• No results found

Datum för analys 2016-02-11 Namn på applikationen SuperBetter Tillverkare av applikationen SuperBetter LLC

Vad är syftet med applikationen

Motivera sig själv till att motionera, tänka positivt, få bättre självförtroende. Vad har applikationen för funktioner? Vad kan man göra i applikationen? Användaren kan antingen lägga upp olika egna mål men även använda använda

applikationens förutbestämda uppgifter. Uppdragen går ut på att eventuellt utmana sig själv att ta trapporna istället för hissen. Efter uppdraget är utfört får användaren en fråga om de lyckades och hur svårt det var med en skala från 1-4. När det är ifyllt får användaren poäng och kan posta det på Facebook el Twitter.

Hur är grafiken i applikationen? Hur känns val av färger, typsnitt, layout?

Den är uppbyggd med ljusa färger och känns inbjudande som en spelvärld. Val av uppdrag och lägga till uppdrag görs enkelt på huvudsidan man kommer in på. Navigationen ligger på IOS nere i fönstret och användaren kan se statistik över utförda uppdrag.

Hur fungerar gränssnittet i applikationen? Är det tydligt vad man ska göra? Är det något som känns svårt?

Layouten är enkel och tydlig. Det är svårt att göra fel. När uppdraget valts finns en enkel instruktion med en stor knapp där det står klar på. När den tryckts får användaren valet om de vill posta uppdraget på Facebook eller Twitter.

Hur är användbarheten i applikationen

Jag tycker att den är tydlig och har en bra struktur. Alla val finns tillgängliga på första vyn och navigationen är längst ner i fönstret, vilket är bekvämt.

Finns det några inslag av spelifiering i applikationen?

Applikationen har inslag av spelifiering i form av alla det olika rubrikerna på förutbestämda uppdrag har spelrelaterade namn t ex: “The lazy exercise Robbert”, “The coping cactus”. Det kallas för att ta sig an en battle och hur användaren ska utmana lata Robert med att ta

trapporna istället för hissen. Sen ska användaren fylla i hur svårt denna utmaningen på skala 1-4.

Bilder på applikationen

Applikationens uppdragssida (bild 1) som första vy, när ett uppdrag valts får användaren instruktioner i bild 2. När uppdraget är utfört klickar användaren på “I did this!”. Då visas bild 3 och vad för styrka som användaren uppnått genom att utföra uppdraget. I bild 4 kan användaren se vilka uppdrag som utfört och välja att publicera dem på Facebook eller Twitter. Navigationen ligger längst ner i vyn.


Motivationen är ganska enkel med roliga namn på uppdrag som uppmuntra till enkla rörelser men poäng kopplad till det. Dessa är kopplade till olika nivåer av styrka som hjärnkapacitet och social koppling.

Kostar applikationen något? Finns det två versioner, en gratis- och en betalversion? Gratis

Finns det några kopplingar till sociala medier eller forum? Koppling till Facebook eller twitter.

Påminner applikationen användaren om att använda den? På vilket sätt? Hur ofta? Upplevelse av påminnelsen?

Applikationen har inte någon påminnelse.

Vad får vi för övergripande känsla av applikationen?

Roligt sätt att sätta sina mål och öka sin motivation. Saknar notifikationer. Lätt att komma igång och använda den. Det är dock svårt att motivera sig till att fortsätta utmana sig själv efter några dagar känns väldigt upprepande.

Analys 2 Datum för analys 2016-03-12 Namn på applikationen Mindfullness Tillverkare av applikationen MindApps

Vad är syftet med applikationen Minska stress och öka välbefinnandet

Vad har applikationen för funktioner? Vad kan man göra i applikationen?

Meditation där användaren kan välja mellan guidade meditationer allt ifrån tidsintervaller med guidning eller tysta meditationer. Användaren kan lägga upp notiser i form av mål med mindfullness. Användaren kan ge bort applikationen till någon annan som present. Sen sin statistik över hur mycket meditationen som har gjorts. Det finns möjlighet att ställa in push meddelanden för att påminna om att göra meditation.

Hur är grafiken i applikationen? Hur känns val av färger, typsnitt, layout?

Väldigt avskalad och stilren. Blå gradient mot ljusblå, typsnitt ett modernt Futura liknande typsnitt, inte så mycket text. Berättar rösten som används är lugn kvinnoröst som talar svenska. Hur fungerar gränssnittet i applikationen? Är det tydligt vad man ska göra? Är det något som känns svårt?

Genom att den är väldigt minimalistisk är den enkel att använda. Tydliga rubriker som förenklar valen för användaren.

Hur är användbarheten i applikationen

Genom sin enkla layout ger den utrymme till bra användbarhet. Det är enkelt att komma igång.

Finns det några inslag av spelifiering i applikationen? Nej

Finns det några inslag i applikationen som ska motivera användaren? Pushnotiser

Kostar applikationen något? Finns det två versioner, en gratis- och en betalversion? Den kostar 20 kr, ingen gratis version.

Finns det några kopplingar till sociala medier eller forum? Nej

Bilder på applikationen

Från vänster: Applikationens uppdragssida som första vy som innehåller val. Bild nr 2 om användaren väljer guidade meditationer ser meny likadan ut som på första sidan, där finns val i form av tidsintervaller. Bild nr 4 om användaren vill kan hen ställa in påminnelse som anpassas med val av meditationsform, tid och dag. Bild 5 användaren kan se vilken statistik hen har på meditationerna.

Påminner applikationen användaren om att använda den? På vilket sätt? Hur ofta? Upplevelse av påminnelsen?

Det kan användaren ställa in om hen vill använda det. Vad får vi för övergripande känsla av applikationen? Enkel, med ett tydligt mål, avslappning.

Analys 3 Datum för analys 2016-02-16 Namn på applikationen Daily Challenge Tillverkare av applikationen MeYou Health

Vad är syftet med applikationen

Öka sin livskvalité genom träning och tänka positivt.

Vad har applikationen för funktioner? Vad kan man göra i applikationen?

Följa olika “track” från communityn som har olika inriktningar allt ifrån träning till tänka positivt. Sen kommer det lika uppdrag ifrån det olika val användaren har gjort. När uppdraget är utför publiceras det i feeden på communityn och andra kan ge kommentarer och stötta användaren. Varje uppdrag är kopplad till en förklarande text om varför just den övningen är bra.

Hur är grafiken i applikationen? Hur känns val av färger, typsnitt, layout?

Grafiken känns barnslig och inbjudande med varma färger en mjuk layout. Men lite rörig. Hur fungerar gränssnittet i applikationen? Är det tydligt vad man ska göra? Är det något som känns svårt?

Det känns som att applikationen har fokus på att användarna ska finnas i deras community och det gör att det olika uppdragen inte är i fokus.Det är tydligt på så vis att användaren får ett e-post med nya uppdrag varje morgon kl 7, som ska utföras under dagen.

Hur är användbarheten i applikationen Svårt att få en överblick över den.

Finns det några inslag av spelifiering i applikationen?

Genom att få beröm av andra, poäng för utfört uppdrag och olika symboler, känns det som att spelifieringen är en centralt inslag i applikationen.

Finns det några inslag i applikationen som ska motivera användaren?

Communityn och att få uppdrag av andra gör att användaren motiveras till att fortsätta. Kostar applikationen något? Finns det två versioner, en gratis- och en betalversion? Den är gratis men användaren måste ha ett konto hos dem.

Finns det några kopplingar till sociala medier eller forum?

Användaren kan bjuda in andra till applikationen genom att koppla sina mobilkontakter och skicka inbjudan. Communityn finns med många användare att följa.

Bilder på applikationen

Från vänster: Applikationens uppdragssida som första vy som innehåller dagens övning som innehåller en länk med instruktioner se bild nr 2 som kommer in som en vy från höger. När uppdraget är utfört klickar användaren på “Done”, det finns val att lägga upp bild samt kommentar och publicera det i communityn. Då visas bild nr 3 med vilka hur mycket poäng användaren har samlat ihop. Bild nr 4 visar vilken stämpel/symbol användaren har erhållit.

Påminner applikationen användaren om att använda den? På vilket sätt? Hur ofta? Upplevelse av påminnelsen?

Det går att ställa in att få påminnelse i form av push notiser och e-post. Vad får vi för övergripande känsla av applikationen?

Den har en bra koppling till ett socialt forum och användaren behöver inte tänka ut nya uppdrag utan får nya övningar beroende på val av inriktning. Kul idé och kan säker ge många inspiration till att utföra saker som det inte skulle ha gjort tidigare. Det tar lite tid att förstå upplägget på applikationen och förklarande texter vore bra.

Nästa vy är bild nr 5 en vy med användarens statistik över utförda uppdrag. Bild nr 6 visar vilka medlemmar i communityn som har utfört sina uppdrag i dag. Blid nr 7 menyn är en slide-meny och kommer fram från vänster med navigationen. Bild nr 8 här görs val med vilka typer av uppdrag användaren vill följa för att få uppdrag ifrån.

Analys 4 Datum för analys 2016-02-18 Namn på applikationen Balanced Tillverkare av applikationen Jaidev Soin

Vad är syftet med applikationen Förändra sina vanor och få saker gjort.

Vad har applikationen för funktioner? Vad kan man göra i applikationen?

Definiera olika mål som användaren vill uppnå utifrån kategorier: “Be thankful”, “Time with family”, “Yoga or stretching”, “Meditate” och “Set goals”. När ett uppdrag är utfört swipar användaren på det uppdraget och den markeras som klar.

Hur är grafiken i applikationen? Hur känns val av färger, typsnitt, layout?

Ljus och enkel grafik med tydlig navigering. Valt ett modernt typsnitt som kanske Futura. Inga bilder vit bakgrund och enkla ikoner med färg för att visa vad för typ av kategori.

Hur fungerar gränssnittet i applikationen? Är det tydligt vad man ska göra? Är det något som känns svårt?

Gränssnittet är enkelt att komma igång med lätt att förstå hur användaren ska lägga in uppdrag, tyvärr svårare att ändra när användaren har lagt in sina val. Detta kan bero på att det är graits versionen som används. Om användaren betalar får användaren möjlighet till att förändra målen och få andra delar som underlättar för att hålla koll på sin livsstil

Hur är användbarheten i applikationen

Enkelt att använda för någon som har erfarenhet av applikationer. Bygger på att användaren swipar åt olika håll för att få fram information. Det är inte intuitivt för användare som inte är van att använda smartphone.

Finns det några inslag av spelifiering i applikationen? Nej ingen spelifiering.

Finns det några inslag i applikationen som ska motivera användaren? Det finns inställning att bli påmind.

Kostar applikationen något? Finns det två versioner, en gratis- och en betalversion?

Graits får användaren en begränsad miljö. Betalar användaren 40kr så fås tillgång till lägga till olika uppdrag mer personliga men inom ett satt ramverk.

Bilder på applikationen

Från vänster: Applikationens uppdragssida som första vy, när ett uppdrag är valt uppdateras vyn med att uppdraget är utfört se bild nr 2. För att lägga till nya uppdrag swipar användaren applikationssidans första vy neråt. Bild nr 3 är menyn som nås via menyknappen uppe i höger hörn. Där finns inställningar som att dela utförda uppdrag via Facebook, Twitter eller E-post. Även inställningar som inställningar av påminnelser.

Användaren koppla det till Facebook och Twitter och e-post.

Påminner applikationen användaren om att använda den? På vilket sätt? Hur ofta? Upplevelse av påminnelsen?

Ja det kan ställas in.

Vad får vi för övergripande känsla av applikationen?

Bilaga 3 - Mall inledande intervju sjukvård

Related documents