• No results found

När: Mailkontakt 2016-02-23

Var: Vårdcentral Lindeborg Vem: Sjukgymnast

Hur upplever ni KOL-patienternas motivation till motion hemma?

KOL-patienterna är en relativt svårmotiverad patientgrupp. Ngr av anledningarna kan vara rörelserädsla, ångest, otäckt att bli andfådd. De har oftast blivit mindre och mindre fys aktiva pga ökad andfåddhet och därmed kan en kort promenad för vissa vara ett stort steg.

Hur arbetar ni för att motivera patienterna till att träna hemma?

All personal på vårdcentralen arbetar hälsobefrämjande och det innebär att alla patienter som misstänks ha låg fys akt ska motiveras till ökad motion. Det kan innebära ett kort el längre motivationssamtal med uppföljning.

Vilken motion rekommenderas?

Huvudsaken är att hitta en aktivitet som patienten ff a tycker är lustfyllt för ökad följsamhet. All aktivitet är bättre än ingen.

Forskningen rekommenderar kondition – och styrketrän. Gärna minst 10 min sammanhängande tid. 30 min/dag. 5 dgr/v.

Arbetar ni med någon ny teknik idag som exempelvis applikationer till mobiltelefoner? Om ja, hur upplever ni att det fungerar?

Nej inte när det gäller KOL-pat. Vi har en del knä och träningsapp som vi rek till patienter.

Tankar kring ny teknik/KOL?

Intressant och nyttjande av mer teknik kommer mer och mer även inom vården.

Finns det anhörig-grupper och hur arbetar ni i så fall med dessa? Arbetar ni något med digitala sociala nätverk?

Tyvärr inget vi jobbar direkt med. Hänvisning till ev nätverk kan ske men ingen vi aktiv jobbar med.

_______________________________________________ När: 2016-03-16

Var: Allergimottagning Kungsbacka Vem: Sjuksköterska

Får vi spela in? Ja

Hur upplever ni KOL-patienternas motivation till motion hemma?

Det är ofta svårt. De KOL-patienter som kommer hit är inte de som mår väldigt bra i sina luftvägar eller de som är överviktiga. Alla behöver röra på sig men det är de som har syrebrist, har syrgas eller står på gränsen till att behöva syrgas som . Vissa har ett väldigt lågt BMI (Body Mass Index, ett sätt att mäta en persons vikt i förhållande till personens längd, red anmärkning) De har det jobbigt bara att röra sig. Då känns det litegrann så att vi har fullt upp att få dem att få

i sig mat och protein bara för att hålla vikten så vi lägger inte ner så mycket tid och engagemang på träningen mer än luftvägsträning med bea tub och motståndsandning och sådant mindre. Vi borde kunna jobba mer med träningen men samtidigt måste vi då lägga mycket mer jobb på att öka energiupptaget. Det finns de patienter som älskar att träna, jag har en manlig patient, han är smal men har alltid varit smal. Han har dålig luftupptagningskapacitet men han har djur hemma. Och han tycker att det är roligt, han har sin son med sig hit på mötena och han berättar att hans pappa fortsätter att träna så visst, han hade säkert blivit jätteglad för en sådan app.

Hur arbetar ni för att motivera patienterna till att träna hemma?

Ingenting just nu. Vi har legat i lite dvala när det gäller KOL-patienter. Vi hade väldigt många patienter för ett par år sedan, då hade vi en doktor som var allergilog som var väldigt intresserad av KOL. Men när han sedan gick i pension då hade vi en annan allergilog som inte jobbade med KOL överhuvudtaget så då fick vi utremittera dem till Halmstad och vårdcentraler och så. Men det var bara för ett tag sen så började en lungläkare här hos oss som jobbar 30-50% och så då har vi startat upp igen fast vi har inte, förr hade vi KOL-utbildningar och det har vi inte nu längre för vi har inte så många än men det ökar successivt och vi får mycket remisser från Halmstad nu när de vet att vi har en lungläkare här som sköter dem. Och då innan så hade vi en sjukgymnast som vi jobbade med och hon var väldigt duktig på att jobba med syrgas för det behöver ju våra patienter när det tränar, hjälp med syrgas och sådär. Och det kan ju vara ett problem i hemmet när de ska träna, speciellt de här svårt sjuka KOL-patienterna. Men om ni vänder er mer till de tidigare grupperna så underlättar det kanske, primärvårdspatineterna. Vilken motion rekommenderas?

Vi har ofta lite svårare sjuka som kommer hit med sina rullatorer ofta en halvtimme innan besöket bara för att vila sig och orka göra en spiromati. Man får ju anpassa träningen till dem också. Vi hade ju många gånger när vi hade våra grupper kunde det vara att man satt på en stol och tränade armar och andning och sånt. Det var kanske inte så mkt kraftigt fysiska träningar så där.

Det enda som vi följer upp när det gäller det fysiska, vi är med i något som heter luftvägsregistret. Det har inte funnits så länge, registrerar in vissa parametrar som man gör årligen när man går på kontroller, dels för att se att det inte missas något och dels för att följa utvecklingen. Man gör spirometri, man mäter syremättnaden och även den fysiska aktiviteten. Man har med hur många dagar i veckan man är fysisk aktiv på något sätt och hur pass mkt. Vi har alltid med det på våra besök men det är inte sådär så att vi penetrerar ner det i minsta beståndsdel utan det är mer så att man får en översikt i hur pass mkt de rör sig. Där kunde man ju vidareutveckla det mer också.

Finns det anhörig-grupper och hur arbetar ni i så fall med dessa? Arbetar ni något med digitala sociala nätverk?

Nej

5. Arbetar ni med någon ny teknik idag som exempelvis applikationer till mobiltelefoner? Om ja, hur upplever ni att det fungerar?

Nej

Vilken stadie tror du att det här skulle funka på? Stadie två till tre.

Efter att ha tittat på skisserna på vår prototyp, finns det något ni upplever som bra eller dåligt och vad hade ni velat se för funktioner i en sådan mobil-applikation?

Hon är positiv till vårt upplägg i appen. “Då kanske det också kan motiverar till vad man har för medicinering och hur man medicinerar innan man ska träna så patienterna blir optimalt behandlade för då har de ju de bästa förutsättningarna att orka att röra sig. Jag jobbade tio år på astma/KOL-mottagningar innan och hade utbildningar och det är ju så att det finns ju väldigt väldigt lite resurser för astma/KOL-sköterskor på primärvården för det är så eftersatt, det räcker ju med att nån blir sjuk av sköterskorna så får ju ofta sjuksköterskan som har sin KOL- mottagning lägga den åt sidan och rycka in på den andra mottagningen. Så det är ju väldigt sårbart så. Därför är ju detta ett väldigt bra komplement där man kan följa upp, kanske boka nån telefontid med sin astma-KOL-sköterska och peppa varandra den vägen, höra hur det går. Jag tänker på det här med att man på vissa ställen har fortfarande sådana KOL-utbildningar när man har patienter i grupp och där hade det ju varit suveränt att använda en sån här app. Där har man ju att ena gången är det sjukgymnastik och där kan man visa upp appen. Vi hade 8 gånger när vi hade våra grupper, jag var alltid med sen var det nån dietist, sjukgymnast och allt sånt. Så att man såg ju väldigt tydligt att de sista gångerna så de lär ju känna varandra och många ville att vi skulle ha en uppföljande träff ett halvår senare så att det är nog lättare att introducera en app i en grupp så när man är tillsammans och kan lära varandra.

De promenerar mycket så det måste ni ha med.

Det här är lite roligt. Jag kan känna så här att KOL-patienter för 5-10 år sedan när jag jobbade. När man började upptäckta och hur man skulle diagnostisera de här patienterna och man kunde särskilja de här från astma-patienter. Läkaren visste inte hur de skulle hantera det, de fanns bara en enda medicin, speriva, sen fanns inget annat och sen fanns det en hel uppsjö med mediciner till astma-pat . Det var en dålig statussjukdom kan man säga, Det var mkt skuld, patienten kände att de själva rökt sig till det, de sökte inte hjälp, de skämdes. Nu är det liksom mera det finns jättemkt olika mediciner, de tar för sig på ett annat sätt, det är roligt. Det finns ju många yngre KOL-patineter. Mycket mer upptäckta yngre KOL-pat än vad man upptäckt förut. Det finns de som saknar ett enzym i luftvägarna och om man har brist på det enzymet och man kanske börjar röka så kan man utveckla en KOL redan i 35-40 års åldern utan att de har en aning om det . Så därav kan man hitta KOL-pat väldigt tidigt. Så det här med att KOL-pat är äldre det får vi nog vänja oss bort vid. Det är en patientgrupp som blir yngre och yngre. Du har ju även patienter som är för tidigt födda. Nuförtiden räddar man mkt mkt yngre människor hela tiden och de föds med mkt sämre lungstatus redan från födelsen så de är mkt mkt känsligare och mer benägna att åka på lungsjukdomar. Det här tror jag bara är i sin linda, tror att det är jättebra. Och det är dessa stegen, så det är inget svårt att hantera. Och att man kan lägga in vad man gjort, man kan bocka av att man har utfört en aktivitet. När man sitter där på lördagskvällen kan man titta på sin tårtbit. Jag tror att lika väl som att man skriver fysisk aktivitet på recept, det är ju lite samma sak, man ska påvisa att det här är viktigt så kan man göra detta. Skulle det finnas patienter med KOL som du tror skulle vara intresserad av att se och testa prototypen när den är klar?

Jag har inte patientgruppen här hos mig, de har fullt upp med att bara vara. Hjärt-lungsjukas förening tror jag mer på, de är aktiva, peppar varandra att göra saker. Där tror jag man kan få mkt mer gehör.

Skulle du vilja testa applikationen när den är klar?

Ja, hemskt gärna. Hör av dig när du är redo, det hade varit roligt, jätteskoj. _______________________________________________

När: 2016-03-02

Var: Vårdcentral Höllviken Vem: Sjukgymnast

Får vi spela in? Ja

Hur ser det ut generellt hos er med KOL och patienter som har sjukdomen?

Många tycker att det är en pinsam sjukdom, till 99 procent har man ju själv skaffat den genom rökning. Då är det pinsamt att söka för det. Man har sina inhalatorer, de får man av sin läkare, men att gå till sjukgymnasten och säga att man behöver hjälp, det är rätt svårt. Så vi får alltid patienter från läkarna för det är ingen av dem som ringer själva, det är väldigt sällan. Vi får en remiss och kallar sen patienten. Sjukgymnasten bestämmer vilka övningar. Det är svårt att få patienterna att vilja träna, jag äter rätt, jag klarar mig säger patienten. Man kan inte tvinga dem utan då följer man upp inom ett år, ett halvår och ser hur pass sjuka de är.

Upplever ni att patienterna bli mer villiga att träna ju sjukare de blir?

Nej, det är ett problem under hela sjukdomen. Är de inte så sjuka så har de heller inte behov av hjälp utan de kan hålla igång fortfarande själva till viss del.

Hur upplever ni KOL-patienternas motivation till motion hemma?

Det är svårt att motivera dem. Däremot hade vi en KOL-skola där jag jobbade innan där vi hade träning inbakat. Dels ingick det teori om sjukdomen och de fick träffa andra med samma sjukdom och fick träffa olika yrkesgrupper som jobbar med KOL och så hade vi träning där också och när man tränat hos oss 12 gånger så följde vi med gruppen till ett gym och introducerade dem där och den gruppen träffar jag fortfarande ibland när jag är på det gymmet där jag introducerade dem. Och de säger att det är så bra att träna, så de håller ju igång så sådant skulle jag vilja att man jobbar mer med. Här har vi mest en teoridel i KOL-skolan, om sjukdomen och de får träffa folk som jobbar med sjukdomen men det är inte så mycket träning utan det blir mest ett individuellt träningsprogram. Vissa får träna här några gånger och sen så får de sköta det själva, vissa får ett träningsprogram med sig hem som vi sedan följer upp. Det blev bättre resultat när de började i grupp. Vi har inte möjlighet att träna i grupp här, den här lokalen är lite trång för att ha grupper i.

Hur arbetar ni för att motivera patienterna till att träna hemma?

Vi har ett frågeformulär om fysisk aktivitet, och så frågar vi om hur de upplever sin träning och det de gör. De som tycker att det fungerar bra och att de mår bra av det så låter vi dem fortsätta med det. Har de ingen aktivitet så försöker vi locka igång dem, dels ha dem ett par gånger här i träningshallen, de får hem träningsprogram som vi följer upp och sen brukar vi göra lite tester, gångtester och sådant och när de då ser att kan gå längre gångsträcka efter att de har tränat så brukar det vara motiverande. Vi följer upp träningen 3 månader efter vi släppt dem.

Vilken motion rekommenderas?

Något pulshöjande så att de blir lite andfådda för det är en rädsla hos KOL-patienter att bli andfådda för det kopplar de ihop med sjukdomen men vi blir också andfådda när vi tränar. De ska våga bli andfådda och inse att det inte är något farligt. Plus bröstkorgsvidgande övningar, att man tränar med gummiband och vikter så att man vidgar upp bröstkorgen och vi har sådan andningshjälpsmuskler och håller man dem starka så hjälper de till med andningen.

Finns det anhörig-grupper och hur arbetar ni i så fall med dessa? Arbetar ni något med digitala sociala nätverk?

Inte vi sjukgymnaster men på KOL-skolan som egentligen drivs i huvudsak av sjuksköterskan så har de anhörigträff också. Inget digitalt medie, forum eller liknande. Det är bara på träffarna som patienterna har kontakt med varandra.

Upplever ni något behov av digitala forum?

Nej, det har jag inte känt av. Det finns inget digitalt mellan patienterna heller, endast KOL- skolan. Det är så svårt för oss att styra sådana saker på grund av sekretessen. Så digitalt mellan patienter och oss är inget bra. Det måste vara initierat av patienterna.

Arbetar ni med någon ny teknik idag som exempelvis applikationer till mobiltelefoner? Om ja, hur upplever ni att det fungerar?

Nej

Vilken stadie tror du att en sådan här applikation skulle funka på?

Stadie två till tre tror jag, ettorna är såpass bra att de har sin egna aktiviteter. Stadie fyra är så pass dåliga att de behöver mer stöd och det behöver kanske vara sjukvårdskunnig personal i närheten när de tränar.

Efter att ha tittat på skisserna på vår prototyp, finns det något ni upplever som bra eller dåligt och vad hade ni velat se för funktioner i en sådan mobil-applikation?

Kommer det finnas en övningsbank? Ja

Bra att man kan anpassa det till enskilda patienter.

Ni är på rätt väg och jag tror absolut att det är något som kommer att gillas.

Det hade kunnat vara bra att patienten kunde skicka ett meddelande via appen om något känns svårt. Då är vi dock inne på sekretessen och trampar. Bra att datan kan lagras så att patienten kan visa upp hur duktiga de varit.

Skulle det finnas patienter med KOL som du tror skulle vara intresserad av att se och testa prototypen när den är klar?

Kommer kolla upp detta och återkomma. Ger dem er kontaktinformation så kan de höra av sig om de vill deltaga.

Skulle du vilja testa applikationen när den är klar? Ja, ni kan höra av er.

_______________________________________________ När: Mailkontakt 2016-03-23

Var: Vårdcentral Eslöv Vem: Sjuksköterska

Hur upplever ni KOL-patienternas motivation till motion hemma?

Beror på ålder och stadie. Oftast lättare att motivera medelsvår KOL. Lättare KOL inser oftast inte allvaret, då deras symtom inte är så stora ännu

Svår KOL är nog motiverade, men orkar inte pga sina symtom

Hur arbetar ni för att motivera patienterna till att träna hemma?

Motiverande samtal + gott samarbete med sjukgymnasten i KOL-teamet

Lättare KOL + måttlig KOL – promenader, minst 30 minuter om dagen, gärna varvade med gymträning, både konditionsträning och styrketräning. Simning rekommenderas

Svår KOL – Mkt fokus på att bibehålla befintlig kondition/rörlighet för att klara vardagen

Finns det anhörig-grupper och hur arbetar ni i så fall med dessa? Arbetar ni något med digitala sociala nätverk?

Nej vi har inte anhöriggrupper pga tidsbrist

Arbetar ni med någon ny teknik idag som exempelvis applikationer till mobiltelefoner? Om ja, hur upplever ni att det fungerar?

Ja gällande rökavvänjning som ju är ett stort mål gällande KOL-patienterna använder vi av mobilappar som stöd.

Vilken stadie tror du att det här skulle funka på? Alla förutom de svårast sjuka

Efter att ha tittat på skisserna på vår prototyp, finns det något ni upplever som bra eller dåligt och vad hade ni velat se för funktioner i en sådan mobil-applikation?

Jag tycker det ser bra ut.

Skulle du vilja testa applikationen när den är klar? Ja

_______________________________________________ När: Mailkontakt 2016-03-02

Var: Vårdcentral Lomma Vem: Sjukgymnast

Hur upplever ni KOL-patienternas motivation till motion hemma?

Det här är nog en av de svåraste patient grupperna att motivera. Många är omotiverade och tränar inte mycket hemma. Mycket stillasittande.

Hur arbetar ni för att motivera patienterna till att träna hemma?

Vi använder 6 minuters gångtest som en indikation på om dom behöver öka sin aktivitet. Det är ett enkelt test där man informerar patienten att gå så långt som möjligt på 6 min. Detta är ett standardiserat test. Vid gång över 350 meter så brukar man uppmuntra till fortsatt aktivitetsnivå. Poängtera vikten av fysisk aktivitet. Under 350 meter vill vi försöka få igång våra patienter med ökad träning och erbjuder att dom kan komma till oss för träningsprogram. Efter detta så tänker jag att er app skulle vara en bra metod att kanske öka patienters motivation. Jag brukar ha en uppföljning efter 6 månader till ett halvår.

Vilken motion rekommenderas?

Att minska stillasittande är lika viktigt som att öka träningen men det är mycket fokus på kondition (motionscykel och benmuskler). Vi går även igenom andningsteknik.

Finns det anhörig-grupper och hur arbetar ni i så fall med dessa? Arbetar ni något med digitala sociala nätverk?

Vi har inga anhörig grupper. Heller inga digitala kontakt grupper.

Arbetar ni med någon ny teknik idag som exempelvis applikationer till mobiltelefoner? Om ja, hur upplever ni att det fungerar?

Nej.

Vilken stadie tror du att det här skulle funka på? KOL stadie 2-3

Efter att ha tittat på skisserna på vår prototyp, finns det något ni upplever som bra eller dåligt och vad hade ni velat se för funktioner i en sådan mobil-applikation?

Att sluta röka är det absolut viktigaste i denna grupp så det vore nog bra att ha med i appen. Andningen är också en viktig komponent och skulle kanske kunna vara med på något sätt. Alla har inhalatorer som är en viktig bit av behandlingen och ska tas på ett visst sätt (detta är jag ingen expert på). Jag tror helt spontant att appen måste vara enkel att använda annars är det nog risk att patienterna inte använder den. Det finns nya riktlinjer för KOL på Socialstyrelsens hemsida om ni vill kika på det.

Skulle du vilja testa applikationen när den är klar?

Related documents