• No results found

I detta kapitel redovisas analysen av den insamlade datan. Här presenteras också de faktorer som påverkat deltagarnas användarupplevelse när undersökningen genomförts.

5.1 Faktorer som påverkar findability och

användarupplevelsen

5.1.1 Produktsidor med mycket information

Flera tidigare studier har visat att produktsidor som innehåller mycket information och detaljer upplevs mer användbara för användarna (Harley, 2016; Nathaniel et al. 2018). Detta tyder även vår undersökning på. Testpersonerna i vår undersökning uppskattade tydliga specifikationer och produktsidor med mycket information.

De testpersoner som utförde användartestet på en produktsida som visade information om produkten fanns tillgänglig i fler alternativ såsom färg, material eller olika utföranden, upplevde det som positivt. Medan de testpersoner som inte hittade samma information, upplevde det som en brist. Enligt Krug (2016. s. 23) vill användarna snabbt kunna hitta va de söker utan att spendera onödig tid. De sistnämnda letade noggrant igenom hela produktsidan utan att hitta den informationen de letade efter, vilket tyder på misslyckad findability (Morville, 2005). Dessa uttryckte ett behov av att denna information skulle finnas tillgänglig på alla produktsidor samt att det också tydligt ska framgå information i de fall produkten inte finns i olika utföranden.

Något som kan påverka användarupplevelsen positivt enligt Harley (2018) är att produkternas tillgänglighet framgår. Våra testpersoner hittade snabbt och oproblematiskt denna information på produktsidorna och flera uttryckte att den syntes tydligt. Ett mönster vi såg i samband med användartesterna var att testpersonerna uttryckte tillfredställelse när de snabbt och enkelt hittade informationen de sökte.

Ett annat behov som identifierades under ett av användartesterna var att produkter som relaterar till varandra ska tillgängliggöras i relation till produktsidan. Behovet visade sig när testpersonen läste på produktsidan att det fanns fler produkter i samma serie. I detta fall handlade det om en soffa som gick att få i flera utföranden såsom annat material, färg eller storlek. Men vidare information om vart produkterna kunde hittas syntes inte till på produktsidan. Testpersonen ansträngde sig för att hitta detta och provade olika tillvägagångsätt såsom söksystemet men utan resultat. Till slut hittade testpersonen soffan i fler alternativ genom att leta igenom alla soffor. Ovanstående tyder på dålig

48

findability och en negativ inverkan på användarupplevelsen då testpersonen förklarade det som en brist och uttryckte frustration.

5.1.2 Filtrering och begriplig labeling

Moran (2018) menar att användare uppskattar när en webbplats ger dem möjlighet att smala ner sökresultatet med hjälp av filtrering och att en lyckad filtrering påverkar användarupplevelsen positivt. Det visar även vår undersökning. Moran (2018) beskriver också att om en e-handelswebbplats saknar en viss filtrering kommer användarna att klaga över det vilket kan få negativ inverkan på användarupplevelsen. Ett mönster som visade sig under användartesterna var att produktfiltreringen har påverkan på findability. Vår undersökning upptäckte flera områden relaterade till hur användaren kan filtrera produktutbudet som hade en negativ påverkan på findability i de fall brister uppkom respektive positiv påverkan när inga brister påvisades.

De testpersonerna som valde att använda filtreringssystemet när de utförde användartestet påpekade både en negativ och positiv feedback över dess utformning på produktsidorna. En aspekt som upplevdes negativ var knappen “byggbar soffa” i filtreringskategorierna som beroende på sida var en väg för att vidare kunna filtrera sofforna så att endast hörnsofforna visades. Den brist som här identifierades var att några av testpersonerna inte förstod att hörnsoffor kunde finnas under byggbara soffor. Enligt Moran (2018) behöver användarna förstå vad som kan finnas bakom filtreringskategorierna för att kunna hitta vad de letar efter, i detta fall gjorde inte alla testpersoner det vilket hade inverkan på findability genom att det då tog längre tid att hitta hörnsoffan.

Enligt Moran (2018) är det viktigt för användbarheten att filterkategorier och filtervärden är organiserade så att användarna kan upptäcka önskade filtreringsmöjligheter. På produktsidorna är filterkategorierna utformade genom knappar och på vissa produktsidor finns det många knappalternativ och på andra mindre. I de fall produktsidorna hade många alternativ visade de sig som både positivt och negativt ur findability perspektiv. När det fanns många alternativ hade vissa testpersoner svårt att urskilja alternativen visuellt från varandra på bekostnad av hur snabbt de hittade vad de letade efter. Men de testpersoner som först kom till en produktsida med mindre alternativ upplevde det som en brist eftersom de då inte hittade ett alternativ som passade in på vad de letade efter, när de sedan klickade sig vidare och fick fler alternativ presenterade upplevde de det som positivt.

Att filtreringssystemets komponenter har olika utformning, det vill säga att filterkategorierna är utformade genom knappar och filtervärdena genom rullgardinsmenyer upplevdes förvirrande för vissa testpersoner. Dessutom identifierades att filtreringsval av filtervärden såsom färg eller material som gjordes innan testpersonen filtrerat genom filterkategorierna visade sig försvinna efter att denne tryckt på en knapp. Det fick både negativa konsekvenser för findability och användarupplevelsen.

49

Att filterkategorier eller andra etiketter innehar namn som är begripliga för användarna påverkar findability och användarupplevelsen positivt (Loranger, 2013; Moran, 2018). Vilket vår studie bekräftar eftersom de testdeltagare som förstod etikettnamnen, snabbt och enkelt hittade vad de letade efter. Något annat som identifierades genom användartesterna var att testdeltagarna helst inte tryckte på en kategori som de inte upplevde stämde överens med vad de letade efter, det fick i sin tur negativ påverkan på findability. Detta har även andra undersökningar visat enligt Loranger (2013).

Meningen med att använda filtreringssystem är att det ska hjälpa användarna att hitta vad de söker snabbare än om de skrollar igenom all information (Moran, 2018), dock visade våra användartester att det gick snabbare för de som skrollade igenom produktutbudet än för de som använde filtreringssystemet vilket tyder på att det finns vissa brister i filtreringssystemet.

5.1.3 Tydlig design

En bra informationsarkitektur blir enligt Arvola (2016, s. 21) meningsfull och begriplig för användarna vilket i sin tur har stort inflytande på findability (Cardello, 2019). Detta bekräftar vår studie. Insikter från datainsamlingen visar att respondenterna upplever startsidans design som överskådlig och tydlig med god struktur vilket enligt tidigare forskning kan vara en starkt bidragande orsak till att respondenterna upplever att det är enkelt att hitta på e-handelswebbplatsen (Arvola, 2016. s. 21: Cardello, 2019). En bekräftelse på ovanstående insikter är de mönster som uppkom genom användarundersökningarna vilket var att de element och delar av informationsarkitekturen som användarna uppfattade som tydliga främjade findability. Efter att testpersonerna genomfört en uppgift snabbt och problemfritt uttryckte de flera gånger att det var enkelt och tydligt.

Vår studie visar även att design som inte gynnar till att informationen utmärker sig eller särskiljs har negativ inverkan på findability vilket också Morville (2005) menar. Något som identifierades under användartesterna var att huvudmenyn inte har någon bakgrundsfärg innan användaren skrollat, beroende på bakgrundsbildens färgnyans finns det tendens till att menykategorierna smälter samman med bakgrundsbilden. Det gjorde att några av testdeltagarna hade svårt att se menyalternativen vilket kan påverka till att användaren inte hittar vad den söker (Morville, 2005).

50

Related documents