• No results found

I denna del av uppsatsen kommer resultatet tillsammans med det teoretiska ramverket att analyseras utifrån de kategorier som valts.

5.1 Effekter av idrottsevenemang

De hållbara effekterna benämns som Legacy. Det som respondenterna talar om går att identifiera i teorin om de sju kapitalen av Andersson (2019). Kapitalen påverkar varandra i olika utsträckningar. Ett ökat behov av fysiskt kapital leder till en minskning i det finansiella kapitalet. Nedan följer Anderssons (2019) teori om de sju kapital med utgångspunkt från studiens resultat om Jönköping som destination och idrottsevenemanget Ironman.

5.1.1 Naturkapital

Jönköping beskrivs ha ett starkt friluftsliv med många naturpärlor som lockar både turister och lokalbefolkning till att nyttja naturkapitalet (Lindgren 2020-04-24). Staden är arena för evenemanget Ironman Jönköping vilket innebär att naturkapitalet är en mycket viktig resurs för arrangören, kommunen och alla de företag som påverkas av besöksnäringen. Andersson (2019) menar att man måste vara noga med att ta hand om naturen som påverkas av

evenemanget och att miljöeffekter till stor del är sammanlänkade till Naturkapitalet

(Andersson 2019). Att stärka naturkapitalet är något som kommunen anser vara en långsiktig och viktig del av stärkt affärsområdet för turism och outdoor (Lindgren 2020-04-24).

5.1.2 Humankapital

Jönköping står som värd för allt fler idrottsevenemang och man ser en fortsatt ökning.

Evenemangen blir allt fler och allt större (Lind 2020-05-04). Idrottsevenemang har stark koppling till förenings och näringslivet, vilket upplevs som framgångsrikt och starkt

(Kalogirou 2020-04-23). Under idrottsevenemanget Ironman deltar över tvåtusen funktionärer med olika uppdrag. IKHP är huvudförening för arrangemanget och bistår med en stor del av funktionärerna, men även andra idrottsföreningar och företag deltar (Gustavsson 2020-05-04).

Detta är en stark indikator på att Jönköping har ett stort humankapital, som enligt Andersson (2019) består av lokalbefolkningens kompetenser, kunskaper och arbetsförmåga.

5.1.3 Socialt kapital

Andersson (2019) beskriver att nätverken som gör idrottsevenemangen möjliga att genomföra som en viktig del i socialt kapital. Samverkan mellan idrottsevenemangs arrangörer,

föreningsliv, näringsliv och kommun är en av de viktigaste faktorerna för att nå långsiktig framgång för samtliga parter. Staden och dess lokalbefolkning känner i nuläget en stolthet för evenemanget Ironman enligt flera av de tillfrågade respondenterna. Den gemenskap och glädje som skapas kring idrottsevenemanget Ironman Jönköping bidrar till ett starkt socialt kapital. Gustavsson(2020-05-04) beskriver att föreningens medlemmar som är med och arrangerar evenemang också känner en samhörighet eftersom de tillsammans skapar något.

5.1.4 Fysiskt kapital

Jönköping är en destination med mycket besöksnäring, vilket har skapat ett behov av fysiskt kapital. Andersson (2019) beskriver fysiskt kapital som hotell, mötesanläggningar,

infrastruktur osv. Staden har under lång tid arbetat för att möta efterfrågan av fysisk kapital, det finns i dagsläget många övernattningsmöjligheter och man planerar att bygga fler hotell framöver (Lind 2020-03-23). Även restaurangutbudet har mött efterfrågan under de senaste åren och staden har gjort en satsning för att göra området kring munksjön mer attraktivt. För att göra området mer attraktivt så anpassades omgivningen runt sjön med lokaler för butiker, cafeer och restauranger. Andersson (2019) beskriver att de olika kapitalen påverkar varandra, de förändringar som har gjorts för att påverka av stadens fysiska kapital positivt, påverkar stadens finansiella kapital negativt.

5.1.5 Finansiellt kapital

Idrottsevenemanget Ironman lockar som tidigare nämnt nästan tre tusen deltagare och en stor publik, detta medför ett ökat finansiellt kapital då många reser till staden och stannar flera dagar (Deters 2020-05-04). Finansiellt kapital kan översättas som ett stärkt social kapital mellan arrangör, besöksnäring och kommun. Arrangören ser en fortsatt ökning i deltagare intresset och evenemanget säljer slut trots ökat antal platser, vilket är positiva signaler till alla inblandade parter (Deters 2020-05-04).

5.1.6 Kulturellt kapital

Jönköping beskrivs av flera respondenter som en kommun med starkt föreningsliv, vilket kopplas till det kulturella kapitalet. Jönköping SS ser en tillväxt i antalet vuxna aktiva och menar att intresset för simning har ökat. IKHP är en gammal anrik förening som under de

senaste tjugo åren har haft en jämn medlemsnivå. Det ger tydliga indikationer på att man ärver värderingar och traditioner eftersom medlemsantalet är stabilt över tid (Andersson 2019).

5.1.7 Politiskt kapital

Det politiska kapitalet handlar om att beslut som påverkar evenemangets möjligheter till genomförande (Andersson 2019). Besluten tas av lokala politiker och den information som framkommit genom intervjuerna pekar på att samarbetet mellan politiker, arrangörer och föreningarna i dagsläget är gott.

5.2 Socialt kapital

Hållbara sociala effekter är att idrottsevenemanget och föreningar tillsammans skapar en samhörighet. Många funktionärer arbetar tillsammans och skapar någonting. Det är något som både Deters (2020-05-04) och Gustavsson (2020-05-04) berättar om. Andersson (2019) beskriver att de social kapital är en viktig del för idrottsrörelsens framgång. Man tar tillvara på humankapitalet och arbetar tillsammans över gränserna för de olika parterna. Att man ser en ökning inom simklubben samtidigt som IKHP berättar att de har fortsatt stadigt

medlemsantal kan kopplas till det sociala och humankapitalet, idrottsevenemang skapar ett intresse för idrott. Pettersson & Wallstam (2017) menar att idrottsevenemang för samman människor med gemensamma intressen. Evenemanget arrangeras som tidigare nämnt av Ironman organisationen i samverkan med idrottsföreningar och företag på lokal nivå. För att möjliggöra detta krävs en god samverkan med stadens politiker, arrangören, idrottsföreningar, evenemangsbolaget Destination Jönköping och trafikverket.

5.3 Miljöeffekter

Carneiro (2016) menar att idrottsevenemang har stor påverkan på miljön. Många

idrottsevenemang äger rum utomhus och är beroende av naturen. I Jönköping arrangeras många idrottsevenemang utomhus och man arbetar aktivt med att stärka outdoor segmentet enligt Destination Jönköping. Lind (2020-04-30) menar att det är viktigt att arbeta med miljöfrågor och hänvisar till att de under tidigare arrangemang gjort en undersökning om hur deltagarna reser till evenemanget. Mätning av det ekologiska fotavtrycket är inte gjorda av evenemanget. Pettersson och Wallstam (2010) menar att det är av stor vikt att vara medveten och besitta kunskap om resandets klimatpåverkan, samt att man bör studera det vidare.

Intervjun med Lind (2020-04-30) pekar på att det finns ett intresse för miljöfrågor. Flera respondenter svarar att de märkt en trend som ökat med tiden, lokalbefolkningen tar sig fram på cykel och till fots. En effekt av det som Andersson (2019) beskriver som det sociala kapitalet då människorna påverkar varandra, vilket i detta fall även påverkar natur kapitalet och miljöeffekterna.

5.4 Ekonomiska effekter

Daniels (2007) menar att idrottsturism under de senaste åren har använts som ett hjälpmedel för att skapa ekonomisk utveckling. Att skapa en idrottsprofilering i sin marknadsföring öppnar upp till en möjlighet att skapa ekonomisk vinst, vilket är något som Destination

Jönköping tagit fasta på. Idrottsevenemang skapar konsumtion och bidrar till att staden besöks av såväl deltagare som publik. Turismen omsätter ungefär 4,2 procent av kommunens totala omsättning. Roche et al. (2013) menar att turisternas konsumtion i form av mat, boende och shopping skapar ekonomisktillskott till destinationen och lokala aktörer. Som i sin tur leder till fler arbetstillfällen, vilket kan resultera i ytterligare värden för staden. Föreningarna får ersättning för funktionärers medverkan i idrottsevenemang, denna ersättning motsvarar ca 40 procent av föreningens omsättning (Gustavsson 2020-05-04). Att föreningarna skapar inkomst genom idrottsevenemang ses som positivt, det pekar på att flera aktörer gynnas ekonomiskt.

Idrottsevenemanget omfattar tre tusen deltagare, nästan lika många funktionärer och närmare fyrtio tusen i publik genererar ekonomiska effekter på samhället och besöksnäringen. Roche et al. (2013) beskriver att faktorer som närhet, pris och hur man arbetat med att marknadsföra destinationen som viktiga för om destinationen ska nå framgång, för detta krävs ett väl fungerande samarbete mellan olika aktörer. I studien framkom det att många aktörer samarbetar kring idrottsevenemang. Gustavsson (2020-05-04) beskriver att IKHP har fått betydelsefulla samarbeten med Ironman organisationen, Destination Jönköping och Jönköping kommun. Kalogirou (2020-04-23) beskriver att samarbetet mellan Elite stora hotellet,

arrangören Ironman, kommunen och föreningar är viktigt. Det beskrivs i intervjuerna om samarbeten med föreningar och idrottsevenemang där föreningar ställer upp som volontärer, vilket genererar inkomst till föreningarna.

6. Slutsats

I denna avslutande del kommer studiens slutsatser att presenteras. Avslutningsvis kommer förslag på vidare forskning att ges samt egen kritik.

Vilka effekter har idrottsevenemang på ett samhälles/en kommuns ekonomiska, sociala och miljömässiga utveckling

I den genomförda studien har jag kommit fram till de olika effekter som lokala

idrottsevenemang har på Jönköpings utveckling. Effekterna för hur idrottsevenemanget Ironman påverkar Jönköpings kommun är i denna uppsats kartlagda och i teorin beskrivs dessa som de sju kapitalen. Kapitalen påverkar tillsammans kommunens ekonomiska, sociala och miljömässiga utveckling. Den ekonomiska utvecklingen som ett idrottsevenemang i Ironman Jönköpings storlek bidrar med är positiv. Ökningen ses främst i besöksnäringen då fler turister besöker staden och regionen. Besöken bidrar till att konsumtionen ökar vilket gynnar näringslivet. Ett starkt föreningsliv samt den sociala utvecklingen som sker i samband med idrott och idrottsevenemang bidrar till positiva effekter i form av ett ökat social och humankapital. Idrottsevenemanget Ironman skapar möjligheter för människor att träffas och tillsammans skapa något genom funktionärsuppdrag. Detta bidrar till att lokalbefolkningen känner stolthet, över såväl staden som arrangemanget. Miljömässiga effekter som

idrottsevenemanget bidrar med är dels de trafikavstängningar som görs men även de

transporter som deltagare och publik använder för att ta sig till och från Jönköping. Ytterligare en effekt som framkommit genom intervjuerna är att en trenden som ökat är att ta sig fram på cykel eller till fots, vilket indirekt påverkar stadens miljömässiga utveckling. Det kan tolkas som en positiv effekt för naturkapitalet och idrottsevenemanget Ironman har enligt flera respondenter varit med som en bidragande faktor till ökningen bland gående och cyklister.

Effekten skapas genom social och kulturella kapitalet som idrottsevenemanget bidrar med. De ekonomiska effekterna som idrottsevenemanget skapar ger förutsättningar för att utveckla miljöfrågorna inom kommunen.

Hur uppstår dessa effekter i relationen mellan arrangören för idrottsevent, det lokala näringslivet och kommunen/landstinget.

Effekterna uppstår av att samtliga parter samverkar innan, under och efter idrottsevenemang.

Det samarbetet skapar ett starkt social kapital, vilket gör att man tillsammans arbetar med att stärka alla positiva effekter som idrottsevenemang medför. En positiv effekt är de ekonomiska

effekterna som idrottsevenemang bidrar med. Ekonomiska effekterna påverkar dels arrangören, näringslivet och kommunen. Arrangören påverkas främst genom

deltagaravgifterna som genererar inkomst, men även sponsorer och samarbetspartners bidrar till positiva ekonomiska effekter. Kommunen och det lokala näringslivet upplever

ekonomiska effekter genom idrottsturismen som evenemanget lockar till orten. Den satsning som Jönköping gjort på idrottsturism och outdoor segmentet anses vara framgångsrik.

Jönköping kan ses som förebild för andra kommuner och städer som önskar utveckla sin idrottsturism med hjälp av evenemang. Outdoor segmentet skapar möjlighet till att arrangera fler evenemang vilket ses som positivt för näringslivet. De sociala och miljömässiga

effekterna som idrottsturismen bidrar med är positiva för destinationen.

6.1 Förslag till vidare forskning

Studien har bidragit till att jag anser att det finns intressanta ämnen och frågeställningar som kan forskas vidare på inom ämnet för idrottsturism och idrottsevenemangs utveckling. Jag anser att det vore intressant att se hur utvecklingen av stadens satsning på idrottsevenemang fortlöper när den rådande pandemin Covid-19 har passerat och idrott, evenemang och sammankomster är tillåtet igen. Att jämföra hur Jönköpings idrottsturism ser ut i jämförelse med andra städer vore även spännande och det vore intressant att göra en mer omfattande undersökning av vad lokalbefolkningen anser om idrottsturismen.

6.2 Egen kritik

När denna studie startade hade Sverige nyligen nåtts av pandemin Covid-19 vilket har försvårat arbetet med studien då förutsättningarna att träffas för personlig intervju försvann vilket medförde att intervjuerna gjordes på telefon och e-mail. Om personliga intervjuer hade kunnat genomföras på plats, så hade man haft möjlighet att läsa av kroppsspråk och uttryck.

Något som jag anser skulle kunna ha utvecklats mer i undersökningen är hur man arbetar med natur och miljöfrågor inom idrottsturismen i Jönköping. Det hade även varit av stort intresse att genomföra intervjuer med lokalbefolkningen för att få en djupare förståelse av hur idrottsevenemangseffekter påverkar dem.

Related documents