M1 [vlastní tvorba] 36

Obr. 17-21: Ergonomie na pracovišti dle legislativy ČR [14] 41 Obr. 22-26: Ergonomie na pracovišti dle legislativy ČR [14] 45

Obr. 27: NIOSH zátěţ bederní části páteře [9] 47

Obr. 28: BasicMost pro zástavbu předních pravých sedaček [13] 49 Obr. 29: Model pracoviště zástavby sedaček s jedním dopravníkem [9] 49 Obr. 30: BasicMost pro zástavbu předních pravých sedaček [13] 50

Obr. 31: Nový dopravníkový systém [9] 51

Obr. 32: Dopravníkový systém s překladištěm nad pracovištěm [9] 51 Obr. 33-37: Ergonomie na pracovišti dle legislativy ČR [14] 52

58

Tabulka 5: Fyzická výkonnost člověka ČSN EN 1005-2 [14] 23

Tabulka 6: Naměřené výrobní časy (Příloha 8) 27

Tabulka 7: Technické parametry 31

Tabulka 8: Rozdíly v zapojení elektriky 32

Tabulka 9: Pracovní úkony na produktu 33

Tabulka 10: Zlepšení podle stupně Standardizace 35

Tabulka 11: Shrnutí navrhovaných změn 36

Tabulka 12: Hmotnost předních sedaček 38

Tabulka 13: Tabulky pro výpočet doporučeného hmotnostního limitu [9] 39 Tabulka 14: Tabulka A (Skóre polohy horní končetiny) [7] 42 Tabulka 15: Tabulka B (skóre postavení krku, trupu a nohou)[7] 42

Tabulka 16: Tabulka C (celkové skóre) [7] 43

Tabulka 17: Tabulka A (Skóre polohy horní končetiny) [7] 46 Tabulka 18: Tabulka B (skóre postavení krku, trupu a nohou) [7] 46

Tabulka 19: Tabulka C (celkové skóre) [7] 46

Tabulka 20: Návrhy zlepšení 48

Tabulka 21: Varianty pro zavedení dopravníků 51

Tabulka 22: Tabulka A (Skóre polohy horní končetiny) [7] 53 Tabulka 23: Tabulka B (skóre postavení krku, trupu a nohou) [7] 53

Tabulka 24: Tabulka C (celkové skóre) [7] 53

Tabulka 25: Ergonomie a investice 54

59

SEZNAM PŘÍLOH

Příloha 1: Checklist pro základní ergonomické hodnocení pracovního místa [7] 60

Příloha 2: Checklist pro manipulaci s břemeny [7] 61

Příloha 3: Checklist pro ruční manipulaci s břemeny [7] 62 Příloha 4: Checklist pro základní ergonomická rizika [7] 65 Příloha 5: Checklist pro uspořádání pracovního místa [7] 67 Příloha 6: Checklist pro identifikaci rizik souvisejících s lokální svalovou zátěţí [7] 68 Příloha 7: Ministerstvo zdravotnictví – Zařazování prací do kategorií [9] 70 Příloha 8: Tabulka naměřených výrobních časů (viz. 3.2) 71

Příloha 9: Tabulka A [7] 74

Příloha 10: Tabulka B [7] 74

Příloha 11: Tabulka C [7] 74

Příloha 12: REFA hodnocení rizika [7] 74

Příloha 13: Časový model současného pracoviště [9] 75

Příloha 14: Limity kumulativní hmotnosti za směnu (8 hod.) [14] 76

Příloha 15: Přípustné hmotnostní limity [14] 76

Příloha 16: Taţné a tlačné síly (při montáţi) [14] 76

GRAFY

Graf 1: Analýza výrobních časů 28

60

Příloha1: Checklist pro základní ergonomické hodnocení pracovního místa [7]

61 Příloha 2: Checklist pro manipulaci s břemeny [7]

62 Příloha 3: Checklist pro ruční manipulaci s břemeny [7]

63

64

65 Příloha 4: Checklist pro základní ergonomická rizika [7]

66

67

Příloha 5: Checklist pro uspořádání pracovního místa [7]

68

Příloha 6: Checklist pro identifikaci rizik souvisejících s lokální svalovou zátěží [7]

69

70

Příloha 7: Ministerstvo zdravotnictví – Zařazování prací do kategorií [9]

71 Příloha 8: Tabulka naměřených výrobních časů (viz 3.2)

Výrobní časy

72

73

Průměrný čas jedné operace [s]

64,50 53,90 4,69

74

Příloha 12: REFA hodnocení rizika [7]

Příloha 9: Tabulka A [7]

Příloha 10: Tabulka B [7]

Příloha 11: Tabulka C [7]

75 Vyskladnění zadních sedaček z

dopravníku

Doba na vyskladnění dopravníku Současný takt

Příloha13: Časový model současného pracoviště [9]

76

Příloha 14: Limity kumulativní hmotnosti za směnu (8 hod.) [14]

Příloha 15: Přípustné hmotnostní limity [14]

Nutno dodat, ţe uvedené hodnoty v tabulkách (Příloha 14, 15) jsou za optimálních podmínek na pracovišti.

Příloha 16: Tažné a tlačné síly (při montáži) [14]

Related documents